Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie koncowki mocy

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

Ja słyszałem za to wyższy model dawał piękną kluchę na basie z kolumnami za 5kPLN. Z takimi za 70kPLN zapewne będzie grał dobrze.

1. Ja słyszałem z kolumnami za 4k i nie mam nic do zarzucenia.

2. Wzmacniacz za 5k z kolumnami za 70k ? OK, spoko ...

3. Co to ma do mocy ?

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

W przypadku wzmacniaczy lampowych współczynnik tłumienia nie przekracza 30 co bynajmniej nie ogranicza ich zdolności do sterowania kolumnami w lepszym stopniu niż wzmacniaczom tranzystorowym gdzie ten współczynnik jest dużo wyższy.

Chyba trochę przesadziłeś, średnio to tłumienie tp DF=10. Najwyższe jakie znam z danych technicznych to 15.

Więc gdzie jest ta minimalna impedancja?

DF wskazuje jaką impedancję wyjściową ma wzmacniacz. Duży DF to niska impedancja mały to duża impedancja.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chyba trochę przesadziłeś, średnio to tłumienie tp DF=10. Najwyższe jakie znam z danych technicznych to 15.

DF wskazuje jaką impedancję wyjściową ma wzmacniacz. Duży DF to niska impedancja mały to duża impedancja.

To wszystko prawda natomiast to o co mi chodzi to to że w realnym świecie trudno znaleźć potwierdzenie tego co napisałeś wcześniej jako komentarz innej wypowiedzi:

>>> To jakaś tam reguła ale jest sporo wzmaków, które watów na papierze mają mało a ruszają trudne kolumny aż miło.

### Mają bardzo niską impedancję wyjściową, wtedy będą bardzo dobrze kontrolować ruch cewki głośnika o ile nie będzie im za bardzo przeszkadzać pasywna zwrotnica kolumn.

Potrafisz podać przykład wzmacniacza który się wpisuje w ten schemat?

Musiałbym się zastanowić, ale pewnie parę przykładów by się znalazło, nawet wśród amplitunerów KD. Oczywiście nie za bardzo mi się chce analizować te szczegóły na życzenie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Musiałbym się zastanowić, ale pewnie parę przykładów by się znalazło, nawet wśród amplitunerów KD. Oczywiście nie za bardzo mi się chce analizować te szczegóły na życzenie.

Możesz nie szukać to nie jest takie istotne, ja do tej pory nie widziałem chociaż tak uczy szkoła o ile dobrze pamiętam.

chociaż tak uczy szkoła o ile dobrze pamiętam.

"Szkoła" w wielu przypadkach pomaga zrozumieć zjawiska związane z postrzeganiem brzmienia. Szkoda że tak rzadko jest stosowana wśród audiofilów.

3. Co to ma do mocy ?

Sama moc nic nie mówi jak wzmacniacz radzi sobie z kolumnami o zmiennej impedancji. Żeby sobie z takim obciążeniem poradzić potrzeba prądu tym samym wydajnego zasilacza i odpowiednich końcówek mocy stąd zwykle do drogich większych kolumn podłącza się spore piece. Obojętne czy to jest 2x50W w klasie A czy 2x300W w klasie AB taki wzmacniacz waży powiedzmy 30kg.

To nie jest odpowiedź na moje pytanie, a poza tym ja tego nie neguję. Wzmacniacze dobiera się według wielu kryteriów, ale twierdzenie że dobrej klasy wzmacniacz 100W, jak np. Elicit, nie wystarczy do dobrego wysterowania względnie typowych kolumn w pomieszczeniu 24m2 jest wedlug mnie zupelnie niepoważne.

Sama moc nic nie mówi jak wzmacniacz radzi sobie z kolumnami o zmiennej impedancji. Żeby sobie z takim obciążeniem poradzić potrzeba prądu tym samym wydajnego zasilacza i odpowiednich końcówek mocy stąd zwykle do drogich większych kolumn podłącza się spore piece. Obojętne czy to jest 2x50W w klasie A czy 2x300W w klasie AB taki wzmacniacz waży powiedzmy 30kg.

Zasilacz w projekcie powinien być zawsze pochodną warunków które może spełnić wyjście końcówki. Inaczej projekt nie jest kompletny. Kilogramy nie mają tu nic do rzeczy bo w przypadku klasy D się to nie sprawdza.

To nie jest odpowiedź na moje pytanie, a poza tym ja tego nie neguję. Wzmacniacze dobiera się według wielu kryteriów, ale twierdzenie że dobrej klasy wzmacniacz 100W, jak np. Elicit, nie wystarczy do dobrego wysterowania względnie typowych kolumn w pomieszczeniu 24m2 jest wedlug mnie zupelnie niepoważne.

Nie wiem co oznacza termin wysterowanie, ale powiem ze w moim przypadku Elicit gra pieknie z moimi kolumnami. Wszystko jest na miejscu i niczego absolutnie nie brakuje.

Chodzi tylko o to, ze nie da sie zrobic tak glosno jak naprzyklad moglem zrobic z Promare a30.1.

Zmienilem wzmacniacz bo Primare pomimo tego ze mogl zagrac glosniej, to nie mial takiej barwy jak Rega. Primare byl poprostu chlodny i bezduszny w porownaniu do Rega.

Roznice w mocy przy 8ohm sa bardzo male, natomiast przy 4ohm Primare mial duzo wiecej bo prawie 200W/ch a Rega 142W/ch i moze tu jest problem. Pozatym Primare mial 2 trafa a Rega tylko jedno.

Jednak i tak wole brzmienie Elicit, bo tak naprawde nie slucham tak glosno zeby wykorzystywac cala moc wzmacniacza. Zrobilem tylko taka probe i Primare w tej kwestii byl duzo lepszy.

Wydaje mi sie ze moze to byc rowniez wina poziomu wyjsciowego zrodla, bo zauwazylem ze CD ktore mialem w zestawie z Primare gralo troche ciszej od CD ktore mam teraz jako rezerwowe po sprzedazy zestawu Primare. Zauwazylem ze ten CD po analogu gra duzo glosniej niz po optyku przez zewnetrzny DAC. Jest to Sony xb930qs wersja UK.

Zrobilem tylko taka probe i Primare w tej kwestii byl duzo lepszy.

No to już chyba rozumiem. I nie chciałbym być w tym samym pokoju w czasie tej próby ... To, że jeden wzmacniacz lepiej sobie radzi z kosmicznymi głośnościami niż drugi, raczej nie ma znaczenia. Chyba, że ci to strasznie przeszkadza, ale wtedy zainwestuj, jak pisał @sls, w jakieś dobre końcówki, a nie chińskie badziewie z alliexpress ...

Nie wiem co oznacza termin wysterowanie, ale powiem ze w moim przypadku Elicit gra pieknie z moimi kolumnami. Wszystko jest na miejscu i niczego absolutnie nie brakuje.

I to jest najważniejsze.

No to już chyba rozumiem. I nie chciałbym być w tym samym pokoju w czasie tej próby ... To, że jeden wzmacniacz lepiej sobie radzi z kosmicznymi głośnościami niż drugi, raczej nie ma znaczenia. Chyba, że ci to strasznie przeszkadza, ale wtedy zainwestuj, jak pisał @sls, w jakieś dobre końcówki, a nie chińskie badziewie z alliexpress ...

I to jest najważniejsze.

Pytanie tylko czy jest sens wydawac pieniadze na koncowki, jezeli i tak nie slucham tak glosno. Czy brzmienie ulegnie poprawie. Pytam, bo jezeli nie ma to sensu to wolalbym kupic nowe zrodlo.

Zasilacz w projekcie powinien być zawsze pochodną warunków które może spełnić wyjście końcówki. Inaczej projekt nie jest kompletny. Kilogramy nie mają tu nic do rzeczy bo w przypadku klasy D się to nie sprawdza.

Kilogramy jak najbardziej mają znaczenie, nie da się zrobić sensownie działającego wzmacniacza klasy A czy AB który waży 4kg i daje 2*300W, w klasie D już tak ale nie pisałem o klasie D.

Pytanie tylko czy jest sens wydawac pieniadze na koncowki, jezeli i tak nie slucham tak glosno. Czy brzmienie ulegnie poprawie. Pytam, bo jezeli nie ma to sensu to wolalbym kupic nowe zrodlo.

Z tego co widzę można połączyć te kolumny ze wzmacniaczem i 2*50W i będą grały sensownie ale czy dadzą z siebie wszystko nie wiem doświadczenie podpowiada że nie. Pogadaj ze sprzedawcami co Ci doradzą. Nie sądzę aby zbyt wielu ludzi miało te kolumny. Niezleżenia od mocy normalnie podłączał bym te kolumny do wzmacniacza z podobnego zakresu cenowego.

Dobrej klasy to jest pojęcie względne ale mniejsza o to, tak Elicit wystarczy każdemu kto podłączy względnie łatwe do wysterowania kolumny i spokojnie nagłośni te 24m2.

Dodam jeszcze tylko że to co Ci może dać większej mocy wzmacniacz to lepsza kontrola na basie i ogólnie lepszą makro dynamikę. Jak się nic nie dowiesz wypożycz coś ewentualnie na odsłuch i będziesz wiedział. Z tańszych wzmacniaczy masz Hegel 360, końcówkę Rotel RB 1590, Norma Audio Revo IPA--140, Abyss Sound ASA-1600. Z tego co widziałem pobieżnie ludzie łączą te kolumny np. z monoblokami McIntosh'a... Tani wzmacniacz z Ali nawet jak poprawi jeden aspekt brzmienia to popsuje co innego moim zdaniem nie warto w to iść chyba tylko dla zabawy. Końcówki studyjne prędzej ale to też nie ta klasa sprzętu.

### Mają bardzo niską impedancję wyjściową, wtedy będą bardzo dobrze kontrolować ruch cewki głośnika o ile nie będzie im za bardzo przeszkadzać pasywna zwrotnica kolumn.

Devialet.

Problem w tym ze narazie nie dysponuje kwota ktora wydalem na kolumny a jeszcze CD mam do wymiany.

To nic nie kupuj na razie, szkoda kasy, każdej. Wyłożysz pieniądze na coś tam z Chin, co jak pisze sls: nawet jeśli poprawi Ci jeden aspekt to pogorszy inne.

Obstawiam w ciemno, że więcej pogorszy niż poprawi.

Zbieraj spokojnie kasę i jak już to lepiej raz a konkretnie przyłożyć się do wzmacniacza czy źródła.

Masz przyzwoity piec więc nie jesteś w sytuacji, w której musiałbyś kupować cokolwiek żeby tylko brzdękało :)

A jeśli juz bardzo Cię korci, wypożycz w PL jakąś estradową końcówkę, przynajmniej będziesz wiedział co taki klocek może u Ciebie wnieść względem tego co masz, bez wydawania jakiejkolwiek kasy.

Kilogramy jak najbardziej mają znaczenie, nie da się zrobić sensownie działającego wzmacniacza klasy A czy AB który waży 4kg i daje 2*300W

4 kg to może nie, ale klasę AB o tej mocy wyposażoną w zasilacz impulsowy i obudowę o rozsądnej konstrukcji (bez nadmiarów materiałowych) można spróbować zmieścić do 7 kg może nawet mniej w przypadku chłodzenia aktywnego sterowanego w zależności od temperatury radiatora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.