Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

musisz to koniecznie powiedzieć wszystkim kupującym karty wyjściowe z zegarami, konwertery usb-spdif i zasilacze, bezpieczniki do nich 🙂 

Bo przecież wystarczy izolacja za parę zł 🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

7 minut temu, audiograde napisał:

musisz to koniecznie powiedzieć wszystkim

Robi to namiętnie przy każdej okazji i w każdym wątku. Kolega chyba rzadko tu zagląda. 🥴

Dzień bez muzyki dniem straconym.

ludzie to wstydu nie mają tak się obnażać ze swoimi ułomnościami 🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

ludzie to wstydu nie mają tak się obnażać ze swoimi ułomnościami

Szkoda słów…

Szkoda słów…

Można dorzucić do pieca. Przecież izolacja galwaniczna służy tylko do izolacji zasilania, więc co najwyżej pozbycie się różnicy potencjału masy.
Sygnał zniekształcony, przekazany przez opto dalej będzie zniekształcony czy to będzie USB czy LAN. Przecież to wierna transmisja.
39 minut temu, audiograde napisał:

musisz to koniecznie powiedzieć wszystkim kupującym karty wyjściowe z zegarami, konwertery usb-spdif i zasilacze, bezpieczniki do nich 🙂 

Bo przecież wystarczy izolacja za parę zł 🙂

Owszem. Wystarczy znać trochę techniki a nie wierzyć w audio-bajki. 

29 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Sygnał zniekształcony, przekazany przez opto dalej będzie zniekształcony czy to będzie USB czy LAN.

Jak sygnał cyfrowy może być zniekształcony ? Aż tak nie masz pojęcia o technice cyfrowej ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

wystarczy mieć aparat poznawczy na linii uszy-mózg 🙂   Nawet nic nie trzeba wiedzieć 🙂

26 minut temu, audiograde napisał:

wystarczy mieć aparat poznawczy na linii uszy-mózg 🙂   Nawet nic nie trzeba wiedzieć 🙂

To jest świadoma ignorancja ... 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

świadomą ignorancją jest nie móc się przyznać przed samym sobą nawet - że się nie dostrzega różnic.

Podczas kiedy one z natury rzeczy różne być muszą - bo fizycznie każdy przedmiot i każdy proces - jest inny

a to ma swoje oczywiste implikacje

39 minut temu, Piopio napisał:

Jak sygnał cyfrowy może być zniekształcony ? Aż tak nie masz pojęcia o technice cyfrowej ? 

A słyszałeś np. o zakłóceniach np. na twoich ulubionych bezprzewodówkach np. w postaci radiolinii cyfrowej?

A o zgłuszaniu sygnałów GSM czy wi-fi to słyszałeś?

Wystarczy troszkę liznąć tej wiedzy.

Tu masz podstawy: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu o zagłuszaniu: 

Ukryta Zawartość

Przykład z życia: znajoma w Brwinowie pod Warszawą postawiła sobie na dachu domu antenę satelitarną. Ale nic sobie nie ogląda bo ... w poblizu jej domu leci wiązka z jakiejś radiolinii i powoduje zagłuszanie sygnału cyfrowego z satelity do jej anteny. Mnóstwo fachowców walczyło z tym problemem ... poddali się. Znajoma ogląda telewizję po IP.

Da się? 🙂 

Jeszcze a'propos przesyłania audio po wifi. Wczoraj byłem na odsłuchach u znajomgo. Przesyłał do DACa sygnał audio przez wi-fi. System wyłozył się przy DSD128 i DSD64. Bywa 😉 .

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

38 minut temu, audiograde napisał:

Podczas kiedy one z natury rzeczy różne być muszą - bo fizycznie każdy przedmiot i każdy proces - jest inny

Nie w przypadku transmisji cyfrowej USB czy LAN. To co przyszło = to co wyszło. Inaczej komunikacja po sieci byłaby niemożliwa. 

25 minut temu, pmcomp napisał:

A słyszałeś np. o zakłóceniach np. na twoich ulubionych bezprzewodówkach np. w postaci radiolinii cyfrowej?

Jak zwykle chcesz być najmądrzejszy 😉 Tylko, że nie to to chodzi. Jak sygnał jest zakłócony to skutkuje to brakiem poprawnego odbioru sygnału - w naszym przypadku będą przerwy, trzaski albo nic nie będzie grało. 

28 minut temu, pmcomp napisał:

Przesyłał do DACa sygnał audio przez wi-fi.

Chyba do streamera ... 

32 minuty temu, Piopio napisał:

Tylko, że nie to to chodzi. Jak sygnał jest zakłócony to skutkuje to brakiem poprawnego odbioru sygnału - w naszym przypadku będą przerwy, trzaski albo nic nie będzie grało. 

Chyba do streamera ... 

Własnie o to chodzi ... efekt to "nic nie będzie grało". A w audio nie chodzi czasem o to żeby grało ? Nie ty czasem pisałeś, że wi-fi to najlepsza izolacja galwaniczna?

Nie, do DACa. Streamował Foobar z PCa.

Edytowane przez pmcomp

29 minut temu, pmcomp napisał:

Nie, do DACa.

Jaki to DAC co ma WiFi ? Gustard ? 

30 minut temu, pmcomp napisał:

Nie ty czasem pisałeś, że wi-fi to najlepsza izolacja galwaniczna?

Owszem. To jest najlepsza izolacja. Jeśli WiFi dobrze działa. Ale to chyba oczywiste. 

12 minut temu, Piopio napisał:

Jaki to DAC co ma WiFi ? Gustard ? 

Owszem. To jest najlepsza izolacja. Jeśli WiFi dobrze działa. Ale to chyba oczywiste. 

Nie wiem, nie pytałem. Porównywaliśmy Sennheiser Orpheus HE90 do Sangri-La i różnych Staxów. Źródło było jakie było.

orpheus.jpg

Headphone-Zone-HiFiMan-Shangri-La-1160-1

Stax_SR_009_7.jpg

3afdb5d84a57b0851439b233a739

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Ale jak pokazałem wi-fi można zakłócić czy zniekształcić, a pisałeś że nie można jak widać powyżej. Zdaje się, że to ty wierzysz w cyfrowe audio-bajki 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

29 minut temu, pmcomp napisał:

Ale jak pokazałem wi-fi można zakłócić czy zniekształcić, a pisałeś że nie można jak widać powyżej.

Nie o to mi chodziło 😉 Chodziło mi o to, że niektórzy słyszą wpływ kabli USB i LAN na brzmienie 😉

30 minut temu, pmcomp napisał:

Nie wiem, nie pytałem.

Ty nie wiesz ? A ja myślałem, że wszystko wiesz ... bo na takiego się kreujesz. 

Edytowane przez Piopio

14 minut temu, Piopio napisał:

Nie o to mi chodziło 😉 Chodziło mi o to, że niektórzy słyszą wpływ kabli USB i LAN na brzmienie 😉

Ty nie wiesz ? A ja myślałem, że wszystko wiesz ... bo na takiego się kreujesz. 

Ja sie gównianymi DACami z DSD1024 na pokładzie nie interesuję i nie zajmuję 😉 .

Godzinę temu, Piopio napisał:

Nie w przypadku transmisji cyfrowej USB czy LAN. To co przyszło = to co wyszło. Inaczej komunikacja po sieci byłaby niemożliwa. 

Ile razy mozna pisać że USB to nie LAN... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

A ile razy spotkałeś się z błędami transmisji po USB ? Bo ja nigdy ... 

A korzystam z drukarki, dysków, pendrive, klawiatury, myszki itd ..

Edytowane przez Piopio

18 minut temu, Piopio napisał:

A ile razy spotkałeś się z błędami transmisji po USB ? Bo ja nigdy ... 

A korzystam z drukarki, dysków, pendrive, klawiatury, myszki itd ..

Podłącz do tej drukarki kable USB 5 metrów i napisz nam co sie wydrukowało. A podobno na 5 metrów ma działać. Jak by co to służę tym kablem.

🙂 

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Oj ... długo. I @Piopio wszystko co cyfrowe jest w jednym worku: LAN, USB, wi-fi, HDMI, coaxial SAT, SDI coaxial video, coaxial i optic SPDIF ... itp. itd.

I na wszystko z tego worka panaceum jest ... IZOLACJA GALWANICZNA !!!

Tadam ...

Edytowane przez pmcomp

W dniu 10.11.2023 o 17:26, carlos med napisał:

Jakieś porównania DAC dokonane?

Obiecałem że podziele się wrażeniami...

DAC od tygodnia gra u mnie, więc jest już wygrzany, co mogę o nim napisać, same superlatywy, gra tak jak opisał go gościu z najlepszeodtwarzacze. W moim systemie strzał w 10, rewelacyjna scena dzwiekowa, piękna barwa, dociążenie, rozdzielczość. 

Moja konfiguracja to wejście BNC, filtr oparty na kości Burn Braun DF1704, układ odbierający dane AKM 4118. Standardowo DF1704 ustawiony jest na 8fs oversampling, zalecam przestawić na 4fs, nie jest to proste, układ jest bardzo zminimalizowany, ale tak gra u mnie ciekawiej, lepiej. 

Czy to jest idealny DAC do plików, jeśli ktoś słucha DSD to nie, DSD w tym DACu nie gra wcale. DAC przyjmuje max 24/192, ale DF1704 i tak puszcza do PCM63 20bit

10 minut temu, RCD napisał:

DAC od tygodnia gra u mnie, więc jest już wygrzany, co mogę o nim napisać, same superlatywy, gra tak jak opisał go gościu z najlepszeodtwarzacze. W moim systemie strzał w 10, rewelacyjna scena dzwiekowa, piękna barwa, dociążenie, rozdzielczość. 

Moja konfiguracja to wejście BNC, filtr oparty na kości Burn Braun DF1704, układ odbierający dane AKM 4118. Standardowo DF1704 ustawiony jest na 8fs oversampling, zalecam przestawić na 4fs, nie jest to proste, układ jest bardzo zminimalizowany, ale tak gra u mnie ciekawiej, lepiej. 

Czy to jest idealny DAC do plików, jeśli ktoś słucha DSD to nie, DSD w tym DACu nie gra wcale. DAC przyjmuje max 24/192, ale DF1704 i tak puszcza do PCM63 20bit

O jakim dacu piszesz? Bo zgubiłem wątek.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 godziny temu, RCD napisał:

A jak porównania o ile pamiętam z Reimyo i Wadią ?

Temat cła musiałeś załatwiać samodzielnie ? Kiedyś kupiłem Gustarda z Chin i procedura celno skarbowa była dość upierdliwa.

Czyli jak na wejściu dostaje 24/192 to gra chociaż konwertuje do 20/48 ?

Widzę,  że mają też wersję z wejściem na zegar zewnętrzny, ale nie wiem czy tam można coś konfigurować samemu jeszcze poza wejściem USB ?

Ciężko się odnieść, gra inaczej, Reimyo jest bardziej muzykalny, ale cała reszta na korzyść tego Chińczyka, Wadia to niższy poziom wyrafinowania 

Problemy z cłem duże, gdybym nie interweniował pewnie do dzisiaj byłby zatrzymany.

Konfiguracji jest dużo, choćby sam wybór filtra 

1 godzinę temu, carlos med napisał:

Czyli jak na wejściu dostaje 24/192 to gra chociaż konwertuje do 20/48 ?

Gra, a df1704 puszcza do PCM63 20/192 lub 20/96 tutaj pewności nie mam, na pewno 20bit bo tak jest ustawiony filtr

7 godzin temu, RCD napisał:

Gra, a df1704 puszcza do PCM63 20/192 lub 20/96 tutaj pewności nie mam, na pewno 20bit bo tak jest ustawiony filtr

Pewnie raczej do 20/96 , a na stronie najlepszeodtwarzacze.pl chyba było że nawet 48. Ale to nie problem. Chyba jednak tak jest, że za cenę "muzykalnosci" oddaje się trochę detali i dynamiki , no i to już kto co lubi. Choć pewnie bardzo drogie DAC potrafią ten kompromis jeszcze zniwelować. A te papiery celne, to mnie zniecheca, jakby nie można było po prostu doliczyć cło i VAT przy zakupie. 

PCM63 osbługuje 24/96, więcej nie potrzebuje, 24/192 też DAC gra, DSD po konwersji w roon do PCM też gra pięknie, zatem mam wszystko, a skoro DAC za 4k dorównuje DAC za 40k (mówię o nowych)to tylko się cieszyć.

Jedno z nielicznych i topowych źródeł super rozdzielczych i muzykalnych jakie słyszałem to  Esoteric K01-XD, ale to już są ceny powyżej 100tyś

Edytowane przez RCD
2 godziny temu, RCD napisał:

PCM63 osbługuje 24/96, więcej nie potrzebuje, 24/192 też DAC gra, DSD po konwersji w roon do PCM też gra pięknie, zatem mam wszystko, a skoro DAC za 4k dorównuje DAC za 40k (mówię o nowych)to tylko się cieszyć.

Jedno z nielicznych i topowych źródeł super rozdzielczych i muzykalnych jakie słyszałem to  Esoteric K01-XD, ale to już są ceny powyżej 100tyś

Z którymi dacami za 40 kzł porównywałeś?

Edytowane przez daru0105

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Z kilkoma, nie będę przywoływał bo się burza zrobi a mi się nie chce nic nikomu udawadniać. 

Koniec tematu chińskiego DAC. 

W dniu 20.11.2023 o 12:55, Piopio napisał:

A sygnal cyfrowy to nie jest czasem przebieg … analogowy? 😉 . Zera i jedynki sa tam jedynie zakodowane. Dalej w drucie biegaja elektrony.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

A sygnal cyfrowy to nie jest czasem przebieg … analogowy? 😉 . Zera i jedynki sa tam jedynie zakodowane. Dalej w drucie biegaja elektrony.

tak tylko problem zaklocen w glownej mierze dotyczy patologicznego spdifa gdzie zegar jest wyciagany przez odbiornik z medium. a w transmisjach asynchronicznych nie ma to juz wiekszego znaczenia (usb / lan). spdif to jest relikt przeszlosci czy tego chcemy czy tez nie. a dla asynchronicznego usb zegar po stronie nadawczej nie ma wiekszego znaczenia bo dane i tak laduja w buforze odbiornika - co jednak nie zmienia faktu ze izolacja i odsmiecenie masy ma sens 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

• Pokaż nowe odpowiedzi