Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory studyjne/kolumny do małego pokoju 15m2

fourtwenty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku chcę napisać, że szukałem podobnych tematów, ale większość jest sprzed kilku lat, a może do tej pory coś się zmieniło. Potrzebne mi są kolumny lub monitory z dobrym, klarownym i wyraźnym basem. Słucham muzyki klubowej. Kolumny grałyby głównie z mikserem Pioneer DJM 250 (zajmuje się djką), bardzo rzadko z komputerem. Budżet jaki mogę na to przeznaczyć wynosi do 1200zl za same kolumny lub jeśli potrzebny byłby wzmacniacz to tak 1600zł (oczywiscie jeśli będzie warto to mogę dolożyć te 50-100zł więcej). Tak samo jeśli będzie warto to mogą być używane, chociaż bardziej jestem nastawiony na nowe.

Druga rzecz - akustyka pokoju. Niestety pokój jest mały, do tego bardziej przybliżony do kwadratu niż prostokąta. Myślę jeszcze nad ustawieniem mebli i odtwarzaczy razem z mikserem, tak żeby dźwięk rozchodzil sie z nich jak najlepiej, żeby zamiast dudnienia było słychać ten czysty bas. Pokój jedną ścianę ma pod skosem, z racji tej że jest to na piętrze. Myślę, żę najlepiej byłoby je ustawić na przeciwko tej ściany a konsolę gdzieś na końcu pokoju. I do tego dochodzi jeszcze ustawienie mebli, z którym też jest mały problem. Jeśli ktoś byłby mi w stanie pomóc mogę wstawić plan pokoju z painta.

Gość

(Konto usunięte)

Powiem Ci że sam jestem ciekaw takiego rozwiązania tzn zastosowania monitorów studyjnych w 20 metrowym salonie połączonych z subem. Monitory Presonus Sceptre 6 lub 8 wyglądają bdb i może cena wydaje się dużą to trzeba pamiętać że odpada wybór i kupno wzmaka co też nastręcza wiele czasu,odsłuchów itp itd. Jako monitory studyjne są nastawione na jak najwierniejsze odtworzenie materiału muzycznego ale jak to się sprawdzi w stereo domowym .... nie mam pojęcia. Może jest ktoś na sali kto ma jako takie pojęcie jak miały by się w porównaniu np do średniej jakości monitorów (kolumn podstawkowych). Kryteria cenowe : wzmak ok 2kpln +Monitory ok 2kpln =Ok 4kpln czyli monitory studyjne ok 2kpln za sztukę.

Mam w domu Presonusy S8 z subem w dziupli ok 14m2. To dosyć głośne monitory i myślę że dały by radę nagłośnić nawet 20m2 salon.

Co do porównania z monitorami pasywnymi. Trzeba posłuchać. Nie ma ZG grających identycznie czy to będą pasywne czy aktywne. Ja ostatnie pasywne miałem u siebie dobrych kilka lat temu. Moim zdaniem na pewno warto przynajmniej posłuchać kilku zestawów aktywnych by wiedzieć z jakim graniem mamy do czynienia. Jednym taki sposób prezentacji będzie odpowiadał innym nie. Co nie zmienia faktu że zestawy aktywne mają wiele zalet.

Co do samych S8 to mają niezaprzeczalnie bardzo dobre obrazowanie stereo, wynikające z budowy głośników. Nie są tanie ale w tym budżecie na pewno warto ich posłuchać.

Te Presonusy niestety wykraczają poza mój budżet. Na olxie widziałem używane Krk rokit 8 g3. Co o nich sądzicie? Czy ich moc nie jest za duża do tak małego pokoju?

Czy ich moc nie jest za duża do tak małego pokoju?

Przecież nie musisz korzystać zawsze z pełnej mocy. Nie ma pojęcia za dużej mocy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Spójrz na znakomite (nie tylko w relacji jakość/cena) modele:

Behringer B2031P - pod dowolny inny wzmacniacz / kolumny pasywne (cena nowych ok. 950 zł, już nieprodukowane)

Behringer B2031A - z wbudowanymi wzmacniaczami / kolumny aktywne (cena nowych ok. 1700 zł, dostępne).

Oczywiście ceny za parę (pasywnych trzeba poszukać z drugiej ręki), ale nie będziesz miał powodu do narzekań, nawet jak postawisz obok najbardziej uznane kolumny do 10 000 zł. Z dobranym wzmacniaczem grają bezkompromisowo i dużym (dynamicznym) dźwiękiem.

Na stronie Behringera znajdziesz opis mniejszego modelu B2030, co również możesz rozważyć. Dobrego wyboru.

Te Presonusy niestety wykraczają poza mój budżet. Na olxie widziałem używane Krk rokit 8 g3. Co o nich sądzicie? Czy ich moc nie jest za duża do tak małego pokoju?

Moja żona w ubiegłe wakacje letnie na skutek głośnych imprezek u sąsiadów zażądała sprzętu do sypialni. Postanowiłem kupić jej te wymienione przez Kolegę 'WLM' B2031A. Jest bardzo zadowolona. Solidność wykonania tych monitorów jest rewelacyjna. Pod każdym względem. Mają bardzo dobre opinie użytkowników i testerów. Oczywiście nie każdemu będą się podobać, ale to normalne u ludzi, dlatego przed zakupem warto posłuchać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Lech36 może to skutek traumy :)))

Jakiej, ewentualnie czyjej traumy ?

Żony po nocnych imprezach sąsiadów.

No tak, żona była niewyspana i na mnie się to odbiło mimo że w imprezie u sąsiadów nie brałem udziału ;-). Teraz włącza sobie dyskretnie system grający i zasypia.

sprawdź te Krk, one właśnie do klubowego grania. Te wyżej wymienione berhingery też spoko. Alesisy stare m1active MK2 - dużo osób je miało i były dobre. Yamaszki hs7(br z tyłu). To chyba tyle do wyboru.

Ja bym dał jeszcze do rozważenia JBL LSR 308. W zakładanym budżecie się prawie mieszczą, a konturowe granie mogło by się sprawdzić przy muzyce klubowej.

Ja bym dał jeszcze do rozważenia JBL LSR 308.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można prościej-pianką budowlaną do basreflexu :))

Żeby sprawdzić jak będzie bez BR to na początek zwitek skarpet do otworu BR. Niezbyt hi-endowe rozwiązanie, ale skuteczne choć zatkanie nie jest 100%-owe.

• 2 tygodnie później...

Pewnie mierzona inną metodą, albo 1 kHz przy 3% zniekształceń albo w pasmie akustycznym, albo muzyczna,

co nie powinno mieć znaczenia przy praktycznie wykorzystywanej rzędu 1-5 W i gwarantowanym

poziomie natężenia rzędu 113 dB...szczególnie w tych m2.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie ten budżet.

Ja od siebie polecę focale alpha 65, przy obecnych cenach na naszym rynku chyba najlepszy stosunek jakości do ceny, a same monitory grają naprawdę dobrze z solidną basową podstawą.

Załatwioną do połowy bo jeden np. monitor Dynaudio już zamyka budżet; innych nie wspomnę ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.