Skocz do zawartości
IGNORED

Na co zmienić Dali Lektor

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam set Dali Lektor 6. Gra to ogólnie dobrze w tej chwili z elektroniką Onkyo. Ale jak to w życiu bywa, przychodzi czas, że zaczyna przychodzić myśl żeby zmienić jakiś element systemu na coś lepszego.

Co do szczegółów to elektronika w tej chwili amplituner Onkyo, chociaż w ostatnim około roku przerobiłem z 5 modeli amplitunerów więc to temat płynny. Lektory w kinie spisują się bez większych zastrzeżeń. Więcej do poprawy przydało by się w muzyce. Tzn. przydało by się poprawić lokalizację instrumentów, ich selektywność, szczegółowość góry. Lubię granie środkiem z przeszywającą średnicą , wokalem, szczegółową wyraźną górą i nie dominującym basem. Lepiej mniej basu, a lepszej jakości. Przyszłościowa możliwość rozbudowy do 5.0 też ma znaczenie choć nie krytyczne.

Najbardziej chodzą mi po głowie Ikony MK2. Pytanie czy to dobry kierunek i czy różnica na plus będzie wyraźna w porównaniu do Lektorów?

Ewentualnie Pylon Sapphire?

https://www.audiostereo.pl/topic/138356-na-co-zmieni%C4%87-dali-lektor/

To dobry kierunek, możesz liczyć przede wszystkim na większą analityczność, dokładność, separację i brak sklejania się dźwięków, co występuje przy kolumnach serii Lektor. Z nowych konstrukcji alternatywą jest System Audio Saxo 40, na pewno Polk Audio seria RTi, może coś z wyższych modeli Magnat Quantum.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Więcej do poprawy przydało by się w muzyce. Tzn. przydało by się poprawić lokalizację instrumentów, ich selektywność, szczegółowość góry. Lubię granie środkiem z przeszywającą średnicą , wokalem, szczegółową wyraźną górą i nie dominującym basem. Lepiej mniej basu, a lepszej jakości.

Nie wiem jaki masz amplituner i czy uciągnie ( zawsze można podłączyć zewn. końcówkę mocy) ale polecam :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Tak, Opticon to bezpośredni następca Ikon.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Amplituner jest najsłabszym ogniwem tego setu.

Gdybyś pożyczył przyzwoity wzmacniacz stereo, to przy dobrych kablach

przekonasz się, że te kolumny mogą więcej, niż z amplitunerem.

Sam próbowałem uzyskać dobre stereo i to wymaga wielu prób z różnymi

elementami toru, żeby zminimalizować wpływ procesorów, taśm wewnątrz itd.

Im bardziej rozbudowany, tym trudniej; czasem to niemożliwe, więc zanim

zainwestujesz w kolumny - posłuchaj nowych i to dłużej ale na własnych gratach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z tym wzmacniaczem stereo to ciężki temat. W odpowiednich warunkach to zgadzam się, że będzie zdecydowanie lepszy. Ale wracając do mojego pokoju który mocno podbija bass, szczególnie z lewej kolumny robi się problem. Możliwości poprawy akustyki mam tyle co nic, więc po podpięciu wzmacniacza gra to z nienaturalnym basem. Amplituner ze swoją korekcją jednak dużo pomaga w trudnych pomieszczeniach.

Pewnego czasu miałem krótko audiolaba 8200, grało to dobrze, lepiej, ale do czasu aż pojawiła się muzyka z większą ilościa basu. Wtedy robiło się podbicie i lipa, takie granie jednak nie przynosiło satysfakcji.

Idealnie było by Lektory 6 dać na tyły do kina. Z pewnościa były by lepsze na tyłach od lepszych Ikon1. Ale i tak problem bo lektory były by za nisko..

A cena, najlepiej jak najmniej;) Chociaż nie mam sztywnych barier.

A i obecnie gram na Onkyo 818, jest to bardzo udany model. A trochę już tych klocków przerobiłem.

A próbowałeś z zamkniętymi BR ? może lepiej mniej, a lepszego basu...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A próbowałeś z zamkniętymi BR ? może lepiej mniej, a lepszego basu...

Obecnie przy amplitunerze nie mam takiej potrzeby - po kalibracji problem właściwie nie istnieje:) A kiedyś ani o tym nie myślałem.

A jak brzmi muzyka przy włączonym trybie Direct z pominięciem kalibracji , DSP itp. ?

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Lubię dali miałem Helicon 400, helicon 300, mentor 2, ogulnie do kina domowego bardzo przyjemne kolumny i monitory, szkoła dali niestety zawsze ma podobny bas, jest spory i na pewno nie dokładny. Dźwięk ogulnie jest miły z ładną średnicą ale separacja to również nie mocna strona dali. Myślę że musisz wybrać się na odsłuch paru innych firm i poznać ich szkołę brzmienia.

Modyfikować kolumn nie mam zamiaru. Raz, że po ludzku już mi się nie chce, a dwa zmiany mogą pójść w różnym kierunku. Bez pomiarów trochę bezsensu. No i z późniejszą sprzedażą różnie.

BR nigdy nie zatykałem, nigdy nie było potrzeby gdyż kalibracja zawsze rozwiązywała problem basu. Poza jednym przypadkiem.

Dawno nie słuchałem na pure direct. ostatnio ze względu na nowego członka rodziny jest z tym problem. W ogóle ze słuchaniem;)

Tak miałem epizod z anthemem.

Podmiana na Opticony z pewnością sporo wniesie, ale może dobrze jest zastanowić się nad Rubiconami? Obecnie są tu i tam do złapania w lepszych pieniądzach więc dlaczego nie?

No i faktycznie inny amplituner. Jeśli rzecz jasna nie jesteś w stanie zrezygnować z kina domowego na rzecz stereo:)

Z Dali w mojej ocenie najlepiej zgrywa się Denon, ale Marantz też daje sobie radę. Tyle tylko, że brzmi inaczej. Czyli kwestia preferencji.

Jak będę zmieniać kolumny to na tą w chwilę pójdę w kierunku Opticonów, ale w starszym wydaniu czyli Ikon Mk2.

A Rubicony mają jakiś swój starszy odpowiednik? Nowe jednak za drogie jak na mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.