Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy z pilotem do 2000 PLN

WOJTEK2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , na forum napisano tomy o przedwzmacniaczach a mimo to nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Postanowiłem po Świętach pozbyć się mojego Rotela , bardzo przyzwoity sprzęt i bardzo byłem (jeszcze jestem) z niego zadowolony ale wg mnie ma nieco ochłodzone brzmienie i zbyt twardy bas. Pomyślałem - może jakaś lampka tym bardziej że przymierzam się do końcowek Gain Clona . Najlepiej z p. gramofonowym i pilotem Czy za 2 kzł w ogóle jest to możliwe? A może niekoniecznie lampka ?

pzdr Wojtek

https://www.audiostereo.pl/topic/13773-preamp-lampowy-z-pilotem-do-2000-pln/
  • Redaktorzy

poszukaj Antique Sound Lab LH-O1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

dystrybutorem w Polsce jest Audiosystem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Akurat testuję od 2h pre tranzystorowy (ale jaki !). Najnowszą wersję na 19.12. I muszę przyznać, że jakem malkontent, którego niewiele cudów techniki audiofilskiej wzrusza, jestem pod wrażeniem.

Moja krótka ocena: świetny bez względu na cenę.

Dlatego polecam go uwadze.

Nie wydaję mi się, że gra jak tranzystor, raczej bliżej lampy, choć powiedziałbym, że bestyjka jest zasadniczo neutralna mimo, iż czaruje odrobinką ciepła.

O poszczególnych cechach dźwięku, szczegółowo nie chcę jeszcze pisać. (Osobną opinię powinienem skrobnąć za ok. 2 tygodnie).

W dźwięku/pracy tego urządzenia nie mogę znaleźć niczego, do czego mógłbym się czepić. (Trochę to jak na mnie dziwne ;) Gra naprawdę ładnie, w dodatku imponuje pełną skalą możliwości.

Przezroczyście i neutralne ? Tak, dość. Ano wgląda, że jest blisko tych cech. (Minimalne ocieplenie da się wyśledzić ale nie stanowi to żadnego problemu. (Słuchałem w dwóch systemach). Zróżnicowany, bardzo nisko schodzący, ładny bas, szczegółowa góra (cudne mioteki i wreszcie dźwięczne jak należy talerze), a także z drugiego krańca - np. kotły i odgłosy przetaczającej się burzy (Kunzel) to już coś więcej niż tylko "dobre wrażenie". A płytkę znam niezgiorzej z odtwarzania na innych systemach. Instrumenty się nie nakładają rzecz jasna, barwy - prawidłowe. Ee, nie mam o czym pisać. Słyszę mruczenia pod nosem muzyków, ich rozmowy i baardzo dalekie hałasy w tle. Nawet... tarcie materiału ubrania... tzn. tak coś odbieram na jednym fragmencie nagrania.

Szczegółów jest w bród. Można się w nich zatracić, jak kto lubi. Ale nie szkodzą całości.

Bym nie popadł w ciężki samozachwyt, wskazane byłoby zdanie co najmniej kilku autorytetów z tego forum, bo z takim dźwiękiem/pre nie obcuje się często (AS).

Co do regulacji z pilota, veteran wykonał zgrubną co 2,5dB lub precyzyjną z krokiem co 0,5dB. Działa pewnie. Mam możliwość zmiany źródła i zdalnego włączania/wyłączania z pilota (ambicje Bodo, hehe). Działa też MUTE.

Po zakończeniu odsłuchów (napiszę więcej), układ trzeba przenieść do mojej obudowy, gdyż testowana wersja to prototyp z jedynie ręcznym sterowaniem.

Praca Bodo nad szlifowaniem brzmienia tego pre zajęła sporo czasu, ale efekt jest taki, że ciężko mi się do czegokolwiek przyczepić i... oderwać od słuchania. Chce się słuchać i miło mi pisać o takowych spostrzeżeniach.

Uważam, że jest tak dobre, iż dla prawdy obiektywnej, wskazany byłby odsłuch osób dobrze obeznanych z hi-endowym dźwiękiem. Sęk w tym, że pewnie odezwą się sami konstruktorzy, hehe, bo kto ma - nie szuka.

B. byłbym ciekaw tych opinii. W szczególności osób wiarygodnych (...).

Myślę, że niezłym pomysłem byłoby za jakiś czas zaproszenie kilku co bardziej dociekliwych i chętnych na zbiorowy odsłuch do Olsztyna, celem weryfikacji mojej - może nazbyt entuzjastycznej - oceny i odbrązowienia (bądź nie) osiągniętego brzmienia.

Tylko komu się będzie chciało przyjeżdżać zimą do Olsztyna ? Jakby co zapraszam. Chętnie z jakimiś wyśmienitymi klockami (pre) do porównania.

By nie zaśmiecać wątku, proszę o sygnały od zainteresowanych na priva, potem, jak ustalimy wspólnie datę, założę nowy wątek dla tych, co nie czytają tego. Może znajdą się jeszcze inni chętni, kiedy padam konkretrny termin odsłuchu...

* * *

Koszt materiałów w tym budżetowa obodowa z Wolumenu (na reszcie nie oszczędzałem) i zdalnego sterowania do pre wyniósł mnie ok. 1kzł. Robocizna to rzecz niewymierna, jak mówi Bodo ;), ale też trochę kosztuje.

Jestem z tego pre zadowolony. (Wreszcie ;)

Pozdr.

Gratulacje ;-D Jesli jest w odrobinie tak jak piszesz to moze byc strzal w dziesiatke ;-D. Nie wiem co prawda jaki jest potencjal na takie urzadzenia na naszym skromnym rynku ale oby sie udalo ;-D ...no to tera moj AMC niechybnie do Olsztyna zawita ;-D ( ale najpierw wymienie mu lampki ;-D)

>Andrea

Jeżeli w Twoim systemie zagrał to bardzo dobrze,ciekawe tylko czy w dalszym rozwoju Twojego systemu bedzie posiadał dalej pozytywne cechy.Poczekaj dwa tygodnie,niech się wygrzeje i wtedy zobaczysz..a w zasdadzie usłyszysz czy o to Tobie chodzi.

-> pawelm: strzal w "10" liczy się tak samo jak w środek "10 " ;)

Możesz lampki wymienić, tylko WHY ? Bylebyś tylko brzmienia w nim nie popsuł.

Konfrontacja b. mile widziana i oczekiwana : )

-> darkul: w moim i w Boda.

Dlatego nie spieszę się z recenzją. Masz rację.

Dalszy rozwój mego systemu to - po drodze - próby z bi-ampingiem i jakieś nowe kolumny (nie wiem jakie, skoro z przystępnego mi pułapu cenowego odrzuciłem faworyty :(

Z kabli spodobał mi się Bedrock ale bardziej wskazane byłoby, bym rozejrzał się za lepszym IC. Oj, spodobał mi się taki jeden...;)) Koledzy na priva piszą też o innych. Zobaczymy, jak posłuchamy. Wszystko po kolei. Najpierw pre.

Pozdr.

Fr@ntz - całkiem przyzwojcie wygląda ten Antique Sound Lab LH-O1 a i cena przyzwojta , a może ktoś miał szczęście go posłuchać ?

>Andrea29 - i jak wygrzał się preamp , konstrukcja bardzo skomplikowana?

pzdr Wojtek

->WOJTEK2: wygrzał na pewno, tylko późno wracam i nie mogę odkręcić głośniej. Ale: od jutra mam urlop i dam czadu, hehe

Konstrukcja samego pre, moim zdaniem nie jest skomplikowana, ale dużą gra rolę wiedza konstruktora i jakość użytych elementów. Co do schematu to się nie wypowiadam, bo to pytanie do Bodo.

Pozdr.

BTW: Przepraszam wszystkich, którzy coś do mnie napisali dziś na priva, że nie odpowiadam. Dziś padła mi skrzynka (nie mogę się połączyć, by odebrać pocztę). Zgłosiłem ten fakt operatorowi na automatyczną sekretarkę i czekam cierpliwie aż naprawią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.