Skocz do zawartości
IGNORED

Philips DCC 730 uruchomiony po 15-stu latach CC-gra DCC-nie

M52B28

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry Forumowicze,

Kiedyś kupiłem okazyjnie cyfrowy magnetofon segmentowy wraz z pilotem i kilkunastoma kasetami dcc. Pamiętam, że sprzęt po zakupie działał bezproblemowo. Następnie musiał trochę czasu poleżeć schowany zanim znowu go wyjąłem. Pierwsze uruchomienie po 15-stu latach skończyło się wymianą bezpiecznika. Okazało się, że stary był na 220V. Ok, kupiłem, wlutowałem, działa. Problem natomiast jest taki: żadna z kaset dcc nie gra - po prostu po wciśnięciu play jest cisza. Kasety CC natomiast grają. Grają brudnogłowicznym basem no ale grają. Próbowałem czyścić głowicę izopropanolem, lecz za wiele to nie pomogło. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czemu kaset dcc nie słychać i nie wyświetla się czas ? Z góry dziękuję za pomoc. To mój pierwszy post więc wybaczcie jeśli w złym dziale itp.

Temat mocno walcowany na forach zagranicznych...

Problemem są kondensatory elektrolityczne smd które powylewały i niestety też mogły podtrawić ścieżki.

Zwłaszcza płytka przy napędzie, ta, do której podłączone są głowice.

Trzeba lutownicą na powietrze wylutować jegomości i wymienić na nowe, być może posztukować ścieżki!

Naprawiałem maga kolegi DCC900, oj, było rzeźbienia, ale ożył!

Powodzenia kolego.

Mały link do jednego z filmików odnośnie naprawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Krisb dziękuję za szybką i fachową odpowiedź! Rozebrałem ponownie magnetofon by rzucić okiem na elektrolity i nie widzę ani jednego wycieku. Z wymianą nie będzie problemu ponieważ mam stację 1Kw. Może mojego egzemplarza ten problem jeszcze nie dotyczy ponieważ był on b. Mało używany. Przyjrzałem się dokładniej głowicy no i jednak wcześniej jej nie wyczyściłem. Na załączonym foto widać jaki tam jest dramat. Głowice są bardzo delikatne. Czy możesz podpowiedzieć jak ją skutecznie wyczyścić aby jej nie uszkodzić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DCC to nie jest analog choć oczywiście kasety analogowe może też odtwarzać. Zła decyzja o przeniesieniu ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Krisb dziękuję za szybką i fachową odpowiedź! Rozebrałem ponownie magnetofon by rzucić okiem na elektrolity i nie widzę ani jednego wycieku. Z wymianą nie będzie problemu ponieważ mam stację 1Kw. Może mojego egzemplarza ten problem jeszcze nie dotyczy ponieważ był on b. Mało używany. Przyjrzałem się dokładniej głowicy no i jednak wcześniej jej nie wyczyściłem. Na załączonym foto widać jaki tam jest dramat. Głowice są bardzo delikatne. Czy możesz podpowiedzieć jak ją skutecznie wyczyścić aby jej nie uszkodzić?

Obawiam się, że ta głowica jest uszkodzona.

Zdjęcie nie jest dobrze doświetlone, przyświeć ledem na głowice i dopiero zrób zdjęcie.

A kondensatory się starzeją jak wszystko i wycieki był bardzo małe, niewidoczne, ale po odlutowaniu okazało się, że są powyżerane ścieżki.

Krisb podpowiedz proszę jak czyścić głowicę i czym aby jej nie uszkodzić. Na mojej płytce ani śladu wycieku z elektrolitów no ale pewnie z czasem i tak je profilaktycznie wymienię

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krisb podpowiedz proszę jak czyścić głowicę i czym aby jej nie uszkodzić. Na mojej płytce ani śladu wycieku z elektrolitów no ale pewnie z czasem i tak je profilaktycznie wymienię

Ja czyściłym izoprpranolem, lub chusteczkami do dezynfekcji LEKO.

NA zdjęciu widać, albo to jest gra cieni, że głowica i prowadnica są porysowane......

Przy czyszczeniu oczywiście głowica czołem do dołu!

Na płytce którą pokazujesz, elektrolity tez wyglądały dobrze, ale po odlutowaniu już były ścieżki powyżerane, a elektrolity nie miały pojemności, prawie wszystkie na tej płytce.

A tu jeszcze jedna płytka z której prułem kondzie....

Ukryta Zawartość

post-6757-0-61233700-1517855195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.