Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny efektowe, surround - KD

Bogus1979

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w sprawie doboru kolumn efektowych, ewentualnie dipoli.

Na frontach mam Tonsile Siesty podłączone do Onkyo TX-SR805.

Czy centralny warto kupić z kompletu siesty?

W kazdym badz razie efektowe siesty mi nie pasują.

Po pierwsze chce powiesić na ścianie, po drugie siesty są za głębokie.

Sofa jest umiejscowiona przy ścianie wiec kolumny dobrze wtedy ukierunkować w bok, przynajmniej tak mi się wydaje. Stad szukam porady co kupić, aby nie "zepsuć" brzmienia i uzyskać dobry efekt.

https://www.audiostereo.pl/topic/137643-kolumny-efektowe-surround-kd/

Proponuję rozważ ofertę głośników surround Monitor Audio. W zależności od półki jakościowej (i cenowej) jaka Ciebie interesuje masz do wyboru Gold FX, Silver FX i Bronze FX. Wszystkie można przełączać na pracę w trybie bipolarnym i dipolarnym.

Proponuję rozważ ofertę głośników surround Monitor Audio.

Dołączam się do tej rady. Używam głośniki dipolowe Monito Audio RX-FX. To bardzo dobre głośniki. Potrafią zagrać bardzo efektownie. Ich konstrukcja sprzyja rozchodzeniu się dźwięku w wielu kierunkach.

MA bronze czy silver maja imp. 8 Ohm. Czy ma to znaczenie skoro fronty mam 6 Ohm ?

MA RX-FX juz chyba nie ma w sprzedazy.

Odnosnie centralnego czy warto kupic cos kupic z kompletu frontów czy tez inny typ ?

Dolaczam szkic rzutu z gory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uporządkujmy kilka spraw, albowiem zakradł się chaos. Założyłeś równolegle ten sam wątek w zakładce HiFi i tutaj w Kino Domowe. Nie wiadomo gdzie Ci odpowiadać: tam czy tu. Poproś Moderację (poprzez przycisk "Zgłoś") aby połączyła obydwa wątki, to znaczy przeniosła wpisy z HiFi tutaj, gdyż to jest właściwe miejsce dla rozmowy na ten temat.

Teraz ad rem. Monitor Audio RX FX już nie ma. BX FX też nie ma. Następcy z aktualnej oferty nazywają się Silver FX i Bronze FX i kosztują odpowiednio 1690 zł i 3290 zł za parę (te ostatnie w wykonaniu High Gloss 200 zł drożej). Dostrzegam pewien brak konsekwencji: najpierw piszesz, że chcesz zamknąć się w kwocie 1200 zł, a potem zerkasz w stronę Silver FX. Zdecyduj się ile kasy chcesz przeznaczyć.

Odnośnie kolumny centralnej: tak, powinna być z tej samej serii co fronty.

Wiem, przez pomylke zle zalozylem i zglosilem kilka dni temu.

Sa uzywki do kupienia BR-FX za 700zl. Warto?

Jaka jest roznica w porownaniu do Bronze FX?

Jesli bedzie warto to podciagne budzet do 1800zl, ale nie wiecej.

I jak wyglada MA w porownaniu z Jamo C9, Klipsch R-14S, Taga Harmony S-100, Cambridge Audio AERO 3, Melodika BLS20

Nie tylko dipole biore pod uwage, lecz takze do powieszenia:

Dali Fazon Mikro

Canton GLE 416.2

Heco Music Style 200F

JBL ARENA 120

BR-FX i Bronze FX też są do powieszenia na ścianie. Bronze to następca BR w drugim pokoleniu, po drodze była jeszcze seria BX. Każda następna wersja rozwojowa ma coraz więcej rozwiązań wziętych z wyższych serii. Skutkuje to pewną poprawą dźwięku, ale nie są to powalające różnice. Raczej nazwałbym subtelne. Bronze na przykład ma w porównaniu z BX bardziej analityczny, szczegółowy dźwięk i więcej góry.

Jeśli masz okazję BR-FX w dobrym stanie za 700 zł para - bierz, nie zastanawiaj się. Naprawdę warto.

Jeśli masz w dobrym stanie i pasuje Ci np. kolor to kupuj. Ja u siebie mam Bronze FX, nowe za parę jesteś w stanie kupić w cenie 1300-1500, Tagi też grają dobrze, plus dla nich że w swojej konstrukcji mają po dwa głośniki na stronę, również średnio-nisko tonowy. Lepsze byłyby Klipsch RP-250S ale są już droższe. Jak masz sofę przy samej ścianie to moim (i nie tylko moim) zdaniem lepiej dipole.

Centralny to najlepiej z serii frontów.

Ja na przodzie mam Zensor na tyły dipole dałem MA tylko dlatego że Dali nie ma dipoli w swojej ofercie, na suficie też mam MA tak więc przód Dali a efektowe Monitor Audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.