Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

>Bobcat

Jasne, że nam się nie uda zatrzymać machiny z pod znaku 8K, ale jak się księgowi u nadawców postawią, to jak niby wykorzystasz te wspaniałe telewizory 8K???

Nawet najlepsze algorytmy kompresji nie są doskonałe i dane wystarczające do przesłania 8K z całym dobrodziejstwem zajmują sporo pasma.

Tym bardziej algorytmy bezstratne- tu strzelasz sobie w kolano, bo tak kompresowane dane mają dużo większą objętość, jak to samo w kompresji stratnej.

Nawet najlepsze algorytmy kompresji nie są doskonałe

Opierasz się na dzisiejszym stanie wiedzy. Możesz zagwarantować co będzie za rok?

tak kompresowane dane mają dużo większą objętość, jak to samo w kompresji stratnej.

Ale mniej niż materiał nieskompresowany. Dalej - patrz wpis powyżej.

hura optymizmem tych przeszkód nie pokonasz. :))))

Przeszkody techniczne będzie mógł pokonać rozwój technologiczny. Ograniczenia ludzkiego organizmu? Podałem przykład. Kiedyś pisano, że człowiek nigdy nie poleci w kosmos, gdyż przyspieszenia podczas startu aby wynieść obiekt na orbitę okołoziemską są tak duże, że żaden organizm tego nie wytrzyma.

Opierasz się na dzisiejszym stanie wiedzy. Możesz zagwarantować co będzie za rok?

Jak działa algorytm kompresji też nie rozumiesz, heh. Algorytmy kompresji działają w oparciu o wykrywanie powtarzalności. Np. rozróżnianie ile pikseli w dwóch klatkach obrazu jest takich samych, a ile różnych. Wtedy nie trzeba przesyłać dwa razy tych samych danych, przesyła się tylko informacje o różnicy. Algorytmy mogą być bardziej zaawansowane, albo mniej zaawansowane, stosować jedną metodę albo kilka jednocześnie, wymagać mniej lub więcej mocy obliczeniowej i potrzebować mniej lub więcej czasu na swoje działanie (latencja) - ale ich skuteczność nigdy nie będzie rosła w nieskończoność, bez wejścia w kompresje stratną. A kompresja stratna jest stratna i na tym można by temat zakończyć ale napiszę jeszcze, że podobnie jak upscaling nie dorobi 15tu brakujących pikseli do jednego istniejącego, tak kompresja stratna nie ograniczy istotnie ilości danych, bez wycięcia istotnej części informacji.

Poza tym metody kompresji są ogólnie znane, ich stosowanie dotychczas ograniczała moc obliczeniowa, a skoro moc obliczeniowa już nas za bardzo nie ogranicza, to znaczy, że wiele lepszych metod kompresji raczej już nie będzie.

W przyszłości może będzie wymyślony algorytm o jakim nam się nie śniło, ale znowu, jest to tematyka sci-fi i jaki jest sens o tym pisać? Kiedy ta przyszłość ma nastąpić? Może za 10 lat a może za 20cia?

Ograniczenia ludzkiego organizmu?

To jak w paście o chodzeniu po bułki, gdzie profesjonaliści doradzają tytanowe protezy zamiast nóg by móc porządnie chodzić po bułki, tak bobcat będzie przekraczał ograniczenia ludzkiego organizmu polecając tytanowe gałki oczne do oglądania 8K :)

6460543-8038277223-Revie.jpg

Kiedyś pisano, że człowiek nigdy nie poleci w kosmos, gdyż przyspieszenia podczas startu aby wynieść obiekt na orbitę okołoziemską są tak duże, że żaden organizm tego nie wytrzyma.

Nie kiedyś pisano, tylko kiedyś, jakaś osoba, lub grupa osób, postulowała takie obawy, natomiast wiele innych osób twierdziło inaczej i to ci drudzy ostatecznie mieli rację.

Czy możesz mi powiedzieć, jaka grupa osób twierdzi, że możliwości ludzkiego wzroku są inne niż te powszechnie przyjęte?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

wiele lepszych metod kompresji raczej już nie będzie.

W dawnych wiekach również dowodzono (w oparciu o stan ówczesnej wiedzy) że ludzie nigdy nie będą latali apartami cięższymi od powietrza.

Kiedy ta przyszłość ma nastąpić? Może za 10 lat a może za 20cia?

A może w przyszłym roku. Nie wiemy. Dlatego wystrzegam się kategorycznych osądów.

To jak w paście o chodzeniu po bułki, gdzie profesjonaliści doradzają tytanowe protezy zamiast nóg by móc porządnie chodzić po bułki, tak bobcat będzie przekraczał ograniczenia ludzkiego organizmu polecając tytanowe gałki oczne do oglądania 8K :)

Ad personam zamiast ad meritum. Lecąc w kosmos przekroczyliśmy ograniczenia ludzkiego organizmu? A może były one poprzednio ustawione na błędnym poziomie?

A może były one poprzednio ustawione na błędnym poziomie?

To pytam się, kto konkretnie postuluje, że zdolności ludzkiego oka są ustawione na błędnym poziomie?

To pytam się, kto konkretnie postuluje, że zdolności ludzkiego oka są ustawione na błędnym poziomie?

Nie wiem. Być może dzisiaj nikt. Przykład lotów w kosmos pokazuje że przypadki ustawienia możliwości ludzkiego organizmu na błędnym poziomie zdarzają się.

A może w przyszłym roku.

A może nigdy? Rozmiar danych jednak od zawsze wzrasta proporcjonalnie do ich ilości, a nie maleje i nie widać, żeby ten trend miał kiedykolwiek ulec zmianie.

Nie wiem. Być może dzisiaj nikt.

No to kupujcie telewizory 8k, może kiedyś się okazać, że ktoś będzie postulował, że ludzkie oczy widzą więcej, a potem może się nawet okazać, ze ten ktoś miał rację i np. możliwości ludzkiego wzroku zostaną skorygowane o 1% w górę xD

Szkoda bobcat, że wtedy już będziesz nosił szkła jak Zapendowska :)

Może dlatego że tych satelitów jest za mało. Konkurencja wymusiłaby niższe ceny.

kompletnie nie jestes zorientowany

przeciez chłopcy sami to limitują :) wpierw musisz dostac pozwolenie od FCC

oprę sie na tym co MUsk ujawnił - aby przejąc 10 % internetu i 50 % przesyłu danych musi umiesic na orbicie około 4200 satelitow

policz ile satelitow wymagałoby zwiekszenie transmisji w sposób wielokrotny

w najblizszych latach niewykonalne , o ile wiem jego satelity nie były bardziej wydajne w przesyle a jedynie były tansze w produkcji

Musk chyba się wyłożył na tym

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

kompletnie nie jestes zorientowany

W temacie satelitów nigdy nie udawałem że jestem. Dlatego swój wpis rozpocząłem od słowa "może".

Satelit nie będzie (pojedyncze kanały), nadawania naziemnego nie będzie (pojedyncze kanały), a streaming internetowy to kilkadziesiąt tysięcy widzów jednocześnie (i nich tu nawet podwaja się co roku...)

I to wszystko w kontekście 4k, a nie 8k :)

Szukam danych ile jednocześnie użytkowników może obsłużyć netflix, ale zupełnie nic nie mogę znaleźć.

Nawiązując do tego wyżej warto @Bobcat zapytać dlaczego NHK (lider 8K) oszczędza i nadaje na nc+ w podłej jakości SD. :)

Maju dnia 10.10.2018 - 11:50 napisał

"hura optymizmem tych przeszkód nie pokonasz. :))))"

Przeszkody techniczne będzie mógł pokonać rozwój technologiczny. Ograniczenia ludzkiego organizmu? Podałem przykład. Kiedyś pisano, że człowiek nigdy nie poleci w kosmos, gdyż przyspieszenia podczas startu aby wynieść obiekt na orbitę okołoziemską są tak duże, że żaden organizm tego nie wytrzyma.

Kiedy tak pisano i ile trwało (jak długo) obalenie tej tezy?

Jak dajesz jakiś przykład to się staraj by to co ma być argumentem na Twoją korzyść nie stało się dowodem na to jak się zapętliłeś.

Nawet jakby jeden z powodów udało się szybko rozwiązać, jedną przeszkodę techniczną uda się usunąć okazać się może że z następnymi już tak łatwo nie pójdzie. Pozostanie mizeria programowa, tego się nie da w kilka lat nadrobić, tak jak zmienić mentalność ludzi którym wystarczy naziemna, ewentualnie HD z jakiejś platformy a 50 cali uważają za wielki telewizor. Wiesz coś o tym, prawda Bobcat?

Przykład lotów w kosmos pokazuje że przypadki ustawienia możliwości ludzkiego organizmu na błędnym poziomie zdarzają się.

Nie znam sprawy, być może zanim oddziaływanie przeciążeń na organizm gruntownie zbadano uważano że pewnego przeciążenia człowiek nie wytrzyma i to okazało się nieprawdą.

Możliwości oka zbadane są dogłębnie naukowo a jak widzimy szczegóły praktycznie potwierdzają najprostsze testy, dlatego boisz się im poddać. :)

Widzisz różnicę, widzisz jak kolejny raz porównujesz nieporównywalne i tym strzelasz sobie w kolano?

Bobcat wiem dlaczego brniesz w takie bezsensowne porównania, bo w dyskusji na poważne argumenty słabo się czujesz. Omijasz przy tym trudne pytania wybierając to z tekstu co ci pozwala na "błądzenie w przestworzach kosmosu" :)

Najpierw kwestionujesz potwierdzone setkami opracowań badania naukowe, teraz sugerujesz jakąś rewolucje w widzeniu, że możliwości wzroku mogą ulec naraz zmianie.

Może sugerujesz że odkryjemy nagle że ktoś ma jednak nadludzkie zdolności? Ilu takich o sokolim wzroku znajdziesz? Dla iluzorycznych "nadludzi" 8K obowiązkowo wprowadź, no to od razu dla nich zaproponuj produkcję 8K na mniej niż 42".... :))

A może zakładasz że będziemy oglądać 8K przez jakieś urządzenie techniczne które nam zdecydowanie wzrok poprawi....ślepa uliczka patrz jak 3D skończyło. :)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bardzo proszę aby @Maju zechciał zacząć wypowiadać się merytorycznie w temacie wątku. Jak dotychczas Jego wpisy noszą znamiona głównie wycieczek ad personam i ograniczają się do obsesyjnego czepiania się wszystkiego co napiszę. Nawet gdy NHK zmienia swoją uprzednio deklarowaną strategię (całkowitego braku zainteresowania 4K) i informuje że obok kanału 8K uruchomi również kanał 4K (jako DODATKOWY, wcześniej nie planowany, aby materiałami 4K nie zaśmiecać kanału przeznaczonego do transmitowania wyłącznie 8K) - jest to powód do aroganckiego atakowania mnie. Uprzedzam że dalsze kontynuowanie rozmowy w takim stylu będzie każdorazowo zgłaszane do Moderacji.

Nawiązując do tego wyżej warto @Bobcat zapytać dlaczego NHK (lider 8K) oszczędza i nadaje na nc+ w podłej jakości SD. :)

Uprzejmie informuję, że nie jestem właściwym adresatem tego pytania. Należy go kierować do:

Nippon Hōsō Kyōkai (NHK)

NHK Broadcasting Center

2-2-1 Jinnan, Shibuya-ku,

Tokyo 150-8001, Japan

TEL: +81-3-3465-1111

Ponadto na platformie NC+ NHK World idzie w SD na kanale 237 (Hotbird). Na kanale 734 (Astra) jest HD.

Nawet jakby jeden z powodów udało się szybko rozwiązać, jedną przeszkodę techniczną uda się usunąć okazać się może że z następnymi już tak łatwo nie pójdzie.

Skąd ta pewność?

Pozostanie mizeria programowa

Pytanie jak wyżej.

Możliwości oka zbadane są dogłębnie naukowo a jak widzimy szczegóły praktycznie potwierdzają najprostsze testy,

Nieodmiennie śmieszą mnie stwierdzenia sugerujące że w jakiejś dziedzinie wiemy już wszystko. Nie pamiętam który to znany naukowiec XIX wieku powiedział, że współczuje swoim kolegom-naukowcom w wieku XX i później, albowiem nie będą mieli nic do roboty, przecież wszystko co było do odkrycia zostało już odkryte.

To pisanie o lotach w kosmos ja zacząłem?

Nie odpowiedziałeś na ŻADNE pytanie, poważna zarzuty zbywasz irracjonalnymi porównaniami i śmiesz wmawiać że ja nie piszę merytorycznie?

Nigdy nie potwierdziłeś linkiem lub inną informacją medialną wcześniejszej strategii NHK, nie przeprosiłeś za kłamstwa jakie o NHK pisałeś że ie nagrywają w 4K i śmiesz pisać że ja merytorycznie nie piszę i mnie straszyć moderacją??

Razi Ciebie mój styl prowadzenia rozmowy?

Cóż w nim takiego strasznego poza tym że metodycznie wytykam ci jak się mylisz?

To są wycieczki osobiste, ad personam??

Wygląda na to że się całkiem pogubiłeś, skoro wszystko co piszesz nosi znamiona bezsensownego odbijania piłeczki nie sposób tego nazwać po imieniu.

Wszyscy Twoi adwersarze potwierdzają że nie prowadzisz rzeczowej rozmowy i nie odpowiedziałeś na ŻADNE z trudnych pytań a ty apelujesz bym ja zaczął merytoryczną dyskusję....to samo zarzuciłeś wcześniej @Ujemny, tylko dlatego że w ironiczny sposób wskazał jak brniesz w jakieś absurdy.

Trudno takie coś poważnie komentować.

Zadałem w powyższym wpisie przynajmniej jedno merytoryczne pytanie....dlaczego nie widzę żadnej odpowiedzi?

Powtarzasz tylko coś co już padało a co ma w dyskusji na obecnym etapie małe znaczenie....

Chcesz dyskusji o strategii NHK....nie widzę problemu.

Proszę jednak byś swoje tezy czymś potwierdzał. Wiesz że na słowo już ci nie uwierzę, bo zbyt często to co pisałeś okazywało się tylko Twoim pobożnym życzeniem. :(

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Loty w kosmos zostały podane jako przykład, że nauka myliła się ustalając poprzednie ograniczenia ludzkiego organizmu na przeciążenia. Tak samo może się mylić w sprawie rozdzielczości ludzkiego wzroku. Trzeba naprawdę dużej ilości złej woli aby nie zrozumieć.

Ani Ty ani @Ujemny niczego merytorycznie nie udowodniliście. Jedyne do czego się ograniczacie to tendencyjne wklejanie argumentów na "nie" przy jednoczesnym nie przyjmowaniu do wiadomości, wyśmiewaniu, wyszydzaniu i wykpiwaniu przedstawianych kontr-argumentów na "tak". Arogancja, buta i operetkowa pewność siebie są kiepskimi substytutami argumentów merytorycznych.

Ani Ty ani @Ujemny niczego merytorycznie nie udowodniliście. Jedyne do czego się ograniczacie to tendencyjne wklejanie argumentów na "nie" przy jednoczesnym nie przyjmowaniu do wiadomości, wyśmiewaniu, wyszydzaniu i wykpiwaniu przedstawianych kontr-argumentów na "tak".

powoływanie się na powszechnie uznaną wiedzę to nie jest merytoryczny argument, merytorycznym argumentem jest sc-fi o przekraczaniu barier ludzkiego wzroku w przyszłości xD

Arogancja, buta i operetkowa pewność siebie są kiepskimi substytutami argumentów merytorycznych.

Dobrym argumentem jest: a może w 2077 będą lepsze algorytmy kompresji, skąd wiesz? Wtedy będzie się można w 2545 cofnąć w czasie i wprowadzić 8K jako standard w 2020 roku :)

Nieodmiennie śmieszą mnie stwierdzenia sugerujące że w jakiejś dziedzinie wiemy już wszystko. Nie pamiętam który to znany naukowiec XIX wieku powiedział, że współczuje swoim kolegom-naukowcom w wieku XX i później, albowiem nie będą mieli nic do roboty, przecież wszystko co było do odkrycia zostało już odkryte.

No ale jak się ma prymitywne teoretyzowanie o czymś, bez prób empirycznych (typu przywoływanych przez Ciebie lotów w kosmos w XIX wieku) do tego, że przychodzisz na mój pokaz i nie jesteś w stanie powiedzieć co jest po lewej stronie ekranu 4K? Co tu chcesz jeszcze odkrywać?

Jeśli 1000 osób nie umie odpowiedzieć na pytanie, a nawet tysiąc pierwsza odpowie, bo jak się okaże są jednostki ponadprzeciętne wykraczające poza statystykę naukową to i tak, a wręcz tym bardziej, dowiedzie to bezsesnu stosowania danej technologii.

Co tam empiryczne doświadczenia....Bobcat wie bez nich że coś w tej materii jest jeszcze do odkrycia.

Jak coś nawet odkryją, coś o czym nauka dotąd nie wiedziała to czy ludzie naraz zaczną widzieć wszystkie szczegóły 8K na telewizorze 50" z odległości 3 metrów? :)

Maju dnia 11.10.2018 - 07:26 napisał

"Nawiązując do tego wyżej warto @Bobcat zapytać dlaczego NHK (lider 8K) oszczędza i nadaje na nc+ w podłej jakości SD. :)"

Uprzejmie informuję, że nie jestem właściwym adresatem tego pytania. Należy go kierować do:

Pytanie zostało zadane na potwierdzenie pewnej tezy....nawet NHK oszczędza i tam gdzie nie uważają za stosowne nadają w SD - BO TANIEJ.

Ponadto na platformie NC+ NHK World idzie w SD na kanale 237 (Hotbird). Na kanale 734 (Astra) jest HD.

To co zrobiłeś to manipulacja.....prawie wszyscy odbierają nc+ z Hotbirda, bo pojedyncze konwertery standardowo zakłada się na anteny satelitarne.

"Nawet jakby jeden z powodów udało się szybko rozwiązać, jedną przeszkodę techniczną uda się usunąć okazać się może że z następnymi już tak łatwo nie pójdzie."

Skąd ta pewność?

Z obserwacji życia i statystyk.

"Możliwości oka zbadane są dogłębnie naukowo a jak widzimy szczegóły praktycznie potwierdzają najprostsze testy,"

I to pisze osoba która nie potrafiąc zmusić się do prostego praktycznego testu by zrozumieć jak ludzkie oko rozpoznaje szczegóły.

Sugeruje że w zbadanej materii jest coś jeszcze do odkrycia....i straszy moderacją gdy ktoś z takich rzeczy zakpi. :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są jakieś pytania?

Wiele mi się nasunęło po przeczytaniu tego artykułu....na ile z nich odpowiesz?

Może inaczej czy odpowiesz na to najtrudniejsze? :)

Na razie cytat może domyślisz się jakie będzie pytanie, kolorowe paski w 8K to musi być jazda.... :))

"Przy konfiguracji transpondera jaka jest używana obecnie operator ma dostęp do całkowitej przepływności netto na poziomie ok. 84,5 Mbit/s. Wykorzystywany jest precyzyjnie cały transponder o szerokości 36 MHz."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przychodzisz na mój pokaz i nie jesteś w stanie powiedzieć co jest po lewej stronie ekranu 4K? Co tu chcesz jeszcze odkrywać?

Potwierdzam, byłem na pokazie. Po jego zakończeniu przywitaliśmy się i chwilę rozmawiali. Podczas pokazu siedziałem w tylnych rzędach i słuchałem z uwagą. Nie przypominam sobie uczestnictwa w jakimkolwiek bezpośrednim eksperymencie. Prawdopodobnie mylisz mnie z inną osobą. Bardzo proszę o nie wkręcanie mnie w zdarzenia, które nie miały miejsca w celu zdezawuowania tego, co tutaj piszę.

dowiedzie to bezsesnu stosowania danej technologii.

Życzę powodzenia w dalszym dowodzeniu bezsensu 8K. A ono i tak powstanie. Zbyt wielcy tego elektronicznego świata w to się zaangażowali, zbyt wiele już na to poszło kasy.

Zbyt wielcy tego elektronicznego świata w to się zaangażowali, zbyt wiele już na to poszło kasy.

Tak jak z 3D? :) Czy to byli inni wielcy, a teraz są inni, bo tamtych wylano z roboty? :)

No więc przyjdź w tym roku i bądź ta 1001 osoba, która akurat zobaczy 4K na 65" z ok. 3m. Wtedy będzie można wrócić do rozmowy :)

Nie przypominam sobie uczestnictwa w jakimkolwiek bezpośrednim eksperymencie.

I to był błąd, gdybyś to zrobił nie byłoby wielu niepotrzebnych dyskusji, zwłaszcza podważania badań naukowych.

No więc przyjdź w tym roku i bądź ta 1001 osoba, która akurat zobaczy 4K na 65" z ok. 3m. Wtedy będzie można wrócić do rozmowy :)

Dziękuję. Potwierdzam. Będę. W sobotę.

Tak jak z 3D? :) Czy to byli inni wielcy, a teraz są inni, bo tamtych wylano z roboty? :)

Proszę o szczegóły0: ile kasy utopiono w 3D i ile osób wylano z roboty?

Proszę o szczegóły0: ile kasy utopiono w 3D i ile osób wylano z roboty?

Ja pytałem pierwszy - możesz to poznać po znakach zapytania.

Nie uważam by to co włożono i wkłada się w nagrywanie filmów w 3D to były stracone pieniądze.....jak przyjdzie czas na telewizję trójwymiarową przydadzą się te materiały, będzie jak znalazł....nie taka posucha jak z 8K.

Maciej Koper dnia 11.10.2018 - 11:53 napisał

"No więc przyjdź w tym roku i bądź ta 1001 osoba, która akurat zobaczy 4K na 65" z ok. 3m. Wtedy będzie można wrócić do rozmowy :)"

Dziękuję. Potwierdzam. Będę. W sobotę.

Nareszcie, może skończy się to tłumaczenie rzeczy oczywistych. :)

Zobaczysz.

Jak to było?

"Jak nie zobaczę to nie uwierzę." :)

Bobcat mogłeś przez to przejść wcześniej, proponowaliśmy przecież proste testy...ale rozumiem, wolisz gdy to ci zademonstruje profesjonalista.

Wynik będę wiedział gdy pobawię się w ten eksperyment. Ty (jak wnioskuję z Twoich wpisów) znasz go już dziś. I potwierdzam: tak, wolę gdy zademonstruje to profesjonalista.

Z Maćkiem z największą przyjemnością się spotkam. Choć znając Jego sceptyczny (żeby nie powiedzieć: niechętny) stosunek do 8K mogę na przykład mieć obawy, że eksperyment będzie przygotowany tak, aby potwierdzić z góry przyjęte wnioski i udowodnić to, co chciało się udowodnić. A następnie tryumfalistycznie obwieścić że @Bobcat nie dostrzegł żadnych różnic.

Gdyby eksperyment był przygotowany przez entuzjastę 8K - może wyniki byłyby zgoła odmienne?

Nie przesądzam nic z góry. Dzielę się jedynie moimi obawami.

Wynik będę wiedział gdy pobawię się w ten eksperyment. Ty (jak wnioskuję z Twoich wpisów) znasz go już dziś. I potwierdzam: tak, wolę gdy zademonstruje to profesjonalista.

Bobcat wiem że zanim coś napiszę ty z góry zakładasz że to będzie dyskusyjne....

Nie boję się o wynik, bo sam na sobie podobne testy wielokrotnie wykonywałem, nie wierzę że masz jakiś nadzwyczajny wzrok.....nawet gdyby tak było byłbyś wyjątkiem potwierdzającym regułę. Pogratulowałbym ci i zaleciłbym kupno najmniejszego telewizora 8K na rynku. :))

...znając Jego sceptyczny (żeby nie powiedzieć: niechętny) stosunek do 8K mogę na przykład mieć obawy, że eksperyment będzie przygotowany tak, aby potwierdzić z góry przyjęte wnioski i udowodnić to, co chciało się udowodnić. A następnie tryumfalistycznie obwieścić że @Bobcat nie dostrzegł żadnych różnic.

Gdyby eksperyment był przygotowany przez entuzjastę 8K - może wyniki byłyby zgoła odmienne?

To prosty test, nie da się go USTAWIĆ pod sceptyków czy entuzjastów....daruj, ale takie podejrzenia są dla organizatora obraźliwe. :(

No to widać że @Maciej Koper musi się rzeczywiście do tego testu mocno przyłożyć....

Musisz Bobcat obiecać jedno, jedno jedyne.

Że nie podważysz wyników eksperymentu stwierdzeniem; "wprawdzie na ekranie 4K nie potrafiłem dostrzec różnicy to gdyby to było 8K to wynik eksperymentu mógłby być inny". :))

Obiecasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.