Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki i niedogodności w sprzecie audio

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny temat!

Napisze cos od siebie. Malo kto pewnie przymierza sie do Onkyo a5vl, ale szczegol ten dotyczy innych urzadzen. Otoz wszystkie gałki maja pozycje zaznaczona malym nacieciem. Ni cholery nie widac tego z kanapy. Niby nic, a jak dzieciaki chwile wczesniej puszcza sobie film z YT (10‰ na kompie nadrobione galka volume) to przekona sie jak to wazne.

Ps. Po fabryce "poprawilem" wypelniajac naciecia biala plastelina.

też mam ten wzmacniacz - fakt - za cholerę nie widać położenie gałek :-)

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Ja w moim Nadzie coś takiego zrobiłem. Nacięcie plus farba luminescensyjna ale niestety mimo tego w ciemności lipa. Może kiedyś coś pokombinuje z jakąś diodką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Otoz wszystkie gałki maja pozycje zaznaczona malym nacieciem. Ni cholery nie widac tego z kanapy.

Racja. Też mnie to wkurza niemiłosiernie. To jakaś nowomoda ostatnimi czasy. Nawet klocki z wysokiej półki są pozbawione widocznych oznaczeń.

Gdzie te czasy, kiedy nawet zwykłe domowe średniej i niskiej klasy wzmacniacze miały wyraźne oznaczenia diodowe.

Ukryta Zawartość

Przecież brak tej diody to oszczędność rzędu kilku centów w hurcie.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Plastelina... No nie- ja bym to zrobił srebrnym markerem. U siebie (Yamaha) miałem maleńki dołek na gałce głośności. Nawierciłem, w otworek o odp głębokości wcisnąłem kulkę łożyskową fi 2mm. Jest świetnie widoczna, światło ładnie się od niej odbija, wskazując pozycję gały.

Niedogodnoscią natomiast jest obniżenie poziomu niektórych sygnałów- zamiast typowego poziomu wejsciowego, drastycznie mniejszy, wymagający dużej korekty wzmocnienia. Mam tak w łączu BT, spotkałem się też z tym w dac.

Aby jak najmniej ingerować w sprzęt można też na gałkę nakleić pasek taśmy fluorescencyjnej, kolory do wyboru, koszt kilka zł.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Plastelina...

Idealne rozwiazanie dla osob o kanciastych lapach. Gdyby jeszcze ta plastelina byla fluorescencyjna.

U siebie (Yamaha) miałem maleńki dołek na gałce głośności. Nawierciłem, w otworek o odp głębokości wcisnąłem kulkę łożyskową fi 2mm. Jest świetnie widoczna, światło ładnie się od niej odbija, wskazując pozycję gały.

I to jest pomysl!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz doczytałem, że to była zwykła, stalowa kulka od łożyska...

Jesli sprzedana za milion dolcow to bez watpienia wplynie na brzmienie... ale nie w tym watku, prosze.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Witam , chciałbym uprzedzić ewentualnych nabywców Yamahy CD-S700, aby przed zakupem tego odtwarzacza mieli świadomość , iż położenie płyty na tacce wymaga tyleż samo cierpliwości i precyzji, co ustawienie gramofonu. Przesuniecie o 3 mm. płyty względem trzech wypustek uniemożliwia zamkniecie szuflady. Nawykły do mniej wyrafinowanych sprzętów typu Yamaha CDX-750e, CDX-1060,Arcama Alpha 7se , gdzie z pół metra można rzucić płytę i odpali, oraz stwierdziwszy, że niestety przeceniałem swoje zdolności manualne, zmuszony byłem do sprzedaży w/w urządzenia. I jeszcze jedna uwaga ,konia z rzędem temu, kto usłyszy różnicę w dźwięku między włączonym a wyłączonym trybem Pure Direct. Ot taki chwyt marketingowy.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Bo trzeba umieszczać płytę delikatnie, z wyczuciem i godnością. W końcu to celebracja słuchania muzyki.

Z daleka to se można obornik rozrzucać widłami po polu - nawet Pure Direct jak ktoś chce :)

Co do sprzętu to moja Yamaha RN602 - nie można przyporządkować radia internetowego jako osobnego wejścia wybieranego z pilota. Działa to tak, że jest przycisk Net który rotuje pomiędzy Spotyfy, Tidal, NetRadio, itd.

I teraz zaprogramowanie pilota uniwersalnego Logitech nie pozawala na wybranie tego konkretnego źródła. Chyba że robię coś źle bo jest funkcja NetRadio ale ni cholery nie działa z Logitecha.

Druga sprawa to ulubione stacje - nie są przypisane do jakiegoś programu (pamięci) wybieralnego z pilota (1,2,3 itd) to też nie można ich wybrać w Logitechu ani z pilota urządzenia. Tylko strzałki lewo prawo.

Retransmisja po BT z danego pokoju jest dziwnie ukryta w aplikacji MusicCast, nieintuicyjna niestety co wkurza przy całej świetnej użytkowości aplikacji.

Monitory Pylon Pearl - wszystko cacy, tylko średnica śrub terminali zaciskowych jest taka że nie pasują widełki. Różnica średnicy jest minimalna i widły nie wlezą za cholerę i to 6mm. Więc kabel jest ładniusi w pięknym oplocie, miedź kosmiczna a zacisk "na barana". No jak to wygląda!!!

Ampli Marantz po tych kilku latach użytkowania - ten mały wyświetlacz wygląda zajebiście ale równie dobrze mogło by go nie być. Bez TV to się tam nie da nic zrobić, mogli napisać że to ozdoba.

Aplikacja Marantza na iPada/iPhona ma czasem takie lagi że wole sam se zagrać na gitarze niż czekać na Claptona aż zacznie grać z NASa. Wydaje mi się że to niewydajny system zarządzania plikami przez sieć albo komunikacja Marantz -> reszta świata.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.