Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn...

maxoff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie potrzebuję pomocy przy doborze kolumn.

Kolumny mają być używane (z tzw. drugiej ręki) w cenie do 2000zl.

Na tą chwilę mam sprzęt Sony min. amplituner KD Sony STR-DA5400ES podpięty przez PREOUT do końcówki Sony TA-N55ES oraz jeszcze kilka klockow ES.

Pokój to ok. 20m2 stare budownictwo więc wysoki ok ponad 3m.

Co bo muzy którą słucham to w zasadzie wszystko co wpadnie w ucho ale lubie Dire Straits, Erasure, Alphaville oraz wszystko z lat 80-90 po teraźniejsze.

Natomiast czego oczekuję od dźwięku raczej by był ciepły z dobrą dynamiką i basem.

Co byście mogli polecić, zaproponować ?

Z góry dziękuję za porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/140122-pomoc-w-doborze-kolumn/

Snell Type E III, niewielkie podłogówki które wykoszą większość rzeczy które dotychczas słuchałeś... Cena raczej bliżej 3000zł wzwyż.. ale gra jakby kosztowały 15000zł. :)

...lub Snell Type J (podstawkowe) granie na równie wysokim poziomie, cena w okolicy 2000zł

Powodzenia

_ . . _

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomoc.

Na tą chwilę zainteresowały mnie Heco Music Style 900, Dali Zensor 7 oraz Usher V602.

Jednak z naciskiem raczej na Heco które wg. recenzji mają dobrą dynamikę i sporo basu.

A co powiecie Panowie na jeszcze takie kolumny Klipsch RF-82 II ?

Pozdrawiam

Tego modelu klipscha nie słyszałem ale one z natury grają skrajami pasma z wycofaną średnicą. Do ciepło grających kolumn bym ich nie zaliczył więc nie wiem czy to jest to czego szukasz.

Porównywałem Heco ms900 z Klipsch rp280f i jak dla mnie Heco grało dużo lepiej. Mój brat który był napalony na te klipsche wybrał heco po odsłuchu.

Tego modelu klipscha nie słyszałem ale one z natury grają skrajami pasma z wycofaną średnicą. Do ciepło grających kolumn bym ich nie zaliczył więc nie wiem czy to jest to czego szukasz.

Porównywałem Heco ms900 z Klipsch rp280f i jak dla mnie Heco grało dużo lepiej. Mój brat który był napalony na te klipsche wybrał heco po odsłuchu.

Dzięki rozwiałeś moje wątpliwości bo o Klipsach słyszałem jedynie że mają duużą dynamikę i spory bas, no i ta efektywność na poziomie 98db robi wrażenie (przynajmniej na papierze bo także ich nie słuchałem)...

A Panowie jak myślicie gdy bym zmienił ten ampli 5400ES który teraz w zasadzie robi za przedwzmacniacz na typowy wzmacniacz SONY TA-F770ES i podłączę go do tej końcówki Sony będzie jakaś poprawa czy na tyle mała że szkoda sobie sprzątać głowy ?

Filmów już coraz mniej oglądam więc jeśli ma to jakiś większy sens to mógł bym go zmienić. Jedynie to szkoda mi możliwości podłączeń poprzez cyfrowe złącza więc pewnie trzeba by jeszcze jakiegoś DAC podpiąć...

Klipsze już raczej odpuściłem po Waszych opiniach... a te Tannoy Revolution R3 wydają się także ciekawą propozycją. Jednak przeglądając ogłoszenia na tą chwilę są ale w nie do końca zadowalającej mnie kondycji...

Tanoy, Elac kiedyś słuchałem tych kolumn i brzmienie naprawdę przyjemne.

Z tym że zależy mi by było dość dużo dobrego basu.

Sone ES gra jak dla mnie ciut bardziej górą niż basem (przynajmniej ja mam takie odczucia) stąd chciał bym dołożyć im trochę basu...

A które z tych 3 modeli byście bardziej polecali:

-Heco Music Style 900

-Tanoy Rewolution 3

- czy może coś z Elac'a ?

Tannoy, choć podtrzymuje moje wcześniejsze propozycje

Faktycznie jeszcze te Castle Knight 4 wydają się dość interesujące za sprawą tej linii transmisyjnej basu. Jednak nie przekonują mnie jakoś głośniki 13cm które są dość małe. Musiał bym je najpierw posłuchać bo w ciemno ich nie kupię, a z tego co widzę w moim mieście nikt ich nie sprzedaje....

Witam.

Na tą chwilę zainteresowały mnie Heco Music Style 900, Dali Zensor 7 oraz Usher V602.

Jednak z naciskiem raczej na Heco które wg. recenzji mają dobrą dynamikę i sporo basu.

A co powiecie Panowie na jeszcze takie kolumny Klipsch RF-82 II ?

Wszystykie 3 typy warte do odsłuchania. MS 900 już nie ma, jest teraz następca Aurora 700 - posiada tylko inny przetwornik wysokotonowy. Aurora 700 jak i Usher V602 są to docyś uniwersyalny kolumny z porą dawką basu jednak Aurora okaże się bardziej dynamiczna. Co do Dali, według nei głośniki lepiej nastawione na odsłuch wokalu bardziej przejżyste.

Zapraszam na odsłuch :)

Pozdrawiam.

Castle Knight 4 mogą byc za male i za malo basu. Co do Tannoy R3 i R2 to warto wiedzieć ze są także oprócz cherry takze w kolorze czarnym, chic bardzo rzadko się pojawiają. Ja mam takie czarne R3, prawdziwy biały kruk :)

Panowie a co byście powiedzieli na "MONITOR AUDIO SILVER S8" zgrają się dobrze z moim ES'em i nie będzie za mało basu i dynamiki ?\

Pytam bo z tego co poczytałem to lekko i przyjemnie brzmiące kolumny, jednak wiadomo wszystko też zależy od elektroniki i gustu.

Witam wszystkich mam amplituner radmor 5412 i szukam kolumn jakie kupić , mam też drugi problem nie gra mi tuner nic nie słychać a mam do tego sprzętu sentyment proszę o radę , a i potrzebuję nakładek na suwaki do korektora 20 szt

Panowie a co byście powiedzieli na "MONITOR AUDIO SILVER S8" zgrają się dobrze z moim ES'em i nie będzie za mało basu i dynamiki ?\

Pytam bo z tego co poczytałem to lekko i przyjemnie brzmiące kolumny, jednak wiadomo wszystko też zależy od elektroniki i gustu.

Jak szukasz R3 Tannoy czy Monitor Audio to info na priv

Witam serdecznie,

Podczepie się pod temat ,

Posiadam poniższy zestaw:

Onkyo TX-SR705

Jamo Classic 8

Sub KEF PSW2000

(centralny plus surr rowniez Jamo ale nie pamietam modelu)

Chciałbym zamienić frontowe kolumny,

Potrzebuje czegoś co zagra potęznym basem (Jamo całkiem ok grają) oprocz tego nie będą męczące jak dotychczasowe.

Zalezy mi zeby nagłośnic salon 32 m kw

Kwota jaką posiadam to 1500-2000zł na kolumny, uzywane oczywiscie.

Pytanie kolejne czy warto pomyślec nad zmianą jednoczesnie amplitunera czy zmieniając fronty uzyskam cos co zagra głosniej, ładniej i czy znajdzie sie cos lzejszego dla tego amplitunera gdyz musze go rozkrecac na -20 dB zeby dobrze naglosnic salon i wydaje mi sie ze to wina tych Jamo classic 10 gdyz kiedys na innych głosniekach grąło duzo głosniej ?

Pozdrawiam,

Mateusz

STX Electrino 250, bardzo tanie relatywnie do oferowanej jakości, bardzo ładny nowoczesny design, bardzo chwalone na wystawach szczególnie na AudioShow 2015 w Warszawie.

Bardzo rzetelnie wykonane a co za tym idzie grają wyjątkowo atrakcyjnie w każdym zakresie, suba nie będziesz potrzebował.

• 2 tygodnie później...

Panowie trochę mnie nie było i trochę u mnie także się pozmieniało...

Otóż amplituner i końcówka już sprzedane, a ich miejsce zajął wzmacniacz ADVANCE ACOUSTIC X-i120.

Zmiana na korzyść jeśli chodzi o jakość dźwięku w porownaniu do Sony ale nadal pozostają kolumny do wymiany.

Mam już 2 faworytów i z tej dwójki muszę wybrać :

- HECO MUSIC STYLE 900

lub

- MELODIKA BL40 MKII

Pomóżcie co z tej dwójki do tego wzmaka ?

Jak pisałem lubię dużo dobrego basu i dynamiki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.