Skocz do zawartości
IGNORED

Chromecast audio+NA6005

sul76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam obecnie odtwarzacz sieciowy Marantz NA6005+NAD C375BEE.

Używam go do spotify oraz plików flac z dysku i pendrive.

Chciałbym korzystać z Tidal HIFI - plików bezstratnych (a przynajmniej porównać do spotify), czego mój NA6005 nie obsługuje.

Mam 3 wyjścia:

1. sprzedać NA6005 i zakupić np. Onkyo NS-6170 lub N-50/70AE, które będą na dzień dzisiejszy obsługiwały wszystko (nie wiem tylko czy pliki MQA również?)

2. dokupić chromecast audio i podłączyć do DAC NA6005 (toslink), a później RCA do wzmacniacza

3. zakupić chromecast + zewnętrzny DAC i spiąć jak wyżej.

Nie wiem jakiej jakości DAC jest wbudowany w NA6005.

Proszę o Wasze sugestie, którą drogą pójść, aby uzyskać najlepszej jakości dźwięk (w szczególności Tidal HIFI)?

Nie chciałbym bez sensu wydawać kilku tyś pln na sprzęt, który niedługo może się "zdezaktualizować".

Pozdrawiam

Jacek

https://www.audiostereo.pl/topic/137824-chromecast-audiona6005/

zakupiłbym na twoim miejscu chromecast audio (kosztuje grosze), kup sobie przejściówkę toslink mini i wepnij bezpośrednio do odtwarzacza marantz. Jeżeli uznasz, że ci nie odpowiada kup sobie dobrego daca i sprzedaj marantza. Wzmacniacz jest ok, cieszyłbym się tylko słuchaniem muzyki i tu nie zaglądał. Proste;)

Odnośnie kwestii jakości i wygody chromecast wiele osób będzie cię przekonywać, że strumieniowiec za 150 zł musi być gorszy od takiego za 2 k, nie słuchaj ich. Chromecast jest bardzo intuicyjny, nie zrywa się, stabilnie podaje światło. Próbkowanie chromecast jest adektwatne do obsługi tidal hi fi. Wiec, nawet jeżeli będziesz czuć podskórnie, że za tanio, za mały, że google a nie oppo,krell;) itd. to zanim kupisz strumieniowiec do daca za większe pieniądze, spróbuj z maliną digi i nakładką max2play (kiedyś polecono mi takie rozwiązanie) i żaden strumieniowiec, który później miałem ze mną nie został, a chromecast i malina tak.

Warto wspomnieć o tym, że te wszystkie piękne strumieniowce już nie długo przestaną być takie funkcjonalne, stracą support i będziesz mógł sobie jedynie pena podpiąć. I wcale nie trzeba na to długo czekać, był jeszcze niedawno taki irlandzki klocek, który wyprzedawał się gorący kartofel z magazynów - teraz już mało kto chce o nim pamiętać;)

Obawiam się, że w dobrej cenie go nie sprzedasz, więc korzystniej byłoby dokupić do Twojej strumieniówki, kolejną strumieniówkę ;)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

zakupiłbym na twoim miejscu chromecast audio (kosztuje grosze), kup sobie przejściówkę toslink mini i wepnij bezpośrednio do odtwarzacza marantz. Jeżeli uznasz, że ci nie odpowiada kup sobie dobrego daca i sprzedaj marantza. Wzmacniacz jest ok, cieszyłbym się tylko słuchaniem muzyki i tu nie zaglądał. Proste;)

Odnośnie kwestii jakości i wygody chromecast wiele osób będzie cię przekonywać, że strumieniowiec za 150 zł musi być gorszy od takiego za 2 k, nie słuchaj ich. Chromecast jest bardzo intuicyjny, nie zrywa się, stabilnie podaje światło. Próbkowanie chromecast jest adektwatne do obsługi tidal hi fi. Wiec, nawet jeżeli będziesz czuć podskórnie, że za tanio, za mały, że google a nie oppo,krell;) itd. to zanim kupisz strumieniowiec do daca za większe pieniądze, spróbuj z maliną digi i nakładką max2play (kiedyś polecono mi takie rozwiązanie) i żaden strumieniowiec, który później miałem ze mną nie został, a chromecast i malina tak.

Warto wspomnieć o tym, że te wszystkie piękne strumieniowce już nie długo przestaną być takie funkcjonalne, stracą support i będziesz mógł sobie jedynie pena podpiąć. I wcale nie trzeba na to długo czekać, był jeszcze niedawno taki irlandzki klocek, który wyprzedawał się gorący kartofel z magazynów - teraz już mało kto chce o nim pamiętać;)

Witam,

dziękuję za info, ale w między czasie doczytałem o aplikacji BubbleUPnP i zainstalowałem ją na smartfonie.

Aplikacja przesłała bezproblemowo strumień tidala na NA6005 jako pliki flac.

Gra to bardzo ładnie i właściwie w tym momencie wygląda na to, że leciwy NA6005 obsługuje zarówno spotify jak i tidal.

Czy to znaczy, że właściwie nic nie musiałbym dokupywać?

Czy tym sposobem coś tracę, albo będę miał niedogodności, których jeszcze nie odnotowałem?

Co do sprzedania NA6005 to spokojnie za 1500 bym go sprzedał, tylko w tym wypadku nie mam pomysłu na nowe zakupy.

Mogę jeszcze zakupić w bardzo dobrej cenie NA8005, tylko czy on coś zmieni?

Podsumowując proszę o informację, czy w stosunku np. do chromecasta, lub NA8005 coś teraz tracę używając aplikacji BubbleUPnP?

Pozdrawiam

Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.