Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 15k , pokój 35m2

Borsuczysko

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Swojego czasu zakładałem już tu temat z prośbą o radę w doborze zestawu do tego samego pokoju jednak zakładałem budżet znacznie mniejszy. Po lekturze Waszych odpowiedzi doszedłem do wniosku że jednak chciałbym dozbierać trochę funduszy i nabyć sprzęt w którym nie będę musiał iść na tak wiele kompromisów (chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę że w tym budżecie ciągle kompromisy również będą miały miejsce , liczę jednak że nie będą tak duże).

Pozwolę sobie zacytować fragment z poprzedniego tematu.

cytat start:

Mimo przeczytania wielu wątków na polskich i zagranicznych forach niestety nie jestem w stanie przybliżyć się do rozwiązania mojego dylematu. Otóż pragnę złożyć sobie pierwszy zestaw stereo do salonu który pozwoli mi cieszyć się muzyką z płyt CD . Wymogiem jest też obsługa bluetooth ( mi to zbędne jednak dla żony to must have i niestety tego nie ominę) dlatego muszę z bólem serca zrezygnować z klasycznego wzmacniacza (na to przyjdzie jednak jeszcze czas) i skupić się na amplitunerach stereo .

Wymiar pomieszczenia w którym system ma stać to ok 35m2 , kształt jest nieregularny i kolumny niestety stać muszą blisko siebie (ok 180cm przerwy między kolumnami) przy czym nie będą skierowane do środka pomieszczenia. W kwestii brzmienia to mam sprecyzowane preferencje ; lubię neutralne granie z delikatnym ociepleniem , nie toleruję ostrości na górze (żyletkom precz) ani przesadnego epatowania basem (lubię gdy bas pojawia się wtedy gdy znajduje się faktycznie na nagraniu , nie chcę by był na siłę podbijany , zwłaszcza jego górne zakresy - jak to zazwyczaj maskuje się braki w niższym basie , chciałbym jednak żeby kiedy bas faktycznie jest potrzebny potrafił zejść do samego piekła) , bardzo duże znaczenie ma dla mnie brzmienie wokali (moim ideałem średnicy jest ta serwowana przez słuchawki ortodynamiczne - moim końcem drogi słuchawkowej okazały się być he-500 , takiego właśnie brzmienia szukam) .Co do sceny to podejrzewam że w tak niskim budżecie poruszanie tego zagadnienia jest nie na miejscu - a może się mylę? Podejrzewam że widząc ile chcę wydać na sprzęt i jakie mam wymagania popukacie się w czoło , zdaję sobie jednak sprawę że kompromisy będą musiały mieć miejsce i jestem na to przygotowany , chciałem jedynie nakreślić sytuację idealną .

cytat stop

W moich wymaganiach zmieniło się to że nie zależy mi już na bluetooth (chociaż ciągle byłby to miły dodatek) i w cenie chciałbym zmieścić również źródło . Zależy mi na odtwarzaniu muzyki w formatach bezstratnych z USB (pamięć typu dysk usb bądź pendrive) bądź wbudowanego dysku , odtwarzanie CD byłoby bardzo mile widzianą opcją. Po uwagę biorę wzmacniacze typu NAD C368 + MDC DD BluOS (złatwiona kwestia źródła ) tylko że tu obawiam się że to byłoby zupełnie nie moje granie (bazując na opisach) ,Vincent SV-227,Advance Acoustic X-i125,używany Vincent sv 237,Yaqin MS-30L , . Z kolumnami mam jeszcze większy mętlik .Chodzą mi po głowie : dynavoice df6/8 ,tannoy Revolution XT 8F , AA Hyperion , Dynaudio Emit M30 ,Heco Aurora 1000 , używane Chario Pegasus . Co do źródeł to jestem zupełnie głupi.

Moje obawy budzi też niefortunne pod względem akustycznym miejsce w którym miałyby stanąć kolumny .Załączam plan pokoju.

Pomóżcie proszę , czy sprzęty które rozważam to dobry kierunek?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/140901-stereo-do-15k-pok%C3%B3j-35m2/

Normalnie do 35m2 to bym chyba brał coś większego np xt8f (ale układ pomieszczenia jest niezbyt fajny). Te kolumny ponoć dobrze się zgrywają z Marantzem. O ile wystarczy pm8006 można wziąć jeszcze sa8005 (starszy model sacd/cd + usb dac, polecam podłączyć do pc pod Linuxem, 5 letni laptop poleasingowy kosztuje 500-1000PLN). Dobrze by było odsłuchać przed zakupem a najlepiej gdyby sprzęt udało się przetestować w domu.

Witaj.

Na wstępie zapraszam na odsłuchy. W zadanym budżecie można naprawdę znaleźć bardzo dobry system audio, ale to musi być konfiguracja, która będzie się podobała Tobie. Każdy słyszy inaczej i definiuje klasę dzeięku subiektywnie.

Z mojej strony mogę przedstawić Ci kilka konkretnych propozycji. Warto na pewno pomyśleć o hybrydzie lampowej. To świetne połączenie mocy i dynamiki tranzystorowe końcówki mocy z plastyką, wypełnieniem, barwą lampy. Moim zdaniem najlepiej tu pasuje Vincent SV-227 w najnowszej wersji MK. Jako alternatywa warto rozważyć także Musical Fidelity M3si oraz świetny Moon 240i. Natomiast listę dobrych kolumn otworzyłbym brytyjską podlogówką Kef R700. Warto jako alternatywa posłuchać polską konstrukcją Audio Acadmy Hyperion IV, Tannoy Revolution XT 8F oraz Elac FS 247.3.

Źródło to ostatni temat, który możemy dobrać na końcu jak już będzie dobrany wzmacniacz i kolumny.

Zapraszam na odsłuchy, wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tymi 35m ja bym się nie sugerował, biorąc pod uwagę że wszystko będzie wciśnięte w kącie. Ja bym chyba wziął monitory (łatwiej z ustawieniem) i sub.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Poszperaj po polskich konstruktorach kolumn np. Audio Academy, Impuls Audio, Harpia Acoustic (w przypadku Harpii była kiedyś jakaś nieprzyjemna historia ale nie wiem jak się skończyła) Akkus, więc jest w czym wybierać i testować. Wypożyczaj i próbuj u siebie i wtedy duże prawdopodobieństwo, że trafisz na zestawy, które będą odpowiadać Twoim wymaganiom.

Co do wzmacniacza to poszukaj czegoś ze stajni Vincet, Yaquin, Haiku Audio, Atoll, weź też pod uwagę Musical Fidelity. Wśród używek można trafić ciekawy piec, który idealnie zgrasz z ewentualnymi kolumnami.

Tak jak kolega niowluka , dobrej jakości monitory + sub (by Ci bas nie "uciekał") , do tego może jakaś ciekawa hybryda haiku , vincent ?

Buchardt Audio S300 MKII , Rel T/7I T/9I , Advance Acoustic X-i105 (jest wyjście na sub) , jeśli bez sub-a to możesz spojrzeć na inne. Ogólnie z kolumnami może być problem szczególnie iż 1 stała by w rogu i mogłaby zaburzać mocniej

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Dziękuję bardzo za odpowiedzi , zwłaszcza za te uwzględniające pomieszczenie w którym stanie zestaw . Zastanawiam się czy biorąc pod uwagę fakt że to wszystko będzie właśnie w kąt wciśnięte sub będzie w ogóle potrzebny , zastanawiam się nad jakimiś większymi monitorami z mocniejszym basem typu Chario Delphinus czy też może nie ma bata i 35m2 zeżre bas z monitorów jaki by on nie był?

Podpowiedzcie jeszcze proszę jakimi lampowcami (nie hybrydami) warto by się w tym budżecie zainteresować (coś poza Yaqin?). Cały czas też nie daje mi spokoju kwestia rozłożenia budżetu , najbardziej skłaniam się chyba ku opcji 5-6k wzmacniacz / 4-5k źródło / 5-6k kolumny używane .

Jak lampa to może Cayin A55tp.

Miałem ją kiedyś u siebie z Pylon Diamond 28 i było to bardzo dobre zestawienie.

I do plumkania i do rockowych kawałków...

Co do hybryd to posłuchaj u siebie w domu przez trochę dłużej, bo moje doświadczenie pokazuje ze to nie jest sprzet dla każdego i do każdych kolumn.

zastanawiam się nad jakimiś większymi monitorami z mocniejszym basem typu Chario Delphinus czy też może nie ma bata i 35m2 zeżre bas z monitorów jaki by on nie był

Właśnie chodzi o to że im większy bas, tym bardziej trzeba odsunąć od prawej ściany i jak je chcesz ustawić ? Obok siebie ? Mniejsze monitory, z mniejszym basem, i sub do basu.

Pewnie, że jak chcesz to i XT8F postawisz, ale nie dziw się potem że prawa sieje basem jak tuba, a z lewej nie ma w ogóle.

Rozumiem. Zakładam że fakt że ściana za kolumnami wykończona jest kamieniem elewacyjnym o nieregularnej strukturze wiele tu nie zmienia? (dopuszczam też ewentualność umieszczenia w tym felernym rogu jakichś paneli akustycznych / pułapek basowych itp) Użycie kolumny z bass reflexem na przedniej ścianie pewnie też sytuacji wiele nie poprawi? Wybaczcie nawał pytań ale chcę dobrze wytypować kolumny do odsłuchania w domu.

Z subem jest ten problem że nie bardzo miałbym gdzie go postawić.

Na suba nie masz miejsca a na dwa XT8F masz ?

Z basstrapami i panelami na bocznej możesz kombinować, ale nie wiem czy to wystarczy i nie takie kloce jak te Tannoye czy Aurory. DF6 o ile dobrze pamiętam są nieduże, albo może mniejsze Aurory 700 ?

Kolumny staną po dwóch stronach mebla rtv i na nie miejsce jest.Sub'a musiałbym postawić w przejściu a to niestety pomieszczenie które poza odsłuchem audio pełni również inne funkcje.Brałem pod uwagę tak duże kolumny tylko ze względu na metraż pomieszczenia .

Przednie porty BR mają kolumny BMN być może wypożyczą Ci coś na odsłuch do domu.

Idź posłuchaj lampowego wzmacniacza do salonu być może stwierdzisz że to nie ma sensu.

Moim zdaniem rzetelnie zrobione wzmacniacze lampowe to np. Haiku Audio, Linear Audio Research.

Być może kopiłbym też coś Fezz Audio.

Poza tym dzisiaj masz też do wyboru wzmacniacze w klasie D. Np, nowa seria NADa czy klocki Nuprime.

Klasa D naprawdę gra coraz lepiej, np. jakość basu, kontrola nad kolumnami jest nie do pobicia. Warto się zainteresować.

Port BR może być z tyłu o ile możesz w razie czego odsunąć kolumnę na przynajmniej 30-40cm od ściany tylnej, po bokach też trzeba mieć coś miejsca.

Zaczynam coraz bardziej skłaniać się w stronę rozwiązania monitory + sub (chociaż ciągle w głowie mi siedzi że sub jest do kina nie do stereo) ,myślę że wykombinuje coś ze zmieszczeniem woofera w pokoju .Co do lamp i hybryd to sporo ich przerobiłem przy okazji swoich słuchawkowych poszukiwań (finalnie też skończyłem z hybrydą) więc myślę że wiem jakiego dźwięku się spodziewać chociaż wiadomo lampa lampie nie równa i grać mogą przeróżnie , ja skłaniam się bardziej ku stereotypowemu ocieplonemu lampowemu graniu . Problem taki że do lampy suba zdaje się nie podepnę - poprawcie mnie jeśli się mylę ale lampowce wyjść na suba chyba nie mają , pozostają więc hybrydy (ostatnio zainteresował mnie Magnat Mr 780 chociaż marka kojarzy mi się raczej z marketami - sam nie wiem czemu).

Klasę owszem D rozważam , w pierwszym poście pisałem o NAD C368 , tylko że wzmacniacze impulsowe to zazwyczaj granie szybkie , analityczne nastawione na "kontrolę absolutną" (tak przynajmniej wywnioskowałem z opisów tego typu urządzeń - przyznaję że klasy D nie było mi dane słuchać) a to nie do końca typ brzmienia jaki lubię . Kiedyś owszem lubowałem się w analitycznie grających słuchawkach jednak obecnie jestem w miejscu gdzie bardziej liczy się dla mnie muzykalność i barwa - chirurgiczny sposób grania na dłuższą metę mnie męczy . Chociaż tego NAD'a przesłucham na pewno bo bardzo do mnie przemawia wygoda jaką daje MDC DD BluOS a nóż znajdę połączenie w którym to dla mnie zagra.

Nie ma się co kierować opiami o klasie D zwłaszcza sprzed np. kilku lat tylko trzeba iść posłuchać.

Nigdy nie widziałem wz. lampowego z wyjściem na subwofer.

Zamiast suba można rozważyć jeszcze mniejsze kolumny podłogowe, np, Pylon Audio Dianond 25, Dynaudio Exite X34, Xavian Neox2, xt6f. Subwofer to bym chyba brał jako ostateczność niemniej czym większe kolumny tym więcej miejsca potrzebują także wokół. Np. Diamondy 25 dobrze odsunąć na 30-35cm od tylnej ściany.

Subwoofer niweluje Ci słabą akustykę pomieszczenia. Sub potrafi pokryć cały pokój , kolumny mogą pkt-owo ukazywać niskie tony nie zawsze tam gdzie będziesz siedzieć ;)

Wcześniej wymieniłem Rel-a , branża często poleca do 2.1

Właśnie w trakcie jestem czytania o Rel'ach i faktycznie wygląda na to że to "pewniaki". Bardzo podoba mi się ich prezentacja basu (patrząc po filmikach na youtube - tak wiem to kiepski sposób oceny jednak mimo wszystko uważam że w pewnym stopniu pozwala ocenić charakterystykę dźwięku) .Za Rel'ami przemawia dodatkowo możliwość bezprzewodowej transmisji która jeśli wierzyć opiniom sprawdza się bardzo dobrze co w znaczny sposób ułatwi mi potencjalne ulokowanie sub'a w pokoju. Buchardt Audio S300 MKII też wydają się być dobrym wyborem - dodaję obydwa sprzęty do listy "do odsłuchania" :-)

Jeżeli myślisz o monitorach wspomaganych subem to proponuję Ci moje Proac Response 1sc.

Chociaż myślę że słuchając na kanapie nie będziesz musiał go włączać.

U mnie stoją właśnie na szafce blisko ściany i nie ma żadnego problemu.

Pozdro.

P. S. Wzmacniacz też na sprzedaż. dce3a6dc41d7373709650c947fe0ed4c.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Suba możesz sobie postawić gdziekolwiek w pokoju , jak byś miał wersję bezprzewodową to tym bardziej ;)

U kolegi problemem nie jest odstawienie od tyłu (ściany) ,ale to iż 1 jest w rogu i może mieć ~3dB większe podbicie względem lewego , a to jest około 2x głośniejszy np. basik i cała stereofonia zaburzona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.