Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Panowie, wracam z wakacji a tu wszystko po staremu. No może nie wszystko, bo nasz zajefajny diskomaniak, czy jak on tam wystepuje- sly30 czy accu czy rochu (roch to powiedzcie mi klakier diskomaniaka/accu czy inny fizycznie człek ? Bo nie łapię się już w tym g...nie. A w temacie- chyba wczoraj w TV padła świetna informacja, że za takie hejterowanie na forach z wyzywaniem i straszeniem pobiciem jakie uprawial Diskomaniak grozi coś więcej niż tylko zbanowanie.

Ale w temacie serio- przez lato sporo się zmieniło- luknąłem na stronę Q21 a tam tylko odsłuchy przetworników DAC, w sklepie nie dla idiotów wysprzedają płyty CD po 9zł a ustawiają wielkie stoiska płyt vinylowych. Bravo !

Natomiast dla wyczyszczenia atmosfery proponuję luknąć w przyszłość. Czy za kilka lat ktoś będzie jeszcze serio traktował płyty CD ? Nie ! W studiach nagraniowych nagrywa się tylko i wyłącznie geste pliki studyjne (w uproszczeniu, ale rozmawiam z inteligentnymi ludźmi więc wszyscy kumają). Taki8 zapis będzie udostępniany odpłatnie czy za darmochę ludziskom i wszystko. Każdy w domu będzie spokojnie taki sygnał 32/768 czy DSD spokojnie odtwarzał na swoich DAC-ach (już takie są) i po sprawie.

Z drugiej strony dysponując większą ilością czasu wyłączę kompa, wyjmę z koperty vinyla którego kupiłem dzięki wcześniejszemu zapoznaniu się z zawartością muzyczną przez wysłuchanie wspomnianego pliku studio master i tyle. Obecnie jest z tym problem, bo słucham płyty CD i nie kupuję wydania na vinylu bo po co skoro nie da się tego słuchać. Potem okazuje się że trzeba było kupić bo z vinyla da się słuchać, ale już po zawodach bo nakład wyczerpany.

Jeszcze jedna sprawa- producenci i wydawcy muszą się spieszyć. Ostatnio mocno wsiąkłem w słuchanie (wraz z oglądaniem) płyt BluRay. Jakość kosmicznie lepsza od CD, do tego obraz. Ktoś tu niedawno napisał że koncertów nie słucha się już z CD a tylko i wyłącznie z BluRay właśnie ze względu na jakość. Do tego płyty BluRay audio i pozamiatane. czy ktoś będzie jeszcze kiedyś zainteresowany samym dźwiękiem ? Praktycznie każdy z sąsiadów kupił już minimum 46 cali do tego solidne audio typu Denon 7.1 z odtwarzaczem BluRay. Skrzynka wódy temu kto powie że z płyty CD uzyska lepszą jakość z nagrania koncertu Iron Maiden niż z takiego kina domowego. Nigdy ! Natomiast vinyl jest w stanie stawić czoła zarówno całą zabawą z wyjmowaniem płyty z pięknej koperty 4LP jak i dzięki temu że dźwięk jest dynamiczny i przyjemny dla ucha.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Pytanie takie. Zagadka. Bo nieotagowałem i nie opisałem tego.

Czy wiecie co to za płyta została zripowana, zespół jaki?

Fakty, "suche" fakty.

Tylko 3 minuty, zapraszam do poszukiwań szumów i trzasków...

http://vimeo.com/72934776

from 96 khz/24 bit ... to 44,1 khz/16 bit

Ad Fontes turntable with oryginal 14" AF tonearm, Sumiko Blue Point No.2 HOMC cartridge, JJ 283 tube phono preamp, ESI juli@ soundcard, Ad Fontes and Oyaide PA-02 interconnects, Okki Nokki Record Cleaning Machine. Ripped in Mackie Tracktion 2 with 96000 Hz sample rate and 24-bit sample format. The video was edited and rendered with Nero 12 Patinum using the Windows Media Audio 9 codecs.

Accucu, nie ma czegos takiego jak "CD moim zdaniem brzmi kiepsko"! 16 bitów jest do doopy i swoimi mantrami tego nie zmienisz.Drepczesz chłopie w miejscu.Nie mówię w ogóle,że cyfra to kiepski wynalazek, ale CD to kompletny archaizm jeśli chodzi o nośnik.Na 700 MB to sobie można nagrać filmik w DivXie.

Jakże małym człowiekiem trzeba być żeby w ten sposób oceniać innych zachowując się samemu tak a nie inaczej

Że się tak wyrażę - no właśnie... To tyle , jeśli chodzi o przepychanki z Panami z Krakowa. Zdrowia i szczęścia życzę i - mnóstwo chętnych do polemik z Wami. Jacek. Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Obiecanki cacanki no ale sąsiada mam dobrego, pożyczył mi lepszą kamerkę i chwała MU za to.

W dalszym ciągu jestem za biedny na zakup nowej :)

Dlaczego lubię muzykę z winyla ?

Paręnaście latek temu aranżacja muzyczna była sztuką, szukało się brzmienia...

Dzisiaj CI panowie ( nie wszyscy rzecz jasna... ) myślą że w studio nagrań mają milion pokręteł, przycisków i są kimś...

NIE !!! artysta jest najważniejszy i to co chce przekazać, jego twórczość ! No ale kto słucha takiego buraka jak ja :)

Komercja i pieniądz rządzi a głusi też się znajdą ważne że piwo jest i kobiety. My biedni wytrawni słuchacze mamy coraz mniej do wyboru... Nooo może nie jest aż tak źle :D Nagrane jest to w stereo i lepszym sprzętem więc powinno być wychwytywane co chcę przekazać. PAMIĘTAJ ŻE FAKTYCZNIE SŁUCHASZ SYGNAŁ MONO z charakterystycznym efektem wędrówki dźwięków, wokalu głównego też - aczkolwiek nieco wycofanego. Siedzisz daleko w ostatnim rzędzie... a może nawet nie starczyło biletów, mimo to jest całkiem przyjemnie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja też kocham winyl, używam wszystkich formatów po równo ale nie zamierzam dać się pokroić za którykolwiek.

Ile można trąbić, że nie da się wskazać jednoznacznie lepszości jakiegoś formatu bo jest to kwestia posiadanego sprzętu, preferencji, a przede wszystkim jakości realizacji danego materiału.

U mnie winyl gra lepiej i na pewno nie jest to powód do zmartwienia i szukania odtwarzacza CD, który zmieni ten stan rzeczy!:))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

U mnie winyl gra lepiej i na pewno nie jest to powód do zmartwienia i szukania odtwarzacza CD, który zmieni ten stan rzeczy!:))

No i bardzo słusznie!

We wszystkich wypowiedziach (bez względu kto jaką stronę trzyma/wyznaje) powinno się znaleźć stwierdzenie jak w Twoim poście - "u mnie".

Edytowane przez masza1968
Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Pytanie takie. Zagadka

nie wiecie

Ale to nic, na Waszym miejscu powinniście podłączyć teraz mój gramofon do swego systemu na chwilę.

Czy żadnemu z Was (obrońcy czegokolwiek) do głowy nie przyszło by puścić to do ukochanego DAC'a?

By normalnie posłuchać tego na Swojej ukochanej kanapie. Zamiast gapić się bezradnie, pływa nie pływa. Ściągnijcie sobie zwyczajnie z viemo 25 MB i posłuchajcie. To co, że to MP4 bierzcie wersję HD.

A jak Wam utwór nie odpowiada? To wkrótce pojawi się coś, co trafi w Wasze gusta i wtedy to zróbcie.

Wtedy zajrzyjcie do zakładki Download. Wystarczy kliknąć obrazek tutaj.

Powodzenia!

Skoro używacie tylu formatów...?

tumblr_mrzvyu7vjh1rqenwho1_500.jpg

Co do rozdwojenia jaźni u niektórych, pamiętacie tę scenkę z Lost Highway?

Fred spotyka Mystery Mana, który każe mu zadzwonić do siebie (by pokazać, że jest równocześnie w jego domu.

At your house. Don't you remember? Gdy Mystery podaje telefon Fredowi... Call me.......... I told you I was here...

Edytowane przez absolute magnitude

Ja też kocham winyl, używam wszystkich formatów po równo ale nie zamierzam dać się pokroić za którykolwiek.

Ile można trąbić, że nie da się wskazać jednoznacznie lepszości jakiegoś formatu bo jest to kwestia posiadanego sprzętu, preferencji, a przede wszystkim jakości realizacji danego materiału.

Otóż to.

po co komu winyl do takich hiciorów, gdzie te klimaty, taka muza to i na Aiwie do karaoke z DSP zagra

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Widzę że nie tylko inwektywy ale także brak umiejętności czytania ze zrozumieniem jest Twoją mocną stroną. Płyty CD, płyty winylowe, kasety CC, kasety DAT, szpule i - sporadycznie - MD. Mało? A może znowu będziesz chciał mnie zbić?

"okno w podłodze - wszystko to popieprzone". ...Cieszę się , że masz to wszystko , ale proszę - nie wchodź oknem , skoro Cię przez drzwi wyprosili... A jeśli chodzi o "bicie" ... Chyba tylko dlatego , żeś z Nowej Huty a ja z Krowodrzy. Zapewniam Cię - mam to gdzieś . I tak żeśmy od jednej baby precle żarli i gruźliczanką - przepijali:))) PS - za historie sprzed dni kilku - przepraszam . Jacek
Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

po co komu winyl do takich hiciorów, gdzie te klimaty, taka muza to i na Aiwie do karaoke z DSP zagra

Otóż to.

Otóż to.

"okno w podłodze - wszystko to popieprzone". ...Cieszę się , że masz to wszystko , ale proszę - nie wchodź oknem , skoro Cię przez drzwi wyprosili... A jeśli chodzi o "bicie" ... Chyba tylko dlatego , żeś z Nowej Huty a ja z Krowodrzy. Zapewniam Cię - mam to gdzieś . I tak żeśmy od jednej baby precle żarli i gruźliczanką - przepijali:))) PS - za historie sprzed dni kilku - przepraszam . Jacek

Póki co forum jest dla wszystkich. Nikt nikomu nie może zabronić wypowiedzi choć niektórzy bardzo by tego chcieli. No chyba że ban wątku. Spoko - sprawy nie było. Pozdr.

Nagrane jest to w stereo i lepszym sprzętem więc powinno być wychwytywane co chcę przekazać. PAMIĘTAJ ŻE FAKTYCZNIE SŁUCHASZ SYGNAŁ MONO z charakterystycznym efektem wędrówki dźwięków, wokalu głównego też - aczkolwiek nieco wycofanego. Siedzisz daleko w ostatnim rzędzie... a może nawet nie starczyło biletów, mimo to jest całkiem przyjemnie...

Radmruś, jak obejrzałem Twój filmik, to łezka mi się w oku zakręciła! Dokładnie tak się za komuny słuchało! Gałeczki bass i treble na maksa w prawo, korektorek ustawiony w uśmiechniętą buźkę i wzmocnienie 2 x 20 W (!) ustawione na 90% :) Do tego jeszcze papierosek "Popularny", mleczko z butelki ze srebrnym kapslem i cudem kupiony serek, no...homogenizowany, hehe. Radmruś do jakiej Ty trafiłeś kapsuły czasu??? Są takie w Danii?

Pozdro,

Yul

P.S. Dołączam kilka fotek z klimatami czasów PRL-u dla podtrzymania nastroju.

Ukryta Zawartość

post-15186-0-40627700-1377284573_thumb.jpg

post-15186-0-96196200-1377284604_thumb.jpg

post-15186-0-02744800-1377284628_thumb.jpg

post-15186-0-04861600-1377284662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obiecanki cacanki no ale sąsiada mam dobrego, pożyczył mi lepszą kamerkę i chwała MU za to.

W dalszym ciągu jestem za biedny na zakup nowej :)

Dlaczego lubię muzykę z winyla ?

Paręnaście latek temu aranżacja muzyczna była sztuką, szukało się brzmienia...

Dzisiaj CI panowie ( nie wszyscy rzecz jasna... ) myślą że w studio nagrań mają milion pokręteł, przycisków i są kimś...

NIE !!! artysta jest najważniejszy i to co chce przekazać, jego twórczość ! No ale kto słucha takiego buraka jak ja :)

Komercja i pieniądz rządzi a głusi też się znajdą ważne że piwo jest i kobiety. My biedni wytrawni słuchacze mamy coraz mniej do wyboru... Nooo może nie jest aż tak źle :D Nagrane jest to w stereo i lepszym sprzętem więc powinno być wychwytywane co chcę przekazać. PAMIĘTAJ ŻE FAKTYCZNIE SŁUCHASZ SYGNAŁ MONO z charakterystycznym efektem wędrówki dźwięków, wokalu głównego też - aczkolwiek nieco wycofanego. Siedzisz daleko w ostatnim rzędzie... a może nawet nie starczyło biletów, mimo to jest całkiem przyjemnie...

Ukryta Zawartość

Zawsze tak zmieniasz płyty ? Oznacz je jakoś - będę unikał.

Ukryta Zawartość

Nie mówię w ogóle,że cyfra to kiepski wynalazek, ale CD to kompletny archaizm jeśli chodzi o nośnik.Na 700 MB to sobie można nagrać filmik w DivXie.

No coś Ty. 16/44 w zupełności wystarcza, bo ucho ludzkie i tak słyszy mniej, vinyl to ma coś chyba ok.12 bitów, więc nie może się równać z cyfrą, a tak naprawdę to jak ma się dobrze skonfigurowany system, to CD zawsze wygrywa.

Hahaha. :)

Zawsze tak zmieniasz płyty ?

Nie tylko do filmu, w drugiej miałem kamerkę... Na co dzień jest zdecydowanie więcej ogłady w obejściu :) Edytowane przez Radmruś

nie wiecie

Ukryta Zawartość

The Knife są akurat tak charakterystyczni, że trudno nie poznać już po paru dźwiękach ;)

Ukryta Zawartość

Nie tylko do filmu, w drugiej miałem kamerkę... Na co dzień jest zdecydowanie więcej ogłady w obejściu :)

Przecinek - takie niby nic , a jak zmienia sens zdania !:) Łobracaj te płyty , łobracaj ...

Radmruś, jak obejrzałem Twój filmik, to łezka mi się w oku zakręciła! Dokładnie tak się za komuny słuchało! Gałeczki bass i treble na maksa w prawo, korektorek ustawiony w uśmiechniętą buźkę i wzmocnienie 2 x 20 W (!) ustawione na 90% :) Do tego jeszcze papierosek "Popularny", mleczko z butelki ze srebrnym kapslem i cudem kupiony serek, no...homogenizowany, hehe. Radmruś do jakiej Ty trafiłeś kapsuły czasu??? Są takie w Danii?

Pozdro,

Yul

P.S. Dołączam kilka fotek z klimatami czasów PRL-u dla podtrzymania nastroju.

Młodzież informuję , że napitek pierwszy z lewej nosił popularną nazwę - Śmierć Marynarza... Poniekąd - słusznie :))). Yul młody - toteż pamiętać nie "morze" :)

Yul młody - toteż pamiętać nie "morze" :)

Wypiłem tego trochę, ale syf to był okrutny i przeczył mądrości ludowej: "...tylko z jawora nie upędzisz...". "Baltic" był pędzony z drewna jaworowego właśnie. W komunie nie takie cuda były możliwe...

Jeśli Accucu i disco to ta sama osoba to między nami też jest peace, tylko żeby już z tym cudownym CD więcej nie wyjeżdżał bo na mdłości mnie zbiera:)

<br />Dokładnie tak się za komuny słuchało! Gałeczki bass i treble na maksa w prawo, korektorek ustawiony w uśmiechniętą buźkę<br />
- teraz też się tak słucha :) - grunt żeby był fun ! - oczywiście jak są gałeczki - a jak gałeczek nima to nie moja wina - a tak w ogóle to co ma wspólnego komuna ze słuchaniem ? - a w temacie wątku - nie ma co deliberować i owijać w bawełnę, że winyl brzmi inaczej itp. - to jest całkiem inna kraina doznań dźwiękowych ! - cd nawet nie biorę do ręki...

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Pokaż nowe odpowiedzi