Skocz do zawartości
IGNORED

NAD c368 - maksymalna głośność

SłuchaczX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaki jest wyświetlany na wyświetlaczu maksymalny poziom głośności dla tego wzmacniacza?

Czy ktoś sprawdzał jak zachowuje się wzmacniacz blisko lub na maksymalnym poziomie głośności (zniekształcenia, itp)?

Będę wdzięczny za podanie z jakimi głośnikami pracuje u Was.

:) wybacz. W instrukcji nie ma słowa o max. poziomie w skali dB. Jest że można ustawić głośność procentową.

Ale informacja o głośności nic Ci nie da, czy zakłócenia czy siła zależą od podłączonych źródeł (sygnał wejściowy) i kolumn - efektywność / zapotrzebowanie na prąd.

Jedynie co uzyskasz to ilość poziomów głośności - gęstości skali i jej długości.

Właśnie o to mi chodzi, ile poziomów głośności jest czyli jak dokładnie można ją regulować. Ma to dla mnie znaczenie, żebym mógł na bardzo niskich głośnościach mieć jakąś regulację.

Niektóre regulacje głośności w systemie dyskretnym na najniższych poziomach mają zbyt duży skok. I albo już nic nie słychać albo słychać za bardzo. W c368 można głośność regulować co 0,5 dB.

Słuchałem go w salonie ale sprzedawca nie zgodził się na sprawdzenie pełnej głośności - bo tak.

Instrukcję pobrałem i przeczytałem ale tam nie ma o tym słowa, że na przykład zakres regulacji obejmuje ileś tam pozycji zaczynając od na przykład -80dB - strzelam nie pamiętam jaki był najniższy poziom.

Mam nadzieję, że znajdzie się pomocny Forumowicz i mi pomoże. Zapewniam, że będę bardzo wdzięczny ;-)

Wzmak NADC368 ma kontrolę głośności od -80dB do +12dB w krokach co 0,5dB.

Można też zmienić wyświetlanie na procenty (wtedy od 0% do 100% w skoku co jeden)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witaj. Maksimum przecież łatwo sprawdzić - odpinamy kolumny i dajemy maksa.

Dopóki gwizdki wydają dźwięki to znaczy, że można dać jeszcze głośniej, hehehe

Wzmak NADC368 ma kontrolę głośności od -80dB do +12dB w krokach co 0,5dB.

TOP Hi Fi Poznań bardzo dziękuję za pomoc - o takie dane mi chodziło.

Pozdrawiam serdecznie

SłuchaczX - mam nadzieję że masz świadomość że dalej nic nie wiesz :). Na regulację ma jeszcze wpływ wiele innych czynników, musisz mieć tego świadomość.

Andrzeju, oczywiście masz rację, chociaż tylko częściowo.

Ponieważ urządzenia słuchałem więc coś jednak wiem.

Słuchałem do głośności -8dB więc wiem że między -80dB a -8dB będę miał trochę regulacji. Dodatkowo max to +12dB a zatem mogę też wywnioskować że na maksymalnej głośności będzie na pewno głośno, skoro na -8dB było już dość głośno.

Zakładam, że skala dB pokazywana na wyświetlaczu c368 jest logarytmiczna jeżeli chodzi o poziom głośności.

łuchałem do głośności -8dB więc wiem że między -80dB a -8dB będę miał trochę regulacji. Dodatkowo max to +12dB a zatem mogę też wywnioskować że na maksymalnej głośności będzie na pewno głośno, skoro na -8dB było już dość głośno.

Nie koniecznie, +12dB jest tylko po to aby bardzo słabe źródła mogły w pełni wysterować wzmacniacz, źródła o wysokim sygnale wysterują na maxa wzmacniacz znacznie wcześniej więc nie można wykluczyć że np. te -8dB które słuchałeś to było np. 100% mocy wzmacniacza a dalej byłby już tylko trzask - tego ani Ty nie wiesz, ani my nie wiemy. Poza tym "głośność" to wypadkowa mocy wzmacniacza, skuteczności kolumn, odległości słuchacza od kolumn oraz akustyki pomieszczenia.

Zakładam, że skala dB pokazywana na wyświetlaczu c368 jest logarytmiczna jeżeli chodzi o poziom głośności

Tego nie trzeba zakładać, bel jest logarytmiczną jednostką miary :)))

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.