Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Ajothe napisał:

Też mam taki kabelek speakon gówniany...srebrny to on nie jest 🤣

Używasz tego shitowego, czy masz jakiś w zastępstwie?

Niestety, nie używam, bo musiałem zmienić wzmacniacz w subie i lecę po high level in...

Ale nie pamiętam żeby łapał jakieś zakłócenia....

Pierwsze słysze o takich cudach aby kabel speakon (objętnie jaki by nie był) łapał radio. Te oryginalne kable Rela to żadne srebro, miedź zaczęli stosować niecałe 10 lat temu, przynajmiej w tych nie hi-endowych subach. Oczywiście jak ktoś głupi to może kupić ich kabel bassline, z przebitką 20x, iście audiofilski, za pół ceny samego suba :)

Także miałem kilka modeli tych subwooferów zarówno serii t jak i HT i u mnie także one nie spacerowały po pokoju.

Aczkolwiek temat jest mi znany gdyż przerabiałem go jeszcze będąc w branży z jednym z klientów z forum audio. 

Okazało się że rel wydał pewną partię subwooferów z inaczej zakończonymi nóżkami. Sprawa została zgłoszona do dystrybutora okazało się że faktycznie są tego świadomi i ściągali dodatkowe nóżki na wymianę od producenta.

Była to pewna partia towaru.

Problemu już nie ma ale komentarzy w sieci pozostały.

Ma znaczenie co jest pod nóżkami. Rele są ciężke jak na swój gabaryt, nie powinny jeździć. Tym bardziej, że pod nóżkami w nowych Relach zawsze są szerokie gumowe podkładki, w starych modelach nie było ale był gwint na kolce. 

9 godzin temu, don111 napisał:

Pierwsze słysze o takich cudach aby kabel speakon (objętnie jaki by nie był) łapał radio. Te oryginalne kable Rela to żadne srebro, miedź zaczęli stosować niecałe 10 lat temu, przynajmiej w tych nie hi-endowych subach. Oczywiście jak ktoś głupi to może kupić ich kabel bassline, z przebitką 20x, iście audiofilski, za pół ceny samego suba :)

Bo nie o takich "cudach" pisałem. Proszę wrócić do poprzedniej strony i przeczytać mój post, w którym poruszyłem ten temat. Poza tym odnoszę wrażenie, że kwestia kabli do suba stanowi temat tabu i chyba łączycie swe suby bezprzewodowo, skoro nikt nie potrafi przyznać się, jakie kable u siebie stosuje. Lepiej pitolic bez sensu przez pół strony, niż udzielić sensownej odpowiedzi? 

Godzinę temu, mood napisał:

Poza tym odnoszę wrażenie, że kwestia kabli do suba stanowi temat tabu i chyba łączycie swe suby bezprzewodowo, skoro nikt nie potrafi przyznać się, jakie kable u siebie stosuje.

Sub to nie jest audio-voodoo więc może każdy stosuje zwykłe?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Sub to nie jest audio-voodoo więc może każdy stosuje zwykłe?

Być może. Tylko dlaczego tak trudno się do tego przyznać? 

11 minut temu, mood napisał:

Być może. Tylko dlaczego tak trudno się do tego przyznać? 

Coś złego w zwykłych kablach, że trzeba się do nich przyznawać? Obstawiam, że Twój problemu nikomu nie jest znany, więc i nikt nie podpowie rozwiązania.

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, mood napisał:

Bo nie o takich "cudach" pisałem. Proszę wrócić do poprzedniej strony i przeczytać mój post, w którym poruszyłem ten temat. Poza tym odnoszę wrażenie, że kwestia kabli do suba stanowi temat tabu i chyba łączycie swe suby bezprzewodowo, skoro nikt nie potrafi przyznać się, jakie kable u siebie stosuje. Lepiej pitolic bez sensu przez pół strony, niż udzielić sensownej odpowiedzi? 

Zwykle miedziaki głośnikowe.  Poszukaj miedzianego speakona i będziesz miał temat z głowy. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Zwykle miedziaki głośnikowe.  Poszukaj miedzianego speakona i będziesz miał temat z głowy. 

Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Mam zwykły kabel instalacyjny miedziany, który zgodnie z sugestią kol. @BlueDot zamierzam zaekranować folią aluminiową, by ograniczyć zakłócenia. 10m kabla bez ekranu to jednak niezła antena jest.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Także miałem kilka modeli tych subwooferów zarówno serii t jak i HT i u mnie także one nie spacerowały po pokoju.

Tx wędruje:

REL w którymś swoim filmiku zaleca BluTack pod nóżki.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Schadenfreude 🙂

Jeśli problem rozwiązują cztery łezki BluTack, to ja bym sobie tylko takich problemów życzył...

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Tx wędruje:

Swiadczy to tylko otym ze gumki ktorymi sa podklejone nogi sa wykonane z nieodpowiedniego materialu i tyle. Mozliwe ze ba innego rodzaju podlodze ten efekt nie wystapi. 

Czy to swiadczy o tym ze sub brzmi slabo lub jest slabo wykonany? No nie wiem.

Wadliwe gumki nie świadczą i niczym innym niż wadliwości gumek. Po co do tego jakieś wielkie sprawy dorabiacie? Nie wiem.

To ten koles z filmiku sie podnieca.

Ogladalem kolka jego testow i szczerze mowiac to niezly kit wciska a nieprawidlowo ustawiony sprzet testuje w pomieszczeni praktycznie golym akustycznie.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

a nieprawidlowo ustawiony sprzet testuje w pomieszczeni praktycznie golym akustycznie.

Dlatego ja swoich zabaw nie nazywam testami.

W dniu 13.01.2024 o 11:58, spokojnie napisał:

Tx wędruje:

No nie powiem bo bardzo ciekawie to wygląda u mnie taka sytuacja nie miała miejsca. Z tym że często była sytuacja w której dwie frontowe nóżki stały już na krańcu dywanu.

W dniu 13.01.2024 o 15:24, BlueDot napisał:

Swiadczy to tylko otym ze gumki ktorymi sa podklejone nogi sa wykonane z nieodpowiedniego materialu i tyle. Mozliwe ze ba innego rodzaju podlodze ten efekt nie wystapi. 

Czy to swiadczy o tym ze sub brzmi slabo lub jest slabo wykonany? No nie wiem.

Dokładnie tak I właśnie o tym pisałem że w wersji HT przyznali się iż była partia z inaczej podklejonymi nóżkami.

W dniu 13.01.2024 o 16:10, BlueDot napisał:

To ten koles z filmiku sie podnieca.

Ogladalem kolka jego testow i szczerze mowiac to niezly kit wciska a nieprawidlowo ustawiony sprzet testuje w pomieszczeni praktycznie golym akustycznie.

Bo tak jest łatwiej obecnie.

Jeśli jesteś w opozycji do obecnego świata audio to już masz plus 10 punktów. 

A tu chodzi o to aby być zbalansowanym i wiedzieć co docenić czym się przejąć A co krytykować gdzie się da.

W dniu 13.01.2024 o 17:21, szymon1977 napisał:

Dlatego ja swoich zabaw nie nazywam testami.

A to znowu ja nie byłbym aż taki sceptyczny. To są twoje testy tobie potrzebne i ty wyciągasz z nich wnioski.

Udało się,przeczytałem cały wątek.Szacun dla wielu,którzy w tym temacie się znają i mają wiele do powiedzenia 👊 wziąłem ostatnio na odsłuchy audiolab 6000a plus dynaudio emit 20 i 30. Źródło cambridge cxn .Właśnie to czego brakowało to dobrej podstawy basowej.Co prawda mam około 35m otwarte na następne 30m.Akustyka do poprawy.Wiec cos za coś.Zestaw oddałem,wziąłem tylko tak żeby zobaczyć jak zagra cokolwiek itp.Pomyślalem sobie zeby sprawdzić jakiś soundbar.Poszedlem wypożyczyłem jbl bar 800.Wiadomo jak gra.Ale powiem wam że  sub uzupełnia tak to wszystko że pomimo chaosu dźwiękowego to dla mniej wymagających,jest to na pewno akceptowalne.Wczesniejsze zestawy stereo które miałem to były podlogowki które miały problem z dołem (brumienie)Czytając wasze wrażenia o stereo 2+1 jestem chętny złożyć coś z subem.Przypomnialem sobie kiedyś konfigurację Arka Svedy.Ależ to grało.Zastanawiam się czy jest sens kupować podłogówki z większym wooferem czy lepiej rozgryźć ten temat inaczej i  dołączyć suba lub dwa.Mialem chyba z 6 lat przerwy i tak powoli myślę o stereo.

Cześć.

Miałem kiedyś kino domowe. DVD + amplituner Yamaha i zestaw 5.1. Kiepskie kolumny nieznanego producenta i najzwyklejszy subwoofer Yamacha, wyłącznie z regulacją głośności. 
Co ciekawe, nie było z nim takiego problemu o którym napiszę poniżej. 
Kiedy wybrałam się do salonu audio, chciałam posłuchać zestawu 2.1 lepszej klasy. Czegoś na czym będę mógł słuchać muzyki w dużo lepszej jakości, z dobrej jakości niskim basem. 
Zaproponowano mi posłuchać trzy różne zestawy kolumn z dwoma różnymi subwooferami. 
Nie napiszę co mi tam podpinano, bo nie bardzo pamiętam. Powiedziałem, że mam na taki komplet przeznaczone 10 tys. i wstępnie chciałem tylko skupić się na jakości dźwięku i basu z lepszej klasy subwoofera. Zapamiętałem tylko, że subwoofery kosztowały ok. 4 tys, więc kolumny jakie mi podpinano kosztowały ok. 6 tys. 
Jakie było moje zdziwienie, że moje kino domowe za 3 tysiące + subwoofer za 500 zł z Media Expert, nie to, że jakością dźwięku przewyższył zestawy, których posłuchałem, co jest oczywiste, ale bas nie buczał, ani nie dudnił tak nieprzyjemnie jak ten w salonie audio. 
Bardzo mnie to zniechęciło i kupiłem same kolumny. 
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to możliwe? Od tamtej pory kilka razy wracałem myślami do systemu 2.1, ale kiedy przypomnę sobie to dudnienie i buczenie z subwoofera za 4K, odrzucam ten pomysł.

Problem z akustyka.Prawdopodobnie nie siedziales w "miejscu odsluchu",tez tak mam w salonie.Ustawie sub pod kanape to na fotelu nie da sie sluchac.

Możliwe, że amplituner KD sam jakotako zsynchronizował suba z kolumnami, a w salonie przesadzili chcąc zrobić na Tobie wrażenie.

Wątpię, żeby ktoś chciał zrobić na kimś wrażenie poprzez dudniący bas.

Zaciekawiło mnie, dlaczego nie mają skonfigurowanego dobrze chociaż jednego suba w celach demonstracyjnych. Dla sklepu to interes przecież. Jeśli nie mogło grać to dobrze z podłogówkami, to z monitorami mogliby zademonstrować. Klient mógłby usłyszeć, jak niewielkie podstawkowe kolumny o dość skąpym basie można uzupełniać subwooferem i tę lukę w niskim zakresie załatać.

• Pokaż nowe odpowiedzi