Skocz do zawartości
IGNORED

konto testowe Qobuz jak założyć w Polsce

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Bogusław_59825,

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Zbi_Rek napisał:

po pierwsze, polscy wykonawcy stanowią marginalny, nieistotny promil w bibliotece serwisów streaming'owych, więc jak pisałem wcześniej nie w tym leży powód nieobecnośći Qobuz w PL

ale gratuluję kreatywności w doszukiwaniu się pomysłów domniemanych powodów 🤣

No  tak, jak marginalne status to nie trzeba im płacić ... tez byś tak chciał dla swojej twórczości? To  jak za czasów komuny .... moje "kawałki" w czynie społecznym?

Jesli znasz prawdziwa przyczynę nieobecności Qobuz na terenie PL podziel się z nami, mylę ze więcej osób chce Qobuz mieć w swoim domu i chętnie poznają przyczynę czemu serwis blokuje nasz plastikowe karty? 

PS. Tak się składa że spędziłem troche czasu z Markiem Bilińskim dnia następnego po jego występie w Salonie Nautilus w Wejherowie i co nieco się dowiedziałem o tłoczeniu płyt w Niemczech (w PL nie ma) o realizacji/przygotowaniu materiału (Mastera 24-96k) i innych rzeczach bo w końcu płyty Bilińskiego tez są w Qobuz.

Pan Marek i ja, foto pstrykał Roman szeryf salonu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i nikogo więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

ZAIKS nie jest powodem nieobecności Qobuz w PL

Całe szczęście, że na Qobuz świat się nie kończy skoro mają w nosie Polaków...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

7 minut temu, cortes napisał:

Całe szczęście, że na Qobuz świat się nie kończy skoro mają w nosie Polaków...

jaki serwis streaming'owy poleciłbyś jako alternatywę dla Qbusia ?

Testowałem/słuchałem darmowych 7 dni na highresaudio i dźwiękowo? poziom zbliżony bardzo albo ten sam co Qobuz tylko baza skromna i troche chaotycznie wszystko poukładane. Polecam spróbować.

54 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

jaki serwis streaming'owy poleciłbyś jako alternatywę dla Qbusia ?

Dla użytkowników ROONa wybór jest prosty, jeżeli nie Quobuz, to tylko Tidal. Trochę testowałem Quobuza, ale ciągle zmiany kont rozwalały mi bibliotekę. 

2 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Testowałem/słuchałem darmowych 7 dni na highresaudio i dźwiękowo? poziom zbliżony bardzo albo ten sam co Qobuz tylko baza skromna i troche chaotycznie wszystko poukładane. Polecam spróbować.

zaproponowałeś sklep z plikami ?

7 minut temu, Zbi_Rek napisał:

zaproponowałeś sklep z plikami ?

Nie ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Nie ..

Ukryta Zawartość

ok,

ciekawe czy, a jeżeli tak, to jak długo to jeszcze przetrwa na rynku w swojej aktualnej formule

Ukryta Zawartość

Mam ponownie 7-o dniowy dostęp i jakby wiecej płyt niz ostatnio ... no ale nie o to teraz chodzi bo chodzi o jakosc muzyki. 

" Wish You Were Here" (2011 Remaster) Pink Floyd idzie 24-192

"Dark Sky Island" (Deluxe) Enya 24-96 / to jedyna dostępna płyta Enya

Polskiej muzy brak całkowicie.

Edytowane przez Bogusław_59825
46 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Mam ponownie 7-o dniowy dostęp i jakby wiecej płyt niz ostatnio ... no ale nie o to teraz chodzi bo chodzi o jakosc muzyki. 

" Wish You Were Here" (2011 Remaster) Pink Floyd idzie 24-192

"Dark Sky Island" (Deluxe) Enya 24-96 / to jedyna dostępna płyta Enya

Polskiej muzy brak całkowicie.

ten sam remaster jest na Q

Listen to the release Wish You Were Here (2011 Remaster) by Pink Floyd on Qobuz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

ten sam remaster jest na Q

Listen to the release Wish You Were Here (2011 Remaster) by Pink Floyd on Qobuz

Ukryta Zawartość

wiec śmiało można porównać oba serwisy streamingowe

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Bogusław_59825 napisał:

wiec śmiało można porównać oba serwisy streamingowe

Dark Sky Island są trzy wersje

dwie 24/96 i jedna 16/44,1

Listen to the release Dark Sky Island  (Deluxe) by Enya on Qobuz

Ukryta Zawartość

Listen to the release Dark Sky Island  (Deluxe) by Enya on Qobuz

Ukryta Zawartość

Listen to the release Dark Sky Island by Enya on Qobuz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy zauważyłeś ja mam Qobuz .. chyba 5-ty rok leci i wiem ze tam są takie wydania Enya, chodziło mi o to, że płytoteka na highresaudio jest .... skromna.

Darmowe dni nic nie kosztują a warto zobaczyć co konkurencja porabia, inna sprawa, że założenie konta i dostęp to kwestia 20min i nie trzeba zaraz kupować plików, no ale nadal tam bałagan i nadal skromnie z tytułami. Co ciekawe, gdy ostatnio tam byłem korzystałem na PC z Win 7 i niebyło kłopotu a teraz jest win 10 i zablokował pobieranie apki do słuchania ... bo plik wyjątkowo mało pobierany i jest potencjalne niebezpieczny.  Ten serwis muzyczny raczej nie przetrwa długo.

Posłucham obu, porównam (znów) i Qobuz zostanie, bo 7-wy okres próbny wygaśnie sam (nic nie trzeba robić -tak było ostatnio).

2 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Darmowe dni nic nie kosztują a warto zobaczyć co konkurencja porabia, inna sprawa, że założenie konta i dostęp to kwestia 20min i nie trzeba zaraz kupować plików, no ale nadal tam bałagan i nadal skromnie z tytułami. Co ciekawe, gdy ostatnio tam byłem korzystałem na PC z Win 7 i niebyło kłopotu a teraz jest win 10 i zablokował pobieranie apki do słuchania ... bo plik wyjątkowo mało pobierany i jest potencjalne niebezpieczny.  Ten serwis muzyczny raczej nie przetrwa długo.

Posłucham obu, porównam (znów) i Qobuz zostanie, bo 7-wy okres próbny wygaśnie sam (nic nie trzeba robić -tak było ostatnio).

jak to jest niszowa platforma, to może mają jakieś single malty od niezależnych bottlerów z Islay ?

29 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

Single malta trzeba chyba zorganizować we we własnym zakresie 😀.

Nie jest tak prosto obecnie dostać coś fajnego, dlatego zapytałem 😌

Wypróbowałem różne sposoby na założenie testowego konta qobuz. Wnioski - bardzo się zabezpieczają. Wtyczki VPN do przeglądarek - przynajmniej te bezpłatne - wykrywają od razu na etapie rejestracji konta. Z "prawdziwym VPN" jest lepiej, konto da się założyć. Ale nijak nie udało mi się aktywować okresu testowego, ponieważ jak wiadomo potrzebne jest podpięcie do konta karty lub Paypal. Paypal musi przekazywać kraj założenia konta bo jest odrzucany (wypróbowałem dwa konta, z podpiętą kartą i z saldem). Z kolei jeśli karta nie jest z kraju, z którego niby się rejestrujesz to też jest odrzucana. Próbowałem z dwiema wirtualnymi i jedną prawdziwą kolegi z Francji. Niestety VPN w wersji free nie daje możliwości wybrania Francji (Holandia, Japonia i USA). Wydaje się, że są bardzo zdeterminowani, żeby nie dopuścić nikogo spoza obsługiwanych krajów. Przedstawiona wyżej w tym wątku hipoteza, że nie są w Polsce przez kłopoty z ZAIKS wydaje się chybiona, bo dla nich Europa kończy się na linii żelaznej kurtyny Niemcy/Austria. Ale jest Kolumbia i inne kraje ameryki łacińskiej i południowej. Więc niech się pie... 

Godzinę temu, marek666 napisał:

Wypróbowałem różne sposoby na założenie testowego konta qobuz. Wnioski - bardzo się zabezpieczają. Wtyczki VPN do przeglądarek - przynajmniej te bezpłatne - wykrywają od razu na etapie rejestracji konta. Z "prawdziwym VPN" jest lepiej, konto da się założyć. Ale nijak nie udało mi się aktywować okresu testowego, ponieważ jak wiadomo potrzebne jest podpięcie do konta karty lub Paypal. Paypal musi przekazywać kraj założenia konta bo jest odrzucany (wypróbowałem dwa konta, z podpiętą kartą i z saldem). Z kolei jeśli karta nie jest z kraju, z którego niby się rejestrujesz to też jest odrzucana. Próbowałem z dwiema wirtualnymi i jedną prawdziwą kolegi z Francji. Niestety VPN w wersji free nie daje możliwości wybrania Francji (Holandia, Japonia i USA). Wydaje się, że są bardzo zdeterminowani, żeby nie dopuścić nikogo spoza obsługiwanych krajów. Przedstawiona wyżej w tym wątku hipoteza, że nie są w Polsce przez kłopoty z ZAIKS wydaje się chybiona, bo dla nich Europa kończy się na linii żelaznej kurtyny Niemcy/Austria. Ale jest Kolumbia i inne kraje ameryki łacińskiej i południowej. Więc niech się pie... 

odpowiedź na pytanie dlaczego Q nie na w PL jest prozaicznie prosta i aż dziwne, że nie oczywista dla tych, którzy odbili się się od szczelnego systemu podsumowują "więc niech się pie..." 😜

16 minut temu, Zbi_Rek napisał:

odpowiedź na pytanie dlaczego Q nie na w PL jest prozaicznie prosta i aż dziwne, że nie oczywista dla tych, którzy odbili się się od szczelnego systemu podsumowują "więc niech się pie..." 😜

Może podzielisz się jaka to jest prozaicznie prosta przyczyna? Ja nadal nie wiem.

Szacun dla nich za szczelny system. Wymagał sporo wysiłku. Natomiast traktowanie nie tylko Polski ale całej Europy środkowo-wschodniej jak byśmy byli pariasami niegodnymi ich wspaniałego Hi-Res Audio mnie wkurzyło i stąd nieco emocjonalny wpis na koniec.

Aż dziwne, że nie są dostępni w Rosji, skoro to francuska firma...

Edytowane przez marek666

Wypróbowałem różne sposoby na założenie testowego konta qobuz

próbuj dalej.

Qobuz ma dużo, nawet bardzo dużo polskiej muzy .. no nie sprawdzałem discopolo ale czego nie wpisze to jest SBB, Rodowcz, Niemen, Oddział zamknięty, Krawczyk, Kombi, Niemen, Allibabki, Skaldowie, Perfec, Majewska, Verba, Republika itd.... Qobuz przygotował się na polski rynek, to chyba nie przypadek ............. Martyniuk jest też.

27 minut temu, marek666 napisał:

Może podzielisz się jaka to jest prozaicznie prosta przyczyna? Ja nadal nie wiem.

Szacun dla nich za szczelny system. Wymagał sporo wysiłku. Natomiast traktowanie nie tylko Polski ale całej Europy środkowo-wschodniej jak byśmy byli pariasami niegodnymi ich wspaniałego Hi-Res Audio mnie wkurzyło i stąd nieco emocjonalny wpis na koniec.

Aż dziwne, że nie są dostępni w Rosji, skoro to francuska firma...

cytując klasyka " to oczywista oczywistość, że chodzi o pieniądze" w rozumieniu opłacalność inwestycji, prawda że prozaicznie proste ? 😌

No Martyniuka sobie odpuszczę ale SBB czy OZ czemu nie. 😀

16 minut temu, Zbi_Rek napisał:

cytując klasyka " to oczywista oczywistość, że chodzi o pieniądze" w rozumieniu opłacalność inwestycji, prawda że prozaicznie proste ? 😌

Ale jakie widzisz inwestycje w zniesieniu ograniczeń regionalnych? Opłaty dla właścicieli praw? Dla Polski będą większe niż dla np. Hiszpanii?

To nie filmy, gdzie trzeba zrobić napisy, czy dubbing. IMHO jedyna inwestycja to jest strona po polsku, chociaż też by się obeszło. A jak uznam, że serwis jest OK, to mogę mu płacić tyle samo co Amerykanie czy Francuzi.

Jakoś innym (Tidal, Deezer, Amazon itp.) się opłaca.

Edytowane przez marek666
54 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

próbuj dalej.

Qobuz ma dużo, nawet bardzo dużo polskiej muzy .. no nie sprawdzałem discopolo ale czego nie wpisze to jest SBB, Rodowcz, Niemen, Oddział zamknięty, Krawczyk, Kombi, Niemen, Allibabki, Skaldowie, Perfec, Majewska, Verba, Republika itd.... Qobuz przygotował się na polski rynek, to chyba nie przypadek ............. Martyniuk jest też.

🤣 

😎

🤗

😇

Listen to Majteczki w kropeczki by Disco Polo on Qobuz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No Martyniuka sobie odpuszczę ale SBB czy OZ czemu nie. 😀

Ale jakie widzisz inwestycje w zniesieniu ograniczeń regionalnych? Opłaty dla właścicieli praw? Dla Polski będą większe niż dla np. Hiszpanii?

To nie filmy, gdzie trzeba zrobić napisy, czy dubbing. IMHO jedyna inwestycja to jest strona po polsku, chociaż też by się obeszło. A jak uznam, że serwis jest OK, to mogę mu płacić tyle samo co Amerykanie czy Francuzi.

Jakoś innym (Tidal, Deezer, Amazon itp.) się opłaca.

jak widać mają inną strategię ekonomicz-rynkową, a może nie wpadli na taki pomysł jak Twój 😌

zaproponuj zarządowi Qobuz takie rozwiązanie polskiego problemu i kto wie, może dzięki temu zasiądziesz na stanowisku CEO Qobuz Poland... 🤗

6 minut temu, Zbi_Rek napisał:

jak widać mają inną strategię ekonomicz-rynkową, a może nie wpadli na taki pomysł jak Twój 😌

zaproponuj zarządowi Qobuz takie rozwiązanie polskiego problemu i kto wie, może dzięki temu zasiądziesz na stanowisku CEO Qobuz Poland... 🤗

Nie rozumiem Twoich złośliwości, zwłaszcza, że jak widać po słuchanym przez Ciebie przebojach Ty masz tam konto.

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Listen to Majteczki w kropeczki by Disco Polo on Qobuz

Ukryta Zawartość

Czyli Ty możesz a ja nie?

Nie mówię, że nie mają powodów, tylko że ja ich nie znam i nie rozumiem, czemu pozostałe platformy streamingowe mogą i chcą działać w naszej części świata a qobuz nie.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, marek666 napisał:

Nie rozumiem Twoich złośliwości, zwłaszcza, że jak widać po słuchanym przez Ciebie przebojach Ty masz tam konto.

Czyli Ty możesz a ja nie?

Nie mówię, że nie mają powodów, tylko że ja ich nie znam i nie rozumiem, czemu pozostałe platformy streamingowe mogą i chcą działać w naszej części świata a qobuz nie.

@marek666 jesteś niebywale uzdolnionym człowiekiem, na podstawie załączonego kontekstowo linku do zacytowanego @Boguslaw_... już wiesz jaki genre słucham

Powtarzam, marnujesz się go for it 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wysłałem Ci wiadomość, sprawdź :)

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi