Skocz do zawartości
IGNORED

TV USB brak dzwieku.

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Niektore fimy w TV nie maja dzwieku, a na PC maja. Podejzewam brak kodeka w TV. Trzeba by przekonwertowac. Jak to zrobic, zeby mialo rece i nogi? Darmowe programy mile widziane.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

https://www.audiostereo.pl/topic/138775-tv-usb-brak-dzwieku/

Mam PCM lub auto - na obu cisza. Pliki to avi, mp4 i moze cos jeszcze, czyli w skrocie divx.

. Rozumiem , że chodzi ci o odtwarzanie z dysku zewnętrznego podpiętego pod TV . Więc wybierz na TV źródło USB dysk i wtedy ustaw PCM . Może pomoże .

W ogóle to gdy odtwarzam z dysku podpiętego do TV , to przyciskiem Audio od pilota TV , mogę zmieniać ścieżki dźwiękowe .

Zainstaluj MKVmerge (inaczej MKVToolNix) do generowania gotowych plików MKV oraz eac3to do konwersji ścieżki dźwiękowej. Oba darmowe. Ten drugi jest obsługiwany z linii poleceń, ale dość intuicyjny.

Niektóre TV nie potrafią zdekodować DTS i w tym może leżeć problem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Niektóre TV nie potrafią zdekodować DTS...

To w plikach mp4, avi, może być DTS? Do jakiej postaci mam skonwertować, aby działało?

Telewizor to kupiony 8 lat temu Panasonic TX-L42E30E.

Dane techniczne z jakiejś strony, na stronie Panasonic nie mogę znaleźć (sic!).

Obsługiwane kodeki video MPEG1 , MPEG2 , MPEG4 , DivX , XviD , H.264 (MPEG4 AVC) , WMV9 , Motion JPEG (MJPEG) MPEG4 HD , AVC HD

Obsługiwane pliki video: mod , mts , avi , divx , mkv , asf , wmv , mp4 , mov , mpg , mpeg , ts , tp

Obsługiwane kodeki audio: MP3 , WMA , AAC , AC3 (Dolby Digital) , LPCM

Dodatki: Certyfikat DivX Plus HD

Sprawdź na komputerze jaką masz ścieżkę dźwiękową filmu , który nie odtwarza dźwięku , "Właściwości " - itd.

Sprawdź czy to samo dzieje się na głośnikach TV .

W ogóle to gdy odtwarzam z dysku podpiętego do TV , to przyciskiem Audio od pilota TV , mogę zmieniać ścieżki dźwiękowe .

Źle powiedziałem . Przyciskiem OPTION - Konfiguracja Video - Multi Audio . Też mam Panasa

To w plikach mp4, avi, może być DTS? Do jakiej postaci mam skonwertować, aby działało?

A czemu by nie? W avi rzadziej, ale i tam się zdarza. Przekonwertuj na AC3 (Dolby Digital), powinno pójść wszędzie. Niestety dźwięk straci trochę na jakości po takiej konwersji.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Przekonwertuj na AC3 (Dolby Digital), powinno pójść wszędzie. Niestety dźwięk straci trochę na jakości po takiej konwersji.

Polecisz jakiś darmowy programik? Jak odbędzie się to bez utraty jakości obrazu to jakość przeżyję.

Poleciłem 2 programy w poście #6. Ja tego używałem do takich konwersji i działało bardzo dobrze. Może da się trochę prościej, nie wiem. Co do obrazu to będzie ten sam, zamieniasz tylko ścieżkę dźwiękową.

Tutaj masz instrukcję jak używać eac3to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . MKVmerge jest tak prosty, że nie wymaga wyjaśnień.

W skrócie robisz to tak: wyciągasz za pomocą eac3to ścieżkę dźwiękową z pliku z filmem, konwertujesz ją na ac3, uruchamiasz MKVmerge, wczytujesz oryginalny film, odznaczasz starą ścieżkę dźwiękową, importujesz nową ac3, zaznaczasz ją i klikasz "rozpocznij muksowanie". Czekasz chwilę i masz plik mkv z nową ścieżką dźwiękową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do takiego starego telewizora trzeba kupić zewnętrzny player typu np. "Xiaomi Mi Box" co bardzo go unowocześni a przy okazji rozwiaże wszelkie problemy z kodekami, zabawa z konwertowaniem każdego filmu to jakaś absurdalna udręka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.