Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon do Y803D+KefR300

artur 1984 waw

Rekomendowane odpowiedzi

też doszedłem do podobnego zdania , że skoro mu się podoba , to tematu drążyć nie wypada :)

gramofon już ma , pytał czy warto inwestować w zewnętrzne pre. Choć dalej nie wiemy jaki to ortofon :(

OK; jeszcze wyjaśniam. Ostatecznie kupiłem, a raczej wymieniłem bezgotówkowo za posiadany inny sprzęt gramofon vintage m-ki Dual z wkładką ortofon. Transakcje traktowałem jako w ogóle sprawdzenie, czy "winylki (a prawdopodobieństwo było spore ;)" nam przypadną do gustu. Sprawdzałem na nabytej nowej płycie Jarra Equinox /mam CD do porównania/ - moim marzeniem było posłuchać tego autora na winylu i nabytej przypadkowo, dosłownie za jakieś psie pieniądze starej płycie Cz.Niemena /Sukces/.

Wrażenia mamy jak najbardziej pozytywn

Gramofon jak pisałem podpięty jest pod wbudowany przedwzmacniacz Y803D, gra wyraźnie ciszej niż CD /tzn "głośno" zaczyna się tak od -20, a nie jak w przypadku innych źródeł już od ok -35 / -30 (skala do +16). Stad nie wiem, czy kupować taki tani wzmacniacz gramofonowy, czy nie. Na razie gramofonem się bawimy, być może nie jest dla nas docelowy.

Jak możecie pisać by zmienił amplituner rn 803d,skoro sklepy,a w szczególności jeden sklep,pieje z zachwytów nad nim,jako panaceum do wszystkiego

zazwyczaj jak coś jest do wszystkiego , to jest do niczego :) , ale nie męczmy już autora wątku.

Panowie - jeszcze raz serdecznie dziekuję za wyczerpującą dyskusję. Przepraszam, jestem na krótkim wyjeździe, stąd wolniejsze odpisywanie. Typu wkładki niestety nie znam /ale spróbuje ustalić/; wiem tylko, że to ortofon. Gramofon został "kupiony" od Pana, który zawodowo zajmuje się renowacją sprzętu vintage. To gramofon Dual z ok 80` r. po pełnym przeglądzie. Wizualnie dla mnie /i żony ;) / wygląda fenomenalnie. Jak pisałem, za sprzęt nie zapłaciłem, traktowałem transakcje jako w ogóle sprawdzenie, czy zabawa czarną płytą przypadnie mi do gustu.

Teraz już wiem, że tak !

Co do ampli i KEF... Panowie, ja to wszystko wiem. Nawet w sklepie, gdy kupowałem R300 (niezalezny, niewielki salon audio na obrzeżach W-wy) Panowie mowili, że Y803d nie wykorzysta potencjału tych kolumn. Cena była atrakcyjna /kupiłem te monitory za 4600 zł/ + markowe standy za 650 /które dociążyłem granitem/. Kolumny do ampli podłączone są podwójną /takim bi apming/ melodiką /4mm na dół, 2,5 mm na górę/. Y803D wziął się stąd, że wczesniej miałem do niej podłączone Bowersy 685S2, ale grało to za jasno i przeniosłem je do gabinetu /gdzie mam drugi zestaw, ostatecznie grają z Nadem 316 z modyfikacją Mudy/. Yamaha została, Kefy przybyły. Szukałem Kefów, bo właczałem stereo w salonie do KD , a bardzo okazyjnie nabyłem głośnik centralny akurat KEFa. Stąd chciałem by cały front był jednej firmy i w miarę jednolity brzmieniowo. Więc jest/było więcej zmiennych, które ukształtowały obecny skład zestawu.

Co do Y803D - Panowie... ja to wszystko wiem, ale Wy piszecie trochę o innych skalach, też kwotowych. przecież wzmacniacze, które polecacie kosztują chyba tyle ile ja dałem za moje KEFy+ Yamahę. Akurat jest to amplituner dość uniwersalny. Dla początkującego melomana ma wszystko czego potrzeba. Pytanie bardzo konkretne, czy ładować się teraz w kiepskiej jakości przedwzmacniacz gramfonowy "do tego czegoś" co mam, taki za ok 260 zł z Allegro, czy normalnie jechać na tym co ma wbudowana Yamaha. Obecnie jestem za tym drugim rozwiązaniem. Wymianę amplitunera planuję za rok... najwczesniej, ale w sumie niezbyt mi się to widzi, bo moją 803D musiałbym sprzedać. Do gabinetu nie wezmę /nie będzie się zgrywać z moimi Bowersami/, a kasy nie odzyskam /amplituner kosztował bodajże 3490 zł/.

Sprzedasz ten amplituner bardzo szybko bo wodę z mózgu ludziom porobily sklepy i fama idzie więc go sprzedasz szybko,leć na tym preampie z amplitunera,bez przesady,bedzie ładnie grało,audiofile też przesadzają że kiepsko będzie grało,ja też mam amplituner i sobie chwalę i ładnie gra i moc ma i napędza u mnie spore klocki,

Pożycz może za kaucją i sam oceń czy warto , albo kup używkę z allegro za pół ceny .

Ja byłem bardziej zadowolony z vincenta niż project-a , i dobrze zgrywał się z ortofonem na kef-ach - tylko z 2m red .

Zmieniłem go na lampę - ale to już wyższa inna półka cenowa.

OK, wróciłem do domu i sprawdziłem.

Wkładka to Ortofon DM10 /chyba tak odczytałem od wewnętrznej strony wkładki/.

Trochę nakręcacie mnie ta zmianą wzmacniacza (ale tylko trochę; lubię moją "yamaszkę"). Jako, że w grę nie wchodziłaby na razie inwestycja w grę może wchodzić (ewentualnie) próba zamiany sprzetu.

Co sądzicie o takich ofertach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arcam ciut lepiej (ale nie na tyle dobrze by miało to sens ) , block nie znam , ale jakoś nie słyszałem by ktoś z kefami na nim grał.

jak pisałem wcześniej spróbuj wypożyczyć roksan-a , albo atoll-a , to na razie połączenia , które najwięcej ludzi zachwala.

arcam ciut lepiej (ale nie na tyle dobrze by miało to sens ) , block nie znam , ale jakoś nie słyszałem by ktoś z kefami na nim grał.

jak pisałem wcześniej spróbuj wypożyczyć roksan-a , albo atoll-a , to na razie połączenia , które najwięcej ludzi zachwala.

Powiem tak, po tygodniu /niespełna/ posiadania gramofonu, łyknęliśmy z żoną bakcyla. Mike Oldfield - Tubular Bells, Kraftwerk, Niemen, Five Miles Out Oldfielda... bajka. Gra to ciepło, przyjemnie i ta fruwająca płyta na talerzu.

Opcje mam dwie; albo poczekam z wymianą Y803D ok roku czasu i kupuię coś porządnego do KEfów, albo.. ewentualnie zastanawiamy się nad wymianą tego naszego Duala na coś lepszego. A i jeszcze jedno... spodobało mi się vintage... ;)

Nieczęsto się czyta tak fajne opowieści na Forum. Przeważnie wszyscy narzekają, plują, tarzają się w nicości i chcą - uj wi czego więcej.

A tu? Fajny gość, z Żoną se spokojnie winylków słuchają...

Nie szalejcie ze zmianą sprzętu. Dokupcie płyt.

Pozdrawiam. Jacek.

Nieczęsto się czyta tak fajne opowieści na Forum. Przeważnie wszyscy narzekają, plują, tarzają się w nicości i chcą - uj wi czego więcej.

Nie szalejcie ze zmianą sprzętu. Dokupcie płyt.

Pozdrawiam. Jacek.

:) ok, wątek chyba do zamknięcia. Na dzień dzisiejszy zostajemy z Yamką + Kefy. Wymiana elektroniki za rok, a teraz zaraz kąpiemy dzieci, czekamy na następne winylki z Allegro a dzisiaj chyba wieczorkiem Kraftwerk Computer World /o dziwo, spodobał się ten album Żonie, choć to trochę bardziej wyrafinowana elektronika/.

Dziękuję wszystkim za porady, pozdrawiam.

albo poczekam z wymianą Y803D ok roku czasu i kupuię coś porządnego do KEfów,

jak ma być tanio i dobrze , i żebyś w miarę szybko to ogarną . To może z używek poszukaj jakiegoś thorensa 160 lub 320 i Roksana.

A Jarre'a - lubicie?

jak ma być tanio i dobrze , i żebyś w miarę szybko to ogarną . To może z używek poszukaj jakiegoś thorensa i Roksana.

zostaw Kolegę.

Kąpie dzieci. Nie ma czasu na czytanie Twoich wypocin.

A Jarre'a - lubicie?

zostaw Kolegę.

Uwielbiam ! i Dzieci uwielbiają Equinoxe 4 ;) Ja jako dziecko słuchałem Jarra jeszcze na kasetach u Dziadka na Diorze i Altusach... Jarre mamy całego na CD, trochę zał kupować drugi raz to samo, ale kusi /mamy już Equinoxe/.

zostaw Kolegę.

Niusia jest czasami bezlitosna ;)

I Kraftwerk razem słuchają :)

Zamień kabelki czerwony na biały i odwrotnie i tak samo zrób z niebieskim i zielonym .

Hi z wyglądu wkladki nic nie odczytamy , chodzi czy dobrze wszystko połączone jest .

Ta wkładka jest dobrym przetwornikiem to po co szukać czegoś niby lepszego ? Najpierw osłuchać się trza :)

Gość

(Konto usunięte)

Wszystko już z Bolem przerobiliśmy...kable pozamieniałem...dalej to samo...lewy głośny, prawy troszkę słyszalny jak ucho przyłożysz...

Jeszcze wypnę wszystkie i wepnę jeden kanał na tych samych kabelkach, a potem drugi tak samo...zobaczymy...

No i ewentualnie Headshella do jakiegoś innego gramofonu wepnę...

Liczę na to, że to jednak wkładka albo ta igła, wciśnięty zamiennik, nawet wyciągnąć jej nie mogę, próbowałem ...swoje lata ma w końcu...

Przepraszam...qrwa, taki piękny a tu zonk... :-(

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.pickupnaalden.com/english/turntable_needles.asp%3FM%3DSony_ND-131-G__5796&ved=2ahUKEwjDpqSPqf7aAhUBtCwKHZKFDikQFjABegQIAxAB&usg=AOvVaw15T6fznCD1x73dfer9u2QI

To zamiennik Sony więc może to jednak nie do końca działa...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.