Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe mieszkanie - poprowadzenie przewodów

morcinek92

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem na etapie remontu mieszkania.

Chciałbym poprowadzić przewody do tylnych głośników.

Pomyślałem sobie, że zrobię przy ampitunerze gniazdo głośnikowe np. z firmy OSPEL a przewodu wkuję w podłogę. Za kanapą po lewej jak i prawej stronie również gniazdo głośnikowe do których będę podpinał głośniki.

Głośniki które mam to wharfedale 10.1 oraz 10.7.

Amplituner harman kardon avr 156.

Czy przewody mogę ułożyć w jednym peszlu czy raczej oddzielnie ?

Jakie przewód polecacie?

Czy gniazda głośnikowe OSPEL dają radę czy raczej to badziewie i lepiej dołożyć do innych modeli ?

Głośniki tylne mogą stać równolegle do osoby siedzącej na kanapie czy raczej powinny być za kanapą ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

OOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!

Gustav M. powinieneś spytać na forum "wnętrzarskim" wydaje się...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Czy przewody mogę ułożyć w jednym peszlu...

Skoro o przewody w peszlu, to po co gniazdka? Przeciągnij/przepchaj kabel głośnikowy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

<br />Chciałbym poprowadzić przewody do tylnych głośników.<br />Pomyślałem sobie, że zrobię przy ampitunerze gniazdo głośnikowe np. z firmy OSPEL a przewodu wkuję w podłogę. Za kanapą po lewej jak i prawej stronie również gniazdo głośnikowe do których będę podpinał głośniki<br />

jak nie zrobisz będzie dobrze: to "tylko" głośniki efektowe. Ja np. mam tylko przepustnice (ramki ścienne z zasłaniającą jej otwór kurtyną szczotkową i kabel wychodzi do podłączenia do głośnika.

<br />Czy przewody mogę ułożyć w jednym peszlu czy raczej oddzielnie ?<br />

mogą być razem, kanały się nie pomieszają :)

<br />Jakie przewód polecacie?<br />

dla tej odległości, każdy 1,5 mm2

<br />Czy gniazda głośnikowe OSPEL dają radę czy raczej to badziewie i lepiej dołożyć do innych modeli ?<br />

jak napisałem wyżej: up to you...nie ma wpływu w tym przypadku, chociaż każde dodatkowe łączenie to jakieś tam straty (najpewniej niesłyszalne)

<br />Głośniki tylne mogą stać równolegle do osoby siedzącej na kanapie czy raczej powinny być za kanapą ? <br />

są różne zalecenia, ja ustawiłbym 110 - 120 stopni od sofy; kwestia pomieszczenia, jego akustyki, kalibracji i testowania

Świetnie dziękuję bardzo za szczegółową odpowiedź :)

Naprawdę 1,5mm2 starczy ?

Docelowo myslałem o 2,5 jeden przewód będzie około 8 m długości

Znalazłem taki:

ProCab LS25/1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym dał peszel bez gniazd- przewód przeciągniesz, później zawsze będziesz mógł go wymienić lub poprawić, a mniej złączy, to potencjalnie mniej problemów.

Kup zwykły przewód miedziany 1,5mm2, w przekroju izolacji typu "ósemka"- nie potrzebujesz dodatkowej izolacji. Do efektowych to i tak nadmiar szczęścia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.