Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba w kwestii doboru sprzętu.

naczesany

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualny zestaw znajomego:

- kolumny podłogowe Canton SC-L

- amplituner Onkyo 8150

- głośnikowy Kimber 4PR

- interkonekt Melodika MD2R05 (fioletowy najtańszy)

Słuchane źródła to wyłącznie pliki z sieci w rodzaju Spotify.

Pomijam akustykę bo jest zła. Pokój a w zasadzie salon z łączoną kuchnią (tak jak się teraz buduje).

Jedna kolumna w rogu, bez możliwości jej przestawienia. Druga w odstępie 180cm, odsłuch w odl. ok. 2m

Wcześniej powyższe grało na podłogowych Tannoy (nie wiem jaki model) i podobało się. Po zmianie na Cantony totalna porażka.

Potwierdziłem to słuchając - dźwięk męczący po dłuższym słuchaniu. Doradzono mu zmianę na Densen Beat 100.

Powinien złagodzić górę (w teorii). Niestety jak było chaotycznie i męcząco tak zostało. U mnie Densen zagrał prawidłowo, dźwięk niemęczący, scena poukładana.

U mnie grało z Chario Delphinus na Van den Hul, źródło to CD Creek Evo 1 zamiennie z Simaudio Moon CD1. Pliki z sieci też nie brzmiały natrętnie i męcząco.

Amplituner musi pozostać, może zmiana kolumn. Może kabel głośnikowy coś poprawi? Nie mam zupełnie pomysłu od czego zacząć. Akustyki nie poprawi, przestawienie kolumn nie wchodzi w grę. Doradźcie coś. To zupełnie nie moja "działka" czyli amplituner, brzmienie kolumn Niemieckie (Canton).

Czy faktycznie w grę wchodzi tylko wymiana kolumn? Ten ampli cieszy się przecież dosyć dobrą opinią.

Pewnie największy problem jest w akustyce pomieszczenia. Chociaż jeśli z kolumnami Tannoy zagrało dobrze, to może właśnie spróbować posłuchać w tym konkretnym pomieszczeniu właśnie kolumn Tannoy. Z tańszych serii masz serię Mercury - odpowiedni będzie model Mercury 7.4, natomiast jeśli tylko budżet pozwoli, warto spojrzeć na znacznie lepsze Revolution XT 6. Spodobać się także może Kef Q500. Jeśli nie odrzucasz monitorów i budżet na to pozwoli, namawiam na odsłuch bardzo ciekawych kolumn Buchartd Audio S300 MKII.

Kable moim zdaniem niewiele tutaj wniosą.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, wyceny.

https://www.q21.pl/tannoy-revolution-xt-6f.html

https://www.q21.pl/buchardt-audio-s300-mkii.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kable to operacja końcowa, zarówno IC, jak głośnikowe.

Są dwie możliwości: kupić nowe kolumny lub poprawić te Cantony;

kwestia czasu i budżetu pewnie ok. 2 - 3 stówek, nie więcej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

naczesany ale o jakim budzecie rozmawiamy?

Problem ewidetnie tkwi w kolumnach mi sie zdaje. Radze zaprosic na odsluch kolumny w obudowie zamknietej. 120watt ma to Onkio?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Trzeba poszukać cieplej grających kolumn. Z tym "niemieckim" brzmieniem bym się wstrzymał bo ELAC też jest niemiecki a brzmi zupełnie inaczej. Szukajcie czegoś z tekstylnym wysokotonowcem, zestrojone bardziej w stronę środka i dołu niż eksponowania góry.

Twój Densen jest na pewno lepszym urządzeniem niż Onkyo ale jak widać i on nie pomógł, a skoro nic nie można zrobić w kwestii akustyki trzeba poszukać innych kolumn.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

I tak chyba mu doradzę tzn. żeby zmienił kolumny. Zresztą on powoli też sobie uświadamia, że postąpił zbyt pochopnie wybierając te Cantony.

Duże znaczenie ma myślę rodzaj źródła dźwięku. W jego przypadku są to pliki z serwisów typu Spotyfy. Nie siedzę w temacie ale są chyba poddawane kompresji.

On wyznaje zasadę, że i tak wszystko kiedyś będzie strumieniowane stąd jego wybór "kombajnu" Onkyo.

Ja stary konserwatysta pozostaję przy tradycyjnym CD.

Ale nurtuje mnie pytanie: skoro istnieją takie Cantony i tzw. "Niemieckie brzmienie" to przecież z czymś te Cantony muszą zagrać?

Na razie zaproponowałem mu, żeby dał czas na "wygrzanie" Densena. A nuż złagodzi brzmienie Cantonów. Van den Hule też powinny pomóc bo to wg niektórych "zamulacze".

Chociaż u mnie się sprawdzają z Audiolabem 8000S.

Oj żmudna jest droga do satysfakcjonującego brzmienia :)

Może jeszcze spróbować ustawić kolumny na wprost, aby wysokie nie celowały w twarz.

Sama wysokość tweetera też dużo daje, na próbę podłożyć z 2 książki. Chodzi mi o to by znalazł się z 5-10 cm nad linią uszu. Ew. pochylić kolumny do tyłu.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Może jeszcze spróbować ustawić kolumny na wprost, aby wysokie nie celowały w twarz.

Sama wysokość tweetera też dużo daje, na próbę podłożyć z 2 książki. Chodzi mi o to by znalazł się z 5-10 cm nad linią uszu. Ew. pochylić kolumny do

Daj spokoj, nie ma sensu

Mozna odwracac nawet do gory nogami. W tym tez w przypadku mojej ulubionej firmy,nie ma przeciwwskazan...

No co ja powiem? jak nic nie wiem jescze od autora watku....

Zasad nie ma, sa odsluchy i doswiadczenia ze zrodlami i tak to wyglada..

Nie no chodzi o to, że fale krótkie szybciej wytracają energie, do tego są bardziej kierunkowe,

Więc słuchanie tweetera pod kątem obniży dB wysokich tonów a tym samym ostrość całości.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Ja juz od dawna sie w to nie angazuje ani w db , ani w kolumny w lewo czy prawo, czy przod czy tyl itd...

Mi gra wspaniale w dwuch niezaleznych systemach na jednej i tej samej przestrzeni. Ja wiem jak ukalada sie system, bo ulozylem w zeszym roku oba.

Niedawno maczałem palce w podobnym temacie - Infinity Kappa i dość prostą metodą

zostały ucywilizowane przy kosztach rzędu 2 - 3 stówek, czasem można jeszcze taniej.

Pytanie brzmi tak: czy kolega jest zadowolony z reszty pasma; dynamiki, basu, środka czy w końcu

ich wielkości, mocy czy wyglądu..

W wygrzewanie wzmacniacza nie bardzo wierzę, decydują o barwie całości kolumny.

Jeśli jeszcze kopułki w Cantonach są z ferrofluidem może być z upływem czasu coraz gorzej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Znajomy podłączył kontroler dedykowany do Canton'ów: Canton Control Unit i stwierdził, że jest dużo lepiej.

Czyli wyjście z Onkyo preamp do urządzenia i dalej z urządzenia do wejścia Densena.

Interkonekty to Nameless bo takie mamy, lub Melodika (fioletowy).

Na razie gra na głośnikowych Kimber 4PR. Zobaczymy jak użyje Van den Hul Magnum. Powinny trochę "przytemperować" wysokie.

Znajomy po prostu myślał, że podepnie wzmacniacz i wszystko zagra jak by tego oczekiwał.

Ale powoli drobnymi kroczkami robimy postępy. Choć niestety charakteru brzmienia tych kolumn nie zmienimy. W ostateczności pomyślimy nad innymi.

Podstawkowe nie wchodzą w grę. Ja widziałbym konstrukcję dwu i pół drożną, z dwoma głośnikami coś pokroju Castle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.