Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana okablowania wewnątrz wzmacnicza

darek89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad wymianą okablowania w momi Mf a1008, chodzi o wiazke między potencjometrem a płytą przedwzmacniacza jaki płytą wyboru źródeł. Widać na załączonym zdjęciu czarna z czerwony. Grubość kabli jakie są użyte teraz to 26 awg. Zastanawiam się co może dać taki zabieg.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez wywalenia samych złącz wymiana okablowania mija się z celem. Najpierw trzeba zadbać o jak najlepszy styk w sygnale - czyli trzeba zalutowac. W drugiej kolejności możesz wypróbować kable, polecam cienkie miedziane typu solid core.

To już mocniejsza ingerencja, właściwie gdybym był pewiem że zostanę przy tym wzmacniaczu przez kolejne kilka lat to pewnie nie zastanawiał bym się, i tak już nie jest to oryginalna wersja, zasilacz został zmodyfikowany, zamiast jednego tranformatora są aż trzy, przez co waga samego zasilacza wzrosła z 9 do 20 kg. W samej sekcji przedwzmacniacza są po dwa bezpieczniki na kanał po 8A. W zasilaczu zaś są po dwa ale 2A. Nie wiem czy wymiana ich na lepsze coś wniesie ale zamówiłem takie trochę lepsze Aucharm, tylko że zamiast 2 amperowych w zasilaczu dam 3.15A. Resztę zostawiam bez zmian.

Czyli ogulnie wymiana samych przewodów nic nie wniesie?

Ja poszedłem jeszcze dalej. Nie był to jednak MF :-( ale seryjny Sony.

Po nabyciu schematu wyciąłem pojedyncze kable we wszystkich taśmach,

łączących moduły, eliminując oczywiście tylko te odpowiedzialne za sygnał.

Łączyłem bezpośrednio pomiędzy modułami "gorące" punkty ze sobą.

Oczywiście solid 0,5 srebrzanka w silikonie.

Po tym pracochłonnym zabiegu to jest zupełnie inny wzmacniacz ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie Mundorf, ale pro z demobilu ;-)

Co zresztą ma niewielkie przełożenie na dźwięk - decyduje struktura i przekrój - do 0,2 mm2.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.