Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, don111 napisał:

W sumie nie pomyślałem że tak może być. Więc można by podłączyć pre out ze wzmacniacza Yamahy (L i R) do obu wejść suba (L i R), dodatkowo jedno wejście w subie rozdzielić na dwa i podłączyć tam LFE z ampli. 

Tak juz lepiej.

21 minut temu, BlueDot napisał:

No wlasnie. Mysle ze niejedna osoba ma tak podlaczonego suba i nawet nie wie ze slucha mono.

Łatwo to przeoczyć. Najczęściej są dwa wejścia w subie, a kabla Y używa się często do dwukretnego wzmocnienia sygnału LFE (mono elektrycznie) , ale wtedy jest wiadomo że to jednak... stereo 🙂

bo mix kanałów następuje w amplitunerze, tylko potem dwukrotnie go wzmacniamy

• 4 tygodnie później...

Jeśli cena (4 000 000 zł) ma być miarą przyrostu jakości dzięki SUBWOOFEROM, to Sonus Faber właśnie obwieścił, że ich wszystkie dotychczasowe kolumny co najwyżej grają na pół gwizdka. Notatka z informacji przed AS:

"Jedną z największych atrakcji tegorocznego Audio Video Show będą kosztujące blisko 4 mln zł kolumny Sonus faber Suprema! To najbardziej ambitny projekt w historii marki, a składają się na niego dwie główne kolumny, dwa subwoofery i jedna elektroniczna zwrotnica."

sf.jpg.8b219e4ed1ffac2d7801e49cdb9a24d6.jpg

W dniu 13.10.2024 o 18:20, Wuelem napisał:

Jeśli cena (4 000 000 zł) ma być miarą przyrostu jakości dzięki SUBWOOFEROM, to Sonus Faber właśnie obwieścił, że ich wszystkie dotychczasowe kolumny co najwyżej grają na pół gwizdka. Notatka z informacji przed AS:

"Jedną z największych atrakcji tegorocznego Audio Video Show będą kosztujące blisko 4 mln zł kolumny Sonus faber Suprema! To najbardziej ambitny projekt w historii marki, a składają się na niego dwie główne kolumny, dwa subwoofery i jedna elektroniczna zwrotnica."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja je zamawiam po tym odsłuchu na audio video show. 

W tym roku jest kilka takich systemów które ciężko mi sobie wyobrazić jak będą upchane w tych salach. 

To jeden z nich.

W parze będzie grać z naim statement. 

Jak mi gacie spadną to biore

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Hej pytanie

Czy mozna podlaczyc subwoofer przez dac do systemu? Dac ma zlacza xlr (nimi lacze koncowke) i rca. Mam koncowke mocy ktora nie ma wyjsc na sub ani dodatkowych terminali

Dac to eversolo z6

Cos takiego powinno teoretycznie zadzialac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez suxon

@suxon tak się to standardowo właśnie łączy. To znaczy z DAC idziesz przez XLR do suba, który robi podział i z suba idziesz na końcówki mocy, która dostaje już odfiltrowane pasmo.

Bardziej wyrafinowane połączenia, to cyfrowe i cały system spięty w "daisy chain" (zwykle mają taką opcję wyższe modele subów - od Dynaudio to modele od Core Sub Compact w górę).

Edytowane przez Kyle
37 minut temu, Kyle napisał:

@suxon tak się to standardowo właśnie łączy. To znaczy z DAC idziesz przez XLR do suba, który robi podział i z suba idziesz na końcówki mocy, która dostaje już odfiltrowane pasmo.

Bardziej wyrafinowane połączenia, to cyfrowe i cały system spięty w "daisy chain" (zwykle mają taką opcję wyższe modele subów - od Dynaudio to modele od Core Sub Compact w górę).

Dzieki fakt dodatkowa zaleta to filtr hipass i wbudowana zwrotnica. Pytanie tylko czy nie degraduje sygnalu

Rozumiem ze wszystkie suby z rynku konsumenckiego odpadaja?

Jak jest z degradacją i wzrostem szumów własnych przy analogowym połączeniu, to już zależy od konkretnego suba. Tak czy inaczej, subwoofery z wejściem (i wyjściem) AES/EBU i/lub innym cyfrowym, wymyślono nie bez powodu. 😉

Edytowane przez Kyle
3 godziny temu, Kyle napisał:

To jeszcze pokaż sub, który to standardowo zrobić potrafi 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@szymon1977 każdy studyjny sub to potrafi, nawet ten prosty, o który pytał kolega:

5 godzin temu, suxon napisał:

Ukryta Zawartość

(͡ ͡° ͜ つ ͡͡°)

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Kyle napisał:

każdy studyjny sub to potrafi

No właśnie "studyjny", czyli jednak nie "standardowy". No bo "standardowy" to ma wejście hi-level. 

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, Kyle napisał:

@szymon1977

No aż o tak prymitywnych subach, to nie rozmawiamy 😜

Nie mówi się"prymitywny" tylko "standardowy".

Ps

Nie dawaj proszę mojego nick-a do każdego wpisu.

W sumie konsumenckie suby, też miewają "line in" i  "line out" (pomiędzy jest podział pasma), tyle, że na zwykłych chinch, a nie XLR. Np. KEF KC62:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Kyle napisał:

W sumie konsumenckie suby, też miewają "line in" i  "line out" (pomiędzy jest podział pasma),

Kiedyś coś takiego spotkałem, nie pamiętam co to było. Niestety "standardowo" to hi-level.

W dniu 15.10.2024 o 16:02, Piotr Sonido napisał:

Ja je zamawiam po tym odsłuchu na audio video show. 

W tym roku jest kilka takich systemów które ciężko mi sobie wyobrazić jak będą upchane w tych salach. 

To jeden z nich.

W parze będzie grać z naim statement. 

Jak mi gacie spadną to biore

No i gacie mi nie spadły 😉

W dniu 2.11.2024 o 20:07, szymon1977 napisał:

Niestety "standardowo" to hi-level.

Brak możliwości skasowania cytatu.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Brak możliwości skasowania cytatu.

Robisz to trickiem:

Wpisujesz np X przed i za cytatem, zaznaczasz całość i usuwasz:

Jak widzisz było a nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Próba 

kurde działa. Dzięki!

Widzisz. A gdybys wrzucil Szymona do ignorowanych to bys sie o tym nie dowiedzial 😉

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Widzisz. A gdybys wrzucil Szymona do ignorowanych to bys sie o tym nie dowiedzial 😉

No nie dowiedział bym się. 

Ale my teraz mamy inna formalna za zgodą zarządu , moderacji i wszystkich kooperację. 

Nie możemy się cytować. Nawiązywać do swoich postów. Możemy zgłosić i będzie warn. 

Tutaj nie zgłosiłem oczywiście bo był pomocny. Ale generalnie siebie unikamy. 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale my teraz mamy inna formalna za zgodą zarządu , moderacji i wszystkich kooperację.

Wszystkich poza mną... czyli wszystkich.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Wszystkich poza mną... czyli wszystkich.

W tym momencie muszę ci przypomnieć. 

Abyśmy siebie wzajemnie jednak nie cytowali. 

Nie wiem czy wyraziłeś na to zgodę czy nie ale uważam że akurat forum zyskało na braku wymian zdań pomiędzy nami. 

Z mojej strony to także koniec cytatów wybacz

Ok. Mnie o zdanie nikt nie pytał, więc zachowam je dla siebie. Ale to "wszystkich" musiało zostać sprostowane.

SVS Micro 3000, ma ktoś jakieś doświadczenia we wspomaganiu zestawu stereo opartego o monitory? Ewentualnie jakieś alternatywy wśród kompaktowych subów? KEF KC62? Coś innego?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

14 godzin temu, BlueDot napisał:

Aaaa. To dlatego tak spokojnie 😅

To moze ja jakas mala zadymke wywolam 🙂

Dajesz 😉

7 godzin temu, tomek11 napisał:

SVS Micro 3000, ma ktoś jakieś doświadczenia we wspomaganiu zestawu stereo opartego o monitory? Ewentualnie jakieś alternatywy wśród kompaktowych subów? KEF KC62? Coś innego?

Dobrze sobie radzi. 

Kef może być alternatywą.

Tel tzero chodź jest słabszy i t5x - te nie są w klasie D

Znajdziesz też coś z jl audio w małych rozmiarach. 

7 godzin temu, tomek11 napisał:

Jednak powrót do suba? A kolumny już doszły? 

15 minut temu, seba3002 napisał:

Jednak powrót do suba? A kolumny już doszły? 

DHL Niemcy strasznie daje d... także jeszcze czekam na kolumny. Kolejne decyzje już później. Ale kiedyś rozważałem tego SVS 3000 Micro, stąd moje pytanie. Jest na tyle mały, że zmieściłby się w bardziej neutralnym miejscu i małżonka powinna to przeżyć😉Ale najpierw niech kolumny przyjdą.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Pokaż nowe odpowiedzi