Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do Rotel 1592

pawso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w doborze głośników do Rotel 1592. Rozumiem że najlepiej posłuchać samemu i nikt za mnie nie wybierze ale dotychczasowe próby z moimi typami: B&W i Monitor Audio nie przekonywują (nie oddają chyba w pełni możliwości wzmacniacza) i nie wiem co dalej. Czy Focal Aria, Vienna Acoustic lub Dynaudio byłyby lepszym wyborem Pomieszczenie około 30 m2. muzyka elektroniczna, rock progresywny i jazz w stylu Garbarka i Krall

https://www.audiostereo.pl/topic/138655-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-rotel-1592/

Łączyłem z tym wzmacniaczem min. Audiovector SR 3 Signature i było bardzo dobrze. One tez swietnie sie czują w pomieszczeniach powyżej 20 m . Jest zejście na basie , rozdzielczość i precyzja.

Z Minas Anor Premium też fajnie było tyle że w 30m może byc juz niedostatek basu no ale trzeba samemu sprawdzić .

Hej.

Popatrz też na Heco The New Statement (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), Inną propozycją też ciekawą jest Dali Rubicon 8 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Zapraszam na odsłuch kolumn, z pisania wiele nie ma trzeba sieęsamemu przekonać a najlepiej odsłuchać w domowych warunkach.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Mam RC1590+RB1582MKII (czyli można z gruba przyjąć taki rozdzielony RA1592). Do tego RCD1572. Spięte to mam z Ariami 948. Gra to całkiem przyjemnie. Trzeba chwilę poświęcić na okablowanie. Ja finalnie wybrałem XLR Tellurium Q Blue, zarówno pre-końcówka jak i cd-pre. Głośnikowe to Tellurium Q Black II lub Audiomica Celes Excellence lub Audiomica Dolomit Reference. Sam się nie mogę zdecydować które wybrać, mam wszystkie trzy w domu i się męczę które. Wszystkie grają nieco inaczej, ale fajnie. Pewnie stanie na Blackach, rzeby było z jednej stajni.

Fajnie ten wzmacniacz zagra także z Dynaudio Excite X38 lub X44. Sam się czaję na X44.

Z Chario też jest OK. Mam w drugim systemie Chario Delphinusy i nie omieszkałem ich pod Rotela podpiąć. Bardzo miły i przyjemny dźwięk. Także można też mierzyć w jakieś podłogówki Chario.

A jak jesteś z okolic Lublina to zapraszam, posłuchasz najlepiej sam i Chario i Focali.

Całe to nasze doradzanie to o tyłek potłuc, trzeba się przekonać "nausznie"

Pozdr.

Posłuchaj kolumn Dynaudio, odpowiednia będzie na na pewno seria Excite, model X38 (https://www.q21.pl/dynaudio-excite-x38.html). Dobrze sprawdzi się Piega Classic 7.0 (https://www.q21.pl/piega-classic-7-0.html), pomimo wstęgi, kolumna gra równo, bardzo spójnie, jedwabne w gorze pasma, będzie świetnym uzupełnieniem elektroniki Rotel. Zapraszam także w najbliższych dniach na odsłuch kolumn Adam Vox model Zefat.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do Rotela lepszy będzie moim zdaniem Hyperion niż Rhea, ale to kwestia posłuchania. Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Vienna Acoustic to kolumna grająca z charakterem, który albo się lubi albo nie. Sporo basu, ciepłe brzmienie, zaokrąglenie dołu pasma.

Do Rotela polecam coś dynamiczniejszego z pełną informacji średnicą. Świetnym wyborem są kolumny ProAc. Warto posłuchać konstrukcji ProAc Response Dt8

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/d20r-5731.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Do Rotela polecam coś dynamiczniejszego z pełną informacji średnicą. Świetnym wyborem są kolumny ProAc. Warto posłuchać konstrukcji ProAc Response Dt8

Ukryta Zawartość

No wlasnie , znacie ten akurat model Rotel 1592 dobrze. Niektórzy opierają się wyłącznie na stereotypach grania Rotela. Ten akurat i ku mojemu zaskoczeniu ma wręcz wycofane wysokie , raczej brzmienie kulturalne ale i nie dociąza jakoś niższej średnicy. Potrzebuje ma pewno kolumn które dodadzą błysku na wysokich i nie grzeszące basem.

Wyśmienite efekty uzyskałem łącząc go do Audiovector SR 3 Signature ale z tym Proac jak twierdzicie może być tez nie gorzej a kto wie czy nie lepiej.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.