Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy w Cayin A88t

Margin

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni!

Od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem pierwszej wersji Cayina A88T. Gram na zestawie Electro Harmonix 6550, Tungsol 6sN7 i Sovtek 6sL7- z moimi Vienna Acoustics Mozart Grand fajnie to gra, ale przydałoby się trochę więcej barw, rozdzielczości i czaru lampy w górze i na średnicy.

Poradzicie co warto ruszyć i na co wymienić?

Pozdrowienia z upalnego Poznania!

https://www.audiostereo.pl/topic/139996-lampy-w-cayin-a88t/

Warto spróbować KT88 Genalex Gold Lion zamiast EH6550. Te Genalexy bardzo sobie chwalę. W Twoim przypadku to może być strzał w 10tkę.

Grunt żeby przed zakupem dopytać o parowanie lamp oraz oczywiście o możliwość zwrotu jakby coś nie zagrało. Ja, swoje kupowałem przez alle, w firmie z okolic Białegostoku.

audiokarma.org

Warto spróbować KT88 Genalex Gold Lion zamiast EH6550. Te Genalexy bardzo sobie chwalę. W Twoim przypadku to może być strzał w 10tkę.

Grunt żeby przed zakupem dopytać o parowanie lamp oraz oczywiście o możliwość zwrotu jakby coś nie zagrało. Ja, swoje kupowałem przez alle, w firmie z okolic Białegostoku.

Dzięki Waluch za propozycję!

Jak sprawuje się bas na tych Gold Lionach?

Nie jest zbyt tłusty i rozlazły?

Moje Vienny naturalnie są obdarzone sporym dołem. Nie mogę przedobrzyć...

Jak sprawuje się bas na tych Gold Lionach?

Nie jest zbyt tłusty i rozlazły?

Nie jest ani podbarwiony, ani nienaturalnie powiększony. Mam kolumny z bass-reflexem, więc też muszę uważać,żeby nie przegiąć z basem.

Powiedziałbym ,że Genalexy grają lekko wysuniętą średnicą, ale za to bardzo barwną. Miła dla ucha, czarującą.

Tung Sole 6SN7, można też zamienić na 6SN7 ale z Electro Harmonixa w wersji GOLD. Tylko pytanie, czy basu wtedy nie będzie za mało. - to takie domysły tylko :)

audiokarma.org

Nie jest ani podbarwiony, ani nienaturalnie powiększony. Mam kolumny z bass-reflexem, więc też muszę uważać,żeby nie przegiąć z basem.

Powiedziałbym ,że Genalexy grają lekko wysuniętą średnicą, ale za to bardzo barwną. Miła dla ucha, czarującą.

Tung Sole 6SN7, można też zamienić na 6SN7 ale z Electro Harmonixa w wersji GOLD. Tylko pytanie, czy basu wtedy nie będzie za mało. - to takie domysły tylko :)

Brzmi bardzo zachęcająco.

Dzięki!

• Moderatorzy

Też polecam Gold Liony. Miałem je w kilku wzmacniaczach i systemach i każdy komu je poleciłem był z nich zadowolony. Ale oczywiście warto wypożyczyć do odsłuchu inne nic nie zastąpi doświadczenia odsłuchowego.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W zasadzie to nie masz duzo co testowac albo kt88 lion albo 6550 tungsol nie ma raczej co szukac dalej.

Dla mnie lion byly za tłuste i wybralem 6550 tung, wy panowie na jakis bisach macie ustawione lampy?

Warto poszukać dobrych starych lamp sterujących i wejściowych, w prosty sposób można dowolnie modelować brzmienie wzmacniacza.

Ja w swoim mam wejsciowe RCA JAN CRC 6SL7 GT VT-229, sterujace chińskie 6N8P, próbowałem rosyjskie 6H8C ale jednak nie sprawdziły się, lampy mocy 6550EH bias 42mA.

W jednym ze starych wątków znalazłem link do strony, w którym pada stwierdzenie, że ruska wersja Gold Lion jest skonstruowana i brzmi identycznie jak tańsze Electro Harmonix.

Zdobycie brytyjskich graniczy z drogim cudem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

Miałem i jedne i drugie (różne rodzaje lamp). I na pewno nie brzmią identycznie. A w przypadku lamp sterujących różnice są spore.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• 3 miesiące później...
Czy ktoś próbował lamp CV181-Z w swoim A88T zamiast 6SN7 warte uwagi i swojej ceny? jak z żywotnościa?

Nie wiem jak z żywotnością, bo gram na CV181-Z Treasure od jakichś dwóch miesięcy.

Do tego w miejsce 6SL7, wstawiłem Full Music. Pierwszy tydzień była załamka, ale z czasem dźwięk poprawił się w każdym aspekcie.

Zdaje się, że powyżej masz opisane moje dylematy z lampami...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.