Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon do Y803D+KefR300

artur 1984 waw

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie; mam zerowe doświadczenie z winylem, ale kiedyś trzeba zacząć. Jaki polecacie gramofon do zestawu Yamaha 803D + Kef R300 ? Zagra coś ? ten ampli ma wejście phono. Myślałem o sprzecię używanym tak do max 1200 zł.

A może nowy ? AudioTechnica ?

https://www.audiostereo.pl/topic/138792-pierwszy-gramofon-do-y803dkefr300/

A dlaczego ma nie zagrać? Gramofon bez przedwzmacniacza,patrz na wkładkę,aby była jak najlepsza,na talerz,czy automatyczny czy nie,na regulacje prędkości i regulacje obciążenia,popatrz,poczytaj,gramofonow nie wypozyczaja sklepy niestety

kup se jakąś Yamahę do kompletu i tyle , swoją drogą żal mi tych kefów , bo muszą grać z takim czymś.

wiem, wiem... ale na razie możliwości inwestycyjne nie pozwalają. Tak wyszło... może za rok. "Słyszę", że Kefki mogą więcej...

też kiedyś yamahę z kefami używałem , bo dużo ludzi tak polecało . Od kiedy wymieniłem wzmacniacz to wiem , że sporo z tych doradzających jest albo głuchych , albo złośliwych , a część powtarza bezmyślnie . Warto zainteresować się Roksanem , Atollem , lub jak lampa to yaqinem .

Zmień może najpierw tą nieszczęsną yamahę - w zależności co kupisz to taki wybierzemy gramofon , bo wkładkę i pre dobrze by było brzmieniowo dobrać

Może - niemniej jednak wyjątek reguły nie czyni . Zdarza się , że polecą coś naprawdę fajnego - choć zazwyczaj to na czym marżę mają największą. Ale wątek nie o tym.

Masz fajne głośniki , które o wiele lepiej grają z innymi wzmacniaczami , a z yamahą grają , nie na sto procent swoich możliwości. W sumie to dobrać gramofon na siłę można , ale to trochę wróżenie z fusów . Bo pre gramofonowe też nie jest jakiś najwyższych lotów w tym ampli i trochę zaniży poziom gramofonu .

Odpowiem inaczej np kef z roksanem to już można pokusić się i b.dobre gramofony podłączać np typu linn.

A ile trzeba wydać , to zależy ile się ma . (to nie złośliwość , tylko bogatsi mają trochę inny system wartości i patrzą trochę inaczej na różnicę rzędu kilkuset złotych) i zależy czy nowy czy używany.

Ale tak na szybko licząc z używek to 2-3 tysiące , można zejść niżej jak okazje trafisz.

Koledzy - dziekuje za odpowiedzi, "ale"...

Prosilem jedynie o porade co do gramofonu w podanej kwocie. to moj pierwszy sprzet tego typu, tak na start. Innas kwestia, nowy czy uzywany. A Wy nap%% tych postow o czyms innym. Wiem, ze Y803D to slabsze zestawienie z R300. Ale tak wyszlo. system stereo jest czescia zestawu KD /Yamka robi za wzmacniacz frontow/, mialem dojscie do dobrego centralnego kefa, chcialem zmienic monitory wczesniej pracujace z 803D - padlo na kefy /dostalem dobra oferte z salonu/. Niewazne. Wiem, ze za jakis czas zmienie 803D, ale na razie nie. Jak mawiala moja byla dziewczyna ;) "jest jak jest".

Dzisiaj wybieram sie do sklepu wstepnie po jakas AudioTechnice w kwocie ok 1200 - 1500 zl, na oku ma jeszcze uzywki, pytanie czy warto wchodzic w sprzet uzywany ? pozdrawiam

• Redaktorzy

Dzisiaj wybieram sie do sklepu wstepnie po jakas AudioTechnice w kwocie ok 1200 - 1500 zl, na oku ma jeszcze uzywki, pytanie czy warto wchodzic w sprzet uzywany ? pozdrawiam

Warto. Zobacz propozycję B.B. post #189 z tego wątku. Piękna maszyna! Tyle, że ktoś chyba ją sprzątnął sprzed nosa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie kupuj uzywanego gramofonu jak sie nie znasz na tym. Wcisna Ci polsrodek zlozony z 5 innych.

Za ta kwote niestety nowego nie dostaniesz .... popytaj znajomych moze maja jakis pewny sprzet. Handlarzy z allegro unikaj .... Taka moja rada.

P.S. Kwasior21 dobrze radzi. Można wtopić jak z przydrożną Bułgarką bez zabezpieczenia ;)

Taka metafora rozpala wyobvraźnię ;) To konkretna rada. Z Żoną myślimy o AudioTechnica 120 ? To dokładnie 1200 zł...

• Redaktorzy

Pamietam, ze ten model miewal problemy z krzywymi bijacymi osiowo i promieniowo talerzami. Z krzywym talerzem odradzam zakup, bo to odpad.wg mnie. Pomacajcie delikatnie ramię czy nie ma luzów na łożyskach. Przyłóż ucho do silnika czy nadmiernie nie szumi. W warunkach sklepowych raczej to ostatnie niewykonalne.

Jesli jestes napalony na ten model inie bedzie mial niespodzianek jak w uwagach powyzej, to po prostu kup go i tyle.

Czy masz juz kupiona wkladke i czy umiesz ja kalibrowac?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie :( na oku mam tez taki uzywany od prywatnego sprzedawcy. niestety brak papierow...

z żona chcemy po prostu kupic sprzet, postawic w salonie, wlaczyc i jak pojda dzieci spac posluchac... normal people

jak w temacie; mam zerowe doświadczenie z winylem, ale kiedyś trzeba zacząć. Jaki polecacie gramofon do zestawu Yamaha 803D + Kef R300 ? Zagra coś ? ten ampli ma wejście phono. Myślałem o sprzecię używanym tak do max 1200 zł.

A może nowy ? AudioTechnica ?

Obiecałem sobie kiedyś, że już nigdy więcej...

Ale:

Od lat powtarzam, że dla "nieznajencych sie" najlepszym rozwiązaniem jest ta właśnie AT 120. Czemu? Kolega łaskawie przejrzy tematy rozpoczęte podobnie, jak ten i znajdzie odpowiedź.

Nie :( na oku mam tez taki uzywany od prywatnego sprzedawcy. niestety brak papierow...

z żona chcemy po prostu kupic sprzet, postawic w salonie, wlaczyc i jak pojda dzieci spac posluchac... normal people

No i właśnie...

Zaoszczędzisz ze dwie stówki, okaże się przechodzony, zrujnowany klamot i - w płacz.

Kup nowy, w sklepie, w pudle, z gwarancją.

Nie sprawdzi się Wam winylek (a prawdopodobieństwo jest spore) - sprzedacie bez trudu.

Łukasz - gdy ja kupowałem mój - wkładka (paściasta zresztą) była już skalibrowana. I to nawet znośnie.

Ano właśnie,ja też będę rozglądał się za gramofonem,sa na olx np Philips stare modele bardzo dobrze zrobione,tylko wyjścia z tyłu mają stare,nie wiem czy są takie interkonekty do dostania by z drugiej strony było RCA,t ez nie wiadomo czy ktoś w nich nie dłubał,cena około 700zl,pewnie też kupię nowy

A ja polecilbym jakiegos pro-jecta ,calkiem dobre gramofony jak na poczatek. Sam jeszcze nie wiesz zapewne czy podejdzie Ci winyl i czy nie bedziesz zawiedziony.

To nie dziala na zasadzie kliknij i sluchaj. To jednak pewnego rodzaju "celebracja" ;))

Debut carbon pojawiaja sie czasem i to w miare pewny sprzet.

Kiedys kupilem at120 i polecial spowrotem, te gramiaki maja wady talerza niestety ( moj sie trzepal i warczal:))

Jak Ci sie bardzo at120 podoba to dozbieraj troche i kup stantona 150, tego ani nie zajedziesz ani nie zepsujesz;))))

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Gramek miał być zdecydowanie drugim, pomocniczym, źródłem w zestawie. Mamy już dużo płyt CD. Zabawa ma polegać na kupnie od jakiegoś czasu używanego winylka /jakiś kraftwerk, Jarre - chociaż mam całą płytotekę na CD/, coś dla Żony. Na dzień dzisiejszy jednak staram się jakoś wykombinować by jakoś pożyczyć gramofon, albo posłuchać może choć chwilę na w miarę zbliżonej konfiguracji w jakimś salonie i dopiero podjąć decyzję. Też myślałem o Pro-ject, ale wraca temat używanego...

AT oglądałem dzisiaj w markecie, wygląda fajnie.

raczej warto , jak będziesz używał lepszej wkładki niż at95 .

Wydaje mi się , że przydałby ci się taki pre który daje bardziej dociążony dźwięk .

Miałem kiedyś vincenta pho111 , który tak grał i dodawał kefowi trochę masy .

OK; jeszcze wyjaśniam. Ostatecznie kupiłem, a raczej wymieniłem bezgotówkowo za posiadany inny sprzęt gramofon vintage m-ki Dual z wkładką ortofon. Transakcje traktowałem jako w ogóle sprawdzenie, czy "winylki (a prawdopodobieństwo było spore ;)" nam przypadną do gustu. Sprawdzałem na nabytej nowej płycie Jarra Equinox /mam CD do porównania/ - moim marzeniem było posłuchać tego autora na winylu i nabytej przypadkowo, dosłownie za jakieś psie pieniądze starej płycie Cz.Niemena /Sukces/.

Wrażenia mamy jak najbardziej pozytywne. Sama zabawa winylkiem jest miłą celebracją i odmiana od bezdusznego CD. Winylek gra zdecydowanie cieplej, z wyraźnym wybiciem średnicy, nie akcentując skrajów pasma /w moihc R300 mam częściowo zatkany bass reflex a i tak niskich tonow jest zazwyczaj bardzo dużo/. Dźwięk jest mniej detaliczny, ale taki - nie wiem jak to nazwać, jednocześnie spokojniejszy, mniej męczacy, po prostu przyjemnie się słucha z winyli. Gramofon jak pisałem podpięty jest pod wbudowany przedwzmacniacz Y803D, gra wyraźnie ciszej niż CD /tzn "głośno" zaczyna się tak od -20, a nie jak w przypadku innych źródeł już od ok -35 / -30 (skala do +16). Stad nie wiem, czy kupować taki tani wzmacniacz gramofonowy, czy nie. Na razie gramofonem się bawimy, być może nie jest dla nas docelowy. Działa; silnik pracuje cicho, ramię wygląda ok - przynajmniej tyle ile ja potrafię ocenić. Sprzedawał Pan, który "robi" zawodowo w vintage. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale na sprzęt nie wydałem ani złotówki.

Ja bym aż tak nie deprecjonował tej Yamaszki. Owszem z czasem może sobie kupić coś innego. U mnie na sklepie R300 są w stałej ekspozycji i grały już chyba ze wszystkim. Z Roksanem Blak, z Marantzem 6005, z Naimem 5si, Supernaitem a teraz podłączone mam je do UnitiLite'a. Jakiś czas temu miałem je podłączone do Marantz'a Melody i też do RN602. Zaskakująco dobrze grały z tym Melody, choć różnica klas i dopasowania tych kolumn do tego plastixa to wręcz profanacja R300 ;) To są po prostu dobre kolumny i dobrze grają praktycznie ze wszystkim. Jeśli chodzi o gramofon to kup sobie jakiegoś ProJect'a albo tą AudioTechnica ATLP120. Jedyne co to z czasem wymień sobie wkładkę na Nagaokę MP150 z 4,5mV i docelowo jakiś przedwzmacniacz gramofonowy.

studio , odnośnie yamahy + kef. Próbowałem kefa z yamahą ożenić przez kilka lat , nazbierałem całą szafę różnych yamah serii od 900 w zwyższ.

Gra to bo musi , ale d..y nie urywa. Chyba najnudniejsze połączenie z kefami jakie słyszałem . Ani to naturalne , ani rozdzielcze , ani ciepłe , ani dynamiczne :(

studio , odnośnie yamahy + kef. Próbowałem kefa z yamahą ożenić przez kilka lat , nazbierałem całą szafę różnych yamah serii od 900 w zwyższ.

Gra to bo musi , ale d..y nie urywa. Chyba najnudniejsze połączenie z kefami jakie słyszałem . Ani to naturalne , ani rozdzielcze , ani ciepłe , ani dynamiczne :(

No d..y nie urywa, ale też nie ma tragedii, ale faktem jest, że jak by do tej Yamahy kupił Q350 albo wcześniejsze Q300, to różnicy by pewnie nie usłyszał, a zostało by mu na gramofon z dobrą wkładką. Wiesz jak to jest - może słuchał i mu to pasuje więc doradźmy mu z tym gramofonem a sprzęt sobie z czasem zmieni.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.