Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny stereo 5 tyś

Robert 7800

Rekomendowane odpowiedzi

polecasz kolumny za 20K czy znajdę takie używane za 5k?

Na Allegro właśnie zakończyła się licytacja

JBL Ti5000

Wylicytowana cena - 3350 pln

Znajomy kupił dzisiaj Chario Pegasus ( z tym CA mogłoby to fajnie zagrać )za 5k - cena sklepowa 13k

Dodam , ze całkiem niedawno kupiłem Totem Mani2 za 7000pln- cena sklepowa 17500 pln

Ale więcej się nie odzywam

Bo Przecież każdy ma neta i wyobraźnie

Ilu ludzi tyle opinii

Kwestia jak to zagra w pomieszczeniu docelowym. Doświadczenie nauczyło mnie jednego. Mogą jako nowe kosztować i milion. W złym ustawieniu nie będą graly i tyle.

?👈

Przy takim samym ustawieniu nawet w świetnie zaadaptowanym pomieszczeniu na pewno zagrają lepiej niż nowe za 5k

Poza tym jak coś gra słabo to ustawieniem, akustyka , kablami jesteś w stanie to tylko trochę poprawić

Z piachu bicza nie ukrecisz...,

Ilu ludzi tyle opinii

Ponad budżet ale ponoć warto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu też ciekawa opcja:

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedne pylony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I na odwrót. A potem widzimy na zdjęciach wypasione audiofilskie klocki powpychane w kąty.

rafal735r

Akustyka to podstawa

Ale chyba wciąż nie jarzysz o co mi chodzi

Możesz świetnie zaadaptować pokój , a jak wstawisz Altusy to i tak nic z tego nie będzie

Nie podważam znaczenia akustyki

Mówię tylko ze:

Używane kolumny za 5k , ZAWSZE przy takiej samej adaptacji akustycznej zagrają lepiej niż nowe za 5k, i nie dam sobie wmówić ze jest inaczej

Niektórzy odbiorą to jak przechwałki ale:

Jestem po szkole muzycznej na gitarę

Ponad 10 lat grałem ( gitara/ bas) w różnych kapelach

Pracowałem przy realizacji nagrań i nagłaśnianiu koncertów

A w swoim domowym stereo miałem ponad 20 par kolumn ,

Wiec nie opieram się na wyczytanej teorii, tylko praktyce , doświadczeniu i słuchu

Szkoda tylko . ze jak chcesz ludziom doradzić to odbierają to jak atak

Jak kupuje samochód ( a na tym się nie znam , gdyż jestem humanista ) to radzę się doświadczonego mechanika.....

Ilu ludzi tyle opinii

polecasz kolumny za 20K czy znajdę takie używane za 5k?

Na Allegro właśnie zakończyła się licytacja

JBL Ti5000

Wylicytowana cena - 3350 pln

Znajomy kupił dzisiaj Chario Pegasus ( z tym CA mogłoby to fajnie zagrać )za 5k - cena sklepowa 13k

Dodam , ze całkiem niedawno kupiłem Totem Mani2 za 7000pln- cena sklepowa 17500 pln

Ale więcej się nie odzywam

Bo Przecież każdy ma neta i wyobraźnie

pogrzebałem trochę po Allegro i jest kilka fajnych propozycji

znalazłem Tannoy Revolution XT 6F za 1000 zł za parę, - aukcja już wygasła- lecz były strasznie poobijane, ze złamanym standem,

lub B&W CM 6 za 2,5 K lecz nigdy ich nie słyszałem a z tego co wiem serie CM zastąpiono inną więc nie umówię się na odsłuch

Na Allegro ruszyła licytacja BCM

Vandersteen 2ce

To są kolumny o masywnym lekko przyciemnionym brzmieniu a przy tym ze wspaniała przestrzenią , z będącym raczej po jasnej stronie Cambridge Audio ( tak przynajmniej zapamiętałem 851, chyba ) mogłyby stworzyć fajny duet

Jakbyś je wyrwał poniżej 5k ( znajomy za 2ce signature dał 5200 pln ) to warto się zastanowić , choć wygląd dość kontrowersyjny i nie każdemu może przypaść do gustu )

Wg mnie to tego CA szukaj kolumn o raczej uspokojone gorze pasma, żeby po prostu nie było za ostro

Jak będę widział coś ciekawego to dam znać

Jeśli B&W to szukaj od serii 7xx w górę , choć z CA może być zbyt analitycznie ( zależy co kto lubi i czego w brzmieniu szukasz )

Tannoye ( w rozsądnych pieniądzach ) najlepsze te stare na pojedynczym coaxialu, choć wygląd przedwojennej szafki

Nie jestem milionerem i zawsze dwa razy oglądam każda wydana złotówkę

Ale uwierz mi ze jak się to zestawi z głowa to nie trzeba wydać fortuny żeby mieć fajnie grający zestaw

Z tym ze zawsze ostateczna wyrocznia powinien być Twój słuch i gust, bo dźwięku obiektywnie najlepszego po prostu nie ma

Ilu ludzi tyle opinii

Pamiętaj CA 840 jak ogólnie starsze serie CA grają specyficznie i propozycje kolegi morawka uważam za bardzo obiektywne i wynikające z osłuchu. Niestety na forum dużo osób pisze na podstawie czytania a nie własnego odsłuchu - dlatego trzeba się wybrać ze wzmacniaczem do salonu i posłuchać. Ja miałem 851A, 651a i 640v2 - którego kupiłem koledze w UK i dobieraliśmy do niego kolumny i wzmacniacz CA może naprawdę fajnie zagrać jeżeli się dobrze spasuje z kolumnami. Ale ważne żebyś stwierdził jakie granie Ci się podoba. Np Tannoy DC6 SE będzie z CA 840v2 bardzo dobrze zgrywał, tylko czy ich granie Ci się spodoba, a używki kupisz max za 3tys. zł. Możesz spróbować posłuchać Castle Knight 5 ale dla mnie te kolumny mają ograniczenia, choć z 840 zgrywać się będą i nie będzie dźwięk za ostry na górze, ale nie będzie też za dużo szczegółów.

STX FOTON. Membrany z włókien węglowych, kosze aluminiowe, nowoczesne rozwiązania technologiczne, filtry te same co bardzo cenionych FX300 zaprojektowane przez Misiomora oraz nowoczesny design. Takie rzeczy możesz kupić za 4tyś lub za kilkanaście tyś lub jeszcze więcej. Wszystko jest bardzo widoczne i ... słyszalne i nie trzeba dorabiać do tego żadnej ideologii.

Pamiętaj CA 840 jak ogólnie starsze serie CA grają specyficznie i propozycje kolegi morawka uważam za bardzo obiektywne i wynikające z osłuchu. Niestety na forum dużo osób pisze na podstawie czytania a nie własnego odsłuchu - dlatego trzeba się wybrać ze wzmacniaczem do salonu i posłuchać. Ja miałem 851A, 651a i 640v2 - którego kupiłem koledze w UK i dobieraliśmy do niego kolumny i wzmacniacz CA może naprawdę fajnie zagrać jeżeli się dobrze spasuje z kolumnami. Ale ważne żebyś stwierdził jakie granie Ci się podoba. Np Tannoy DC6 SE będzie z CA 840v2 bardzo dobrze zgrywał, tylko czy ich granie Ci się spodoba, a używki kupisz max za 3tys. zł. Możesz spróbować posłuchać Castle Knight 5 ale dla mnie te kolumny mają ograniczenia, choć z 840 zgrywać się będą i nie będzie dźwięk za ostry na górze, ale nie będzie też za dużo szczegółów.

Zrobiłem kiedyś wycieczkę po salonach z własnym wzmacniaczem, lecz Tannoy nie miałem okazji wtedy odsłuchać. Słyszałem natomiast Tannoy Revolution XT 6F z CA CXA 60. grały naprawdę fajnie, krótkie szybkie dźwięki, lecz basu tego najniższego było bardzo mało. Zastanawiam się czy cxa 60 i cxa 80 to nie są nosze wersje 640 i 840 tylko z wbudowanym DACem, czy technologicznie jest większa różnica?

Jaka natomiast jest różnica pomiędzy Tannoy Revolution XT 6F a Tannoy Revolution DC6 T SE są to przetworniki z serii Revolution. Czy ich granie zasadniczo się różni, czy jest to starszy i nowszy model lini Revolution?

Zrobiłem kiedyś wycieczkę po salonach z własnym wzmacniaczem, lecz Tannoy nie miałem okazji wtedy odsłuchać. Słyszałem natomiast Tannoy Revolution XT 6F z CA CXA 60. grały naprawdę fajnie, krótkie szybkie dźwięki, lecz basu tego najniższego było bardzo mało. Zastanawiam się czy cxa 60 i cxa 80 to nie są nosze wersje 640 i 840 tylko z wbudowanym DACem, czy technologicznie jest większa różnica?

Jaka natomiast jest różnica pomiędzy Tannoy Revolution XT 6F a Tannoy Revolution DC6 T SE są to przetworniki z serii Revolution. Czy ich granie zasadniczo się różni, czy jest to starszy i nowszy model lini Revolution?

Jeżeli chcesz wybrać coś ciekawego info na priv .

Tannoy Revolution DC6 SE i XT6F to zupełnie inne granie. Tannoy-e nie mają jakoś super nisko schodzącego basu, ale mają dobrą przestrzenność i głębie. Do 840A zdecydowanie lepiej pasuje seria DC 6 SE. Nowa seria wzmacniaczy gra już zupełnie inaczej dlatego z XT 6F można je łączyć. Niestety wszystko zależy od upodobań i wg mnie trzeba odsłuchać bo porady mogą ukierunkować tylko, a każdy z nas ma swoje preferencje. Mam kilku kolegów lubiących słuchać muzyki, ale nikt z nas nie ma takiego samego zestawu, każdy ma zupełnie inaczej grający sprzęt.

Tannoy faktycznie może pasować, choć te wrażliwe są bardzo na wszystko. Ostatnio byłem z kolegą na odsłuchu nowej serii 700 od B&W . Może spróboj właśnie tego? My akurat sprawdzaliśmy 704. Są znacznie lepsze od byłej serii CM. Brzmią bardziej naturalnie i spokojniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.