Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana pianocraft MCR N670

artur 1984 waw

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Noszę się z zamiarem wymiany elektroniki do użytkowanych w zestawienie stereo monitorów B&W 685 S2. Obecnie używane są z Grand Pianocraft MCR N670.

Zastanawiałem się z zestawem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt gra w salonie do 20m2 – zamknięty, żadnej kuchni, wysokość ok. 3 m. Kolumny stoją na dużej szafce RTV w odległości ok 2m od siebie ok 3,3 m od miejsca odsłuchu /kanapa/.

Zestawienie marantz z B&W trochę znam, bo zestaw w gabinecie podpięty do komputera to B&W 686 S2 i Marantz PM 5005.

Budżet do ok. 5 tys. Rozumiem, że wymiana elektroniki znacząco wpłynie na brzmienie. Nie chcę się później tłumaczyć żonie, że wydałem 5 tys., kolumny zostały a różnica jest na granicy percepcji. Rzecz jasna nie mówimy tylko o tym, że b&w zagrają głośniej... pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/137201-wymiana-pianocraft-mcr-n670/

Bierz poważnie pod uwagę, że to Małżonka będzie miała rację :-((

Moim zdaniem 70% tego, co słyszymy zależy od kolumn głośnikowych, a nie elektroniki.

Możesz się przecież sam przekonać, tylko przestawiając swoje graty.

Dużych różnic pomiędzy 5005 a 6006 się nie spodziewam i raczej są "na granicy percepcji" jak to napisałeś.

Masz pewną kwotę na poprawę samopoczucia, to ją inwestuj ...

Ja osobiście akurat za B&W nie przepadam; brak środka, mało finezyjne i szkliste na górze,

to weź też pod uwagę, że jestem trochę uprzedzony, więc inwestował bym w kolumny.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzień dobry.

Na pewno połączenie kolumn B&W z elektroniką Marantz jest jak najbardziej odpowiednie, jeśli znasz to połączenie i podoba Ci się, to na pewno zakup systemu Marantz serii 6006 jest optymalny. W takiej konfiguracji możesz liczyć na bardzo swobodne, przestrzenne, dynamiczne granie z lekko ocieplony środkiem.

Tak naprawdę w podobnym budżecie niczego lepszego nie znajdziemy, można ewentualnie spojrzeć jako alternatywa na Onkyo A-9050 (https://www.q21.pl/onkyo-a-9050.html) z odtwarzaczem C-7030 (https://www.q21.pl/onkyo-c-7030.html) oraz świetnym odtwarzaczem sieciowym NS-6130 (https://www.q21.pl/onkyo-ns-6130.html). W tym zestawie wyróżnia się klasą i przede wszystkim wyposażeniem odtwarzacz.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza na zakup zestawu w naszym salonie, oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bierz poważnie pod uwagę, że to Małżonka będzie miała rację :-((

Moim zdaniem 70% tego, co słyszymy zależy od kolumn głośnikowych, a nie elektroniki.

Możesz się przecież sam przekonać, tylko przestawiając swoje graty.

Dużych różnic pomiędzy 5005 a 6006 się nie spodziewam i raczej są "na granicy percepcji" jak to napisałeś.

Masz pewną kwotę na poprawę samopoczucia, to ją inwestuj ...

Ja osobiście akurat za B&W nie przepadam; brak środka, mało finezyjne i szkliste na górze,

to weź też pod uwagę, że jestem trochę uprzedzony, więc inwestował bym w kolumny.

Bardzo mi pomogłeś. W kolumny już inwestowałem. Wydałem blisko 5 tys na B&W 686 do salonu /z zestawu z Grand.../ i osobno zakupione 685. Myślałem nad 683, ale podobno do pomieszczeń do 20m2 są zbyt duże i swobodnie wystarczą 685... W tutejszym forum wszyscy w zasadzie piszą, że Grand Piano... to trochę shit i warto zainwestować w elektronikę. Jeśli to tylko poprawa samopoczucia to odpuszczę...

Ja nawet nie muszę przestawiać sprzętu. Między 686 a 685 jest w zasadzie różnica jedynie w pasie i - może lekko - w przestrzeni. Marantz gra oczywiście lepiej niż wzmak z Grand Piano... dźwięk jest też trochę cieplejszy, ale czy warto za to bulić 5 kafli... sam nie wiem, stąd post. Margines mam szeroki. Mogę też po prostu wymienić całe stereo na coś lepszego.

Na Twoim miejscu mając 5005 można sprawdzić też jakieś inne kolumny,

ale jeśli B&W jest dla Ciebie wzorcem barwy, to dałbym sobie spokój.

Większość tego rodzaju ruchów wynika jednak z czasem nie do końca uświadomionego

braku czegoś w posiadanym dźwięku. Jeśli tego nie odczuwasz, to tak, jak napisałem -

kwota idzie tylko na poprawę samopoczucia.

Nie bój nic - nie jesteś tu wyjątkiem ....;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałem kiedyś B&W 685 łaczone z marantzem i powiem, że to często polecane przez sprzedawców i salony audio zestawienie średnio się u mnie sprawdziło. Był za jasno, ostro, z sylbiantami. Dopiero podpięcie 685 pod elektronike Blocka (CD C-100 i wzmak V-100) dało pełną synergię. Pojawiło się ciepło, muzykalność, wypełnienie i nasycenie środka, przy jednocześnie dobrej kontroli basu i wyraźnej górze.

Może zwróć uwagę na ich amplituner CD z radiem internetowym CVR-100? Podobny mocowo i wydajny pradowo jak ten zestaw Marantza 6006 i zajmie Ci 3 razy mniej miejsca. Odpada tez zakup lepszych intekonektów niż fabryczne.Co najwyżej można zastapić fabryczą sieciówkę jakąś lepszą do max 300 zł, co mogoby poprawić brzmienie i to wszystko. Zmieścisz się do 5 tys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przychyliłbym się do pomysłu posłuchania all-in-one Block CVR-100 mk2 (technicznie ma prawie wszystko co można zaimplementować - z wyjątkiem DAC). U mnie grał z Audio Academy Hyperion III lux.

Dźwięk był ciepły, z lekką preferencją średnicy. W środku jest transformator toroidalny, więc te 60 W mocy na specyfikacji to naprawdę sporo. A wygląd - cóż, to już kwestia kompromisu.

Pozwolę sobie zapytać tych, którzy być może mieli styczność z systemem Musical Fidelity Merlin. Gdybym nie znał ceny, pomyslalbym że to niewiele warte.

No właśnie, to ile to jest warte? Gra to porównywanie chociażby do MCR-640/670?

685 to detaliczne analityczne granie, dźwięczna góra i mocny bas, i dobrze sprawdza się z ciepło grającą elektroniką z mocnym środkiem, która nieco złagodzi i utemperuje ich ekspresyjność i krzykliwość. Stąd moja sugestia dotycząca tego Blocka. Z drugiej strony po co pchać się w 3 oddzielne klocki, kiedy za ciut niższą cenę, w jednym segmencie, możemy dostać to samo, przy okazji oszczędzając na okablowaniu całego tego dzielonego systemu?

Poza tym te bowersy, aby dobrze grać, potrzebują też sporą dawkę prądu, a CVR-100, podobnie jak każdy wzmak Blocka, ma solidną sekcję zasilania. Przekonałem się o tym, podłączając kiedyś u kumpla swojego niepozornego, nominalnie 40-watowego Blocka V-100 do 3-drożnych, 8 omowych podłogówek Heco. I o dziwo przy b. głośnym graniu zagrał wydajniej, bez kompresji i z lepszą kontrolą na basie niż 80-watowy piec Yamahy kumpla (ax-570) :) Nie mówiąc, że całokształtowo zdeklasował go barwą i klasą dźwięku.

Jeśli chcesz wycisnąc jak najwięcej z B&W 685 S2 sprawdź połączenie ze wzmacniaczami NAD. Albo starszy analogowy NAD C356 BEE https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c356-bee.html lub nowy C368 BEE https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/c368.html

Gęstsza charakterystyka NAD dobrze pasuje do brzmienia B&W.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśli chcesz wycisnąc jak najwięcej z B&W 685 S2 sprawdź połączenie ze wzmacniaczami NAD. Albo starszy analogowy NAD C356 BEE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub nowy C368 BEE

Ukryta Zawartość

Gęstsza charakterystyka NAD dobrze pasuje do brzmienia B&W.

Wybór padł w Waszym salonie na Andersa na Yamaha R-N803D + CD-S300.

Wychodzi ciut taniej. Mam nadzieję, że będę zadowolony /odbieram sprzęt chyba w pn/.

I mój roczny Pianocraft chyba do sprzedaży...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.