Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Mirage14 napisał:

Czy aplikacja rozwiąże wszystkie problemy z dopasowaniem suba do systemu? 

Czy jak ustawie go do pomieszczenia i swoich preferencji zapomnę o dalszej  regulacji? 

Twoje ucho i preferencje są najważniejsze a nie aplikacje. Kolega powyżej dobrze Ci radzi. Wypożycz, posłuchaj i poeksperymentuj z ustawieniem i odcięciem częstotliwości. Śledzę ten wątek i obserwuje nadmierne podekscytowanie, obsesję wręcz, aplikacjami, programami i pomiarami, co w kilku przytoczonych tu przypadkach nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. To nie apteka ani matematyka. Są różne pomieszczenia w kształcie, wysokości i układzie sufitu i w aranżacji wnętrza i tego aplikacje nie uwzględnia, ale usłyszy to twoje ucho w miejscu  gdzie muzyki słuchasz i tym się kieruj.Empiria.

2 godziny temu, Mirage14 napisał:

Czy jak ustawie go do pomieszczenia i swoich preferencji zapomnę o dalszej  regulacji? 

Twoj wzmacniacz w sposób ostateczny zalatwi kwestię ustawienia fazy. Nato.iast głośność i crossover traktował bym raczej jako ustawienie wstępne, które poddasz korekcie wedle własnego kaprysu. Sub moze mieć też inne ustawienia (mój ma), których wzmacniacz nie ustawi, ale w instrukcji będziesz miał zalecane adekwatnie do sytuacji.

Co do suba z apką nie wiem, ale obstawiam, że jak większość elektroniki, tak i tu znajdziesz gotowe presety.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie.

Też jestem jak kolega tyrion za tym abyś to wypożyczył i posłuchał w domu. Niestety wątek jest obecnie zbyt duży i zbyt nasączony teoriami. 

Trzeba to wziąć bardziej praktycznie i na spokojnie. 

Oczywiście nie ma tak, że ktoś da gwarancje na rozwiązanie wszystkich problemów, ale aplikacja bardzo to ułatwia. W moim przypadku pozbyłem się podbicia, dopasowałem idealnie fazę, przetestowałem różne opcje z miejsca odsłuchowego... To bardzo wygodne, zwłaszcza jeśli nie masz systemu pomiarowego i dostrajasz sobie wszystko na słuch.

[mention=1239]xajas[/mention], proszę o odpowiedź:
Crossover - prosta sprawa, przycina sygnał dla suba i kolumn tak, żeby suma wyszła na płasko. Mam crossover ustawiony na 70Hz: czy te 70Hz jest w miejscu A, B, czy C, a może jeszcze w jakimś innym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W sumie to nie ma większego znaczenia, z czystej ciekawości pytam.

W ogolnym zrozumieniu to punkt B

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

W ogolnym zrozumieniu to punkt B

Dziękuję. Tak myślałem, ale jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi.

BTW to trochę lipa jak modne ostatnio Chińczyki mają crossover od 70Hz w górę, przy kolumnach większych od moich QA3020i bezużyteczne.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 11.03.2025 o 06:41, Piotr Sonido napisał:

Słuchałem w praktyce dublowania się pasma basowego z tym z subwooferów jeżeli jest to zrobione z głową to finalne brzmienie jest super. 

Ale to kwestia praktyki a nie czytania w koło forów i indywidualnych wpisów innych użytkowników. 

Bardzo dobrym przykładem było na przykład w zeszłym roku wydanie audio video show gdzie monitor audio? Czy audiovector? Były wsparte dwoma RELami serii S.

Nie wierzę że te duże kolumny podłogowe były w jakiś sposób filtrowane na wyjściu wzmacniacza. 

A akurat ten zestaw grał świetnie było to bardzo dobrze zastrojone. 

Praktyka nie teoria.

Kolejny przykład to przecież nowe 

Ukryta Zawartość

Akurat to jak za swoje miliony grało kiepsko natomiast czy tutaj kolum kolumny są filtrowane?

Praktyka nie teoria 

Mamy takie same wrażenia. 

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak się nie rozumie teorii, to można odnieść wrażenie, że rozmija się ona z praktyką. 

PS

Przykład na dublowanie pasma pokazał, że pasmo nie jest dublowane, a sub został wpasowany w spadek grającego wyżej przetwornika.

BTW to trochę lipa jak modne ostatnio Chińczyki mają crossover od 70Hz w górę, przy kolumnach większych od moich QA3020i bezużyteczne.
Maja obydwa filtry czyli low-pass dla suba i hi-pass dla głośników głównych czy tylko jeden z nich? Jeśli obydwa to niekoniecznie bezużyteczne w przypadku większych kolumn.
1 minutę temu, przmor napisał:
31 minut temu, szymon1977 napisał:

Maja obydwa filtry czyli low-pass dla suba i hi-pass dla głośników głównych czy tylko jeden z nich? Jeśli obydwa to niekoniecznie bezużyteczne w przypadku większych kolumn.

Chyba mają crossover, czyli fwa filtry ustawiane jednym suwakiem. Oczywiście użyć się da i efekt będzie pozytywny, tylko po co dopłacać do podłogówek, skoro je przytniemy do poziomu monitorków?

37 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak się nie rozumie teorii, to można odnieść wrażenie, że rozmija się ona z praktyką. 

W praktyce słuchasz muzyki na tanim avr. Taki z Ciebie teoretyk jaki praktyk. 

2 minuty temu, przmor napisał:

Odcięcie basu w podłogówkach daje ulgę zasilającemu je wzmacniaczowi więc jakiś zysk może być choć nie musi.

Przede wszystkim ulgę z odcięcia odczują głośniki, które nie będą próbowały zagrać częstotliwości, których zagrać za bardzo nie dają rady.

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Bo chodzi o praktykę. Teoretyk nigdy tego nie zrozumie. Raz przeczyta że ziemia jest płaska i w to pójdzie.

8 godzin temu, Ajothe napisał:

W praktyce słuchasz muzyki na tanim avr. Taki z Ciebie teoretyk jaki praktyk. 

😂😂

10 godzin temu, przmor napisał:

Odcięcie basu w podłogówkach daje ulgę zasilającemu je wzmacniaczowi więc jakiś zysk może być choć nie musi.

Przede wszystkim daje wybór miejsca odcięcia, bo nie zawsze ich naturalny spadek to najlepsze wyjście.

2 minuty temu, malikali napisał:

Przede wszystkim daje wybór miejsca odcięcia, bo nie zawsze ich naturalny spadek to najlepsze wyjście.

A ten naturalny spadek midwoofera oznacza, że zamiast subbasu przetwornik generuje zniekształcenia nieco wyżej. Czy jest to poziom słyszalny? Nie wiem.

Jak się czyta te posty teoretyków, w tym o filtrach górnoprzepustowych, to nie ma się co dziwić, że ludzie boją się kupić subwoofera. A tymczasem nie jest to wysyłanie rakiety w kosmos. Bierzesz dobry sub, ustawiasz 3 pokrętła, robisz fine-tuning przez tydzień i masz super doznania muzyczne. Później tylko słuchać i się zachwycać muzyka. Pozdrawiam

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

16 minut temu, Cameyo napisał:

Jak się czyta te posty teoretyków, w tym o filtrach górnoprzepustowych, to nie ma się co dziwić, że ludzie boją się kupić subwoofera

Warto znać teorię, by w praktyce nie popełnić błędu i nie wrócić z pretensjami, że sub to do KD - były takie przypadki.

16 minut temu, Cameyo napisał:

tymczasem nie jest to wysyłanie rakiety w kosmos. Bierzesz dobry sub, ustawiasz 3 pokrętła,

Koledze @Mirage14 wzmacniacz ustawi fazę, więc tylko 2 pokrętła.

A jak kogoś rozważanie na tym poziomie przerasta, to zawsze może zapytać w dziale Start i tam przeczytać "kup se bedzie zaj.biście".

Ok znalazłam SVS SB 1000 na mediaexpert , biorę na testy 😉

2 minuty temu, Mirage14 napisał:

Nie dopisałem wersję PRO

2 minuty temu, Mirage14 napisał:

Pro czy bez pro?

Jak coś to pytaj, będziemy pomagać.

Wersja PRO z tego co pamietam ma wbudowane DSP. Wersję nie PRO jak i kazdy inny subwoofer podłączany do wyjścia liniowego można wzbogacić o DSP kupując za ok. 400zl procesor Dayton Audio DSP-LF. Mam, używam, polecam. Należałoby oczywiście zrobić najpierw pomiary aby wiedzieć co za pomocą DSP korygować.

Już jedzie będzie na jutro. 

Powracam z pytaniem, dziękuję za Waszą cierpliwość🙂

Czy w przypadku tego suba będzie lepsze wyprowadzenie sygnału bezpośrednio ze wzmacniacza  pre out czy  równolegle z kolumnami do wyjść głośnikowych wzmacniacza 

Jak powinno być prościej to ustawić, jest na to jakaś wstępna metoda żeby za dużo nie walczyć z ustawieniami ?

Obawiam się żeby to mnie nie zakręciło w wir różnych ustawień, jak dojdą do tego jakieś pomiary to umarł w butach🥴

8 minut temu, Mirage14 napisał:

Czy w przypadku tego suba będzie lepsze wyprowadzenie sygnału bezpośrednio ze wzmacniacza

Jaki masz wzmacniacz?

To sub-out we wzmacniaczu do lo-level input w subie. Niestety nie skorzystasz z ustawień suba w wiim i musisz zrobić wszystko ręcznie w subie - dasz radę!

Mój błąd przepraszam. Pomyliło mi się, że masz wzmacniacz Wiim.

Podłącz przez sub out. Tak zacznij testy. Daj znać. Ale daj chwilę temu systemowi nie pisz nic na gorąco.

6 godzin temu, Cameyo napisał:

Jak się czyta te posty teoretyków, w tym o filtrach górnoprzepustowych, to nie ma się co dziwić, że ludzie boją się kupić subwoofera. A tymczasem nie jest to wysyłanie rakiety w kosmos. Bierzesz dobry sub, ustawiasz 3 pokrętła, robisz fine-tuning przez tydzień i masz super doznania muzyczne. Później tylko słuchać i się zachwycać muzyka. Pozdrawiam

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Prawda? 🙂

4 godziny temu, Mirage14 napisał:

Jak powinno być prościej to ustawić, jest na to jakaś wstępna metoda żeby za dużo nie walczyć z ustawieniami ?

1. Ustawiasz Volume 0, Phase 0 i Filter max i puszczasz jakąś piosenkę.

2. Zwiększasz Volume aż bas z suba zacznie  być wyraźnie słyszalny.

3. (Tu przyda się pomocnik) Kręcisz gałką Phase a z znajdziesz położenie, przy którym bas jest najpełniejszy. Przy czym nie róbmy doktoratu, bo są suby (np mój), które zamiast gałki mają pstryczek 0° lub 180° i to wystarczy do pozytywnego efektu. Więcej gałki Phase nie ruszasz.

4. Gałkę Filter ustawiasz na 3/4 wartości, od jakiej zaczynają się pasmo Twoich kolumn.

5. Ustawiasz Volume na satysfakcjącą Cię głośność.

W tym momencie sub masz z grubsza wyregulowany. Od teraz to już drobne poprawki, raz Filter, raz Volume, a Phase nie ruszasz. To wszystko.

22 godziny temu, Cameyo napisał:

Później tylko słuchać i się zachwycać muzyka.

Tak jest! No gdzie bym z moich pudełek na buty (dziecięce) taki bas wyciągnął? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

. (Tu przyda się pomocnik) Kręcisz gałką Phase a z znajdziesz położenie, przy którym bas jest najpełniejszy. Przy czym nie róbmy doktoratu, bo są suby (np mój), które zamiast gałki mają pstryczek 0° lub 180° i to wystarczy do pozytywnego efektu. Więcej gałki Phase nie ruszasz.

Pd

Jak przestawisz sub w inne miejsce, to Phase trzeba ustawiać od nowa.

-----

11 minut temu, il Dottore napisał:

gdzie bym z moich pudełek na buty (dziecięce) taki bas wyciągnął? 🙂

Czy SVS3000 micro sam synchronizuje się z kolumnami?

• Pokaż nowe odpowiedzi