Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to się wszystko szybko zmienia, hehe. Jakiś czas temu jak pokazałem nastolatkowi kasetę magnetofonową Basfa Chrome Maxima, to myślał, że to produkt obcej cywilizacji:) Nie mówiąc już o floppy discu do komputera (5,25'').

Pozdro,

Yul

Zmienia się zmienia. Kilka razy słyszałem vinylu, ale niestety nie miałem nigdy porównania na tym samym sprzęcie skonfrontować go z CD. Jestem młody i liczy się dla mnie jakość muzyki, ale jak wspomniał sly nie zawsze ma się czas na swoje hobby i ciągłe gonienie króliczka. Może kiedyś będzie mi dane posłuchać dobrego vinylu w moim domu bo jest to dla mnie do dnia dzisiejszego zagadka - jak to gra?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zmienia się zmienia. Kilka razy słyszałem vinylu, ale niestety nie miałem nigdy porównania na tym samym sprzęcie skonfrontować go z CD. Jestem młody i liczy się dla mnie jakość muzyki, ale jak wspomniał sly nie zawsze ma się czas na swoje hobby i ciągłe gonienie króliczka. Może kiedyś będzie mi dane posłuchać dobrego vinylu w moim domu bo jest to dla mnie do dnia dzisiejszego zagadka - jak to gra?

Nie ma nic lepszego do słuchania muzyki jak vinyl (to jest moje zdanie) i bardzo bym Cię do tego namawiał. Są jednak pewne "ale":

1) na początku zwykle płaci się tzw. frycowe, bo część licznych zakupów (sam gramofon, często osobno ramię, wkładka, pre gramofonowe, akcesoria, itp.) może być nieoptymalna,

2) to hobby jest drogie i staje się coraz droższe,

3) trzeba mieć trochę czasu i cierpliwości, tu nic nie zagra jak sam tego nie ogarniesz.

Pozdro,

Yul

Są jednak pewne "ale":

1) na początku zwykle płaci się tzw. frycowe, bo część licznych zakupów (sam gramofon, często osobno ramię, wkładka, pre gramofonowe, akcesoria, itp.) może być nieoptymalna,

3) trzeba mieć trochę czasu i cierpliwości, tu nic nie zagra jak sam tego nie ogarniesz.

Pozdro,

Yul

Ano wlasnie ...Jest to drogie hobby i jeżeli ktoś nie ma do tego serca oraz funduszy moze sobie odpuścić zwłaszcza ze " kompakty" w sklepach (nie) dla idiotów rozdają obecnie za półdarmo .

Czy one na pewno gorzej zagrają niż winyl? Jeżeli nawet to jest to jakaś istotna różnica ?

Ja osobiscie uwielbiam winyle , gramofony (mam ich 3 ) i wszystkie duperele potrzebne do tego hobby ... Sam nośnik czyli winyl traktuję hobbystycznie -kolekcjonersko i w pewnym sensie jako pewien rodzaj lokaty ... Te stare rzadkie czarne płyty nie beda tracić na wartości a wręcz przeciwnie .

Uważam natomiast z nowymi gdyż przy obecnych cenach CD naprawde trzeba sie puknąć w czaszkę i zastanowić .

Na pytanie "co lepiej gra ?" odpowiadam ze jedno i drugie gra inaczej co nie znaczy lepiej czy gorzej .

Edytowane przez Lucass
Gość rydz

(Konto usunięte)

Na pytanie "co lepiej gra ?" odpowiadam ze jedno i drugie gra inaczej co nie znaczy lepiej czy gorzej .

Tyle że u mnie jest jedno ale , mianowicie , z vinyla nie usłyszałem jeszcze wynaturzenia w stylu np , fortepian stoi jak "byk" na wysokości 150-170 cm od podłogi.

Takie różne" karykatury " brzmieniowe słyszę z nie jednego cd .

Czy one na pewno gorzej zagrają niż winyl? Jeżeli nawet to jest to jakaś istotna różnica ?

Te "kompakty" ze sklepu nie dla idiotów w większości grają gorzej.

Nawet nie ma co porównywać z dobrymi, starymi winylami.

A kto kupuje kompakty w sklepie dla idiotow?

Ja kupuje wydawnictwa Dutton Vocalion, te brzmią fantastycznie. BTW są przez nich w wiekszosci przygotowywane z masterôw analogowych.

Ja Dod i innych Gag nie slucham.

Pozdor

Muszę przewietrzyć mój system…

Te "kompakty" ze sklepu nie dla idiotów w większości grają gorzej.

Dokładnie jak z vinylami , jedne są lepiej zrealizowane a drugie gorzej . Jedni twierdza ze nowe grają lepiej a inni ze stare .Na pewno stare mają wartość kolekcjonerską. Co do CD to ze one są ze sklepu MM nie znaczy ze z zasady mają grać gorzej . Itd itp .Ehhh...

Gość Rob Roy

(Konto usunięte)

Jak to się wszystko szybko zmienia, hehe.

Yul

Drobnorowkowa plyta stereofoniczna (tzw. Vinyl) jest starsza od plikow na CD raptem o 25 lat - tak, tyle wystarczylo, a pliki maja juz 31 lat i jakos o zmianie nie slychac :)

Yulu - z twoją tezą się nie zgadzam - to hobby nie jest drogie, wręcz powiedziałbym, że jest relatywnie bardzo tanie - bo cd potrafi podobno zabrzmieć analogowo tylko na bardzo drogim sprzęcie - a jak potrafi zabrzmieć winyl za 2 złote na budżetówce, to ja wiem bardzo dobrze i mówię Wam, że jest to miód, malina - lepsza jest tylko młoda dziewczyna :) a dobre brzmienie z cd to między bajki można sobie włożyć.....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Drobnorowkowa plyta stereofoniczna (tzw. Vinyl) jest starsza od plikow na CD raptem o 25 lat - tak, tyle wystarczylo, a pliki maja juz 31 lat i jakos o zmianie nie slychac :)

Powiedzmy, ze komercyjnie pliki istnieja od 2000 roku, wtedy Philips wypuscil na rynek pierwszy na swiecie odtwarzacz mp3 o nazwie RUSH, czytajacy z karty pamieci bodajze Smart Memory (taka duza plaska) o pojemnosci cale 64MB, a potem wypuscil pierwszy przenosny odtwarzacz Expanium czytajacy pliki mp3 z plyty CD (ze 3 miesiace temu wywalilem go na smietnik). Wszystko wczesniej to byly proby i badania. Potem poszlo lawinowo.

Pozdro

Yulu - z twoją tezą się nie zgadzam - to hobby nie jest drogie, wręcz powiedziałbym, że jest relatywnie bardzo tanie - bo cd potrafi podobno zabrzmieć analogowo tylko na bardzo drogim sprzęcie - a jak potrafi zabrzmieć winyl za 2 złote na budżetówce, to ja wiem bardzo dobrze i mówię Wam, że jest to miód, malina - lepsza jest tylko młoda dziewczyna :) a dobre brzmienie z cd to między bajki można sobie włożyć.....

. Z tubowego patefonu z lat 30-ych na 78 brzmi jeszcze ciekawiej. Edytowane przez pmcomp

a jak potrafi zabrzmieć winyl za 2 złote na budżetówce, to ja wiem bardzo dobrze

Ja też wiem, ale to było traumatyczne przeżycie...brrr!

Bo gramofon odziedziczyli po rodzicach podobnie jak płyty a resztę płyt kupują w vinylowych śmietnikach po 5-10 zł. Proste.

A zresztą to i tak promil młodych ludzi bo reszta słucha z mp3 i ma w D…i vinyle i CD i dobrą jakość muzyki.

- jeżeli sądzisz, że winyla słuchają tylko stare pryki, to jesteś w dużym błędzie....

- jeżeli sądzisz, że winyla słuchają tylko stare pryki, to jesteś w dużym błędzie....

Nie, nie tylko, dwie dziewczynki o ktorych juz pisano na 100 tys innych mlodziakow.

excel ... nie mierz swiata sobą bo taki nie istnieje.

Skoro jak ktos podawal nisza winyla ma. 1,5% calosci sprzedazy na fizycznych nosnikach bez sprzedazy plikow, streamingu i piractwa to winyl pozostaje tylko dla takich prykow i maniakow jak my. Sorry.

I jesli jakis nastolatek slucha winylu to jest walniety na umysle, wywalony poza nawias swojej spolecznosci, uposledzony albo slyszacy inaczej (bez obrazy, nie chcialem nikogo obrazic). Tak jest, czy nam sie to podoba czy nie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość Rob Roy

(Konto usunięte)

Powiedzmy, ze komercyjnie pliki istnieja od 2000 roku, wtedy Philips wypuscil na rynek pierwszy na swiecie odtwarzacz mp3 o nazwie RUSH,

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sony_CDP-101 - to byl pierwszy na swiecie komercyjny odtwarzacz plikow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to byl pierwszy na swiecie komercyjny odtwarzacz plikow.

Zwracam honor, mialem na mysli odtwarzanie przenosne.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- stary czy młody - jak ktoś lubi słuchać muzyki, to zależy mu na jak najlepszej jakości...i wybiera winyl ! - problem w tym, że młodzież w większości nie jest poinformowana, jaki potencjał brzmieniowy drzemie w czarnej płycie - ja staram sie głosić tę dobrą nowinę....

- stary czy młody - jak ktoś lubi słuchać muzyki, to zależy mu na jak najlepszej jakości...i wybiera winyl ! - problem w tym, że młodzież w większości nie jest poinformowana, jaki potencjał brzmieniowy drzemie w czarnej płycie - ja staram sie głosić tę dobrą nowinę....

To zostan winylowym ksiedzem i edukuj czarny lud w Afyce, tam drzemie przyszlosc tego swiata.

Bo mlodziez starej czesci swiata, hameryki i zoltej azji ma to w doopie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

To zostan winylowym ksiedzem i edukuj czarny lud w Afyce, tam drzemie przyszlosc tego swiata.

Bo mlodziez starej czesci swiata, hameryki i zoltej azji ma to w doopie.

Pozdro

Oj, Piotruś, Piotruś, a myslałem, że mądre z Ciebie dziecko. Co Ty kijem Wisłę chcesz zawracać? Nie masz czego słuchać? Czasu masz za wiele, aby na kopanie się z mułem przeznaczać?

No weź mnie wesprzyj czymsik, bo zwątpię w Ciebie:-)

W.

Oj, Piotruś, Piotruś, a myslałem, że mądre z Ciebie dziecko. Co Ty kijem Wisłę chcesz zawracać? Nie masz czego słuchać? Czasu masz za wiele, aby na kopanie się z mułem przeznaczać?

W.

W.

Noooo ... slucham wlasnie .... winyla zeby bylo smieszniej i pedzluje moja nowa polke pod caly sprzet audio stereo ... bedzie fajnie. Podwieszona na sciane, sciana na wlasnym fundamencie 2 m wglab, bedzie niezalezna od podlogi. Wszystko na jednej polce a gramofon na drugiej niezaleznej. Specjana konstrukcja, mocowania na zamowienie od slusarza, polka custom z Castoramy z klejonefo super drewna.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

I jesli jakis nastolatek slucha winylu to jest walniety na umysle, wywalony poza nawias swojej spolecznosci, uposledzony albo slyszacy inaczej

Coś takiego może napisać tylko ktoś, kto jest nie w pełni zrównoważony emocjonalnie.

Odnoszę wrażenie, że pewnej grupie osób zależy tutaj dyskryminowaniu winyla za wszelką cenę.

Coś takiego może napisać tylko ktoś, kto jest nie w pełni zrównoważony emocjonalnie.

Odnoszę wrażenie, że pewnej grupie osób zależy tutaj dyskryminowaniu winyla za wszelką cenę.

Dziekuje za uznanie ... polecam sie na przyszlosc.

Polecam przyslowie o zwracanij Wisly kijem.

Winyl sucks pomimo, ze wydalem na niego gruba kase. Pasuje Ci?

Ale ... muza RZĄDZI.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość vasa

(Konto usunięte)

jesli jakis nastolatek slucha winylu to jest walniety na umysle, wywalony poza nawias swojej spolecznosci,

Albo jest hipsterem, trendseterem i przywódcą lokalnego stada :)

Otóż to.

Pozdro

:)

W.

Mowisz i masz ... co moge dla Ciebie zrobić?

Wlasnie z UK przylecial Nakamichi 670ZX po tuningu (pozdrowienia dla fachowca znanego z czesci Magnetofony) i kalibracji ... ale bedzie zabawa.

W srode montuje polke i ustawiam klamory

Pozodro

Edytowane przez pmcomp

Podwieszona na sciane, sciana na wlasnym fundamencie 2 m wglab, bedzie niezalezna od podlogi. Wszystko na jednej polce a gramofon na drugiej niezaleznej. Specjana konstrukcja, mocowania na zamowienie od slusarza,

No to będziesz miał prawie jak ja:-) Ja powiesiłem półki (firmy nie podam) w ścianie 3 piętrowej kamienicy, wys mieszkań 3,60m, grubość muru, 65cm. Blaty pólek na tłumikach olejowych. Dla trzech gramofonów. Powierzchnia salonu 32,60m/kw. Kubatura, oblicz sam bo nie pamiętam, w skrócie w ch...j Systemy 2 razy stereo, plus raz mono, tj. monoblock lampa plus zestaw głośnikowy własny, Bas 12inch w obudowie zamkniętej, średnica 2 x 8inch szerokopasmowy pod katem 120', wysokotonowe, 3x, 2,5inch z soczewką akustyczną.

W.

Ps.

doczytałem. Jak sie dasz zauroczyc Nakowi, to już jeteś całkiem wkopany w analog. Jak my:-)

Współczuję:-)

Serdeczności Włodek.

Edytowane przez vlado

Nie, nie ... jeden gramofon, moze drugie ramie dla mono w zupelnosci mi wystarczy. Nie bede sie z Toba scigac. Za to fundament mam wlasny, bez sasiadow. A pokoj odsluchowy tez niczego sobie, 43mkw typu kosciol, 2,40 wys scian a potem dach dwuspad gdzie do kalenicy jest chyba ze 4,30, nie pamietam dokladnie. Kubatura jest, dzwiek z cyfry ma sie gdzie rozchodzic :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość vasa

(Konto usunięte)

oblicz sam bo nie pamiętam, w skrócie w ch...j Systemy 2 razy stereo, plus raz mono, tj. monoblock lampa plus zestaw głośnikowy własny, Bas 12inch w obudowie zamkniętej, średnica 2 x 8inch szerokopasmowy pod katem 120', wysokotonowe, 3x, 2,5inch z soczewką akustyczną

Policzyłem dwa razy.

Wyszło że 2m przed kolumną, lekko w lewo, wypali dziurę w podłodze :)

3757397047_d826257113_z.jpg

nie ... Ty policzyles wypalenie dziury u mnie :)

Wkrotce zamieszcze pogladowe wypociny.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

W dyskusji pt: "Deep Listening: Why Audio Quality Matters", do której miły nasz kolega zamieścił link:

niejaki Craig Street (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) mówi, że za każdym razem jak zrobił jakieś nagranie na taśmie matce, a potem usłyszał to z winyla, to niestety nie był zbytnio zachwycony, bo winyl jednak brzmiał inaczej i gorzej.

Ale chyba prawie nikt tego nie słuchał.

Z drugiej strony jak na Audio Show słyszę winyle z tych "referencyjnych" systemów to też nie zawsze jestem zachwycony.

Zazwyczaj, chociaż nie zawsze, do razu słychać że to winyl.

Z drugiej strony mam winyle, które jednak zachwycają.

Argumentami można rzucać we dwie strony, bez końca, ale w tym przypadku chyba właśnie o to rzucanie chodzi.

No i żeby nie było końca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Policzyłem dwa razy.

Wyszło że 2m przed kolumną, lekko w lewo, wypali dziurę w podłodze :)

3757397047_d826257113_z.jpg

U mnie goście, ni domownicy, nie sikaj na podłogę. Co ma tę dziurę wypalić?

Podpowiedz to się jakoś zabezpieczę:-)

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi