Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Is3 napisał:

polecę do nich Unison Research Unico Primo.

Z moich dotychczasowych (ledwie godzinnych) obserwacji wynika że 25W/kanał Sugdena spokojnie styka. Potencjometr w okolicach godziny dziewiątej (zero jest na szóstej).

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 godzin temu, Is3 napisał:

Testowałem A1 - 2024 i też robił robotę.

No właśnie... Monitory LS3/5A i pochodne mają żałośnie małą czułość a jednocześnie w magiczny sposób współpracują ze wzmacniaczami, z którymi nie mają prawa współpracować. A1 np. robi z nimi, co chce.

W dniu 1.08.2024 o 09:52, Is3 napisał:

Pytanie.. czy ktoś zestawiał je z Accuphase?

Na YT to zdaje się być bardzo popularne połączenie. One chyba lubią się z Accu.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Masz suba dołożonego? - polecam spróbować jakiegoś REL-a, robi robotę.

9 minut temu, Is3 napisał:

Masz suba dołożonego?

Nie.

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie.

I bardzo dobrze. Nie dokładaj żadnego suba, a jeśli już, to masz Nelsona. Zaprojektowany do P3 i każdego ls3/5a

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

2 godziny temu, Lencoman napisał:

I bardzo dobrze. Nie dokładaj żadnego suba, a jeśli już, to masz Nelsona. Zaprojektowany do P3 i każdego ls3/5a

Hm, a dlaczego tak kategorycznie? Myślisz, że Sub pokroju Rela 510 lub 512, 812 nie byłby ok? Sam się zastanawiam, czy moim trzydziestkom nie dodać takiego suba?!

Rozumiem, że Nelson dla p3esr jest teoretycznie najlepszym partnerem, ale... przepraszam, wygląda jak wygląda. Ja nie mogę na niego patrzeć 😞

Tych maluszków warto posłuchać gdy stoją superblisko ściany (30-50 cm).

Wtedy mocno działa "room gain"- bas jest podbity w okolicach 60Hz a przy okazji nie ma problemów z modami pomieszczenia.

Co do Nelsona- jesli wzorowany jest na projekcie AB1- ma słabe parametry ( zniekształcenia). Ale spełnia zadanie w tym konktetnym przypadku- dopala pasmo poniżej 80 Hz gdzie ludzkie ucho jest mało czułe na zniekształcenia.

Moje "perełki" parametrami mocno wzorowane na P3ESR ze zwrotnicą nastrojoną bardzo podobnie do oryginałów. Chętnie porównałbym ...

Przechwytywanie.PNG

W dniu 16.12.2024 o 07:58, J4Z napisał:

Panie, już w trzecim temacie piszesz, a o brzmieniu nadal nic!

O brzmieniu trudno cokolwiek napisać bo przetwornik mi padł. Na razie to gra jak głośniki komputerowe. 😞 

Szkoda, bo słychać potencjał i słusznie któryś z Kolegów napisał, że w zasadzie zagrają z elektroniką z dowolnej półki cenowej. I pokażą różnice.

No i właśnie pokazują. Dźwięk tak się ma do grania z Havany jak koń do koniaku. Czysty i przyjazny ale malutki, stłamszony. Nie wypełnia pomieszczenia (skądinąd niewielkiego). Chris Rea jest 30 lat młodszy. To nagranie jest ciemne, dołujące, dramatyczne. A w moim obecnym setupie gra zupełnie inaczej. 😞

Bez dobrego przetwornika nie ma sensu oceniać P3ESR. Poza tym mam do nich ciężkie standy co jest błędem w sztuce, choć Alan Shaw mówi, że to można sobie wszędzie postawić. Czyżby?

https://rumble.com/v606u62-harbeth-p3esr-apogee-mini-dac-sugden-a21.html

13 godzin temu, juro napisał:

Hm, a dlaczego tak kategorycznie? Myślisz, że Sub pokroju Rela 510 lub 512, 812 nie byłby ok? Sam się zastanawiam, czy moim trzydziestkom nie dodać takiego suba?!

Rozumiem, że Nelson dla p3esr jest teoretycznie najlepszym partnerem, ale... przepraszam, wygląda jak wygląda. Ja nie mogę na niego patrzeć 😞

Nie kategorycznie, nic mi do tego co kto sobie tam podłącza 🙂 chodzi o to, że bardzo trudno, ja nie słyszałem takich kombinacji a słyszałem multum,  dobrze sfazować P3 z subem. Zawsze go słychać i zawsze jest on odklejony od P3. Dlatego szkoda zachodu, bo niszczymy magie tego malucha. Ktoś, kto kupuje taki głośnik, doskonale zna jego możliwości. P3 nie kupuje się spontanicznie, to zawsze bardzo przemyślana decyzja.Mały pokój, bliskie pole i najlepsza elektronika na jaką nas stać i mamy dożywotnią nirwanę 🙂

10 minut temu, Lencoman napisał:

bliskie pole

W załączonej instrukcji jest podana 2m baza i 3m od głośników do miejsca odsłuchowego. Nie takie bliskie pole...

30 minut temu, Lencoman napisał:

Nie kategorycznie, nic mi do tego co kto sobie tam podłącza 🙂 chodzi o to, że bardzo trudno, ja nie słyszałem takich kombinacji a słyszałem multum,  dobrze sfazować P3 z subem. Zawsze go słychać i zawsze jest on odklejony od P3. Dlatego szkoda zachodu, bo niszczymy magie tego malucha. Ktoś, kto kupuje taki głośnik, doskonale zna jego możliwości. P3 nie kupuje się spontanicznie, to zawsze bardzo przemyślana decyzja.Mały pokój, bliskie pole i najlepsza elektronika na jaką nas stać i mamy dożywotnią nirwanę 🙂

A znasz może efekty łączenia m30.1 lub innych iteracji z subami?

Bzdury, kombinacje suba z kolumnami trzeba mierzyć. Uzupełniać pasmo, a nie wchodzić na kolumny. Wtedy nie usłyszysz że on gra. W przypadku kiedy kolumny z pomieszczeniem napieprzają niskim modem, może nie być sensu dawać suba bez skorygowania tego moda. Słyszeć, a rozumieć to różnica. 

14 godzin temu, juro napisał:

Sam się zastanawiam, czy moim trzydziestkom nie dodać takiego suba?!

A mierzyłeś co się dzieje u Ciebie w pomieszczeniu?

16 godzin temu, Lencoman napisał:

Nie dokładaj żadnego suba

Kolegę trochę ponosi.

.

20 godzin temu, Lencoman napisał:

Nie dokładaj żadnego suba

Nie zamierzam. Mi tam basu nie brakuje. Nie słucham rapu. 🙂 

Czekam tylko na lepszy przetwornik i już czuję, że będzie GRUBO.

Te paczki mają potencjał niesamowity. I dźwięk ogromnie przyjemny, organiczny. Słowo "magia" zdecydowanie jest tu na miejscu. Tylko ze swoją zdolnością do oddawania niuansów wymagają najwyższej jakości elektroniki. Byle g*** podłączysz, to nigdy nie poznasz, co one naprawdę potrafią.

Podskórnie czuję, że najlepszy wzmak do nich to będzie lampa, tylko dobra! Żeby nie grała, jak stereotypowa lampa. Żadnego misia, żadnego ciepełka, żadnego woalu. O 300B się prosi ale czy 300B to pociągnie? Może coś z Jadisa? Połączenie z Lebenem ludzie chwalą.

Ze swojej strony zapewniam, że z Sugdenem (a mam A21 - najbardziej "romantyczny" model tej firmy) nie ma buły ani przesłodzenia. Spokojnie z Harbethem mój A21 może grać.

Właśnie leci Melua "Piece by piece" i wokal jest naprawdę magiczny, a jednocześnie tak przyjemny, że szczena opada.

Jedną ciekawą cechę te kolumny mają. Jak się zacznie jakaś dobra płyta to człowiek ma ochotę ją przesłuchać w całości. Dobre są więc do winyli. 🙂 

Powiem Wam, że od czasu moich Concertino podświadomie tęskniłem do średnicy z polipropylenu.

4 godziny temu, J4Z napisał:

A mierzyłeś co się dzieje u Ciebie w pomieszczeniu?

Owszem, ale po pierwsze to był mój pierwszy pomiar w życiu :p, po drugie zaszły od tego czasu zmiany w systemie, a po trzecie, to za kilka miesięcy zmienię pomieszczenie do słuchania i dlatego rozglądam się wstępnie i teoretycznie i przy okazji podpytuję kolegów o ich doświadczenia. Układałem wszystko pod te głośniki, więc raczej nie będę ich zmieniał, ale jeżeli subem mogę dołożyć im basu (w sensie zejścia), to dlaczego nie poprawić jeszcze, już teraz zadowalającego efektu? Ot takie rozważania na razie teoretyczne. Z tej samej bajki co wypróbowanie Tonraegerów, które tutaj zapowiadałem.

5 godzin temu, juro napisał:

A znasz może efekty łączenia m30.1 lub innych iteracji z subami?

Znam 🙂 też marnawo...Z pewnością są suby, które dają radę, ale pewnie są droższe od M30 🙂

13 minut temu, il Dottore napisał:

Czekam tylko na lepszy przetwornik i już czuję, że będzie GRUBO.

Te paczki mają potencjał niesamowity. I dźwięk ogromnie przyjemny, organiczny. Słowo "magia" zdecydowanie jest tu na miejscu. Tylko ze swoją zdolnością do oddawania niuansów wymagają najwyższej jakości elektroniki. Byle g*** podłączysz, to nigdy nie poznasz, co one naprawdę potrafią.

Podskórnie czuję, że najlepszy wzmak do nich to będzie lampa, tylko dobra! Żeby nie grała, jak stereotypowa lampa. Żadnego misia, żadnego ciepełka, żadnego woalu. O 300B się prosi ale czy 300B to pociągnie? Może coś z Jadisa? Połączenie z Lebenem ludzie chwalą.

Ze swojej strony zapewniam, że z Sugdenem (a mam A21 - najbardziej "romantyczny" model tej firmy) nie ma buły ani przesłodzenia. Spokojnie z Harbethem mój A21 może grać.

Właśnie leci Melua "Piece by piece" i wokal jest naprawdę magiczny, a jednocześnie tak przyjemny, że szczena opada.

Jedną ciekawą cechę te kolumny mają. Jak się zacznie jakaś dobra płyta to człowiek ma ochotę ją przesłuchać w całości. Dobre są więc do winyli. 🙂 

Powiem Wam, że od czasu moich Concertino podświadomie tęskniłem do średnicy z polipropylenu.

Słusznie prawisz. 300B nie, ale dobry push pull(jeśli ma być lampa) ale z Sugdenem Harbeth świetnie gra 🙂

4 godziny temu, J4Z napisał:

Kolegę trochę ponosi.

A bez ad personam dasz radę?

15 minut temu, il Dottore napisał:

I nie daj się przekonać. Naprawdę bardzo trudno zszyć te maluchy z subem, pewnie można, tylko za wielokrotność ich ceny.

1 minutę temu, juro napisał:

Pytałem w kontekście Rel 512 lub 812.

Moim zdaniem naprawdę szkoda ich barwy i koherencji. Jeśli brakuje Ci basu, kup SHL5, one już potrafią dmuchnąć 🙂

13 minut temu, juro napisał:

Z tej samej bajki co wypróbowanie Tonraegerów, które tutaj zapowiadałem.

Jeśli te kolumny u mnie zostaną, to Tontragerami też byłbym zainteresowany. Bo na razie dolna ścianka nie gra u mnie, paczki stoją na ciężkich fabrycznych podstawach od Concertino.

21 minut temu, Lencoman napisał:

bez ad personam dasz radę?

Kogoś *

31 minut temu, juro napisał:

dlaczego nie poprawić jeszcze, już teraz zadowalającego efektu?

Jeżeli jest potrzeba i możliwości, oczywiście, że poprawić. 

Żadnej barwy nie stracisz. 

Jeżeli dobrze to zrobisz, nadal będziesz miał to samo brzmienie, tylko z niższym zejściem. Tyle 

Nie słuchaj audiolofli, którzy suby na słuch próbowali zgrać albo słuchali tak "zgranych" zestawów.

Edytowane przez J4Z

.

13 minut temu, Lencoman napisał:

Moim zdaniem naprawdę szkoda ich barwy i koherencji. Jeśli brakuje Ci basu, kup SHL5, one już potrafią dmuchnąć 🙂

Dziękuję. To jest konkret. Dla jasności powiem, że nie zmienię m30.1 na shl5, bo za dużo poświęciłem czasu na montowanie układanki pod m30.1. Basu mi nie brakuje, ale zawsze szukam i kombinuję co by tu jeszcze poprawić. Wszystko się wyjaśni i skrystalizuje po przeprowadzce.

Dziękuję. To jest konkret. Dla jasności powiem, że nie zmienię m30.1 na shl5, bo za dużo poświęciłem czasu na montowanie układanki pod m30.1. Basu mi nie brakuje, ale zawsze szukam i kombinuję co by tu jeszcze poprawić. Wszystko się wyjaśni i skrystalizuje po przeprowadzce.

Powyżej popełniono wpis, który sugeruje, że sub nie wpływa na barwę. No smutne jest to, jak upada poziom tego miejsca. Ja(Ty zrobisz jak uważasz) nie skorzystałbym za chińskiego boga z porad takiego "autorytetu"

8 minut temu, J4Z napisał:

będziesz miał to samo brzmienie, tylko z niższym zejściem.

O to to to dokładnie miałem na myśli 🙂

Na nic się nie zamykam, niczego nie wykluczam, a każdy Wasz głos jest ważny.

Tak powinien działać Klub, że dzielimy się doświadczeniami i wiedzą 🙂

Upada kultura i wiedza. Typ zwraca uwagę, a później takie teksty. Bawcie się po swojemu. 

Tak powinien działać Klub, że dzielimy się doświadczeniami i wiedzą 🙂

Tak właśnie wygląda jak wyżej. 👍

.

2 minuty temu, Lencoman napisał:

Powyżej popełniono wpis, który sugeruje, że sub nie wpływa na barwę. No smutne jest to, jak upada poziom tego miejsca. Ja(Ty zrobisz jak uważasz) nie skorzystałbym za chińskiego boga z porad takiego "autorytetu"

Chyba cytaty pomyliłeś..., ale każdy kto czyta, wie co miałeś na myśli.

Chyba cytaty pomyliłeś..., ale każdy kto czyta, wie co miałeś na myśli.

Tak, pisząc "powyżej" nie miałem na myśli Ciebie 🙂

Harbethy nie nadają się do rocka. No a P3ESR w szczególności.

Więc odpaliłem "The Wall", wydanie Mobile Fidelity, bezpośrednio z oryginalnej taśmy-matki.

No i nie bardzo rozumiem, czemu one się nie nadają. 😄 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.