Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner vs pc vs tv

Sooya

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przejrzałem trochę forum, próbowałem kilku rozwiązań niby proste podłączenie ale już mi witki opadają, więc proszę o pomoc.

Sprzęt:

Kino domowe: YAMAHA MusicCast RX-V485 ( 4x wejścia HDMI i 1x wyjście HDMI)

Pc: Geforce 1060; WIN 10 (chyba tyle info starczy)

TV: SONY KD-49XE7096

Tuner TV: VU+ UNO 4k SE

Do amplitunera podłączony PC i Tuner, a od niego poprzez HDMI OUT do TV (Podłączenie PC->AMPLITUNER->TV )

3 kable HDMI wszystkie działają prawidłowo podłączone bezpośrednio do TV.

Jeśli chodzi o PC to zero sygnału, ani dźwięk ani wizji

Jeśli chodzi o tuner to tylko dźwięk.

Próbowałem różnych opcji co były na różnych forach (prócz innych niż HDMI połączeń)

m.in:

-Zmiana różnych wejść do amplituner i telewizora

-Zmiana rozdzielczości w PC z UHD na FHD

-Odłączenie wszystkiego od zasilania i różne sekwencje podłączenia

Amplituner chyba widzi jakiś sygnał, bo wyświetla na czerwono HDMI

ale może ktoś by jeszcze doradził coś.

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/141527-amplituner-vs-pc-vs-tv/

YAMAHA MusicCast RX-V485

Hej dwa pytania a właściwie trzy .

Jak zachowują się te sprzęty czyli pc i tuner podłączone bezpośrednio do tv ?

To nowy sprzęt czy używany - ta yamaha ? Używałeś do konfiguracji wejść / wyjść dedykowanej aplikacji ?

Pozdrawiam

Może masz pecha i akurat obydwa te źródła nie chcą działać, akurat z dekoderami i komputerami to sie zdarza.

Rozumiem że menu ekranowe ci wyswietla ? Możliwe że to usterka w amplitunerze.

PC HDMI -> HDMI Ampli

W przypadku win7 robię tak:

1) Włączam TV

(w ust. ekranu PPM -> rozdzielczość ekranu, poza monitorem jako drugi ekran wyświetla się model ampli., po włączeniu TV zamiast ampli wyświetli się już nam model TV)

2) Ustawienia ekranu na PC:

- z listy combo "wiele ekranów" wybieramy np. "powiel te ekrany"

- na ampli przełączam na wejście HDMI przypisane do PC

Efekt:

TV wyświetla obraz z komputera, a dźwięk słychać w głośnikach KD.

OKfGSkw.jpg

Tyle jeśli chodzi o obraz. W przypadku, gdy obraz jest, lecz dźwięku nadal brak, należy wejść kolejno "panel sterowania -> dźwięk -> zakładka odtwarzanie, PPM na pustą przestrzeń w okienku i zaznaczyć wszystkie opcje tj. "pokaż wyłączone urządzenia oraz pokaż odłączone urządzenia" - zobaczymy wtedy co było lub jest nadal podłączone. Z reguły aktywne urządzenia odtwarzania powinny się automatycznie podświetlić, wówczas należy ustawić je jako "domyślne urządzenie odtwarzania."

RRGPIyq.jpg

Zaznaczę także, że w przypadku korzystania z połączenia PC HDMI, GPU zaczyna pracować pod większym obciążeniem, zegary idą na max w górę, pobór prądu całej jednostki zwiększa się. Mnie osobiście przede wszystkim interesowało przesyłanie dźwięku z PC, więc puściłem dźwięk dodatkowo do ampli po optyku toslink. Z przesyłania obrazu nie korzystam praktycznie wcale.

Dobrze opisane, ale jeśli już to przerobiłeś to zwróć uwagę, że znaczenie może też mieć kolejność włączania urządzeń. Najpierw włączaj amplituner, potem TV i dopiero na końcu komputer.

U mnie zdarza się, że jeśli zrobię odwrotnie to komputer nie widzi, że kabel HDMI jest podłączony. Wtedy pomaga tylko wyłączenie i ponowne włączenie komputera.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

rayzor to ja nie rozumiem o co chodzi skoro raz napisałeś

Napisano wczoraj, 10:39

PC HDMI -> HDMI Ampli

W przypadku win7 robię tak:

1) Włączam TV

(w ust. ekranu PPM -> rozdzielczość ekranu, poza monitorem jako drugi ekran wyświetla się model ampli., po włączeniu TV zamiast ampli wyświetli się już nam model TV)

2) Ustawienia ekranu na PC:

- z listy combo "wiele ekranów" wybieramy np. "powiel te ekrany"

- na ampli przełączam na wejście HDMI przypisane do PC

Efekt:

TV wyświetla obraz z komputera, a dźwięk słychać w głośnikach KD.

a na samym początku tak

Napisano 24.11.2018 - 09:41

Witam,

Przejrzałem trochę forum, próbowałem kilku rozwiązań niby proste podłączenie ale już mi witki opadają, więc proszę o pomoc.

Sprzęt:

Kino domowe: YAMAHA MusicCast RX-V485 ( 4x wejścia HDMI i 1x wyjście HDMI)

Pc: Geforce 1060; WIN 10 (chyba tyle info starczy)

TV: SONY KD-49XE7096

Tuner TV: VU+ UNO 4k SE

Do amplitunera podłączony PC i Tuner, a od niego poprzez HDMI OUT do TV (Podłączenie PC->AMPLITUNER->TV )

3 kable HDMI wszystkie działają prawidłowo podłączone bezpośrednio do TV.

Jeśli chodzi o PC to zero sygnału, ani dźwięk ani wizji

Jeśli chodzi o tuner to tylko dźwięk.

Próbowałem różnych opcji co były na różnych forach (prócz innych niż HDMI połączeń)

m.in:

-Zmiana różnych wejść do amplituner i telewizora

-Zmiana rozdzielczości w PC z UHD na FHD

-Odłączenie wszystkiego od zasilania i różne sekwencje podłączenia

to co jest nie tak? Nic z tego nie rozumiem.

Adek45, użytkownik Sooya napisał, że ma problemy z uzyskaniem obrazu czy też dźwięku z poszczególnych urządzeń. Ja odniosłem się tylko do połączenia PC-Ampli na podstawie Win7. W win10 powinno być podobnie jeśli wykona się to poprzez ustawienia z panelu sterowania.

Teraz już wszystko jasne? ;-)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.