Skocz do zawartości
IGNORED

Instalacja i ustawienie KD 5.0

Mid4s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Posiadam Amplituner Yamaha rx v679 i chciałbym odpowiednio ustawić 2 pary kolum oraz wmacniacz tak by efekty były jak najlepsze.

Obecnie 2 kolumny stoją z przodu i są w Ampli ustawione jako front, 2 kolumny stoją z boku ok 1.7m od kanapy i w Ampli są ustawione jako surround.

Podczas oglądania filmu włączam w Ampli program 7.1 channel (nie ma opcji 5.1 d wyboru). Dźwięk dobiega z bocznych kolumn ale różnica przy słuchaniu z w stereo a 7.1 jest niewielka.

Zastanawiam się czy może w Ampli boczne kolumny połączyć jako surround back, czy może zmienić jakąś opcję w Ampli do której nie doszedłem. Dodam że filmy oglądam z z dekodera NC+ który jest podpięty pod Ampli. Czasem podczas niektórych filmów w dekoderze nc+ pojawia się opcja włączenia w DolbySurround ale jak ją włączam to efekt jest słabszy niż przy 7.1

https://www.audiostereo.pl/topic/137323-instalacja-i-ustawienie-kd-50/

Podczas oglądania filmu włączam w Ampli program 7.1 channel (nie ma opcji 5.1 d wyboru). Dźwięk dobiega z bocznych kolumn ale różnica przy słuchaniu z w stereo a 7.1 jest niewielka.

Nie powinieneś ustawiać żadnych programów, powinieneś mieć zostawiony automat, ewentualnie opcję direct.

Amplituner wtedy sam rozpoznaje jaki sygnał dostaje, czy wielokanałowy, czy stereo i kieruje go do odpowiednich głośników.

Zastanawiam się czy może w Ampli boczne kolumny połączyć jako surround back,

Raczej nie. Surround back to są głośniki które występują w konfiguracji 7.1.

czy może zmienić jakąś opcję w Ampli do której nie doszedłem.

A przeszedłeś w ogóle początkowy setup i kalibrację? Ustawianie głośników, wybieranie czy są pełnozakresowe , wykrywanie ich odległości itp?

Dodam że filmy oglądam z z dekodera NC+ który jest podpięty pod Ampli. Czasem podczas niektórych filmów w dekoderze nc+ pojawia się opcja włączenia w DolbySurround ale jak ją włączam to efekt jest słabszy niż przy 7.1

Jak na mój gust to włączając opcję 7.1 rozmnażasz sobie dźwięk stereo na wszystkie głośniki i wtedy się po prostu dużo dzieje, tylko w każdym głośniku to samo. Na ampli nie powinieneś wymuszać żadnych zmian w sygnale, tylko w źródle wybrać przestrzenny format jeśli jest dostępny. Przy czym Dolby Surround to format 3 kanałowy...

Polecam przeprowadzić testy na jakimś filmie albo koncercie bluray.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Nie powinieneś ustawiać żadnych programów, powinieneś mieć zostawiony automat, ewentualnie opcję direct.

Amplituner wtedy sam rozpoznaje jaki sygnał dostaje, czy wielokanałowy, czy stereo i kieruje go do odpowiednich głośników.

Ten Amplituner nie ma czegoś takiego jak automat. Jak słucham muzyki czy tv to stereo a jak oglądam film zmieniam na 7.1 Sam nic nie zmienia

A przeszedłeś w ogóle początkowy setup i kalibrację? Ustawianie głośników, wybieranie czy są pełnozakresowe , wykrywanie ich odległości itp?

Skalibrowałem urządzenie poprzez system YPAO

Jak na mój gust to włączając opcję 7.1 rozmnażasz sobie dźwięk stereo na wszystkie głośniki i wtedy się po prostu dużo dzieje, tylko w każdym głośniku to samo. Na ampli nie powinieneś wymuszać żadnych zmian w sygnale, tylko w źródle wybrać przestrzenny format jeśli jest dostępny. Przy czym Dolby Surround to format 3 kanałowy...

Polecam przeprowadzić testy na jakimś filmie albo koncercie bluray.

W Amplitunerze nie mam możliwości ustawienia czegoś takiego jak dźwięk przestrzenny :( Są tylko programy do wyboru które zmieniam w zależności czego chce słuchać.

Ten Amplituner nie ma czegoś takiego jak automat. Jak słucham muzyki czy tv to stereo a jak oglądam film zmieniam na 7.1 Sam nic nie zmienia

Enjoying unprocessed playback - strona 59:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolego pierwsze i podstawowe moje pytanie. Kiedy będziesz miał kino a nie namiastkę kina. A będziesz je miał gdy podłączysz do amplitunera subwofer.

Drugie pytanie. Co jest źródłem, odtwarzacz blu-ray, komp czy jeszcze coś innego. To ważne bo od tego zależy w jakiej konfiguracji wchodzi Ci sygnał na amplituner. Zeby wszedł oryginalny sygnał ustaw strumień bitów. A naciskając przycisk Straight na pilocie zobaczysz jakiej konfiguracji ścieżka wchodzi na ampla Tak jak zapodał Ci linka Kolega Ujemny z instrukcji i stronę 59 z niej

Enjoying unprocessed playback - strona 59:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego pierwsze i podstawowe moje pytanie. Kiedy będziesz miał kino a nie namiastkę kina. A będziesz je miał gdy podłączysz do amplitunera subwofer.

Drugie pytanie. Co jest źródłem, odtwarzacz blu-ray, komp czy jeszcze coś innego. To ważne bo od tego zależy w jakiej konfiguracji wchodzi Ci sygnał na amplituner. Zeby wszedł oryginalny sygnał ustaw strumień bitów. A naciskając przycisk Straight na pilocie zobaczysz jakiej konfiguracji ścieżka wchodzi na ampla Tak jak zapodał Ci linka Kolega Ujemny z instrukcji i stronę 59 z niej

Zdaję sobie sprawę braku suba i wiem co tracę. Niestety jego kupno będzie musiało chwile poczekać :( więc póki co muszę się odnaleźć z tym co mam :/

Teraz w pierwszej kolejność planuję wymianę odtwarzacza BR na Panasonic DMP-UB400 albo Sony UBP-X800 - co polecacie?

Źródłem w moim przypadku jest odtwarzacz BR, dekoder NC+, TV. W przypadku odtwarzacza BR dźwięk jest OK natomiast dźwięk z dekodera N-ki i TV to jakiś żart :).

Z TV dźwięk w ogóle nie jest puszczany na 7.1 tylko w stereo a z dekodera N-ki od czasu do czasu puszczą jakiś film z dźwiękiem 7.1 ale to porażka :)

Wychodzi na to, że tylko filmy z BR idą tak jak powinny :)

Z TV dźwięk w ogóle nie jest puszczany na 7.1 tylko w stereo a z dekodera N-ki od czasu do czasu puszczą jakiś film z dźwiękiem 7.1 ale to porażka :)

Wychodzi na to, że tylko filmy z BR idą tak jak powinny :)

Ja mam tylko TV naziemną, więc ograniczam się tylko do ogólnodostępnych kanałów, to tam chyba tylko polsat puszcza czasem wielokanałowy dźwięk, nawet w swoich własnych programach i reklamach. W każdym razie nawet jak już coś puszczą wielokanałowo, to to jest max 5.1 i w bardzo skompresowanej wersji, z powietrza nie wyciśniesz tyle tranferu ile masz po kablu z blureya.

Panasonic DMP-UB400 albo Sony UBP-X800 - co polecacie?

Ten tańszy i z mniejszą ilością zbędnych funkcji ;)

Zdaję sobie sprawę braku suba i wiem co tracę.

Oj, chyba jednak nie skoro najpierw chcesz nabyć BR.

natomiast dźwięk z dekodera N-ki i TV to jakiś żart :).

Jasne , że nie jest to rewelacja i faktycznie max. 5.1, ale chyba wolałbym puki co zakupić sub. i mieć w pełni efekty przy n-ce , niż substytut KD ( bez sub.) ale z BR.

Zastanów się , i rozważ czego potrzebujesz w pierwszej kolejności.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Panowie ja rozumiem ,że NC+ i Polsat rządzi w PL...ale to jest porażka...ja NC+ mam tylko dla Piłki Nożnej, i ostatni rok bo Liga Mistrzów wyladowała na Polsacie...filmów na Canal+ nie ogladam chociaż wszystkie są w DD 5.1, ale jakość obrazu tragedia...jesli filmy to Netflix z DD+ i płyty blu-ray ..szkoda oczu i uszu na polskie platformy... szanujcie Swoje narządy wzroku i słuchu...bo macie tylko jedne....:) ;)

Witam wszystkich

Mam pytanko przyszła mi do głowy wizja zbudowania kina domowego i teraz pytanko mogę kupić używanego anthema avr50 lub kupić coś z bieżącej produkcji i teraz nie wiem w co pójść.

Do anthema potrzebował bym jeszcze końcówki mocy 5-cio kanalowej.

Jeśli chodzi o oglądanie to większość idzie z netflixa na razie na tv ale w planie jest projektor może lg HF80JS.

Kolumny frontowe posiadam sub też centralny i tyły coś tam się zorganizuje.

Co myślicie o tym czy warto interesować się tym anthemem czy iść w nowsze sprzęty?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.