Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dajesz 😉

Dobrze sobie radzi. 

Kef może być alternatywą.

Tel tzero chodź jest słabszy i t5x - te nie są w klasie D

Znajdziesz też coś z jl audio w małych rozmiarach. 

Rel T zero jest w klasie D, ale gra jakościowo najlepiej. Klasę AB z trafo ciężko byłoby upchać w tak małą obudowęz gdzie większą część zajmuje magnes głośnika. Klasa AB to tylko chwyt marketingowy, gdyby było inaczej to oznaczałoby to że droższe suby Rela S są gorsze

Seria S.jest jednak inaczej projektowana. I rozumiem że ma inne oczekiwania. Także dla innego klienta. 

Czy jest to chwyt marketingowy? Hmm. Ale po co? Skoro D były by nawet tańsze. 

Nie tylko REL nadal z tego korzysta. Nie wszyscy chodź zdecydowana większość subwooferów jest w klasie D.

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Seria S.jest jednak inaczej projektowana. I rozumiem że ma inne oczekiwania. Także dla innego klienta. 

Wszystko jest takie samo pod kątem zaprojektowania tj głośniki w układach zamkniętych i z membranami biernymi. Membrany są inne. Czyli jak najlepsza jakość a moc, zejście na drugim miejscu. I tak Rel przy linii T chwali się "audiofilskimi" wzmacniaczami w klasie AB,  a przy linii S super nowoczesnymi w klasie D. Niedzielny klient który ma kasę i szuka czegoś najlepszego w danym budżecie nie będzie miał szansy nic dostrzec sprzecznego, albo go stac na S albo na T i poczyta tylko o jednej linii, ale jak ktoś trochę się zainteresuje to wyjdzie z tego oczywisty bełkot marketingowy, tak jak robi to każda inna marka. Te "lepsze" membrany w coraz nowszych Ti , Tx to też w 99% pic na wodę fotomontaż, owszem, może zmienili skład i w jakimś małym % coś się tam różnią te membrany ale grają nie do odróżnienia. Wracając do T0 - to ten maluch w klasie D gra wg mnie lepiej od większych braci z linii T, szybkość, eksplozywność, nadal przyjemna miękkość ale brak pogrubienia basu jak z większych T, czuć jakby grały duże kolumny z fajnym basem a nie subwoofer. T0 schodzi do 30hz spokojnie, albo lekko poniżej (dużo ciszej). Rel tutaj podaje ostrożnie dane, ale nie jest tak źle jak na papierze.

Obudowy też są inne więc projekt jest inny. 

I powtarzam nie tylko oni robią subwoofery w klasie AB. Mogło by robić taniej na to wygląda jak reszta w klasie D. 

Ale była już rozmowa o tym więc EOT. 🙂

9 godzin temu, tomek11 napisał:

DHL Niemcy strasznie daje d...

Dostałem parę dni temu rozbitego, dostarczonego przez FedEx, suba Genelec 7350A - przebij to 😉 Ocenię ich jak zobaczę jak ustosunkują się do tej sprawy (od razu zgłosiłem uszkodzenie przesyłki).

Wypadki się zdarzają, ale zobaczymy jak się sprawa zakończy. Rozwalić taki sub, zapakowany w podwójny karton, z dystanserami pomiędzy, to trzeba niezłego uderzenia (obstawiam, że paczka spadła z kilku metrów w jakimś magazynie, bo kurier raczej nie dałby rady tak p....).

Edytowane przez Kyle
8 minut temu, Kyle napisał:

... nie ja pakowałem, tylko sklep/hurtownia, od której kupiłem.

Uszkodził się sub w środku czy tylko paczka? 

Sub uszkodzony - pęknięcie obudowy. Kilucentymetrowa ściana z jakiegoś HDF - ta taka płyta z zaokrągleniami:

19208738_800.jpg - twarde to jak beton, a jednak rozwalone w rogu.

2 minuty temu, Kyle napisał:

Sub uszkodzony - pęknięcie obudowy. Kilucentymetrowa ściana z jakiegoś HDF - ta taka płyta z zaokrągleniami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - twarde to jak beton, a jednak rozwalone w rogu.

Fikusna konstrukcja. Masz zamiar tego uzywac w zestawie stereo czy kupiles do zastosowan pro?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
42 minuty temu, tomek11 napisał:

Bowersy 706 S3.

To B&W ASW608 do nich... ale to za niska klasa.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 godzin temu, BlueDot napisał:

DB4S, bardzo fajnie brzmiacy sub.

Z całą pewnością, 1000W z Hypexa, apka i do tego wykonanie tip top. Ale mimo membrany 10" cała buda jest już dość duża. Dla mnie za duża, choć to nie jest też jakaś locha. Niestety jest to też dość "kaloryczny" zakup.

Wciąż czekam na Bowersy 706 S3, jak przyjdą i usłyszę (za duży) deficyt w soundtrackach Zimmera i afro-popie, to jednak spróbuję tego SVS Micro 3000. Footprint ma znaczenie, tego SVS-a wcisnę w miejsce, które nie wywoła marudzenia małżonki. Większe skrzynki - nie dam rady.

Jest jeszcze KEF KC62, ale znowuż, jak przy DB4S, cena mnie trochę wyrywa z przetartych kapci;)

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

8 godzin temu, tomek11 napisał:

jak przyjdą i usłyszę (za duży) deficyt w soundtrackach Zimmera

Uslyszysz. Mialem przez chwile 705 s3 i deficyt basowy jest duzy.

SB300 Micro zalatwi sprawe.

9 godzin temu, tomek11 napisał:

Z całą pewnością, 1000W z Hypexa, apka i do tego wykonanie tip top. Ale mimo membrany 10" cała buda jest już dość duża. Dla mnie za duża, choć to nie jest też jakaś locha. Niestety jest to też dość "kaloryczny" zakup.

Wciąż czekam na Bowersy 706 S3, jak przyjdą i usłyszę (za duży) deficyt w soundtrackach Zimmera i afro-popie, to jednak spróbuję tego SVS Micro 3000. Footprint ma znaczenie, tego SVS-a wcisnę w miejsce, które nie wywoła marudzenia małżonki. Większe skrzynki - nie dam rady.

Jest jeszcze KEF KC62, ale znowuż, jak przy DB4S, cena mnie trochę wyrywa z przetartych kapci;)

Serie T próbowałeś ? To nie to?

Wolisz takie mocne , mięsiste zejścia? 

A xtz? Albo bk elec?

W dniu 5.11.2024 o 19:15, szymon1977 napisał:

To B&W ASW608 do nich... ale to za niska klasa.

Nie za niska, w ogóle jak ocenić jakość basu ? Bas mają jak każde inne dobre podstawkowe. Cudów tam nie ma ani szczególnego postępu. Każdy sub/kolumny ma swój styl grania, w mniejszym lub większym stopniu trochę się będą zawsze różnić miękkością/twardością uderzenia, szybkością wygaszania, ataku itd itd. Tolerancja dopasowania jest spora, nie ma z tym problemów z żadnym niezłym subwooferem i kolumnami. Byle dopasować moc suba do kolumn, bo wiadomo że ASW608 nie dostawi się do B&W 702, choć w drugą stronę - ASW 610 XP można dopasować do małych 705.  Polecałbym kupić zamiast jednego suba - dwa mniejsze, nawet tanie używki Rel Quake, Q150, T5, Q200, B&W ASW608, lepiej to zagra od jednego mocniejszego suba w stereo (być może nawet jeden z nich by lepiej zagrał w stereo od SVS - choć gdybam, bo tego modelu SVS-a nie słyszałem).

4 godziny temu, don111 napisał:

Nie za niska, w ogóle jak ocenić jakość basu ?

Jeśli sub grając 40Hz sypie harmonicznymi przy 80, 160, 320, 640Hz, bo ma fatalną obudowę, która "gra", to jakość basu będzie kiepska. Jeśli impuls jest rozmyty, bo głośnik ma napęd tak słaby jak do OZ (a to np. sub bass-reflex) to też jakość basu jest kiepska.

4 godziny temu, don111 napisał:

Tolerancja dopasowania jest spora, nie ma z tym problemów z żadnym niezłym subwooferem i kolumnami. Byle dopasować moc suba do kolumn,

Największy problem, to właśnie dobre dostrojenie suba do kolumn:

• odpowiednie opóźnienie grania satelit, jeśli są bliżej punktu odsłchowego niż sub ("faza" to mało powiedziane)
  • odpowiednie odcięcie suba od satelit i satelit od suba
  • dobranie wzmocnienia suba do satelit (moc suba/max SPL to tutaj akurat inna kwestia)

- osobiście jestem zdania, że na ucho nie da cię tego dobrze zrobić.

Edytowane przez Kyle
Godzinę temu, Kyle napisał:

Największy problem, to właśnie dobre dostrojenie suba do kolumn:

• odpowiednie opóźnienie grania satelit, jeśli są bliżej punktu odsłchowego niż sub ("faza" to mało powiedziane)
  • odpowiednie odcięcie suba od satelit i satelit od suba
  • dobranie wzmocnienia suba do satelit (moc suba/max SPL to tutaj akurat inna kwestia)

- osobiście jestem zdania, że na ucho nie da cię tego dobrze zrobić.

Dobrze nie, ale akceptowalnie da się i z subem będzie przyjemniej niż bez.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, przmor napisał:

No i sub powinien stać tam gdzie będzie dobrze grał a nie tam gdzie nie będzie się rzucał w oczy małżonce.

Wujek dobra rada;) Pokaż swoją świątynię, wrzuć jakieś foty please;) Wszystko jest idealnie?

Rzeczywistość jest taka, że niewielu z nas może sobie pozwolić na indywidualne pokoje odsłuchowe, adaptację akustyczną salonu (czytaj, w wielu przypadkach zeszpecenie, albo co najmniej dziwaczny efekt stylistyczny), dowolne ustawienie kolumn, itd. itp. Także jakieś kompromisy są mniej lub bardziej konieczne, przynajmniej w większości przypadków i ja się do nich zaliczam.

Piszę o jednym kompaktowym subie, ze względu na foot factor a Wy mi proponujecie dwa:)

Ale i tak dziękuję bardzo za aktywność i Wasze sugestie.

8 minut temu, tomek11 napisał:

niewielu z nas może sobie pozwolić

Fizyki to naprawdę nie interesuje.

Podręczników akustyki też z indywidualnych powodów nie zmienią.

Takie życie.

2 minuty temu, Wuelem napisał:

Fizyki to naprawdę nie interesuje.

Podręczników akustyki też z indywidualnych powodów nie zmienią.

Takie życie.

Następne odkrycie roku. Tak, wiem, ale jednocześnie uważam, że to (zbyt) duże uproszczenie. Tak, fizyka jest fizyką, ale w naszej branży bywałem mocno zaskoczony kilka razy. Jakoś tak trochę wbrew fizyce. Oczywiście przepraszam za ten skrót myślowy, to też jest jakieś uproszczenie, ale wiecie o co chodzi.

Ja po prostu uważam, że nie zawsze 12" zagra lepiej, niż 8'. 

Trochę podobnie, jak z autami. Jeździłem ciulowymi 2,2 i super 1,4. Wszystko zależy od wielu innych "towarzyszących" kwestii.

A propos, co tam w podręcznikach piszą? Ja właśnie pomagałem synowi w angielskim i informatyce i podejście do wielu tematów jest w tych podręcznikach kompletnie z d..y, tzn. w wielu przypadkach to uczenie się na pamięć, słownictwo oderwane od codziennego, czysta teoria, bez praktyki, pisane chyba przez profesora-ortodoksa w kapciach, który zakończył swój progres 30 lat temu.

Mam pokój a nawet dwa, w których mogę ustawiać co mi się tylko podoba i gdzie mi się podoba i nic nikomu do tego i jestem z tego faktu bardzo zadowolony

• Pokaż nowe odpowiedzi