Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8270 + Dynaudio Emit M30 czy Excite X32 ?

mirkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

przyszedł czas wymienić mój ponad 30. letni sprzęt audio (Sony TA-AX22, Tonsil ZgC 50-8-4).

Co do wzmacniacza - wybór padł na Onkyo TX-8270 (ze względu na HDMI/Chromecast/Spotify/FM).

Teraz szukam kolumn. Póki co słuchałem z tym wzmacniaczem (a mam chyba specyficzne uszy... :) :

- Monitor Audio Bronze 6 (generalnie mocno czegoś mi w nich brakowało)

- Dali Zensor 7 (bas zbyt rozlany, mało wysokiej średnicy, fajna scena)

- Heco Aurora 700 (wysoka średnica zbyt wyeksponowana, niezbyt zgrana z resztą, słaba scena)

Zacząłem czytać o Dynaudio Emit M30 i starszych, ale z wyższej półki Excite X32 - czy takie kolumny mają sens z Onkyo TX-8270? Które mają szanse bardziej pasować do Onkyo? Według recenzji ich charakterystyka ma szanse mi odpowiadać, ale jeszcze nie miałem okazji odsłuchać.

Nie wykluczam jeszcze ani nowych ani używanych kolumn.

Rozrzut muzyki, której słucham jest spory. Na mojej testowej playliście mam: Meute, Asura, Galt MacDermot, Jimek, Gramatik, Lindsey Stirling, GoGo Penguin, Tokio Myers, Dire Straits - czyli pianino, orkiestry, jazz, trip-hop, ambient, trance.

Witaj.

Oczywiście model Excite X32 jest lepszy niż Emit M30, jednak seria Excite potrzebuje bardzo wydajnego wzmacniacza. Na pewno Onkyo TX-8270 nie będzie w stanie dobrze wysterować serii Excite. Z serią Emit spokojnie sobie poradzi, chociaż nie ukrywam, że jeszcze lepszą opcją byłby klasyczny wzmacniacz.

Z mojej strony zaproponowałbym jeszcze posłuchać kolumny Buchardt Audio oraz polskie konstrukcje Audio Academy, mogą się spodobać.

Zapraszam na odsłuchy i wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wokaliza, jazz czy pop wypadnie na Dyniaczkach pieknie, jazz to ich zywiol. Niestety jezeli chcesz uslyszec co potrafia Dynaudio bedziesz musial wydac sporo grosza na wzmacniacz i zrodlo do nich (jak chcesz nowe zabawki). Nie znam Twojego Onkyo, chcialbym zeby wydobyl wszystko co dobre w Dynaudio ale moje doswiadczenie mowi co innego. Bedzie gralo ale nie uslyszysz za co ludzie tak kochaja Dynki i jak juz uslysza ich magie to z Dynaudio nigdy "nie wychodza". Jezeli w przyszlosci myslisz o zmianie piecyka na taki pod Dynaudio to kupuj Emity, jak Onkyo jest docelowe odpusc Dynie.

Ps. O wlasnie przeczytalem co napisalo Q21, w pewnym sensie masz potwierdzenie tego o czym pisze. Do Excite nie tyle trzeba wydajnosci co jakosci pozostalych klamotow z systemu (rowniez zrodla) a to kosztuje gruba kase.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Po dłuższym używaniu kolumn zamkniętych może być kłopot z przestawieniem się na BR.

Poza tym nie podałeś metrażu, więc to, co sugeruję jest raczej do 20 m2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a im więcej przetworników i podbitego basu, tym trudniej o jego jakość.

Przeskok na monitory z Tonsila ZGC nie będzie "skokiem na główkę" ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok, czyli rozumiem, że w przypadku X32 to nie jest tylko kwestia niewykorzystania ich potencjału ale też potencjalnie gorszego brzmienia niż przy 'słabszych' M30.

Co do wielkości pokoju to później dopisałem (musiało przejść przez moderatora) być - 27m2, nieregularny ksztalt.

Póki dam szanse amplitunerowi, może kiedyś słuch mi się wyostrzy i zacznę się rozglądać za dobrym wzmacniaczem :)

Dzięki za porady, Q21 trochę mam do Was daleko, ale jeszcze pomyślę.

Musisz posluchac osobiscie Emit-ow i Excite, konkrenie sie roznia, co lepsze? Technicznie Excite bo szybsze, wiecej detalu ale dla wielu milosnikow Dynaudio seria excite jest nie do zaakceptowania, twierdza ze nie ma w nich tego uroku Dynaudio. Mozna sie z tym zgodzic lub nie. Ja tez nie wiem co wole, czy te pieknie wibrujaca, gladka i slodla gore z dm/emit czy te pozbawiona slodyczy i bez tak ladnego "wibrowania" gore z Excite. Niby excite bardziej uniwersalne, gdy chodzi o gatunki muzyczne ale jak ta niesamowicie przyjemna gora z dm/emit zacznie wibrowac i czarowac slodka barwa to .... posluchaj obu serii i sam zdecyduj. Pamietaj tylko, ze ta wieksza efektownosc serii excite w szybkim, pierwszym odsluchu przy dluzszym obcowaniu wcale nie musi oznaczac wiecej przyjemnosci od Emitkow - przy dluzszym obcowaniu. No to Ci pomoglem hehehe.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Słuchalem Emit M20 z Onkyo 8150 - Jednym słowem słabizna. Te kolumny potrzebują dobrego pieca.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Słuchalem Emit M20 z Onkyo 8150 - Jednym słowem słabizna. Te kolumny potrzebują dobrego pieca.

Potwierdzam! Onkyo to takie minimum, ale by było lepiej i "zagrało" potrzeba dobrego wydajnie wzmacniacza! Co do kolumn Emit M20 i Excite świetne, polecam osłuchac obu konstrukcji bo po opisach to raczej nie zdecydujesz które lepsze!

Pozdrawiam.

Po dłuższym używaniu kolumn zamkniętych może być kłopot z przestawieniem się na BR.

Przyznam, że mam obawy, czy różnica w dźwięku po zmianie będzie warta wydanej kasy. Są momenty, gdy myślę, że Sony+Tonsilki całkiem dają radę... :) (zwłaszcza w niektórych gatunkach) Dodatkowo właśnie będę poprawiał akustykę w pokoju (panele z wełny itp.), co powinno wyciągnąć trochę więcej z aktualnego sprzętu.

Ale to się okaże :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.