Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Test będzie przeprowadzony na sprzęcie 4K. Sam @Maciej Koper informował, że sprzętu 8K na tegorocznym Warsaw Audio Show nie będzie. Nie można wykluczyć, że gdyby ten sam test został wykonany na sprzęcie 8K jego wynik byłby diametralnie różny. Właśnie, dzięki większej rozdzielczości ekranu co umożliwiłoby dostrzeżenie drobniejszych szczegółów przy 4K już niedostrzegalnych bądź zamazanych.

Poza tym dwa małe wyjaśnienia.

1. Nic nie muszę. Tym bardziej obiecywać. A już w szczególności Tobie.

2. Kupię sobie to, co będę chciał. Moja kasa, decyzja należy wyłącznie do mnie. To, co tutaj piszecie na wspomnianą decyzję nie ma najmniejszego wpływu.

ie można wykluczyć, że gdyby ten sam test został wykonany na sprzęcie 8K jego wynik byłby diametralnie różny.

lol, ty jednak na prawdę zwyczajnie nie rozumiesz, jak działa rozdzielczość. 8K po prostu magicznie może działać odwrotnie do 4K, FHD, SD i wszystkiego po środku. Możesz za każdym razem uzyskać takie same efekty, no ale w przypadku 8K, no wiecie, może akurat będzie zupełnie odwrotnie xD

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może objaśnisz nam zatem co z tego wynika?

Ukryta Zawartość

To co zrobiłeś to manipulacja.....prawie wszyscy odbierają nc+ z Hotbirda, bo pojedyncze konwertery standardowo zakłada się na anteny satelitarne.

Nie prawie, ale wszyscy odbierają NC+ z Hotbirda, na Astrze go (z tego co wiem) nie ma. Natomiast są anteny dwoma konwerterami (tzw. "z zezem") i wtedy na tunerze NC+ można odbierać również Astrę. Sam mam taką antenę i odbieram. I spacerując w miejscu gdzie mieszkam widzę, że takich anten jest całkiem sporo.

Najpierw zarzucasz mi że nie piszę prawdy a potem potwierdzasz że nieliczni mogą to zobaczyć w HD.....nie zmienia to faktu że NHK oszczędza na nadawaniu z Hotbirda....ironizujesz a przecież napisałem to samo co ty, przecież wiesz że mogą być pojedyncze konwertery do nc+ o których pisałem i jest ich zdecydowana większość i podwójne dwojakiego rodzaju, "zez" i monoblock jaki ja z kolei posiadam.

Po co mi wykłady robisz skoro już kiedyś o tym rozmawialiśmy i powinieneś to zapamiętać.

Test będzie przeprowadzony na sprzęcie 4K. Sam @Maciej Koper informował, że sprzętu 8K na tegorocznym Warsaw Audio Show nie będzie. Nie można wykluczyć, że gdyby ten sam test został wykonany na sprzęcie 8K jego wynik byłby diametralnie różny. Właśnie, dzięki większej rozdzielczości ekranu co umożliwiłoby dostrzeżenie drobniejszych szczegółów przy 4K już niedostrzegalnych bądź zamazanych.

Ujemny już na to odpowiedział, nie ma sensu powtarzać.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jak zwykle nic nie odpowiedział, ale nie dam się wciągnąć w pyskówkę. Bo o to tylko chodziło.

a moje pytanie z 14:55 bez odpowiedzi. Znamienne.

A na mój wpis z 11:02 zapadła wymowna cisza. Znamienne.

Czyżby?

Bobcat dnia 11.10.2018 - 11:02 napisał

Ukryta Zawartość

"Są jakieś pytania?"

Wiele mi się nasunęło po przeczytaniu tego artykułu....na ile z nich odpowiesz?

Może inaczej czy odpowiesz na to najtrudniejsze? :)

Na razie cytat może domyślisz się jakie będzie pytanie, kolorowe paski w 8K to musi być jazda.... :))

"Przy konfiguracji transpondera jaka jest używana obecnie operator ma dostęp do całkowitej przepływności netto na poziomie ok. 84,5 Mbit/s. Wykorzystywany jest precyzyjnie cały transponder o szerokości 36 MHz."

Zanim znowu coś podobnego napiszesz lepiej to sprawdź.

Ograniczona ilość kolorowych pasków po kompresji, bez dźwięku 22.2 zajmuje cały transponder....trzeba to komentować??

A gdzie Rec. 2100, 120 klatek na sek.? HDR itd...

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ograniczona ilość kolorowych pasków po kompresji, bez dźwięku 22.2 zajmuje cały transponder....trzeba to komentować??

A gdzie Rec. 2100, 120 klatek na sek.? HDR itd...

Dla przeprowadzających test nie było to żadnym problemem. Jak widać jest to ból głowy wyłącznie dla Ciebie. Rozumiesz co to znaczy słowo "test"? Jak mówi przysłowie: nie od razu Kraków zbudowano. To są pierwsze kroki z satelitą nad Europą więc nie oczekuj od razu rozwiązań docelowych. Nadawcy oferujący stały program 8K będą dysponowali satelitą o odpowiedniej przepustowości. Możesz o to być spokojny.

Dla przeprowadzających test nie było to żadnym problemem. Jak widać jest to ból głowy wyłącznie dla Ciebie. Rozumiesz co to znaczy słowo "test"? Jak mówi przysłowie: nie od razu Kraków zbudowano. To są pierwsze kroki z satelitą nad Europą więc nie oczekuj od razu rozwiązań docelowych. Nadawcy oferujący stały program 8K będą dysponowali satelitą o odpowiedniej przepustowości. Możesz o to być spokojny.

Bobcat, czy Ty tego naprawdę nie rozumiesz, czy palisz głupa?

Transpondery mają SPRZĘTOWO ograniczone pasmo transponderów i zwiększenie przepustowości będzie wymagało WYMIANY SATELITÓW.

Jak długo to potrwa? Czy będzie to w ogóle opłacalne dla nadawców???

zwiększenie przepustowości będzie wymagało WYMIANY SATELITÓW.

Sądzisz, że obecne będą wieczne? Odpowiadam: nie będą.

Jak długo to potrwa? Czy będzie to w ogóle opłacalne dla nadawców???

O tym zdecydują oni. Nie my tutaj na Forum.

To inaczej Bobcat.

Ilu nadawcom będzie się opłacało wykorzystywać cały transponder na jeden kanał telewizyjny.....niewielu. Dlaczego?

Bo widać jaka polityka, co się opłaca, widać to po mnożeniu kanałów przypadających na jednego nadawcę. Chociaż nam się może wydawać że już kolejnego nie trzeba oni i tak go wprowadzą, bo zysk z reklam się liczy a nie to co nam oferują. :)

Teraz doszliśmy do tego że masz większość kanałów szanujących się telewizji w HD.....trwało to jakiś czas. Pędu do 4K nie widzę....myślę że każda szanująca się telewizja taki kanał mieć będzie.....4K nie zagości zapewne w nadawaniu naziemnym, tu ekonomia jest brutalniejsza... :))

Tym bardziej 8K.

Szybkiej ekspansji 8K nie będzie, bo wszystko świadczy przeciw temu....ty liczysz na jakąś rewolucję technologiczną, wiem.

Tyle tylko że czego się w tej materii nie dotkniemy potrzebna jest taka rewolucja....jesteś aż takim optymistą że uważasz że w najbliższych latach cały rynek związany z telewizją nagle się nam przeobrazi i każdy będzie mógł nadawać własne 8K? :)

Maju dnia 11.10.2018 - 17:14 napisał

"Ograniczona ilość kolorowych pasków po kompresji, bez dźwięku 22.2 zajmuje cały transponder....trzeba to komentować??

A gdzie Rec. 2100, 120 klatek na sek.? HDR itd..."

Bobcat ja wiem co to test....ale ty masz do dzisiaj w głowie ruchomy obraz marzenie a nie kolorowe paski, taki obraz nie prześle się wykorzystując jakieś kompresje które ten obraz pozbawia walorów a nieskompresowanego przesłać nie sposób.

Natury nie oszukasz, by zapisać czterokrotnie więcej szczegółów (4K, 8K) potrzeba odpowiednio więcej danych do tego to samo z klatkami na sekundę i paletą kolorów.....gdzie to upchniesz!!!

A może chcesz szybkiego wprowadzenia okrojonego, takiego "niby 8K" na którym nie dostrzeżesz oszustwa (tak jak to jest z obecnym "niby HD") aż nie porównasz z obrazem wzorcowym.... :))

Ilu nadawcom będzie się opłacało wykorzystywać cały transponder

To jest ich kalkulacja i ich decyzja. Nie nasza tu na Forum.

myślę że każda szanująca się telewizja taki kanał mieć będzie

...

jesteś aż takim optymistą że uważasz że w najbliższych latach cały rynek związany z telewizją nagle się nam przeobrazi i każdy będzie mógł nadawać własne 8K? :)

Kto i kiedy mówił tutaj że CAŁY rynek przesiądzie się na 8K i będzie nadawać WYŁĄCZNIE w tym formacie? Proszę o wskazanie takiego wpisu.

Namiast każdy liczący i szanujący się nadawca będzie miał w swojej ofercie (przynajmniej jeden) kanał 8K jako flagowy produkt. Niewykluczone że będzie on płatny. Możesz to nazwać "wisienką na torcie". Ale zarzut że nie będzie czego oglądać stanie się bezzasadnym.

W domach odbiorniki 8K w pewnym momencie będą standardem.

Jeszcze jedno- zmiana nadawania naziemnego z analogu na dvbt była WYMUSZONA diametralnie innym systemem nadawania i od ioru. To wymusiło po stronie nadawców zmianę ogromnej ilości sprzętu.

W rozpoczęciu nadawania w 8k takiego przymusu nie ma, bo to- wydawałoby się- żadna rewolucja.

Tymczasem jest inaczej. TO JEST REWOLUCJA. Nie w technologii wyświetlanego obrazu, lecz DOSTARCZENIA GO do odbiorcy: w zdecydowanej większości za słabe łącza, w nadawaniu naziemnym BRAK takiej ilości PASMA ANTENOWEGO, a w nadawaniu satelitarnym, nawet transpondery są za cienkie.

JAK NADAWCY MAJĄ PRZEŁAMAĆ TE BARIERY? Kto będzie inwestować tak kosmiczną kasę w iluzoryczną poprawę jakosci???

Maju dnia 12.10.2018 - 08:50 napisał

"Ilu nadawcom będzie się opłacało wykorzystywać cały transponder"

To jest ich kalkulacja i ich decyzja. Nie nasza tu na Forum.

Podejmą jakiekolwiek rozważania o tej kalkulacji jedynie najzamożniejsi.... :(

"myślę że każda szanująca się telewizja taki kanał mieć będzie

...

jesteś aż takim optymistą że uważasz że w najbliższych latach cały rynek związany z telewizją nagle się nam przeobrazi i każdy będzie mógł nadawać własne 8K? :)"

Kto i kiedy mówił tutaj że CAŁY rynek przesiądzie się na 8K i będzie nadawać WYŁĄCZNIE w tym formacie? Proszę o wskazanie takiego wpisu.

Namiast każdy liczący i szanujący się nadawca będzie miał w swojej ofercie (przynajmniej jeden) kanał 8K jako flagowy produkt. Niewykluczone że będzie on płatny. Możesz to nazwać "wisienką na torcie". Ale zarzut że nie będzie czego oglądać stanie się bezzasadnym.

Cieszy kolejna zmiana Twojej narracji....nasze wysiłki widać nie idą na marne. :)

Już nie piszesz że 8K coś nam z rynku wyprze, to cieszy że coś wreszcie zrozumiałeś.

Pisząc "każdy będzie mógł nadawać" miałem na myśli każdego kto posiada jakieś stacje, kanały TV.....przez myśl mi nie przeszło to co mi imputujesz, że w jakiejś realnej niedalekiej przyszłości wszyscy przejdą na 8K. :))

Jeżeli nic nadzwyczajnego się nie wydarzy to kiedyś tak będzie że szanującego się nadawcę 8K skusi tak bardzo że zacznie tak nadawać.....tu nie ma chyba między nami sporu, spieramy się cały o ilość tych nadawców i o termin w jakim to może nastąpić.

W domach odbiorniki 8K w pewnym momencie będą standardem.

To już rozstrzygnęliśmy.

Produkcja matryc wysokiej rozdzielczości to najmniejszy problem w tej sprawie....jest to tanie i będzie coraz tańsze.

Może tak jednak być że oglądać na tych telewizorach będziemy w większości HD, może jakiś mniej znaczący ułamek 4K i na palcach (jednej ręki) liczonych programów 8K.....i nie tak prędko to nastanie, oj nie tak prędko. :))

Ostatnio czytałem ciekawy artykuł, odkąd w technice produkcyjne trochę upowszechniła się cyfra (no bo wiadomo, część dalej leciała i leci na analogu bo lepsiejszy) - to sporo materiałów zostało zarejestrowanych w 4K - swoboda w postprodukcji itd.

Następnie materiał 4k konwertowano do FHD i puszczano do ludzi, po czym oryginały 4K niszczono, bo nikt nie przypuszczał, że to się może kiedyś do czegoś przydać i nie było komu płacić za przechowywanie tego.

Także z reedycjami 4K części filmów nakręconych przez ostatnie 10 lat może być znacznie większy problem, niż z reedycjami filmów nakręconych 50 lat temu.

Podejmą jakiekolwiek rozważania o tej kalkulacji jedynie najzamożniejsi.

Zgoda. Dlatego pisałem o liczących się i szanujących stacjach. Zaryzykuję tezę, że w głównej mierze będą to nadawcy publiczni. NHK właśnie do tej grupy się zalicza.

Cieszy kolejna zmiana Twojej narracji....nasze wysiłki widać nie idą na marne. :)

Już nie piszesz że 8K coś nam z rynku wyprze, to cieszy że coś wreszcie zrozumiałeś.

Proszę nie uzurpować sobie zasług nienależnych i nie nadinterpretować moich wpisów. Czy gdzieś pisałem, że 8K będzie wyłącznym i jedynym standardem, w jakim nadawane będą programy?

kiedyś tak będzie że szanującego się nadawcę 8K skusi tak bardzo że zacznie tak nadawać.....tu nie ma chyba między nami sporu, spieramy się cały o ilość tych nadawców i o termin w jakim to może nastąpić.

Jeżeli to nie będzie nadawca publiczny to pewnie skusi go możliwość uczynienia programu 8K płatnym. Cena abonamentu adekwatnie wysoka do jakości obrazu.

Może tak jednak być że oglądać na tych telewizorach będziemy w większości HD, może jakiś mniej znaczący ułamek 4K i na palcach (jednej ręki) liczonych programów 8K.....i nie tak prędko to nastanie, oj nie tak prędko. :))

Tu również się zgadzamy, z zastrzeżeniem że nie "może tak być" lecz tak będzie. Do tego dochodzą jeszcze kanały SD, które nie sądzę aby znikły z rynku. Może rynek przywykły do lepszej jakości obrazu nadawanego w wyższych rozdzielczościach wymusi aby te programy również były lepiej nadawane (mam na myśli bitrate).

Kiedy programy 8K zagoszczą w ofercie? NHK w 2020. Inni prawdopodobnie 2 - 3 lata później. Więc nie jest to aż tak odległa przyszłość.

Bobcat już było tu podawane, że NHK rusza z programem 8K w grudniu tego roku....znowu poślizg o dwa lata???

Skąd masz takie informacje?

No to co do terminów nadawania znowu podajesz dalsze, w 2013 pisałeś;

"Mnie się wydaje, że za jakieś 5, może 7 lat 8K się pojawi w Europie."

Optymizm rósł bo w 2015;

"8K jest nieuniknione. Oferta rynkowa w tej rozdzielczości to kwestia 2, max 4 lat"

"Już nie piszesz że 8K coś nam z rynku wyprze, to cieszy że coś wreszcie zrozumiałeś."

Proszę nie uzurpować sobie zasług nienależnych i nie nadinterpretować moich wpisów. Czy gdzieś pisałem, że 8K będzie wyłącznym i jedynym standardem, w jakim nadawane będą programy?

Piszę to co pamiętam że ty pisałeś i nie pisałem tego co sugerujesz....nie pisałeś że standard 8K szybko wyprze 4K z rynku?

....skusi go możliwość uczynienia programu 8K płatnym. Cena abonamentu adekwatnie wysoka do jakości obrazu.

To też nowa narracja....już nie trafi 8K pod strzechy? :(

Jedynie na salony i na pałace. :))

Bobcat już było tu podawane, że NHK rusza z programem 8K w grudniu tego roku....znowu poślizg o dwa lata???

Skąd masz takie informacje?

Masz rację. Przepraszam za omyłkę i dziękuję za sprostowanie. Nie wiem co mi się pokićkało z tym 2020.

No to co do terminów nadawania znowu podajesz dalsze, w 2013 pisałeś;

"Mnie się wydaje, że za jakieś 5, może 7 lat 8K się pojawi w Europie."

Natomiast opóźnienie Europy w stosunku do NHK wydaje mi się, że należy podtrzymać: 2 - 3 lata. To by się zgadzało z tym co tutaj umieściłeś: 2013 + 7 = 2020.

Optymizm rósł bo w 2015;

"8K jest nieuniknione. Oferta rynkowa w tej rozdzielczości to kwestia 2, max 4 lat"

Optymizm się zmaterializował. Mamy 3 lata (a więc w wymienionym przedziale czasowym) po cytowanym wpisie. I rusza NHK.

nie pisałeś że standard 8K szybko wyprze 4K z rynku?

I wcale tego nie wykluczam. @arkadowski twierdzi, że FHD to będzie segment Standard, 4K - Premium, 8K - Hi-End. Mnie się z kolei wydaje (nie oczekuj źródeł, to są moje osobiste przypuszczenia), że 4K w ogóle straci rację bytu, jako typowe "ni pies ni wydra - coś na kształt świdra" (jak mawiał pewien polityk epoki minionej).

To też nowa narracja....już nie trafi 8K pod strzechy? :(

Jedynie na salony i na pałace. :))

Dlaczego? Przecież napisałem przypuszczenie, że głównymi nadawcami 8K będą prawdopodobnie stacje publiczne. A więc będą to programy na które nie trzeba wykupywać abonamentu.

Swoją drogą to Ci współczuję. Zamiast skupić się na meritum rozmowy - 99% swojego wysiłku poświęcasz szukaniu (nieraz bardzo archiwalnych) haków na mnie i cały czas kierujesz się zasadą "do czego by tu jeszcze można będzie się przyczepić?".

To się nazywa zła wola.

Raz piszesz że będą kodowane i stosownie do jakości drogie, teraz znowu że bezpłatne....znowu stoisz w rozkroku. :))

Dobra żartuję.....jedna stacja bezpłatna (bo nadawcy publicznego) na kraj, to wszystko co ma trafić pod strzechy, to nadal niewiele....

Nie wiem co mi się pokićkało z tym 2020.

To jedna z wielu podawanych dat wprowadzenia przez NHK 8K.....od 2016 -2020, wyszło pośrodku, jeżeli w grudniu ruszy. :))

Natomiast opóźnienie Europy w stosunku do NHK wydaje mi się, że należy podtrzymać: 2 - 3 lata. To by się zgadzało z tym co tutaj umieściłeś: 2013 + 7 = 2020.

Wątpię....

"Optymizm rósł bo w 2015;

Optymizm się zmaterializował. Mamy 3 lata (a więc w wymienionym przedziale czasowym) po cytowanym wpisie. I rusza NHK.

Ofertą rynkową nazywasz fakt że w tym roku Japonii ruszy 8K??

Żartujesz?

Jak mam z tej "oferty rynkowej" skorzystać?? :))

'nie pisałeś że standard 8K szybko wyprze 4K z rynku?"

I wcale tego nie wykluczam. @arkadowski twierdzi, że FHD to będzie segment Standard, 4K - Premium, 8K - Hi-End. Mnie się z kolei wydaje (nie oczekuj źródeł, to są moje osobiste przypuszczenia), że 4K w ogóle straci rację bytu, jako typowe "ni pies ni wydra - coś na kształt świdra" (jak mawiał pewien polityk epoki minionej).

Wbrew temu co piszesz (tu i wielu innych tematach) i do czego zmierza to co wytłuściłem w Twoim wpisie, twierdzę (i można przytoczyć niezbite na to dowody) że między HD a 4K jest identyczna różnica jakościowa (ROZDZIELCZOŚĆ) jak między 4K a 8K....porównywanie tego do HD Ready to pudło, strzał w kolano, bo to dzieliło SD od HD, a z kolei SD od HD dzieli mniej więcej to samo co HD i 4K

Dlatego skłaniam się ku temu co napisał @arkadowski.

Swoją drogą to Ci współczuję. Zamiast skupić się na meritum rozmowy - 99% swojego wysiłku poświęcasz szukaniu (nieraz bardzo archiwalnych) haków na mnie i cały czas kierujesz się zasadą "do czego by tu jeszcze można będzie się przyczepić?".

Nie masz czego mi współczuć.

Gdybym nie potwierdził tego co pamiętam cytatem, napisałbyś że zmyślam.

Gdybym, nie daj Bóg, nie znalazł potwierdzenia na to o czym piszę byłoby jeszcze gorzej, nazwałbyś mnie (jak to już bywało) kłamcą, poza tym straszysz moderacją....nie dziw się że wolę, zanim coś powiem na Twój temat, mieć na to dowód w postaci cytatu.

Własne słowa, cytaty nazywasz hakami?? Osobliwe....

@arkadowski twierdzi, że FHD to będzie segment Standard, 4K - Premium, 8K - Hi-End.

o co za wspaniała ewolucja poglądów :)

Tylko, ze z tym jest jeden poważny problem, którego ciągle nie możecie uchwycić.

Tu prawidła ze świata audio nie będą działać.

W audio wszyscy, standard, premium i hi-end jadą na dokładnie tych samych nagraniach.

A video tymczasem trzeba wyprodukować materiał od samego początku z przeznaczeniem dla każdego segmentu. Przyjmijmy najprościej, że koszt 4K jest 2 razy większy niż FHD, a koszt 8K jeszcze dwa razy większy niż 4K. Czyli koszt 8K jest 4 razy większy niż FHD.

Kolejny raz zadam to pytanie. Kto pokryje 4ro krotny wzrost kosztów dostawców kontentu? 5% grupa hiendowców? Będą kupować filmy po kilka tysiaków?

To kolejny dowód na to że bez rewolucji w branży i jednocześnie jakiejś rewolucji technologicznej rozwój nie nastąpi tu szybko.... ;(

Ps. Zgodziłem się z @arkadowskim dlatego, że @Bobcat nie podał żadnego terminu kiedy coś takiego ma szansę zaistnieć. :))

Przyjmijmy najprościej, że koszt 4K jest 2 razy większy niż FHD, a koszt 8K jeszcze dwa razy większy niż 4K. Czyli koszt 8K jest 4 razy większy niż FHD.

Kolejny raz zadam to pytanie. Kto pokryje 4ro krotny wzrost kosztów dostawców kontentu? 5% grupa hiendowców? Będą kupować filmy po kilka tysiaków?

Film na BD kosztuje kilkadziesiąt zł. Na BD UHD - 130 zł. Zgadza się. W przybliżeniu 2 × drożej. Dlaczego film 8K miałby kosztować kilka tysięcy? A nie 250 - 300 zł?

Ktoś tutaj sam sobie przeczy.

Dlaczego film 8K miałby kosztować kilka tysięcy? A nie 250 - 300 zł?

Bo hiendowców jest 5%.

Przyjmij sobie średni budżet letniego blockbustera 150 milionów. Jeśli chcesz mieć tego blockbustera w 8k, to masz już 300 milionów.

Kręcenie w 8k kosztowało 150 milionów, które ktoś musi pokryć. Przyjmuje się, że żeby film się zwrócił musi zarobić dwukrotność swojego budżetu. Więc wydanie 150 milionów więcej na produkcję, oznacza, że film musi zarobić 300 milionów więcej.

Ponieważ te 300 milionów nie zwróci się z kin, bo w kinach nie będzie 8K, to całość tej kwoty musi się zwrócić z rynku home video. Najlepiej sprzedający się bluray zeszłego roku znalazł 3 miliony nabywców. Załóżmy, że hiendowców jest 5% tej liczby, czyli - 150k. Tak więc 300 milionów dolarów musi pokryć 150k hiendowców.

3mln/150k = 2k$ = ~6k zł

To w zasadzie wyklucza całkowicie możliwość wprowadzenia 8K, dopóki koszty 8k wielokrotnie nie zmaleją, i ogranicza możliwe produkcje w tym standardzie w zasadzie do wszystkiego, co nie wymaga wielkiej postprodukcji - filmy przyrodnicze, podróżnicze, sport - z kolei dla takich treści nikt nie będzie kupował ekranów po 200" i koło się zamyka.

4K jest również ułamek widzów domowych, w kinach tego nie ma. A jednak w cenach (BD-UHD dwukrotnie droższy od BD) sprawdza się podana przez Ciebie prawidłowość, że produkcja 4K kosztuje dwa razy więcej niż FHD. Dlaczego w 8K raptem ma to iść wykładniczo do góry? Sorry ale przestawione wyliczenia wydają się być naciągane, oparte na sufitowych założeniach, pod z góry przyjętą tezę.

4K jest również ułamek widzów domowych, w kinach tego nie ma.

W kinach 4k jest od zawsze, więc tu dodatkowy koszt jest nieporównywalnie mniejszy.

I było to pisane już po 3 razy. To jest żenujące jak ignorujesz podstawowe fakty albo okazujesz całkowite dla nich niezrozumienie, dowodząc, że to dla ciebie kompletnie abstrakcyjne tematy i "pierwsze słyszę".

Ciekawe jestem ilu jeszcze jest takich pasjonatów 8k, wielkich miłośników najwyższej jakości, pozbawionych elementarnej wiedzy o kinie.

Dlaczego w 8K raptem ma to iść wykładniczo do góry?

W 4k efekty specjalne ciągle są w 2k, bo koszt produkcji jest za duży. W przypadku 8K dalej chcesz mieć efekty w 2k?

Sorry ale przestawione wyliczenia wydają się być naciągane, oparte na sufitowych założeniach, pod z góry przyjętą tezę.

No to proszę bardzo, zmniejsz o połowę koszty (zamiast 150 mln masz 225mln, zwiększ dwukrotnie liczbę hiendowców, masz 500$ za film w 8K.

W kinach 4k jest od zawsze

Nieprawda.

No to proszę bardzo, zmniejsz o połowę koszty (zamiast 150 mln masz 225mln, zwiększ dwukrotnie liczbę hiendowców, masz 500$ za film w 8K.

Sufitologii ciąg dalszy.

Nieprawda.

A właśnie, że prawda xD

Sufitologii ciąg dalszy.

lol, to jest wg ciebie argument czy co?

Skąd ta wiedza? Możesz podrzucić jakieś źródło?

A co, nie widziałeś różnicy?

Poza tym, znowu, jest to kolejny temat który powraca w tym wątku, bo za pierwszym razem nie przebił się do świadomości eksperta.

To jest mega żenujące.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.