Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kult płaskiej charakterystyki, więc choć lubi górkę na basie to kupuje bez, gałki i EQ są be bo ma być na płasko, więc próbuje podbić bas subem, choć sub do pod podbijania basu nie służy... miłej zabawy w hifi pozostaje życzyć.

Wbrew pozorom kult płaskiej charakterystyki obowiązuje głównie na forach i uckudzi wyznających lab przed odsłuchem. Przy obsłudze klienta face to face znacznie częściej usłyszysz faktycznie indywidualne preferencje.

W dniu 7.05.2024 o 10:33, slawek.xm napisał:

Sub z monitorami powinien mieć takie samo podejście konstrukcyjne jak kolumny 3-way

czyli zgranie suba z monitorami to taka sama praca jak konstrukcja kolumny

a skoro z markowymi gotowymi konstrukcjami stworzonymi przez fachowców jest tyle problemów ...np tak jak opisuje raiwan to o ile więcej będzie gdy nie ma się wiedzy w temacie...

porady Szymona w stylu "pokręcisz trzema gałkami i będzie pan zadowolony " można sobie w buty wsadzić

Ta wiedza w temacie, to dwa subwoofery najlepiej? Z jednym problemów uniknąć będzie trudno.

3 godziny temu, ludzik napisał:

A cóż to takiego? 

To jeden z audio-mitów, bardzo popularny i równie szkodliwy.

dwa subwoofery najlepiej? Z jednym problemów uniknąć będzie trudno.

Bez minimum wiedzy, doświadczenia i odpowiednich narzędzi, obstawiam dwoma subami zrobisz tylko większy bałagan niż jednym.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Bez minimum wiedzy, doświadczenia i odpowiednich narzędzi, obstawiam dwoma subami zrobisz tylko większy bałagan niż jednym.

Dziękuję za ostrzeżenie. Nie będę próbował przed zdobyciem minimum wiedzy.

Ale tak trochę gałeczkami, odrobinkę 😊

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wbrew pozorom kult płaskiej charakterystyki obowiązuje głównie na forach i uckudzi wyznających lab przed odsłuchem. Przy obsłudze klienta face to face znacznie częściej usłyszysz faktycznie indywidualne preferencje.

Wiem o tym, z ofiarami forumowych guru spotykam się w realnym świecie.

1 godzinę temu, ludzik napisał:

Gałeczkami nie wypłaszczysz charakterystyki ani nie zlikwidujesz górki na basie ... bo i po co?

9 minut temu, szpakowski napisał:

Gałeczkami nie wypłaszczysz charakterystyki ani nie zlikwidujesz górki na basie ...

Czemu nie? Przecież gałki na subie właśnie do "wypłaszczania" charakterystyki służą.

bo i po co?

Co kto lubi.

27 minut temu, szymon1977 napisał:

Co kto lubi.

W dniu 7.05.2024 o 09:55, szymon1977 napisał:

Przypomina to nieci radość z samobiczowania, ale co kto lubi.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, ludzik napisał:

Ta wiedza w temacie, to dwa subwoofery najlepiej? Z jednym problemów uniknąć będzie trudno.

może być jeden ale rzeczywiście pełnia szczęścia to dwie sztuki

tak , tylko pod kontrolą pomiaru , z high passem na monitorach

6 minut temu, slawek.xm napisał:

tak , tylko pod kontrolą pomiaru , z high passem na monitorach

Nie, nie tylko. Uprzedzając: jak po roku użytkowania ustawionego na ucho suba zrobiłem pomiar to okazało się, że właściwie to lepiej ustawić się nie da, można tylko nieco inaczej.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wiem o tym, z ofiarami forumowych guru spotykam się w realnym świecie.

Gdzie? W UK?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Gdzie? W UK?

Świat to nie tylko UK, ale co się dzieje poza Forum pozostanie poza Forum, warto mieć świadomość, że istnieje 🙂

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

piszę o poprawnym podejściu 

Twoje idealistyczne jest niezbyt poprawne, bo często nierealne. A koniec końców i tak dojdziemy do subiektywnej oceny brzmienia i tu praktyka z teorią się nieco rozmine.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czemu nie? Przecież gałki na subie właśnie do "wypłaszczania" charakterystyki służą.

A nie jest to szkodliwe?

Teraz, szymon1977 napisał:

Co!?

Płaska charakterystyka. Pisałeś coś o mitach oraz ich szkodliwości. Może pomyliłeś coś z mitami greckimi? Tam również jest mowa o kultach.

I o dziwnych ludziach których się spotyka na swej drodze.

Z ofiarami forów spotyka się w realnym świecie. 

Bardzo mnie to ciekawi. Szkoda że temat umarł 

7 minut temu, ludzik napisał:

Przerażające jest to forum. Kulty, ofiary 😱 

Jak w jakiejś sekcie satanistycznej ... 😁

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak - no i?

No i może coś więcej w temacie. Wymyśliłeś, to i rozwiń. Czym jest kult płaskiej charakterystyki. 

Jak w jakiejś sekcie satanistycznej ... 😁

Dlatego ja mam kolumny o pofalowanej charakterystyce. Nie chcę zostać ofiarą kultu 😁

Edytowane przez ludzik
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Świat to nie tylko UK, ale co się dzieje poza Forum pozostanie poza Forum, warto mieć świadomość, że istnieje 🙂

Twoje idealistyczne jest niezbyt poprawne, bo często nierealne. A koniec końców i tak dojdziemy do subiektywnej oceny brzmienia i tu praktyka z teorią się nieco rozmine.

pisałem o tym już wiele razy nawet tobie na pw

jeśli mamy głośnik subowy , który z przeznaczenia swego znacznie lepiej czyściej i dokładniej odtwarza zakres basu to puszczanie tego samego pasma przez midwooferki , które w zakresie basu generują najwięcej zniekształceń , grzeją się czy wręcz palą cewki przy głośniejszym graniu

jest czystą głupotą i nie można z żadnej strony nazwać takiego działania racjonalnym

dlatego odcięcie basu monitorom filtrem górnoprzepustowym i fachowe połączenie z subem pod kontem fazowym jest obligatoryjne w prawidłowo złożonym systemie

twoje metody są złe, nieprawidłowe wręcz jest to przykład jak nigdy nie należy zgrywać suba z monitorami

14 minut temu, slawek.xm napisał:

i fachowe połączenie z subem pod kontem fazowym jest obligatoryjne w prawidłowo złożonym systemie

Tylko ilu z nas bedzie jak to nazwales "fachowo" to zrobic bez profesjonalnego sprzetu i wiedzy?

15 minut temu, BlueDot napisał:

Tylko ilu z nas bedzie jak to nazwales "fachowo" to zrobic bez profesjonalnego sprzetu i wiedzy?

Zakładam, że wielu będzie próbowało ... nie takie rzeczy ludzie na forum robią ... bez wiedzy i sprzętu, czyli niefachowo 

Zakładam również, że lepiej tego wcale nie robić niż spartolić ... 

Edytowane przez szpakowski
Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, BlueDot napisał:

szczerze.... nikt i to od zakładki start po zakładkę hi-end

dlatego zwracam uwagę jak profesjonalne zgranie jest istotne

coś na ten temat może powiedzieć np @S0nic

58 minut temu, slawek.xm napisał:

jeśli mamy głośnik subowy , który z przeznaczenia swego znacznie lepiej czyściej i dokładniej odtwarza zakres basu to puszczanie tego samego pasma przez midwooferki , które w zakresie basu generują najwięcej zniekształceń , grzeją się czy wręcz palą cewki przy głośniejszym graniu

Monitorki nie spaliły się jak obok sub nie grał, to jak obok będzie grać sub też się nie spalą - zamoteś się Sławku.

jest czystą głupotą i nie można z żadnej strony nazwać takiego działania racjonalnym

J. W.

dlatego odcięcie basu monitorom filtrem górnoprzepustowym i fachowe połączenie z subem pod kontem fazowym jest

Jest bez wątpienia rozwiązaniem lepszym.

twoje metody są złe, nieprawidłowe wręcz jest to przykład jak nigdy nie należy zgrywać suba z monitorami

To nie jest moje rozwiązanie, więc swoje zażalenia skieruj np do REL

-----

1 godzinę temu, ludzik napisał:

No i może coś więcej w temacie.

Tu palska i tam płaska - płaska może być stopa, Ziemia, albo charakterystyka... a i charakterystyka może być płaska kolumn, albo w miejscu od słuchu... a nawet w miejscu odsłuchu płaska może być całość, albo płaskie moze być przejście pomiędzy subem a kolumnami... w sumie to nie tyle płaska co wypłaszczona, bo gałkami na subie można usunąć górkę lub dołek na łączeniu suba z kolumnami - to tak w skrócie. Więcej czytaj a mniej pisz, to będzie dobrze.

-----

30 minut temu, slawek.xm napisał:

zwracam uwagę jak profesjonalne zgranie jest istotne

Nikt nie pisał, że istotne nie jest, natomiast Ty dyskwalifikujesz sub w stereo bez profesjonalnego zgrania, a to już nie jest prawda. Po raz kolejny swoimi wygórowanymi oczekiwaniami wprowadzasz innych w błąd Sławku.

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, szymon1977 napisał:

Monitorki nie spaliły się jak obok sub nie grał, to jak obok będzie grać sub też się nie spalą - zamoteś się Sławku 😉

poczytaj ile jest wątków w stylu "wymiana wyplutych membran"

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest bez wątpienia rozwiązaniem lepszym.

co z tego , że to przyznajesz skoro robisz odwrotnie?

16 minut temu, szymon1977 napisał:

To nie jest moje rozwiązanie, więc swoje zażalenia skieruj np do REL

nie znam tak głupich zaleceń producentów suba

Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, szymon1977 napisał:

Po raz kolejny swoimi wygórowanymi oczekiwaniami wprowadzasz innych w błąd Sławku.

mylisz się , ja piszę jak być powinno zwłaszcza wobec twojej nonszalancji w temacie

każdy sobie sam wnioski wyciągnie

• Pokaż nowe odpowiedzi