Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawowy Naim - kilka pytań.

Passion22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.

Od niedawna mam zestawik Naim 5si + Naim Cd 5si + Dynaudio Emit M20 i muszę powiedzieć, że jak dla mnie świetnie to brzmi.

Ale mam kilka pytań bardziej technicznych.

1. Czy to normalne , że podczas włączania i wyłączania wzmacniacza słychać puknięcia w kolumnach, czy głośniki mogą się przez to uszkodzić? Rozumiem , że wzmak nie ma miękiego startu - stąd taka "dolegliwość".

2. Brak funkcji Stand-by sugeruje, że sprzęt powinien być raczej cały czas włączony, tutaj pytanie do Was, czy można go wyłączać na noc a w dzień włączać, czy raczej tego sie nie zaleca?

3. Tutaj najważniejsze. W mojej kochanej "wiosce" Elektrownia która dostarcza prąd czasem lubi sobie "poszaleć" i bez zapowiedzi - tak raz na miesiąc, czasem raz na dwa miesiące potrafi w ciągu dnia wyłączyć i włączyć prąd. Czy jeżeli taka sytuacja się zdarzy podczas gdy Naim oczywiście będzie podpięty do prądu i włączony to czy może to coś uszkodzić? Wcześniej miałem wzmaki tylko z funkcją Standby i takie wybryki dostawcy prądu nie robiły na sprzęcie żadnych wrażen.

Pozdrawia serdecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/138173-podstawowy-naim-kilka-pyta%C5%84/

Ad1. Tak to norma u Naima. W zależności od użytych kolumn może to być po prostu "click", lub coś w rodzaju "ooo k....a, co to pier....ło" ;) . Zauważyłem, ale nie wiem czy słusznie, że czym bardziej efektywne kolumny tym głośniej. Głośnikom się nic nie stanie. Sam Naim o tym pisze w instrukcji (bez tych wulgaryzmów oczywiście).

Ad2. Najlepiej zostawiać pod prądem cały czas, a wyłączać w ostateczności.

Ad3. Nie wiem.

Ad 1. Tak. Musi trzaskać :) Nie słyszałem o uszkodzonych kolumnach.

Ad 2. Tak. To najlepsza opcja. Zimny Naim gra trochę gorzej od radiobudzika w blaszanym wiadrze. I to przez ponad godzinę.

Ad 3. No idea.

Ps. Gratuluję zakupu!

Ad 1. To nie jest normalne i takie zjawisko nie powinno mieć miejsca, ale niektóre audiofilskie sprzęty za grubą kasę tak mają i wśród środowiska audiofilów jest to uznawane za normalne.

Ad 2. Prawie to samo co ad 1.

Ad 3. Wolę to przemilczeć.

Ad 1. To nie jest normalne i takie zjawisko nie powinno mieć miejsca, ale niektóre audiofilskie sprzęty za grubą kasę tak mają i wśród środowiska audiofilów jest to uznawane za normalne.

Ad 2. Prawie to samo co ad 1.

Ad 3. Wolę to przemilczeć.

Pytanie dotyczy Naima więc Twoje odpowiedzi, które nie są na temat, mogą zostać źle zrozumiane przez np. Autora wątku, który pomyśli, że coś jest nie tak z jego sprzętem. A wszystko jest ok. To nie audiofile akceptują ten stan rzeczy tylko konstruktorzy.

Opisywany sprzęt nie jest za dużą kasę.

Przeczytaj, tym razem już ze zrozumieniem, co chciał Autor a potem odpowiedzi. Poszukaj na forach. Wtedy dowiesz się, że nic złego nigdy się nie stało nikomu i niczemu przez filozofię konstrukcji Naima. Przeciwnie, sprzęty działają ponad 30 lat. Wiesz dlaczego? Na wszelki wypadek sam odpowiem: bo są projektowane przez ludzi z pojęciem o dziele a nie przez grupę zabawnych teoretyków.

@Passion22 dalej gratuluję zakupu!

Sprzęt kupuje się do słuchania, nie dla wykresów jego parametrów i późniejszego teoretyzowania o nim. Niestety, na tym forum tak już jest.

Naim nie jest "firmą" w szopie wujka, żeby przestrzegać przed skutkami zakupu.

Panowie, dziekuję bardzo za odpowiedzi mi udzielone.

Ja jestem po prostu "nowy" w NAiM'ie i stąd te pytania. NAIM gra jak dla mnie poprostu bajecznie.

Ps. Gratuluję zakupu!

Dzięki @Mickey6

Odsłuchałem trochę zestawów w danej kwocie i to ta firma wywarła na mnie największe wrażenie, ale wiadomo - każdemu podoba się co innego ;) I dobrze.

Gratulacje wyboru fajnego sprzętu. Na drugi raz pisz w klubie naim w zakładce kluby. Unikniesz w

wtedy wywodów forumowych ekspertów nie mających pojęcia o konkretnej marce ;)

????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.