Skocz do zawartości
IGNORED

Mission M34i - problem

Peebuls

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ta zwrotnica skomplikowana - w mx4 wygląda inaczej:

Z pomiarów wynika że brakuje średnicy, wysokotonówka gra miejmy nadzieje od 3k w górę.

Zobacz serie kolumn - z tyłu na górze jest naklejka - w obu powinny być podobne numery. Jezeli jest inaczej pewnie masz inną serię kolumn - inna wysokotonówka - albo ktoś grzebał z zamienił głośnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Różnica ogromna - u mnie była różnica o 7.

Zobacz do środka kolumny - pewnie głośniki są inne i wcale nie znaczy że ktoś z nimi coś kombinował. Kiedyś Mcgyver pisał o missionach na początku robionych przez tonsila a potem przeniesieniu produkcji do Chin.

Ale zaraz, zaraz - czyli może się okazać, że to normalne? ;) Bo nie bardzo teraz rozumiem skąd miała by być taka różnica.

Do środka ciężko będzie zajrzeć - musiałbym głośniki wykręcić - muszę poszukać takiego klucza :). Niestety tyły głośników są zabudowane, nie da się tak po prostu zdjąć obudowy niestety ;)

W między czasie wyciągnąłem jeszcze głośnik z tej "zepsutej" kolumny. Tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Te wystające druciki mogą być przyczyną problemu? Kabel nie jest tam wyrwany całościowo - wydaje mi się, że większa część tych drucików styka.

Wiem, że najlepiej byłoby porównać z drugim ale szczerze mówiąc wolałbym nie otwierać drugiej bo ciężko to tak delikatnie wyjąć - boję się po prostu uszkodzić :).

Ukryta Zawartość

I jeszcze drugi (dolny) głośnik z tej kolumny -

Ukryta Zawartość

Rozkręcając drugi głośnik miałem wrażenie, że jest jakby mocniej osadzony (może to czysty przypadek). Jest też wsadzony inną stroną niż w drugiej kolumnie). Model głośnika jest natomiast taki sam:

Ukryta Zawartość

Różnią się jedynie oznaczenia - jeden ma 60/2007 drugi 20/2007

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrontnica Mission M34i. Wykręć i pokaż jak wyglądają w Twoich kolumnach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ściągnałem jeszcze taki test:

Ukryta Zawartość

Ewidentnie wysokotonowy gra, ale w tej kolumnie po prostu "zamula", mniej "syczących" dźwięków itd.

Jeszcze zwrotnica z drugiej kolumny (dobrze grającej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy głośniki wysokotonowe w ogóle grają ? Przyłóż ucho i posłuchaj. Sprawdź dokładnie podłączenie przewodów głośnikowych do kolumn, bo na zdjęciach z poprzedniego Twojego tematu nie wyglądało to zbyt ciekawie. Może w połączeniu leży problem.

Zamiana kabli między kolumnami nic nie daje - nadal ta sama kolumna szwankuje. Wysokotonowe głośniki grają, jednak podczas np. tego wyżej wymienionego testu, gdzie grają tylko wysokotonowe słychać , że jeden jest mniej wyraźny :)

Gdybyś przełożył wysokotonowce to wszystko byłoby jasne, czy winowajcą jest głośnik, czy zwrotnica.

Jeśli nie potrafisz zrobić tego sam , wezwij fachowca od rtv lub jakiegoś kumatego amatora - to dość prosta czynność na kilkanaście minut ;)

Przełożenie głośników w tych kolumnach to dosłownie 5 minut. Wysokotonowe powinny być oznaczone jako Vifa Logic.

Miałem już w życiu i M31i, M32i, M33i. Nigdy nie było różnych głośników w kolumnach. Krzywe też nic nie było. Zawsze podobał mi się ten papierowy nisko-średni, ale zawsze po czasie przegrywałem z okropną górą tych kolumn.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Tutaj się zgodzę - w mx4 też była okropna wysokotonówka... poza tym kolumny świetne w relacji cena/jakość... baaa w m62 nie było dużo lepiej.

Ale jestes pewnien do tej Vifa Logic, ktos pisał że w wersjach z i zmienili wysokie na jakiś tajwański zamiennik na licencji. Chyba że było na odwrót. .

Ale ważne by kupić dobry zamiennik lub oryginał w PARACH - dobre firmy trzymają parametry międzuy seriami produkcyjnymi, a w podróbkach juz niekoniecznie... a może warto kupic pare używanych.

Hah nie wiem jak ja wcześniej patrzyłem ale teraz widzę, że ta "zamulająca" wysokotonówka w ogóle nie ma naklejki Mission z oznaczeniem modelu - wprowadziłem was wcześniej w błąd za co przepraszam. Także albo to nieoryginalny głośnik albo coś było już wcześniej grzebane. W takiej sytuacji nie wiem czy jest sens przekładać bo chyba mamy sprawcę zamieszania :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co byście radzili w takiej sytuacji? Kupić dwie nowe wysokotonówki i wymienić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heh i tak musisz wykręcić.. to może przełożysz je przy okazji - nie ma naklejki ale jakiś bardzo podobny... a bedzie wiadomo że to nie zwrotnica...

Aaa jak już będziesz wymieniał to zdecydowanie kup 2 sztuki... wyjdzie 30zł więcej a nie będzie tak jak teraz.

Ukryta Zawartość

To zaznaczone na zdjęciu się po prostu wysuwa? ;)

Ukryta Zawartość

Dzisiaj przełoże te wysokotonowki i wszystkie będzie jasne na 100 procent. W międzyczasie zorientowałem się jak wygląda sprawa z zamiennikiem. W Audio Klan proponują mi model HF-M026 (w drugiej kolumnie siedzi m025). Człowiek od nich twierdzi, że to to samo tylko z innym oznaczeniem. Ile w tym prawdy? :)

Człowiek od nich twierdzi, że to to samo tylko z innym oznaczeniem.

Jeśli oznaczenie jest inne, to czymś się różnią, być może tylko kolorem.

Dzisiaj przełoże te wysokotonowki i wszystkie będzie jasne na 100 procent.

Już trzy dni temu Ci to proponowałem.

Tak, wiem, ale sądziłem, że bez lutowania się nie obędzie :)

Głośnik przełożony, teraz druga gra bardziej zamulonym dźwiękiem także sprawa wyjaśnuiona, jutro zamówię ten głośnik wysokotonowy licząc, że różnicy dużej względem drugigo nie będzie... :)

Ps. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz przy przekładaniu głośników. W jednej kolumnie kabel, którym podłączony jest głośnik wydaje mi się trochę dłuższy niż w drugiej - mogłem go zdecydowanie dalej wysunąć z obudowy (może się gdzieś zaplątał w tej drugiej w środku, ciężko powiedzieć :)).

Jak widzisz po numerach to inne serie więc dłuższy kabel nie powinien Cie dziwic..

Albo może zawiniety jest wokoło użebrowań.

Kupujesz tylko jeden głośnik? Ile kosztuje?

Niestety dostępny jest tylko jeden w tym audio klanie, a u producenta podobno już brak. Koszt to 150 zł. Może macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie warto by zapytać jeszcze?

Tak w ogóle to chciałem wam wszystkim serdecznie podziękować za wszystkie odpowiedzi!! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.