Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo z możliwością rozbudowy do Atmos

Bany

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.

za miesiąc odbieram klucze do nowego domu i w związku z tym powoli planuje urządzenie salonu i co za tym idzie systemu audio\video. Czekają mnie spore wydatki dlatego chce sie skupić na stereo do 3,5-4k zł. (ampli+kolumny). Nigdy nie miałem kina domowego, nie uważam się też za audiofila aczkolwiek wydaje mi się że mam słuch muzyczny i będę w stanie docenić dobre brzmienie.

Salon ma 27m2 i rozstawienie widoczne na planie poniżej wydaje mi sie sensowne.

Chciałbym w przyszłości rozszerzyć zestaw do atmos 5.1.2 (na suficie mam belki podporowe które tworzą coś na zasadzie kraty i wydaje mi sie że w przyszłości będę wstanie zmieścić tam głośniki i zamaskować je płytą gipsową)

Muzyka jakiej słucham to przeważnie rap, rock, reggae, elektroniczna bez wskazania na konkretny gatunek. Jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie to TV będę brał raczej LG OLED 65 C7. Pogrywam też na PS4. Często korzystam z Netflixa. Film na BD oglądałem chyba raz w życiu aczkolwiek może to ulec zmianie z racji posiadania sensowniejszego sprzętu.

Jeśli chodzi o ampli to skłaniałbym sie ku Denon avr-x2400h. Można go kupić poniżej 2k zl i wspiera większość nowych formatów i rozwiązań typu castowanie muzyki z urządzeń mobilnych, multiroom itp

O kolumnach nie mam za bardzo pojęcia ale z tego co się zdążyłem zorientować to nie powinny być plastikowe :)

Chętnie zasięgnę waszej opinii i z góry dziękuje za pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Masz ps4 to masz możliwość oglądania filmów. Dobrze by było jakbyś coś wiedział np jakie kolumny ci się podobają itp wtedy masz punkt zaczepienia. Chcesz tanio a dobrze ,kup marantz sr6012 w Niemczech gdzie jest poniżej 800€ (warto) i zostanie Ci dobór kolumn (W stereo gra bdb jak na ampli) możesz iść w firmy no dali,pylon,polk audio,itp itd a jeżeli spodobało by Ci się brzmienie klipscha to szukaj raczej denona i tu znowu 3400 masz w Niemczech za ok 600€ . Zacznij może od jakiegoś wstępnego odsłuchu i będziesz wiedział przynajmniej w którą stronę iść, klipsch faworyt w kinie ale w muzyce nie koniecznie.

Na marginesie ,tv bardzo fajny ale myślałeś nad 75" ? Szybko się człowiek przyzwyczaja

Chciałem się zmieścić w 4k to raczej denon. Różnica miedzy 2400 a 3400 jest warta dopłacenia tych 200€+ ? Jeśli chodzi o kolumny to co proponujesz na odsłuch do tego denona. Jak to z reguły przebiega? Zadzwonie do typa ze sklepu że chce sie omówić na odsłuch żeby mi przygotował 2xdenon 2400, 2xdenon 3400 i powiedzmy 2 czy 3 pary kolumn i będę mógł sobie porównywać 2 podłączone zestawy na jakims tracku\filmie przełączając pilotami żeby widzieć bezpośrednio różnice bez przełączania kabli?

Jeśli chodzi o TV to jak najbardziej myślałem o 75" ale żeby się zmieścić w 10k to musiałby to być jakiś LCD pokroju Samsung NU8000 (swoją drogą poleciłem go swojemu teściowi i go kupił - wisi na ścianie, spore bydle). Osobiście doszedłem do wniosku, że postawie na jakość a nie wielkość w tym przypadku. Czarna czerń i nieskończony kontrast w OLEDach robi wrażenie. Troche boje sie tych wypaleń i miałem nadzieje że ceny tegorocznych Qledów będą sporo niższe ale taki Q9 czy nawet Q8D wypada porównywalnie albo nawet drożej niż tegoroczny Oled C8

• 2 tygodnie później...

Różnica miedzy 2400 a 3400 jest warta dopłacenia tych 200€+ ?

Ja bym dopłacił. 3400 ma lepsze końcówki mocy i topowej klasy system korekty akustyki pomieszczenia.

Marantz to jest ta sama firma co Denon, tyle że marka jest pozycjonowana jako premium. Pod względem stosunku możliwości/cena IMO Denon wypada lepiej.

Gość

(Konto usunięte)

Widzisz popej to co mi się nie podobało na innych forach nabiera trochę znaczenia jak się jest użytkownikiem dłuższy okres czyli pisanie i oczekiwanie na odpowiedzi bez wcześniejszego przeszukania forum i innych stron o takowej tematyce. Lenistwo górą. Lepiej j łatwiej napisać temat i czekać. Info na takie tematy jest ogrom ale po co czytać jak może ktoś zrobi to za mnie i linki podrzuci

zdecydowałem się jednak na Marantz sr5012 + Polk Signature 5.0. Szału nie robi ale była chyba dobra cena u zachodniego sąsiada, bo u nas za taki set wołają sobie 8k+ a ja dałem w sumie 4300zł :)

tu link do oferty gdyby ktoś jeszcze chciał skorzystać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.