Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo tx 8270 + Heco Aleva Gt 602 na 50m2

Markus3

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, proszę o pomoc w doborze kolumn, wzmacniacz już mam.

Słucham jazu, bluesa, niewiele rocka, chilout i elektro jazz, gitarowa . Pomieszczenie do muzyki to salon połączony z kuchnią i jadalnią łącznie ok 50m2 o wysokości 5 m. Kolumny będą spędzać większość czasu w odległośći ok. 45cm od ściany, do czoła kolumny. Oprócz słuchania muzyki w grę wchodzi oglądanie tv, stremowanie z netu, itd.

Nie ukrywam że czarny lakier jest ważny dla żony i estetyka wykonania, a ja chciałbym mieć dobrze grające stereo.

Cena kolumn to +/-6 tys no chyba że ktoś mnie przekona że warto wydać więcej.

Heco Aleva Gt 602 (cena do 4 tys/para) wydają się być dobrym kompromisem pomiędzy ceną, estetyką a... no właśnie nie wiem co z dźwiękiem.

Powiedzcie drodzy forumowicze co myślicie o moim pomieszczeniu i zestawie?

Czekam na propozycje czego powinienem posłuchać, ewentualnie przetestować w domu może ktoś ma taki zestaw?.

Pozdrawiam.

Andrzej.

Witam.

Na pewno Heco Aleva GT602 to bardzo dobre rozwiązanie, szczególnie w połączeniu z elektroniką Onkyo. To spójny, uniwersalny, dobrze wypełniony dźwięk, moja rekomendacja.

Jako alternatywa spójrz proszę na dwie trochę droższe konstrukcje, które jednak pokażą trochę wyższą klasę. Jest to na pewno Monitor Audio Silver 300 oraz Audiocenter QR3. Różnica będzie słyszalna przede wszystkim w swobodzie, dokładności, analitycznosci zestawu.

Zapraszam na odsłuchy i wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej.

Co do tego zestawu jeśli nie są potrzebne ci HDMI to bym zrezygnował z Onkyo i wziął Yamaha R-N 803D. 803 jest zrobiona na bazie wzmacniacza A-S701 i dźwięk jest naprawdę na wysokim poziomie. Na pewno jakością brzmienia przebije mocno 8270. R-N803 na pewno zaspokoi twoje oczekiwania w stereo! Co do kolumn mega szczegółowe, duża dynamika, wykonanie bardzo dobre, ogólnie to polecam!

Pozdrawiam,

Grzegorz.

S4home już mit Yamahy 803 prysł,wiem że macie dobra przebitke na niej i w ogóle na sprzęcie Yamaha więc prawie zawsze ją polecacie :-) autorze tematu bierz to onkyo bo zaje... gra i niczego mu nie brak,a wszystko ma :-) jeżeli polaczysz go z heco oczywiście :-)

No ok Daniel1974 wszystko ma, lecz jest jedna różnica - dźwięk,

a ja chciałbym mieć dobrze grające stereo.

Niepodważalne jest to że 803 brzmieniem dorównuję wzmacniaczom, a Onkyo niestety gra trochę płasko, kto słuchał ten wie.

Jeśli nie wierzysz zapraszam na odsłuchu obu urządzeń w porównaniu.

Pozdrawiam.

Proszę Cię,sporo osób już przesluchalo tej Yamahy i można wszędzie sobie poczytać o wrażeniach,wszedzie wciskasz te Yamahy prawie do wszystkiego,ale inne sklepy też,dobra ofertę dala Yamaha prawda?ile ta Yamaha kosztowała ?3600,a teraz?3200 po czterech miesiącach czy nawet za 3 da radę ją wyrwać?jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę,wszystkie te firmy rżną nas na kasę i sklepy też,80procent grają kolumny,20procent Doda wzmacniacz tudzież amplituner,polowa tych wzmacniaczy gra podobnie,minimalne różnice,a twierdzenie Twoje że zagra o wiele lepiej ,to sam wiesz że nie :-) poza tym onkyo jest bardziej szczegółowe i zagra o niebo lepiej w wokalach :-) daj spokój z takim pisaniem o niebo lepiej,polowa osób już nie łyka tego pijaru

Nikomu nic nie wciskam. Osobiście uważam że 803 gra najlepiej wśród amplitunerów. Poziom 8270 to granie pokroju R-N602 pod względem szczegółowości i sceny. Wydaje mi się iż w ogóle nie słuchałeś 803. Podjedź do nas odsłuchaj, wtedy będziesz się wypowiadał.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

W tym budżecie śmiało polecamy Heco Aleva GT 602

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Łączymy te kolumny z przeróżnymi wzmacniaczami i możemy powiedzieć, że są bardzo uniwersalne i dość łatwe do wysterowania.

Zresztą Heco doskonale wie co robi, wpasowując się z kolumnami w rynek wzmacniaczy, celowy i trafiony zabieg.

Zwróć uwagę na Heco AURORA 1000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tym bardziej do pokoju 50m2.

Co prawda nie znajdziesz w tym modelu czarnego błyszczącego wykończenia, ale te kolumny też super wyglądają

i w pokoju rzędu 50m2 będziesz bardziej zadowolony.

Czasem warto nad Żoną popracować, nie ma nic za darmo ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i K2 po ludzku napisał,ze pasują do wielu wzmacniaczy czy amplitunerow,a nie tylko wszystko na jedno kopyto,gdzie nie spojrzeć to S4 Yamaha 602 i 803 lub inną Yamaha,wejde na inne forum,to samo w kolo macieju jeden ten sam ampli na okrągło do znudzenia do wszystkiego,az czytać się tego nie chce,nic do Ciebie S4 nie mam bo sam jestem Twoim klientem,ale ile można :-/

A w którym momencie Daniel1974 napisałem że te kolumny pasują tylko do Yamahy? Osobiście uważam że 803 jakościowo gra lepiej. A co pasuje do nich to już jest kwestia gustu i dopasowania. Osobiści nie łączył bym Heco Aleva GT602 z Onkyo ponieważ wzmacniacz gra jasno ,a kolumny są dobrze wysterowane górą i środkiem i dodatkowo mają podbicie na +2 na zworkach. Zaś w przypadku Aurory 1000 jest już całkiem inaczej bo kolumna gra ciepło więc spokojnie można podpiąć tu jasne Onkyo. W głównej mierze chodzi tu o to iż na początku tematu Markus3 zaznaczył iż chce mieć dobre stereo. Powiedzmy że między amplitunerami a wzmacniaczami jest trochę przepaść, ale 803 została zaprojektowana tak iż gra jak wzmacniacz i to nie jest wciskanie Yamahy, po prostu gdybym tego nie polecił to musiał bym tu skłamać, a kwestia z czym to będzie docelowo grało to kwestia gustu Markus3.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

No to jeżeli grają jasno to trzeba polecić ciepły wzmacniacz,a nie Yamahe prawda :-)to trzeba polecić na przykład magnata mr 780,a nie gdzie się nie wejdzie i do wszystkiego Yamaha,no to już nie jeden zauważył że to podejrzane jest,jakby się ktoś zaciął po prostu,nie chce mi się kłócić S4 ale nie idź na jedno kopyto w kółko to samo,masz sporo klientów,zarobisz i tak swoje,wiec nie baw się w recenzentów z pism hi-fi

Magnata MR 780 nie pasuje tu z racji swojej funkcjonalności wyżej Markus3 pisał o "stremowanie z netu" a z tego co mi wiadomo MR 780 nie posiada takich funkcji więc nie polecałem. Yamaha 803 jest polecana bo nie ma odpowiedników w swojej konkurencji amplitunerów stereo dlatego tak często o niej mowa.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Sprzeczka o wzmacniacz, a autor chce wstawić te alevy na 50 mk co dla mnie jest nieporozumieniem.

Słuszna uwaga, stąd merytorycznie podchodząc do sprawy sugerujemy Heco AURORA 1000

Ukryta Zawartość

Markus3 napisał "wzmacniacz już mam", więc nie wciskamy nic na siłę.

Jeśli jednak ktoś by szukał sprawdzonych konfiguracji, służymy pomocą, nie wciskamy kitów.

Ukryta Zawartość

Sorki za moją irytację ,ale nie mogę już czytać w koło macieju to samo wciskanie na jedno kopyto po prostu,jak kolega autor chce i jest z Warszawy lub obok gdzies to możesz wpaść do mnie,ja mam to onkyo i Heco Aurora 1000,to zobaczy jak gra w mieszkaniu,tylko że przesadziłem bo mam to w 20 metrach góra :-) K2 Wy jesteście w Warszawie?wypożyczacie sprzęt?

A ja się założę, że 90% po odsłuchaniu Heco Aurora z Yamahą i Onkyo wybierze Yamahę tak jak i bym wybrał ja, bo gra dla mnie lepiej.

Heco Aleva, nie słyszałem jak grają.

Magnat MR780, oczekiwałem cudów, bo miałem MA-600, nic lepszego, za to cena x2.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

A ja bym wybrał onkyo i wielu innych też by tak wybrało i przegrasz zakład ,bo jest bardziej szczegółowe i neutralne ,no chyba że Twoja opinia jest opiniotwórcza za wszystko i wszystkich,a co do Magnata to coś Ci się kolego pomyliło,jakie razy dwa?3999 w euro AGD,a tu u kolegów z branży byś wyrwał o wiele taniej,nie jesteś wiarygodny-milego dnia

Dziwnie Daniel piszesz, jakbyś żałował, że te Onkyo kupił, szukasz spisków, złej woli innych. Jeżeli słuchałeś obu i wybrałeś lepszy to super, ale po co ta krucjata?

A a co do Magnata MR-780 to czysta prawda. Fajny wzmacniacz, ale nie za te pieniądze. MA 600 nowy był za 2500pln MR780 za 4000pln. Używany MA600 kupiłem za 1100 zł. 780 nie zobaczy rynku wtórnego, bo kto go kupi nowego?

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Jaka Krucjata?przeciwko czemu?przeciwko temu że wszędzie wciskane to samo na wszelakich forach?nic innego nie gra tylko dwa amplitunery,czytac już się tego nie daje,na siłę jedno i to samo do wszystkiego by normę wyrobić

No weźź. Wszedzie, to samo,i tylko te dwa? Setki tematów, setki potrzeb i rozwiązań.

Nowych i używanych, drogich i tanich. Wzmacniaczy są setki, ale amplitunery, sprzęt na czasie, ze streamingiem, wifi, usb robi już chyba tylko Yamaha i Onkyo/Pioneer.

To nie wina Yamahy, że lepiej jej to wychodzi.

Onkyo i Yamaha ma swoich zwolenników jak i przeciwników , ja gdy szukałem dla siebie również wybrałem Yamahę R-N602( grało z Heco Aleva 400 ) , ale wiem jedno ze to był mój ostatni amplituner w życiu i co wzmacniacz to wzmacniacz . Jedno jest pewne odsłuch , odsłuch i jeszcze raz odsłuch w swoim miejscu docelowym

Ja nie jestem zwolennikiem niczego,chetnie czytam obiektywne recenzje,mam gdzieś Wi-Fi itd bo z tego nie korzystam,tylko nie mogę czytać wciąż kto nie zapyta to wciskane to samo w mordę jeża no,chcialbym o czymś innym przeczytać sam,nie bądź basti Seba adwokatem diabła

No wybacz, ale jeszcze niedawno wciskane wszędzie i każdemu było Onkyo TX8150. Teraz powstał LEPSZY dźwiękowo amplituner i ten (Yamaha)jest polecany. Ja nie widzę problemu. Człowieku nie irytuj się, wyjdź na spacer

Oooooo poważnie tx8150 był polecany wszędzie i do wszystkiego? A to nie wiedziałem Hahahaha no i wszystko jasne :-D pozdro Mathia,a z tym dźwiękowo lepszym to fakt no jak się włączy direct to bas zanika,mmmmmmmm sąsiedzi szczęśliwi na pewno

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.