Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

To już wcale walałbym nie mieć basu. Odpiąłbym kable od HF. 🙂

Coś jest w tym dudnieniu. Sąsiad dwa domki dalej dudni bardzo często. Nie mam pojęcia jak on to wytrzymuje. Hałas i bum, bum, bum. 🤯 

2 godziny temu, Maqumba napisał:

Wątpię, żeby ktoś chciał zrobić na kimś wrażenie poprzez dudniący bas.

No i tu się mylisz: w opinii wielu dyletantów uważajacych się z audiofili, sub służy do robienia dyskoteki, mogli wpaść na pomysł, ze tego oczekujesz i tak właśnie ustawić.

2 godziny temu, Maqumba napisał:

dlaczego nie mają skonfigurowanego dobrze chociaż jednego suba w celach demonstracyjnych. Dla sklepu to interes przecież.

Dla sklepu interes to na poprawę jakości basu zamiast suba wcisnąć Ci kable.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Maqumba napisał:

Coś jest w tym dudnieniu. Sąsiad dwa domki dalej dudni bardzo często. Nie mam pojęcia jak on to wytrzymuje. Hałas i bum, bum, bum. 🤯

No wlasnie On w miejscu odsluchu slyszy pieknie zdefiniowany bas ale Ty nie jestes w miejscu odsluchu i slyszysz to co slyszysz.

W dniu 13.01.2024 o 11:43, mood napisał:

Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Mam zwykły kabel instalacyjny miedziany, który zgodnie z sugestią kol. @BlueDot zamierzam zaekranować folią aluminiową, by ograniczyć zakłócenia. 10m kabla bez ekranu to jednak niezła antena jest.

No to wychodzi że oryginały też powinny być antenami. Nie ma żadnego ekranu pod izolacją. Rozebrałem i zrobiłem zdjęcia oryginalnego kabla speakon od starego Rela (stalowy/alu) oraz z najnowszego Tx (miedziany).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_MI6_20240117_232302.thumb.jpg.f4033113ea6c1601d8cecfc3796fa6c2.jpgIMG_MI6_20240117_231936.thumb.jpg.32ea95c9119e0def3c21659ed960a9ac.jpgIMG_MI6_20240117_231942.thumb.jpg.44f98acd8a71710c0216bfb2bd230fc0.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

No i tu się mylisz: w opinii wielu dyletantów uważajacych się z audiofili, sub służy do robienia dyskoteki, mogli wpaść na pomysł, ze tego oczekujesz i tak właśnie ustawić.

Dla sklepu interes to na poprawę jakości basu zamiast suba wcisnąć Ci kable.

Dlaczego mniemasz, że jestem dyletantem? Co znaczy dyletant uważający się za audiofila? Tematyka audio obca mi nie jest. 
Gdyby było tak jak insynuujesz, nie traciłbym czasu na odsłuchy w salonie audio. 
Kabli nikt nawet nie próbował mi wcisnąć. 
Czy pracujesz w sklepie audio i wciskasz kable? Skąd pomysł, że w interesie sklepu jest wcisnąć kabel, a nie sprzedać subwoofer? 

14 minut temu, Maqumba napisał:

Dlaczego mniemasz, że jestem dyletantem?

Przeczytaj jeszcze raz to, co zacytowałeś.

18 minut temu, Maqumba napisał:

nie traciłbym czasu na odsłuchy w salonie audio. 

Jak widać straciłeś.

21 godzin temu, greg190872 napisał:

No wlasnie On w miejscu odsluchu slyszy pieknie zdefiniowany bas ale Ty nie jestes w miejscu odsluchu i slyszysz to co slyszysz.

Raczej tak być nie mogło, bo jeden z subwooferów wszystkie nastawy sterowane miał z pilota. Mógłby spróbować to poprawić z miejsca, w którym słuchałem. Teraz mi się przypomniało. Miał mały wyświetlacz z niebieskimi cyframi, więc był to chyba któryś model Velodyne. Jednym z problemów pomijając negatywny wpływ akustyki, naprawdopodobniej była kłopotliwa współpraca z podłogówkami w zakresie niskich częstotliwości. To chyba dość powszechnie znany problem. Ciekawi mnie, dlaczego nie zaproponowali mi posłuchać tych subwooferów z jakimś monitorami. Możliwe, że udałoby się to tak na szybko lepiej zgrać z subem, a wtedy bardzo możliwe, że zostawiłbym u nich tę kasę.

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Przeczytaj jeszcze raz to, co zacytowałeś.

Jak widać straciłeś.

Co jest z tym forum? Myślałem, że będę mógł tutaj dyskutować w koleżeńskiej atmosferze, a nie prostować czyjeś domysły oraz insynuacje. 
Twoja wypowiedź była niemiła i arogancka. Nie wiesz co to jest kultura wypowiedzi i wzajemny szacunek w dyskusji?

13 minut temu, Maqumba napisał:

Myślałem, że będę mógł tutaj dyskutować w koleżeńskiej atmosferze, a nie prostować czyjeś domysły oraz insynuacje. 

Do trzech razy sztuka: przeczytaj to, co zacytowałeś.

13 minut temu, Maqumba napisał:

Nie wiesz co to jest kultura wypowiedzi i wzajemny szacunek w dyskusji?

W Twoim domaganiu się abym tłumaczył się z czegoś, co Ci się ubzdurało ich nie ma. Jesteś tu nowy a ja nie chowam urazy, więc ochłoń i zacznij jeszcze raz. Bądź miły skoro ja jestem. Będzie dobrze.

40 minut temu, Maqumba napisał:

Ciekawi mnie, dlaczego

Już Ci to wyjaśniłem: prawdopodobnie trafileś na audio-idiotów, którzy brak wiedzy i doświadczenia zastępują przekonaniem, że SUB to do KD, a w stereo do robienia dyskoteki. Ja miałem szczęście i jak oglądałem w sklepie BW608, to zapytał jakie mam kolumny (BW606) i powiedział tak: Ty nie masz czasu czekać a ja teraz robić prezentacji, więc Ci go wypożyczę. Tylko pamiętaj to bardzo dobry sub, gra mocno, nisko i szybko, jest idealny do muzyki. Jak będzie dudnił i buczał to za mocno podkręciłeś.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Do trzech razy sztuka: przeczytaj to, co zacytowałeś.

W Twoim domaganiu się abym tłumaczył się z czegoś, co Ci się ubzurało ich nie ma.

Niczego się nie domagam. Nie cytuj mnie więcej, bo nie mam czasu i najmniejszej ochoty dyskutować z Tobą w tonie do jakiego świadomie lub nie próbujesz mnie sprowokować.

Niczego się nie domagam. Nie cytuj mnie więcej, bo nie mam czasu i najmniejszej ochoty dyskutować z Tobą w tonie do jakiego świadomie lub nie próbujesz mnie sprowokować.

Ty zacząłeś - ja skończę. Czytać nie musisz.

Niczego się nie domagam.

Ubzdurało Ci się, ze jakoś tam Cię nazwałem - za oszczerstwo przeprosin nie oczekuję, ale chociaż nie pisz o kulturze osobistej.

20 minut temu, Maqumba napisał:

Nie licz na to. Szymon MUSI (inaczej się udusi) komentować czy chcesz tego czy nie. Poziom kultury jego komentarzy jest żenujący tak samo jak poziom merytoryczny jego wpisów. Jeżeli chcesz uczestniczyć w tym forum musisz do tego przywyknąć. Szymon niszczy każdy wątek przekształcając go w gównoburzę. Moderacja nic z tym nie robi, tym bardzie Ty nic na to nie poradzisz. 

26 minut temu, Maqumba napisał:

nie mam czasu i najmniejszej ochoty dyskutować z Tobą w tonie do jakiego świadomie lub nie próbujesz mnie sprowokować

Tak. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem. Jeszcze nikt z nim nie wygrał w tej konkurencji. 

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Ty zacząłeś - ja skończę. Czytać nie musisz.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Ubzdurało Ci się, ze jakoś tam Cię nazwałem - za oszczerstwo przeprosin nie oczekuję, ale chociaż nie pisz o kulturze osobistej.

Człowieku, opanuj się, ochłoń. Odpocznij od forum, bo jak będziesz pisał w takim tonie znowu bana dostaniesz. Jeżeli nie umiesz inaczej to może pora wypisać się z tego grona? Pomyśl logicznie. 

4 godziny temu, Maqumba napisał:

Ciekawi mnie, dlaczego nie zaproponowali mi posłuchać tych subwooferów z jakimś monitorami.

Slucham muzyki z monitorow i przy zlym ustawieniu parametrow suba tez dudni.

Tak po prawdzie, Szymon nie Ciebie nazwal dyletantem.

1 godzinę temu, greg190872 napisał:

Masz rację ale to nie powód żeby się w taki sposób odnosić do innego użytkownika (zwłaszcza nowego i nie obeznanego z naszym guru), mógł by się w końcu chłopina ogarnąć i kulturalnie rozmawiać.

41 minut temu, greg190872 napisał:

Slucham muzyki z monitorow i przy zlym ustawieniu parametrow suba tez dudni.

Więc niech wyraża się precyzyjniej, bo w mojej ocenie ta wypowiedź poprzez jej pokrętną logikę wskazuje na mnie, bo niby kto jak nie kompletny ignorant uznałby dudniący bas za coś, co może się podobać.
Nie chcę więcej do tego wracać. 
Napiszę w wolnej chwili jeszcze jedną ciekawostkę, która przyszła mi na myśl w temacie który opisałem.

7 minut temu, Maqumba napisał:

Więc niech wyraża się precyzyjnie

Wyraziłem się precyzyjnie, trzy razy pisałem abyś przeczytał jeszcze raz.

8 minut temu, Maqumba napisał:

bo niby kto jak nie kompletny ignorant uznałby dudniący bas za coś, co może się podobać.

A Ty uznałeś? Nie.

30 minut temu, Maqumba napisał:

Nie chcę więcej do tego wracać. 

Nie jestem pamiętliwy, kak nie będziesz do sprawy wracać, to ja o Twojej pomyłce zapomnę.

Fajny wątek...

Dla rozładowania emocji powiem Wam, że bardzo lubię moje Elaci Vela 403 wspomagane ASW 610. Bowers cięty na 50Hz, volume na 9:00, bass extention na C, faza na 0. Czyli dosyć książkowo, ale działa. 

Próbowałem słuchać z potencjometrem Bowersa skręconym na 0, w tych utworach, gdzie więcej dzieje się na dole, ciężko już jest wrócić do samych Elaców. 

Żeby nie być posądzonym o młodociane podekscytowanie, są może 2 utwory, gdzie jednak coś się na siebie nakłada, pewnie ok. 45-50Hz (pomieszczenie dokłada od siebie?) i jest trochę za bogato. Ale i przy tych 2 utworach nie ma jakiegoś dramatu.

Ogólnie przy tym metrażu (ok. 27m2) to średnie monitory + sub sprawdzają się moim zdaniem świetnie. Fakt, sub zajmuje dodatkowe miejsce, kolejne kabelki, itd. Ale warto.

Może jeszcze kiedyś wrócę do podłogówek bez suba, jeśli już to pewnie Elaci FS407.

A na razie kolejny krok to zmiana elektroniki, ciągle chodzi mi po głowie NAD M10 V2, ale sentymentalnie chcę jeszcze spróbować klasycznej klasy AB w "czystym" tranzystorze" (nie hybryda).

Pozdrawiam przy niedzieli znad kieliszka dobrego alzackiego;)

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

1 minutę temu, Sznup napisał:

A wystarczyło raz kulturalnie napisać o co ci chodzi. 

Choć to nużące, też chciałabym zrozumieć. 
Mowa o jakichś dyletantach udających audiofilów. Jeśli nie mnie tak nazwał, to kogo i co ma do rzeczy buczący bas z dyletanctwem? Czy komukolwiek mógłby podobać się bas, który dudni i buczy? 

3 minuty temu, Maqumba napisał:

Choć to nużące, też chciałabym zrozumieć. 
Mowa o jakichś dyletantach udających audiofilów. Jeśli nie mnie tak nazwał, to kogo i co ma do rzeczy buczący bas z dyletanctwem? Czy komukolwiek mógłby podobać się bas, który dudni i buczy? 

Maqumba, daj już spokój:) Odpowiadając na Twoje pytanie, tak, znałem takich pacjentów, którzy całe życie słuchali na jakimś zdechlaku i jak usłyszeli bas z większego głośnika, choćby był dudniący i buczący byli pod wielkim wrażeniem. O takich dyletantach tutaj mowa. 

1 minutę temu, Maqumba napisał:

chciałabym zrozumieć. 

Masz dwa posty a w nich opisane wszystko - czytaj aż zrozumiesz, bo na razie to na siłę doszukujesz się czegoś innego niż napisałem.

-----

5 minut temu, tomek11 napisał:

są może 2 utwory, gdzie jednak coś się na siebie nakłada, pewnie ok. 45-50Hz (pomieszczenie dokłada od siebie?)

To dość typowa wartość dla moda.

6 minut temu, tomek11 napisał:

Bowers cięty na 50Hz, volume na 9:00, bass extention na C, faza na 0.

Hmmm.... mój 608 w takich ustawieniach chyba nic by nie wniósł do dźwięku.

znałem takich pacjentów, którzy całe życie słuchali na jakimś zdechlaku i jak usłyszeli bas z większego głośnika, choćby był dudniący i buczący byli pod wielkim wrażeniem. O takich dyletantach tutaj mowa. 

Jest gorzej, bo są nawet tu na Forum osoby, które obnosząc się z wiedzą i doświadczeniem mianując siebie audiofilami, a cała ich wiedza nt suba stereo ogranicza się do doświadczeń z plastikowym KD. Niektórzy mają nawet za sobą próby z podłączaniem do stereo głośniczków, które nie posiadają możliwości regulacji filtra i nie są w stanie zejść niżej od kolumn. Niestety takie osoby z powodu wiedzy i doświadczenia w innych aspektach audio, uważani są też za specjalistów od subów.

Pozdrawiam przy niedzieli znad kieliszka dobrego alzackiego;)

Zdrówko 👍🏻 

Alzackie to białe wyłącznie? Ja wolę czerwone o smaku głębokim jak krew bazyliszka 🙂

40 minut temu, Maqumba napisał:

Czy komukolwiek mógłby podobać się bas, który dudni i buczy? 

Nie chodzi o to, czy się to komuś podoba, tylko niektórzy uważający się i uważani za fachowców myślą, z taki właśnie bas z suba jest. Wcale bym się nie zdziwił, gdybyś w salonie trafił na kogoś, kto suba dobrze zsynchronizować z kolumnami nie tylko nie potrafi, ale nawet nigdy nie słyszał. Jak buczy i dudni to ktoś coś sp.lił, sam w sobie sub tego nie robi... no chyba, że podłączyli jakiegoś muła do KD.

-----

43 minuty temu, tomek11 napisał:

Próbowałem słuchać z potencjometrem Bowersa skręconym na 0, w tych utworach, gdzie więcej dzieje się na dole, ciężko już jest wrócić do samych Elaców. 

Dla kogoś przyzwyczajonego do "audiofilskiego" słuchania na monitorkach z midwooferem 5,5'', dźwięk z subem może być szokiem. Ale powrotu już nie ma, bez suba za wyższymi dźwiękami potrafi zniknąć prawie cała linia gitary basowej.

ASW 610. Bowers cięty na 50Hz, volume na 9:00, ..., są może 2 utwory, gdzie jednak coś się na siebie nakłada, pewnie ok. 45-50Hz

Tak sobie myślę: skoro masz mod na 50Hz i suba na 50Hz, to gdybyś zmniejszył do 45Hz, to może moda być ominął?

faza na 0. Czyli dosyć książkowo,

Ja przez rok miałem faze na 0° i wiecznie coś było nie tak - po roku okazało się, że u mnie faza musi być na 180°:

- czarny bez suba

- zielony faza 0°

- czerwony faza 180°

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, szymon1977 napisał:

tylko niektórzy uważający się i uważani za fachowców myślą, z taki właśnie bas z suba jest

Znowu sam sobie wymyślasz jakąś tezę którą bezpodstawnie uznajesz za aksjomat i forsujesz ją na siłę. Opanuj się, rozmawiasz z rozumnymi ludźmi a nie z jakimiś wymyślonymi pseudo audiofilami.

34 minuty temu, Maqumba napisał:

Alzackie to białe wyłącznie? Ja wolę czerwone o smaku głębokim jak krew bazyliszka 🙂

No tak dzisiaj się złożyło, choć częściej czerwień w kieliszku;) Alzacja słynie z białego, może są tam uprawiane jakieś czerwone szczepy, ale ja aż takiej wiedzy nie mam. Sorry za off top.

19 minut temu, Sznup napisał:

Znowu sam sobie wymyślasz jakąś tezę którą bezpodstawnie uznajesz za aksjomat

Przejrzyj sobie ten watek i sam policz, ile takich przypadków tylko tu zaglądało, bo Twoje zaprzeczanie faktom tylko dlatego, ze o nich nie wiesz, nic do dyskusji niw wnosi.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przejrzyj sobie ten watek i sam policz, ile takich przypadków tylko tu zaglądało, bo Twoje zaprzeczanie faktom tylko dlatego, ze o nich nie wiesz, nic do dyskusji niw wnosi.

To są tylko i wyłącznie twoje insynuacje. Przejrzyj sobie całe forum w każdym praktycznie wątku robisz to samo. Wmawiasz coś ludziom, jakieś swoje wymysły.

48 minut temu, szymon1977 napisał:

ile takich przypadków tylko tu zaglądało

?

Skoro w jednym z najlepszych studiów nagraniowych  używają dwóch 12" subwooferów do monitorów aktywnych prawdziwi specjaliści to musi coś oznaczać. Pewnie nie tylko tym jednym. 

W większości bogatych domach przy kolumnach stereo nawet dużych podłogowych stoją zwykle subwoofery. 

To jest kwestia kasy a nie wiedzy. 

Nie dość, że porządne subwoofery kosztują sporo to później sporo się dopłaca do rachunku za prąd. Stąd mało kto ma subwoofery. 

Najtańsze i najbardziej powszechne jest stereo na kolumnach podstawowych bo większość ma przysłowiowe m3 i tam nawet nie ma warunków do podłogowych kolumn a co dopiero do dwóch subwooferów. 

• Pokaż nowe odpowiedzi