Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Focal Chorus 714

fantik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar wymienić kolumny Focal Chorus 714 na inne . Myślę nad:

Klipsch RP 280F

Dynavoice Definition DF8

Paradgim Monitor 11v7

Wzmacniacz jaki posiadam to Yamaha AS701 muzyka to rock , metal i elektronika.

Zależy mi na bardzo dobrym mięsistym basie .Czy ktoś miał okazję porównać kolumny które typuje, wysłucham wszystkich opini za i przeciw.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/138762-zamiana-focal-chorus-714/

Paradigmy mają bardzo brutalny ten bas ale to i tak skok w bok. Co do klipscha to jak chcesz mięcha i gęstości na basie to bardziej rp260f. Rp260 w dodatku ma podkręconą niższą średnicę co pasuje do rocka. To są dwa argumenty dla których stawiam wyżej rp260 ponad rp280. Rp 280 są bardziej wysuszone, a ten bas jest punktowy, nie masywny. Są też jaśniejsze. NIe mają takiego dowalenia na niższej średnicy, a raczej wyższa średnica jest bardziej akcentowana. Jak miałem Klipsche to słuchałem Paradigma ale osobiście wolałbym rp260. Rp280 przedałem po trzech miesiącach. Gitary brzmiały z finezją piły tarczowej.

Naszym zdaniem, zdecydowanie Dynavoice Definition DF-8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potrafią zejść nisko, ale i grają bardzo równo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tych podanych to moim zdaniem zdecydowanie Klipsch Rp 260. Do Metalu i Rocka idealne. Oczywiście nic nie kupuj bez odsłuchów.

Rp 280 wbrew pozorom wymagają silniejszego wzmacniacza od tej Yamahy, aby zagrały pełną piersią, pomimo swojej efektywności.

Paradigm jak dla mnie "sieje" bardziej wysokimi od Klipsch, ma mniej środka , ale bas miażdzący choć Klipsch ułomkiem też nie jest, a wręcz przeciwnie ;) Dla mnie ta seria Paradigm Monitor brzmi jak dźwiek ze studni.

Jeżeli coś z Paradigm to z serii "Studio" ale to tylko używki wchodzą w grę.

A jaki metraż?

Ps. Pamiętaj jednak , że w tych kolumnach za bardzo wyrafinowania , subtelności nie znajdziesz, ale chyba nie tego szukasz ;) Do przyłojenia idealne.

Z Twoich propozycji to zdecydowanie Dynavoice, natomiast zwróciłbym jeszcze Twoją uwagę na Dynaudio Emit M30. Raczej ostrożny byłbym z łączeniem wzmacniacza Yamaha z Klipsch i Paradigm, chociaż i tak A-S701 jest trochę spokojniejsza i łagodniejsza od modeli niższych. Jeśli lubisz mocny bas i wyraźną górę pasma spójrz jeszcze na Polk Audio serii RTi. To także szybkość, dynamika ale w łagodniejszym wydaniu.

Zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kwestia posłuchania, ale z A-S701 kilka razy łączylismy Emity i dźwięk naprawdę mógł się podobać. Yamaha wysterowala bez problemu kolumny. Większe wymagania mają serie Excite i wyżej.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam mam zamiar wymienić kolumny Focal Chorus 714 na inne . Myślę nad:

Klipsch RP 280F

Dynavoice Definition DF8

Paradgim Monitor 11v7

Wzmacniacz jaki posiadam to Yamaha AS701 muzyka to rock , metal i elektronika.

Zależy mi na bardzo dobrym mięsistym basie .Czy ktoś miał okazję porównać kolumny które typuje, wysłucham wszystkich opini za i przeciw.

Pozdrawiam

Do rocka wspomniane kolumny będą ok, z metalem ja byłbym ostrożny. Nie rozumiem szczerze mówiąc polecania Paradigmów do metalu, te kolumny w tym gatunku zupełnie sobie nie radzą, podwójna stopa gubi się totalnie, testowałem stare i nowe Monitory jak i Studio i dla mnie to pomyłka. Zalecam rozwagę, zdecydowana większość kolumn dostępnych na rynku wykłada się na ciężkich brzmieniach. Niestety na tym forum często do metalu polecają sprzęt ludzie, którzy tej muzyki nie znają. Generalnie szukanie kolumn do ostrego grania to jak orka po ugorze, wiem coś na ten temat bo siedzę w tym od lat, poza tym wielu fanów tej muzy z tego forum ma podobne zdanie. Kieruj się własnym słuchem przede wszystkim.

Z Twoich propozycji to zdecydowanie Dynavoice, natomiast zwróciłbym jeszcze Twoją uwagę na Dynaudio Emit M30. Raczej ostrożny byłbym z łączeniem wzmacniacza Yamaha z Klipsch i Paradigm, chociaż i tak A-S701 jest trochę spokojniejsza i łagodniejsza od modeli niższych. Jeśli lubisz mocny bas i wyraźną górę pasma spójrz jeszcze na Polk Audio serii RTi. To także szybkość, dynamika ale w łagodniejszym wydaniu.

Zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny dla forumowicza.

Również stawiam na Emity, sam ostatnio kupiłem M20 i jestem bardzo zadowolony, M30 są ponoć o wiele wolniejsze.

Klipsch jest super do gier i kina, do muzyki nie polecam, chyba że ktoś lubi jak detale są na pierwszym planie razem z wokalami, mi to akurat ryje głowę, a Dynaudio miód w uszach ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Bmn tylko wypozyczylem, Dynki miałem używki w fajnej cenie, więc brałem.

Kolumny testuje pod każdym gatunkiem, więc się nie czepiaj. Nic nie poradzę, że akurat ten numer fajnie na nich zagrał ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Witam ponownie mam jeszcze pytanie czy ktoś miał okazję odsłuchać Klipsh R28F oraz Klipsch RP260F jakie sa różnice otwory bas refleks wiem ale dźwiękowo jak wypadają te modele

Pozdrawiam.

Przede wszystkim odsłuch Kolego bo w ciemno można wtopić kasę.

Jeśli chodzi o Rock Metal to polecam do odsłuchu:

Dynaudio Emit - Świetne uniwersalne paczki. Zagrają Metal, Rock bez problemu. Miałem Emity M20 i dawały elegancko radę zarówno z Heavy Metal'em, Thrash Metal'em, Hard Rock'iem itp. Napędzałem je Naim 5si jak i Nad 326. Było dobrze w obu przypadkach z tą muzyką. Dynaudio Emit M30 grają jednak trochę wolniej od swoich mniejszych braci, ale odsłuchaj jak najbardziej ze swoją Yamahą może się naprawdę spodobać.

Paradigm Monitor xxx - Nie polecam zupełnie - raniące uszy wysokie tony, średnich praktycznie brak i bas , który wali jak opętany i bardzo się gubi.

Klipsch Rp 260 - W Metalu sprawują się naprawdę dobrze, ale trzeba uważnie dobrać wzmaka. Z Yamahą może zrobić się za duża "V" , chocaż ta Yamaha as 701 jest dosyć wyrównana. Wszystko zależy od preferencji - propozycja do posłuchania.

Słuchałem Klipsch R26F, Kf26, Rp260

Pytasz się o porównanie R28f do Rp 260f więc co do tych pierwszych to opieram się o modelu mniejszym czyli R26F.

Różnice są dość znaczne - Rp gra bardziej plastycznie, ze spokojniejszymi wysokimi tonami, z lepszym wypełnieniem, lepszym środkiem , szczególnie tym niższym. Jest go więcej przez co dzwięk może wydawać się bardziej dociążony. Ogólnie to klasa wyżej w dżwięku. Seria RxxF to typowa łupanina , Rp są bardziej muzykalne choć to dalej co by nie było dźwięk jasny, dosyć konturowy, ale energetyczny , dynamiczny co w Metalu jest ważne.

Technics to BMN taki hiend się zapowiadał u Ciebie na taboretach i nirvana muzyczna przy złotoustym Zenku Martyniuku i już zmiana na dynki ? Co poszło nie tak ?

@Subfan a Ty jakie kolumny polecasz do muzyki jakiej słucha autor? Te informacje powyżej co napisałeś to tak raczej dla autora tematu mało przydatne, a fajnie jakby wpisy były jednak merytoryczne, a nie pitolenie o wszystkim i o niczym ;)

Klipsch i Paradigm to jest rzeznia straszna. Co nie pasuje w focalu? Dynamiki mu nie brakuje ale zachowuje muzykalnosc. 714 sa takie sobie, ale za to 726 z yamaha 701 gra bardzo fajnie. Akurat testowalem go z klipchem 260 na jednym odsluchu.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.