Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwania miedzianego NOS-a

nygus

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kondesatorow olejowych z miedzianymi okladkami (legendy krążą, że sa takie), do zastosowania jako super kondesatory sygnalowe do CD. Po kilku wyprawach na Wolumen zgromadzilem kilkanascie sztuk. Narazie (z trudem) otworzylem takie:

Polskie:

MPHP-3 WP - w srodku alumimium

Ruskie:

OMBG-2 - aluminium

MBGO-2 - aluminium

i chyba DDR-owskie:

Remix C3016 - aluminium

Tych jeszcze nie sprawdzilem, bo mam pojedyncze sztuki i nie chce narazie rozwalac:

MBGP-1

MBGcz-1

Remix KCMP-352

Moze ktos takie juz rozbieral i wie co jest w srodku, albo zna typy ktore maja miedz, a nie aluminium, bede wdzieczny za info.

[obrazekLUKASZ-229159_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13873-poszukiwania-miedzianego-nos-a/

Nie rozbierałem tych o które pytasz, ale z tego znałazłem wynika że MBGP i MBGCz to papier metalizowany alu.

Na rosyjskich stronach nie znalazłem nic o kondesatorach z miedzianną folią, ale w Rosji są nawet miasta których nie ma na mapie.

No to zastosuje po prostu ktorys z tych (do CD jolidy, watek 12133) - cena Jensenow i Audionotow jest troche zaporowa.

Maja bardzo dobra srednice, ale mam wrazenie ze maja troche mniejsza rozdzielczosc na gorze, ale duzo przyjemniej gra taki CD niz z MKT i nie trzeba stosowac kondesatorow bocznikujacych do masy na wyjsciu. Brzmieniowo minimalnie lepiej wypadly ruskie OMBG i wegierskie KCMP, niz pozostale. Polskie gdzies posrodku.

Niestety wszytkie kondensatory, ktore rozebralem, okazaly sie miec w srodku metalizowany alu papier (MGBcz, MBGO, OMBG, MPHP i Remix-y).

W sumie mam ich ze 40 sztuk i czesc moge oddac, albo np. zamienic na czesci to tuningu Jolidy, np. Black Gate-y 10-100uF, albo za pomoc w tuningu tego CD (szegolnie zasilania DAC-a). Zapraszam na priv.

na allegro aartiss sprzedaje MBGO

Audiofilskie rosyjskie MBGO-2 2uF 630V - 2szt. (numer 38477265)

w jego opisie napisał:

"Kondensator wykorzystuje tasme miedzianą, ktora

zapewnia ZNACZNIE lepsze parametry od aluminiowej."

więc jednak MBGO nie mają folii miedzianej

zdjęcie z aukcji:

...

[obrazekLUKASZ-233226_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A czy ktoś sprawdzał, czy to faktycznie czyste aluminium, czy cynowana miedź? Podobno właśnie stosuje sie najczęściej tę drugą metodę, aby zapobiec innym niekorzystnym zjawiskom. Na oko trudne do odróżnienia, a różnica w brzmieniu, ktorą jednak słychać bardzo wyraźnie byłaby wytłumaczalna. Może ktoś kto juz rozebrał takie olejowki mogłby to sprawdzic.

Tego nie wiem, ale papier w srodku jest powleczony jakims srebrnym metalem, ktorego nijak nie udalo mi sie oddzielic od papieru - chcialem zeskrobac, ale papier sie darl, z czego wywnioskowalem ze papier jest metalizowany.

Oj, przydałby się spektrograf ;-))

A może ktoś ma dostęp - zdjęcia z Roentgena już widziałem na tym forum ;-)

Dobry chemik też z pewnością poradziłby sobie z tym mając odpowiednie odczynniki?

pozostawiajac juz na boku kwestie brzmienia, rozbieral ktos takie kondensatory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? ponoc wlasnie to sa prawdziwe kondensatory papierowo-olejowe (ozn. K40Y-9) w przeciwienstwie do tych tutaj, ktore moga byc jedynie nasaczane... cos namotalem, gdyz nie pamietam dokladnie zrodla tych informacji... ;) a moze ktos posiada jakies informacje na temat tych oznaczen?

aha, nie jestem zwiazany ze sprzedajacym. ;)

pozdrawiam, Tomek.

Ukryta Zawartość

olsnienie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

Kondesatory ktore rozbieralem, MBGO, OMBG... mialy nasaczany papier, byly suche w srodku. Jedynie polski wojskowy MPHP-3 mial obudowe wypelniona olejem o konsystencji smaru, nie wiem czy to ma jakies znaczenie.

jakie znaczenie to nie wiem, pewnie bym nie uslyszal... ale smieszne troche jest to, ze wszyscy podniecaja sie papierowo-olejowymi, a te ktore maja czesto takowymi nie sa (jak sam powiedziales: albo suche, albo tylko nasaczane).

pozdrawiam, Tomek.

• 2 tygodnie później...

Dosyc ciekawe i zaskakujace badania empiryczne. W czym wiec problem, bo jednak różnicę słyszy spora grupa ludzi. Troche to przypomina dyskusje o kablach głośnikowych i interconnectach. Cześć ludzi nie słyszy różnicy, jednak osobiście należę do grupy która ją słyszy - faktem że nie na sprzęcie w cenie sklepowej poniżej 7000 za klocek. Na szczęscie można sobie coś z ręcznej produkcji dobrać :). Mam nadzieję, że nie jestem sam wsród zabierających głos :)).

Zawsze jeszcze pozostaje kwestia ceny i pytanie na ile kogo stać. Co uważacie o stosunku jakość/cena dla dawnej ruskiej produkcji?

Fantastycznie, ze powiedziales o tej magicznej granicy cenowej, poza ktora slyszy sie wiecej... ;) Nie chce nikogo do niczego przekonywac, z czystej ciekawosci chcialbym wiedziec jak 'TO' sie dzieje. ;)

Witam,

wstawiłem sobie coś takiego na wysokotonowym (dynaudio 82), zamiast poprzednio wlutowanego SCR MKP; Polecam;

budowa: folia aluminiowa (nie napylana), okładziny oddzielone papierem nasączonym jakimś dielektrykiem, całośc zalana olejem, obudowa pancerna aluminiowa.

pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-249338_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasami odnoszę wrażenie, że lepsze jest wrogiem dobrego. Jest dość pouczajaca dyskusja na diyaudio dptycząca snuberów, a ogólniej zestawianiu kondensatorów. Z załączonych tam charakterystyk i dyskusji mozna wysnuć wniosk, że w audio współczesne kondensatory o małym ESR mogą stanowić problemy. Ciekawe, jakie parametry mają te stare olejaki.

• 1 miesiąc później...

Napisalem o cenie majac na mysli odwzorowanie do jakosci i biorac pod uwage ceny sklepowe. Wiadomo, ze cena to rzecz wzgledna, wiec jezeli to kogos nie przekonalo to mowiac prosciej: "IM GORSZEJ JAKOSCI CAŁY TOR, TYM MNIEJSZE ZNACZENIE MA ZASTOSOWANIE POJEDYNCZYCH LEPSZYCH ELEMENTÓW O ILE NIE SA ZUPEŁNIE KRYTYCZNE DLA BRZMIENIA". Mam nadzieje, ze to wyjasnienie zostanie juz poprawnie zinterpretowane :).

A dzieje sie 'TO' tak, ze jak zastosujesz lepsze kadziorki do Grundiga, to tez mu to nie pomoże :)).

• 3 tygodnie później...

Znalazłem!

Mam nadzieję, że będzie odpowiedni.

[obrazekLUKASZ-282999_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Oleś ----> możesz podać oznaczenie tego cuda bo jest nieczytelne? Ja dziś rozprułem MBGO-2 1uF 300 V +-10% i w środku jest metalizowny aluminium papier owinięty jako pakiet w grubą tekturkę nasączona olejem. Poza tym te kondy są suche. Kupiłem oprócz MBGO-2 jeszcze OMBG-2 ale tych już mi się nie chce pruć. Dziś jedne i drugie popróbuje w torze wysokotonowca w kolumnach.

Potrzeba matką wynalazków...

Padły mi w moich kolumnach kondy Elecinc MET 100V w torze wysokotonówki, więc postanowiłem się pobawić. Kupiłem nieco za duże GE olejowe, MKP Mant i ruskie kostki. GE dawały świetny, czysty, rześki i przestrzenny dźwięk ale nie pasowały wartością do zwrotek, Mant był przeźroczysty i dość ostrawy. Co do kostek ruskich to pozwolę sobie na świetokradztwo - bardziej przychylam się do opinii Argosa i McGyvera niż np Bartka1. Ruskie kości są w 100 % porównywalne z Mantem (Jantzenem) i jak na razie nie proponują nic więcej od tych kondów MKP. Są może minimalnie łagodniejsze ale to na granicy percepcji. Większe znacznie ma wpływ na jakość dźwięku wartość konda niż jego typ (oczywiście powyżej pewnego minimum - nie biorę pod uwagę tanich elektrolitów). Czyli aplikacja przede wszystkim a później dopiero typ jakość elementów (podkreślam - powyżej minimum). Jak kostki pograją jeszcze parę dni to zobaczę czy coś się zmieni ale nie sądzę bo są używane....

Jakoś pada moja wiara w "cudowne: części :(

< nygus Zamiat się męczyć rozbieraniem kond. trzeba zajrzeć na str.302 ksiązki Elementy Dyskretne Jan.Kossakowski i pisze MBGO podobne do KBG kond, z papieru metalizowanego zwijane z jednej warstwy papieru mają ok 3 razy większa pojemość a wiec są mniejsze.A jest to aluminium bo tylko ono i pare innych da się b. cienko walcować albo łatwo naparować.Z miedzią już nie ta robota i nie te wymiary.Nigdy nie spotkałem danych katalogowych odnośnie okładek z miedzi ale z cyny owszem, bo daję się bardzo cienko walcować, no i srebro i pare innych ale nie miedż.A jeśli już bardzo chcesz to zrób go sam ale będzie ogromny- przypomina to troche sytuację z kond. teflonowymi -nie da się ich zrobic małych.

Dzięki Jagusz.

Dziś kupiłem OMBG-2 i MBGO-2. Jak na razie podpiąłem do zwrotki MBGO. Nie powalił mnie, ale zobacze za tydzień gdzieś. Docelowo chciałbym dorwać PIO takie jak przedstawił Oleś albo K40Y-9.

• 2 tygodnie później...

> Jaro

Ciężko będzie o K40Y9 do zwrotki, ta seria to raczej mniejsze pojemności.

KBG 6u/400V regularnie pojawia się na Allegro.

K40Y9 na ebayu u sprzedawcy z Litwy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.