Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio i Heco Celan 902

Krzy Siek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam zamiar zmienić swoje stereo na troszkę lepsze tj. do CA 851A i CA 851C dobrałem kolumny Heco Celan 902. Sprzęt będę kupował nowy. Pytanie do was będzie dotyczyło okablowania.

Do podłączenia kolumn brałem pod uwagę; Furutech µ-2T / FP-200BG, Kimber Kable 8VS, lub używany Kimber Kable 8TC

Do cd Kimber Kable Tonic xlr

I kabel zasilający Wireworld Stratus 7 do wzmacniacza

Pomijając Kimber Kable 8TC słuchałem jak to wszystko ze sobą gra i jest całkiem nieźle. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki, to słucham w zasadzie wszystkiego

Co sądzicie o takim zestawieniu i czy można ewentualnie go ulepszyć? Oczywiście w podobnym budżecie;)

https://www.audiostereo.pl/topic/138236-cambridge-audio-i-heco-celan-902/

Będziesz wiedział więcej, jak krytycznie posłuchasz i opiszesz kolegom, co niedomaga w barwie czy dynamice

w porównaniu choćby z odsłuchem na słuchawkach zainstalowanych w CD'ka i porównanych z tym,

co jest w nich do usłyszenia po przełożeniu we wzmacniacz.

Uważam takie porównanie za wystarczający i precyzyjny test co można uzyskać z gratów,

a co w sumie mogą zmienić ( czytaj - zepsuć ) kable w różnych miejscach toru.

Wtedy rozpocznij poszukiwania określając oczekiwania i oczywiście budżet.

Choćby z tego powodu, że "ulepszyć" znaczyć może dla każdego coś innego ...

Sam szukałem wiele lat i może przeceniam znaczenie kabli, ale uważam, że czasem są warte

tyle co inny element toru, albo więcej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak w dużym skrócie, to masz rację. Sam muszę ocenić czego mi brakuje i dopiero wtedy poprosić o pomoc. Poza tym od czegoś muszę zacząć, a na początek jest nieźle..

Za jakiś czas wrócę z pytaniem. Dzisiaj mi pomogłeś, także Dzięki bardzo!

Odpuściłem temat kabli i odsłuchałem jeszcze innego CD'ka. No nie do końca cd, ale Blu-ray OPPO UDP-203.

I okazało się, że kiedy CA 851C grał nieźle, to OPPO go przebił;) i dźwięk był bardziej wyrazisty, głębszy. Słychać było więcej detali.

Czysta góra i środek też niczego sobie. Ale między środkiem i dołem brakowało kropki nad i.

Pytanie, czy jest na rynku odtwarzacz Blu-ray, albo CD, który uzupełniłby tą lukę? Chciałbym się zmieścić w kwocie 5000zł

Gdyby było coś godnego uwagi, to posłuchałbym przed zakupem jeszcze innego CD'ka...

Ja w ziołem sobie Emotive ERC3 na test i już została. Dźwięk jak najbardziej poprawny, ale chciałem go zweryfikować wiec pojechałem do salonu Kezard po MF M3scd by porównać. Nie pożyczają do domu, upss. Wiec do salonu Premium Sound w Sopocie by tam coś wyhaczyć a tu puste pułki, okazało się że własnie przenieśli się z Gdańska i wszystko w kartonach. Chętnie coś pożyczą, ale nie teraz. Dałem sobie spokój.

Podrzuciłeś mi na prawdę ciekawą propozycję i w przyszłym tygodniu najprawdopodobniej będę miał możliwość go odsłuchać. Bo byłem już gotów kupić go w ciemno i ewentualnie odesłać;)

Jak porównam, to podzielę się wrażeniami, a póki co Wielkie Dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.