Skocz do zawartości
IGNORED

Dipole do 4tys.

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedź. Konfiguracja to 5.0 plus idealnie nad nimi auro3d. Chcę kino nie muzyke choć koncert jakiś się obejrzy ale tam jest przeważnie 5.1 DTS-HD. Chodzi o kolumny tylnie czy Zensory 3 zostawić lecz dać je 140 cm od ziemi czy kupic bipolarne. Bede sam oglądał i fotel tylko będzie dla jednej osoby. Odległość około 140-160 cm od głowy

Wydaje mi się, że jeśli ktoś szuka szerokiej sceny na tylnej ścianie powinien mocno rozważyć ofertę monitor audio lub svs.

Pozwolę się podpiąć :) Ja planuję zakup Monitor Audio GX50 na tył, a na bok GXFX, tylko nie wiem, czy można GX50 powiesić na ścianie z nidy, wie ktoś ?, pisałem do Audio Center Poland, ale jeszcze mi nie odpisali.

Gość

(Konto usunięte)

Stivi ja na twoim miejscu choćby z ciekawości sprawdził bym zestaw Jamo D500. Płaskie przetworniki na ścianę jak znalazł i z dobrymi opiniami No i dużo miejsca zostaje. Znacznie mniejsze od D600. Koszt ok 5kpln a i wykonanie pierwsza klasa.

Gość

(Konto usunięte)
Konfiguracja to 5.0 plus idealnie nad nimi auro3d.

Nie znam dokładnie twojego systemu, ale specyfikacja A3D mówi, że wszystkie głośniki powinny być tego samego typu i z tej samej linii. Z powodu innego sposobu kreowania przestrzeni 3D nie rekomendują typowych głośników efektowych, co oznacza, że lepsze będą Zensory. Warstwa dolna na poziomie uszu, czyli max 120cm.

Też bym obstawiam Dolby Atmos. Auro 3D bardzo mało filmów w PL, z tego co widziałem to "Łowca androidów" jest w Auro.

Dolby atmos ma ta zaletę iż już można 5.1.2 zrobić gdzie to można uzyskać w każdym nowszym modelu avr.

5.1.4 jest chyba optymalnym rozwiązaniem moim zdaniem, przy 7.1.4 zazwyczaj potrzebna jest dodatkowa końcówka mocy aby np. fronty zasilić.

Ja mam Monitor Audio silver i polecam, jedynie ... może co zmienie to central na 350 ale jak narazie nie jest potrzebny.c666810cdfd198a9c872d6fed7e14ca8.jpge61968c30049b895645a478f96dd7d37.jpg

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

To ja może przypomnę co mam i jak.

Set głośników to dół 5.0 Dali Zensor 3 plus centralny Vocal góra 4.0 Dali Zensor 3

Elektronika to Marantz sr 7009, kondycjoner Bada LB-5600, Xbox One S, tv Sony 75xe9304

Kolumny dolne wiszą 73 cm od podłogi, a górne 203 cm od podłogi oczywiście licząc od dołu kolumn.

Jeszcze raz chciałbym zrezygnować z Auro3D na żecz Dolby Atmos, dlatego się pytam czy tylnie wymienić na bipole i zamocować je 100cm od podłogi??? Atmos to wiem że 50cm przed kolanami i na linii frontowych

Bali mam dokładnie tak jak na foto z tym że bez V.O.G.

W Auro mam Pixels, Ghostbusters, Passengers, Spider Man Homecoming, Dark Tower, Blade Runner 2049, Jumanji. Prócz Pixels wszystko w 4K. Z 40 filmów Atmos i z 50 to reszta DTS-HD i Doby TruHD 5.1 i 7.1

Gość

(Konto usunięte)

No to się nie zrozumieliśmy. Do Atmosa w konfiguracji 5.X.X możesz wymienić na bipolarne i zamontować w kącie 90-110 stopni - z pewnością zapewni to lepsze efekty przestrzenne. Podobnie jak dla A3D, Atmos zaleca montowanie głośników na tej samej wysokości. W przypadku jednego widza może to być na linii kolumn głównych.

Gość

(Konto usunięte)
czy te 73cm nie będzie za nisko dla bipoli

73cm?? Chyba, że oglądasz na leżąco :-)) Optymalnie daj na 90-100cm.

Ok 50cm nad głową w pozycji siedzącej

Dla systemów tradycyjnych. Dla Atmosa wysokość uszu, nie więcej niż 1.25x wysokość LCR. Jeżeli widz jest jeden, może być wysokość uszu. Tyle teoria.

Technologia ATMOS i auro3d to ile jest odseparowanych kanałów ?

W warunkach domowych maksymalnie Auro 13.1, Atmos 9.1.6. Bardzo drogie procesory np. Trinnov mogą dekodować do 32 kanałów.

Gość

(Konto usunięte)
Czyli teoria Atmosa wie lepiej niż producent ?

Oczywiście, bo to jest specyfikacja Dolby Atmos, czyli jakby nie było twórcy systemu. Producenci często piszą różne bzdury, więc lepiej trzymać się specyfikacji Dolby.

Gość

(Konto usunięte)

To twórca systemu wyznacza warunki dla swojego systemu podając jego specyfikację. Producenci robią jak im wygodnie, często zupełnie pomijając specyfikację. Nie spotkałeś się nigdy z rekomendacją producenta subwooferów, że należy je ustawiać w narożniku. A to najgorsze akustycznie miejsce, jednocześnie najbardziej wygodne dla producenta, bo może zmniejszyć osiągi suba ze względu na 18dB zysku ciśnienia w narożniku.

Gość

(Konto usunięte)

Czy zwrócenie uwagi komuś że bredzi = hejt ?

Każdy nawet amator wie że umieszczenie suba w rogu zwiększa jego "zasieg" jak i ujemne aspekty "buczenie " i dlatego rogi to miejsca umieszczania pułapek basowych. Tylko że 18db to ogrom. Nie wiem gdzie takie info wygrzebales lub kto Cię oszukał ale nawróc się

Gość

(Konto usunięte)

Myślę, że trzeba mieć wiedzę i kompetencje, żeby zwracać komuś uwagę. I odpowiedni poziom kultury dyskusji. EOT.

Nie wiem gdzie takie info wygrzebales lub kto Cię oszukał ale nawróc się

Fizyka przyjacielu, fizyka. Wiedza z 3 roku studiów.

Gość

(Konto usunięte)

Fakt kompetencji brak , kursu nie ukonczylem ale zalapie sie na nastepny z dwoma eskimosami.

Na jakim kierunku uczą o wzroście 18db poprzez umieszczenie suba w rogu ?

Na jakim kierunku uczą o wzroście 18db poprzez umieszczenie suba w rogu ?

Kolego , przeżywasz trudny okres ? Przekwitasz ?

Myślę, że brak wiedzy i doświadczenia oraz znajomości tematu nie uprawnia Ciebie do jakich kolwiek komentarzy .

Bijesz posty do statystyki ?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Oj widzę że subfan swoje mądrości chce pokazać dokładnie jak jakiś czas temu Spinacz66 lub Bobcat w tematyce 8K.

I co z tego że Magog jest po szkoleniu, przynajmniej ma wiedzę a nie to co niektórzy pozjadali swój rozum i się mądrują z posta na post , z tematu na temat...

73cm?? Chyba, że oglądasz na leżąco :-)) Optymalnie daj na 90-100cm.

Licząc od dolnej krawędzi czy na wysokości wysokotonówki ma być te 90-100 cm?

Gość

(Konto usunięte)

Mądrosci pokazać?? Uważasz się za choć trochę obytego w temacie i wierzysz w 18db na plusie z samego umiejscowienia suba gdzie dodanie drugiego takiego samego dodało by tylko 3db. Wam nie trzeba już wiedzy Panowie ale egzorcysty .

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Nie ja wiem że jest +9db i się nie kluce i nie pokazuje swoich mądrości.

Mialem cztery suby (różne firmy) i u każdego w instrukcji było pisane od narożnika 9db, 6db, 3db i zero na środku pokoju. Tyle i się nie wymadrzam

Wcześniej było o dipolach. Czyli głośniki np monitor audio rxfx t mogą być na sufit do atmos.. ???? Ostatnio testowalismy ze znajomym Atmosa z mojego amplitunera i efekt bardzo dobry i jestem na tak jeśli chodzi o atmos.. .. Konfiguracja była 7.1.4 w jego pokoju typowo kinowym .. ja mógłbym pozwolić sobie na 5.2.2 gdyż obecnie posiadam 5.2 (dwa subwoofery) i mały pokój ... W innym wątku pisałem o firmie xtz która to posiada dedykowane głośniki do atmos o nazwie Cinema.. Ale jakoś tak mizernie wyglądają względem rxfx i waga tylko 2 kilo chyba tych xtz .. A rxfx ponad 4kg.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.