Skocz do zawartości
IGNORED

Jantzen Solid Core jako interkonekt

mikeTree

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Czytam i czytam o tych interkonektach i po konwersacji z AudioBurak postanowiłem wyskrobac w celach doświadczalnych interkonekt według jego porady, mianowicie kabel z drutów solid core ale nie na kablu YTDY 2x0,5 (domofonowy) tylko na kablu Jantzen Solid Core 2x0,5mm. Czy ktoś z Was popełnił taki eksperyment czy będę pierwszym?

https://www.audiostereo.pl/topic/141308-jantzen-solid-core-jako-interkonekt/

Zostały mi kiedyś kawałki JA solid core 2x1mm2 z którego zrobiłem kable rca. Kabel wydaje się wyszczupla bas (inny rca na srebrnym drucie solid core który mam zachowuje się podobnie) czy coś poza tym trudno powiedzieć. Szału nie ma w pewnych systemach pewnie może się sprawdzić, na ten moment nie używam żadnych kabli solid core.

Zostały mi kiedyś kawałki JA solid core 2x1mm2 z którego zrobiłem kable rca. Kabel wydaje się wyszczupla bas (inny rca na srebrnym drucie solid core który mam zachowuje się podobnie) czy coś poza tym trudno powiedzieć. Szału nie ma w pewnych systemach pewnie może się sprawdzić, na ten moment nie używam żadnych kabli solid core.

Może to wina systemu, akurat ten typ kabla nie zgrywa się z resztą. A jak ma się solid core w glosnikowcach? Piszą że za te pieniądze wyśmienicie

Może to wina systemu, akurat ten typ kabla nie zgrywa się z resztą. A jak ma się solid core w glosnikowcach? Piszą że za te pieniądze wyśmienicie

Pełne druty to tylko jedno z rozwiązań i w praktyce nie masz żadnej gwarancji że będzie wyśmienicie.

Wypożycz jakieś kable solid core na testy i sprawdź. U mnie JA 2x1.0mm2 to była porażka u mnie jako głośnikowy, Furutech FS-15S już dużo lepiej i w zasadzie jest OK.

Że znalazłem siebie w treści pozwolę sobie na 3 grosze:

każdy szuka swego brzmienia i gwarancja w temacie kabli jest niemożliwa - to primo.

Jak czytam, że odchudza bas, to mi zajady pękają; rzecz w tym, że jeśli użyjemy

kabla o właściwej średnicy ( robiłem próby od 0,12 do 1,5 mm - pozostał 0,5 lub mniej )

powróci naturalna równowaga nagrania.

Po naszemu - dźwięk się otworzy, nabierze blasku i zyska naturalną agresję, co może być

na pierwszy "rzut ucha" odbierane że jakby basu mniej; a to tylko inna równowaga.

Jakby dać coraz grubszy drut, basu będzie pozornie przybywać, ale tylko kosztem

niedomagań góry pasma i oczywiście poziomu analityczności.

Efekt huśtawki; albo to, albo to, ale pod jednym niestety warunkiem

- góra pasma powyżej naturalnej się nie podniesie i dlatego kombinuje się

z loudnessem, barwą czy w końcu z twardymi kopułkami, żeby coś usłyszeć lepiej.

Czasem jednak nawet więcej, niż jest w nagraniu ;-))

Reasumując solid - core to nie wytrych, bo musi mieć właściwą średnicę,

w zależności od tego, czego szukamy.

Jantzen 0,5 ( mm2 ) to solid 0,8 więc nie spełnia kryterium obojętności w pasmie.

Ekran do niczego nie jest potrzebny w normalnych warunkach,

jednak bywa sąsiedztwo nadajników, trafo czy innych źródeł - wtedy musi być,

podobnie, jak przy gramofonie, gdzie sygnał jest porównywalny z poziomem tła.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Że znalazłem siebie w treści pozwolę sobie na 3 grosze:

każdy szuka swego brzmienia i gwarancja w temacie kabli jest niemożliwa - to primo.

Jak czytam, że odchudza bas, to mi zajady pękają; rzecz w tym, że jeśli użyjemy

kabla o właściwej średnicy ( robiłem próby od 0,12 do 1,5 mm - pozostał 0,5 lub mniej )

powróci naturalna równowaga nagrania.

Po naszemu - dźwięk się otworzy, nabierze blasku i zyska naturalną agresję, co może być

na pierwszy "rzut ucha" odbierane że jakby basu mniej; a to tylko inna równowaga.

Jakby dać coraz grubszy drut, basu będzie pozornie przybywać, ale tylko kosztem

niedomagań góry pasma i oczywiście poziomu analityczności.

Efekt huśtawki; albo to, albo to, ale pod jednym niestety warunkiem

- góra pasma powyżej naturalnej się nie podniesie i dlatego kombinuje się

z loudnessem, barwą czy w końcu z twardymi kopułkami, żeby coś usłyszeć lepiej.

Czasem jednak nawet więcej, niż jest w nagraniu ;-))

Reasumując solid - core to nie wytrych, bo musi mieć właściwą średnicę,

w zależności od tego, czego szukamy.

Jantzen 0,5 ( mm2 ) to solid 0,8 więc nie spełnia kryterium obojętności w pasmie.

Ekran do niczego nie jest potrzebny w normalnych warunkach,

jednak bywa sąsiedztwo nadajników, trafo czy innych źródeł - wtedy musi być,

podobnie, jak przy gramofonie, gdzie sygnał jest porównywalny z poziomem tła.

Uscislajac, piszesz ze 0,5 kabel, ale chodzi Ci o srednice czy przekrój w milimetrach kwadratowych?

Optimum bez strat sygnału to 0,5 mm średnicy - 0,2 mm2. Do 0,2 mm2.

Jeśli chodzi o Jantzen'a a to często oszukują podając jako średnicę pole powierzchni przekroju.

Ale wielu szuka brzmienia również takiego kabla, więc co kto lubi ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W jednym systemie sprawdzi się grubszy kabel w innym cienki i jeszcze o innej długości. Z tego co widziałem kiedyś np. japoński Harmonix w danym modelu przewodu ze zmianą długości zmienia też rozmiar przekroju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.