Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Coś tu chyba się za dużo demomonizuje. Z odległości kilku metrów to wg mnie nie ma większego praktycznego znaczenia czy słuchamy na osi głośnika średniotonowego czy wysokotonowego, który jest 10 cm wyżej. Czoła fali z 1 metra i z 3 metrów zupełnie inaczej się prezentują. Ucho to też nie mikrofon pomiarowy.  Gdyby było inaczej to to chobby byłoby pozbawione sensu. Pomiar kierunkowy z odległości metra to zupełnie inna kwestia.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Wuelem napisał:

Inny rozkład ciśnienia z powodu zmiany odległości ma dużo większe znaczenie niż odbicie od podłogi.

Dlaczego nie analizujesz odbicia od sufitu?

Dywan się kładzie na podłogę a sufit to co, nie istnieje? Większa trudność to zbywamy milczeniem? A też się dźwięk odbija od niego.

Ale to nikłe wzmocnienia i przesunięcia w porównaniu do wygaszania i wzmacniania konkretnych częstotliwości w danym miejscu lub z powodu wypromieniowywania fali z danego miejsca.

Wystarczy opanować ogólną liczbę odbić (osiągnąć przyzwoity czas pogłosu - co nie jest trudne i w zasadzie w normalnym pokoju nie trzeba nic robić), natomiast fale stojące są bezwzględne w zafałszowywaniu dźwięku. I z tego powodu kolumny suwa się po pomieszczeniu szukając optymalnego odbioru, a nie że coś się bardziej albo mniej odbije od podłogi. Bo odbija się też dziesiątki razy od ścian, sufitu, itd. Znajdowanie problemu, gdzie go nie ma, a pomijanie rzeczywistego.

Można dodać często stolik przed siedziskiem. Też zniekształca i odbija pewne częstotliwości. Wyrzucić stolik. Wyrzucić podłogę 🙂

odbicie od podlogi najcześciej pierwsze dobiega do sluchającego dlatego ,że jest to plaszczyzna najbliższa sluchaczowi

każdy zaznaczony przez Ciebie aspekt akustyki jest w zasadzie istotny

ale ustawienie wysokosci odsluchu jest rownie wazne jak samo ustawienie kolumn w pomieszczeniu ze wzgledu na mody

przynajmniej ja tak uwazam i warto potestować

nie trzeba zmieniać pozycji kolumny wystarczy własną 🙂

tylko, że cytat ten dotyczy przede wszytkim subwoofera

Nie, ten efekt dotyczy WSZYSTKICH czestotliwosci.
Zarowno w plaszczyznie poziomej jak i pionowej.
Wystarczy ze masz „twardy“ sufit i „miekka“ podloge, i juz zmieniajac wysokosc zestawu zmienisz spektrum fal odbitych od podlogi i sufitu, takze powyzej zakresu pasma subwoofera
1 godzinę temu, Wuelem napisał:

Dlaczego nie analizujesz odbicia od sufitu?

Jeżeli chodzi o sbir, to podłoga, tył i boki - do sufitu w normalnych warunkach jest wystarczająco daleko. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, przemak napisał:

Jeżeli chodzi o sbir, to podłoga, tył i boki - do sufitu w normalnych warunkach jest wystarczająco daleko. 

jesli interesują Cie kalkulacje odbic od podlogi dla niskich tonów ze wzgledu na wysokość

umieszczenia glosnika od podlogi np różnice rzędu 30cm dla 3m odsluchu to polecam wypowiedzi misiomora w tym temacie

http://audiohobby.pl/index.php?topic=1074.0

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

jesli interesują Cie kalkulacje odbic od podlogi dla niskich tonów ze wzgledu na wysokość

umieszczenia glosnika od podlogi np różnice rzędu 30cm dla 3m odsluchu to polecam wypowiedzi misiomora w tym temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję. Ja to wiem, ale też jestem basistą i doskonale wiem, jaki to ma praktyczny wpływ. Ogromny. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, przemak napisał:

Dziękuję. Ja to wiem, ale też jestem basistą i doskonale wiem, jaki to ma praktyczny wpływ. Ogromny. 

pproszę bardzo , tylko misiomor udowadnia tam, że

"- woofer wysoko - dźwięk bezpośredni -0.1dB, odbicie -1dB, razem +5.5dB

- woofer nisko - dźwięk bezpośredni -0.3dB, odbicie -0.6dB, razem +5.6dB

Zauważalnych różnic brak."

pozdrawiam

53 minuty temu, slawek.xm napisał:

pproszę bardzo , tylko misiomor udowadnia tam, że

"- woofer wysoko - dźwięk bezpośredni -0.1dB, odbicie -1dB, razem +5.5dB

- woofer nisko - dźwięk bezpośredni -0.3dB, odbicie -0.6dB, razem +5.6dB

Zauważalnych różnic brak."

pozdrawiam

No popatrz, a ja ponad czterdzieści lat jak się da kolumnę chociaż na dziesięciocentymetrową klapę od racka ładuję, a tu misiomor udowodnił, że bez sensu 😉 

nagrywamy.com

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

w zespolach glosnikowych woofer mozna dawać blisko podłogi ze względu na wzmocnienie basu od pobliskiej płaszczyzny, czasem jest to skazane

No właśnie, czyli jednak 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, przemak napisał:

No właśnie, czyli jednak 😉

wrzucasz wiele różnych aspektów do jednego worka , i piszesz enigmatycznie

dlatego ciężko się z tobą rozmawia

8 minut temu, slawek.xm napisał:

wrzucasz wiele różnych aspektów do jednego worka , i piszesz enigmatycznie

dlatego ciężko się z tobą rozmawia

Jakich aspektów? Odległość od podlogi ma duży wpływ na najniższe częstotliwości. Tylko tyle. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, przemak napisał:

Jakich aspektów? Odległość od podlogi ma duży wpływ na najniższe częstotliwości. Tylko tyle. 

fakt i zgadzam się z tym w 100%

gdyby twoje dywagacje były tak jasno precyzowane na pewno byłoby łatwiej

natomiast nie zawsze różnice kilkunastu cm w ustawieniu woofera względem podłogi mają

4 godziny temu, przemak napisał:

Ogromny. 

wpływ na sumaryczny wynik skuteczności basu przy uwzględnieniu odbić od podłogi

11 minut temu, slawek.xm napisał:

gdyby twoje dywagacje były tak jasno precyzowane na pewno byłoby łatwiej

No a gdzie jest mniej jasno? Bo tylko o tym tu piszę, żeby nie mieszać tego ze zgraniem fazowym czy tam czasowym.

12 minut temu, slawek.xm napisał:

natomiast nie zawsze różnice kilkunastu cm

Dla mnie mają ogromny.

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

No popatrz, a ja ponad czterdzieści lat jak się da kolumnę chociaż na dziesięciocentymetrową klapę od racka ładuję, a tu misiomor udowodnił, że bez sensu 😉 

Tak samo komba gitarowe, jak stoją na podłodze, pomimo nóżek dół się snuje po podłodze. Są nawet specjalne stojaki pod wzmacniacze gitarowe 😉

11 minut temu, jurek1 napisał:

Tak samo komba gitarowe, jak stoją na podłodze, pomimo nóżek dół się snuje po podłodze. Są nawet specjalne stojaki pod wzmacniacze gitarowe 😉

Nie, misiomor udowodnił, że "Zauważalnych różnic brak" 😉

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Zauważalnych nie, ale słyszalne już tak 🙂

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, przemak napisał:

dla konkretnych dwóch ustawień woofera w stosunku do podlogi uwzględniajac wpływ odbić dla odleglosci odsluchu 3m

nie uogólniaj do wlasnych niecnych celow bo to zwykla manipulacja

Gość

(Konto usunięte)

zreszta faktycznie , przyznaję ,że moge sie mylic w koncu roznica 0,1db  w zakresie basu może być olbrzymia dla kogoś , i z tego powodu posypuję glowę popiołem 🙂

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

dla konkretnych dwóch ustawień woofera w stosunku do podlogi uwzględniajac wpływ odbić dla odleglosci odsluchu 3m

nie uogólniaj do wlasnych niecnych celow bo to zwykla manipulacja

Jak na koniec jest mordka, o taka 😉 to nie jest manipulacja tylko rozluźnienie atmosfery 😉

Ale jak chcesz dyskutować, to właśnie o takich różnicach w wysokości mówimy - podłoga vs skrzynka po piwie (najpopularniejszy statyw do wzmacniacza) czyli właśnie 30cm. Odległość odsłuchu też podobna, może troszkę bliżej, ale czasem i dalej. I jakoś wszyscy od pokoleń słyszą, niektórzy z twina kółka wyciągają, żeby był bezpośrednio na podłodze, niektórzy wręcz przeciwnie, na skrzynkę czy stojaczek go. I nie jest to 0,1dB. Co zrobisz.

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

I jakoś wszyscy od pokoleń słyszą,

To już o krok od słyszenia kabli 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, przemak napisał:

to nie jest manipulacja tylko rozluźnienie atmosfery 😉

ok

co do reszty , bardziej mnie interesuje odtwarzanie dźwięku niż jego tworzenie dlatego przyjmuję Twoje opinie pozytywnie choć skrzynka po piwie nie jest elementem , który wykorzystałbym jako stand 🙂

51 minut temu, marcinmarcin napisał:

To już o krok od słyszenia kabli 😉

Są kable Vovox gitarowe i basowe chyba też. Mam takie teraz w domu, kolega maniak biżuterii porzucił mi na testy. Tną wysokie jak cholera. rozkręciłem, obejrzałem, cienki drucik chyba srebrny i ti się zgadza z moimi doświadczeniami jeśli chodzi o kablarstwo w audio. Do swojej gitary bym go nie chciał, bo to nie miejsce na koloryzacje, ale znam muzyków którzy je używają 😉

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, jurek1 napisał:

Są kable Vovox gitarowe i basowe chyba też. Mam takie teraz w domu, kolega maniak biżuterii porzucił mi na testy. Tną wysokie jak cholera. rozkręciłem, obejrzałem, cienki drucik chyba srebrny i ti się zgadza z moimi doświadczeniami jeśli chodzi o kablarstwo w audio. Do swojej gitary bym go nie chciał, bo to nie miejsce na koloryzacje, ale znam muzyków którzy je używają 😉

kazdy element toru gitary elektrycznej ma za zadanie tworzenie okreslonego brzmienia

i na pewno kazdy muzyk chce się wyrozniać lub miec swiadmomość ,że brzmienie jego gry jest inne od pozostalych

obcinając wysokie pasmo, tniesz rowniez harmoniczne wyższych rzedów dźwieku podstawowego

wprowadzając przestery dodajesz znieksztalceń harmonicznych

w takich wypadkach niezastapione sa piece lampowe

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

kazdy element toru gitary elektrycznej ma za zadanie tworzenie okreslonego brzmienia

i na pewno kazdy muzyk chce się wyrozniać lub miec swiadmomość ,że brzmienie jego gry jest inne od pozostalych

obcinając wysokie pasmo, tniesz rowniez harmoniczne wyższych rzedów dźwieku podstawowego

wprowadzając przestery dodajesz znieksztalceń harmonicznych

w takich wypadkach niezastapione sa piece lampowe

Lampowe piece to ABC początkującego gitarzysty, choć są tez zacne tranzystorowe w dżezie 😉

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Kable vovox to IMO oszustwo, zresztą jak większość biżuterii tego typu. Z drugiej strony monster też bardziej tnie i jest lubiany.

35 minut temu, slawek.xm napisał:

Problem w tym, że gitara pasmo od góry ma mikre, stąd te kable naprawdę muszą się napracować. Z drugiej strony przy takich impedancjach zadanie mają ułatwione 😉 Temat kabli gitarowych często jest przywoływany przy okazji słyszenia kabli, warto jednak pamiętać o parametrach wyjściowych gitary i długości takiego kabla, żeby to umieścić w kontekście.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Z drugiej strony przy takich impedancjach zadanie mają ułatwione 😉 

Ja w domu do interfejsu wpinam się metrowym odcinkiem fendera, mniej znaczy lepiej 🙂

21 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

U mnie pochylenie niecałe 3° to totalna zmiana brzmienia

To sugeruje słaby projekt kolumn, których słuchasz. 

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, przemak napisał:

Problem w tym, że gitara pasmo od góry ma mikre

teoretycznie elektryczna ma do 5khz potem spadek ale wszystko zależy od użytego głośnika

18 minut temu, jurek1 napisał:

Ja w domu do interfejsu wpinam się metrowym odcinkiem fendera, mniej znaczy lepiej 🙂

To już jak kto lubi. Ja za to czasem skręcam tone w basie 😉 

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

teoretycznie elektryczna ma do 5khz potem spadek ale wszystko zależy od użytego głośnika

Ale to nie pasmo gitary, tam już kabli gitarowych nie ma. Pasmo gitary to to, co wychodzi z gitary 😉

12 minut temu, meloV8 napisał:

To sugeruje słaby projekt kolumn, których słuchasz. 

Albo 0,1dB 😉

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi