Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, xajas napisał:

Gdybym mial stawiac jeden na drugim, to bym wolal kupic jeden wiekszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdybym mial stawiac dwa, kazdy kolo jednej z kolumn, to bym wolal postawic jeden na drugim pomiedzy kolumnami.

Ukryta Zawartość

Kolega ma widać dowolność aranżacji, więc może warto spróbować 1 z przodu, 2-gi z tyłu lub diagonalnie. 

Edytowane przez Ajothe
Hej, mam na sprzedaż 2szt. Rel T9x jakby ktoś miał ochotę dodać do systemu:

Ukryta Zawartość

Jeden już poszedł. Zachęcam do zakupu drugiego

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Ukryta Zawartość

Nie ten dział. Ja bym wziął gdybym miał go gdzie trzymać
Jak się boisz kabla l, to są zestawy wireless do nich i w zadziwiających miejscach można subwoofer schować :)

6 godzin temu, Cameyo napisał:

Jak się boisz kabla l, to są zestawy wireless do nich i w zadziwiających miejscach można subwoofer schować 🙂

Nie nie ja tylko kablowy jestem. Mówię o przechowywaniu. Mieszkam na walizkach

2 godziny temu, Cameyo napisał:

Słuchał ktoś z Was może Perlisten d12s?

Raczej nikt, na YT jest sporo recenzji (choć możliwe że większych 15") u speców od subów, którzy testowali też Rele. 

Raczej nikt, na YT jest sporo recenzji (choć możliwe że większych 15") u speców od subów, którzy testowali też Rele. 
No właśnie nie mogę znaleźć żadnego sensownego odwołania jak dobry jest to sub pod kątem muzyki, wysublimowane basu, różnicowania tonów etc.

Oprócz S812 chodzi po głowie jeszcze JL F110 lub E112.

30 minut temu, Cameyo napisał:

No właśnie nie mogę znaleźć żadnego sensownego odwołania jak dobry jest to sub pod kątem muzyki, wysublimowane basu, różnicowania tonów etc.

Oprócz S812 chodzi po głowie jeszcze JL F110 lub E112.

A nie ma ich na wypożyczenie?

Radio kiedyś bardzo ochoczo wypożyczali sprzętu. 

JL audio odkad jest w Horn to będzie gorzej ale S812 też odsluchasz.

Kurcze, oczywiście masz rację z odsłuchami w domu, ale targanie tych 40kg pudełek miałem 2 lata temu JL D108 i Rel T9x i bardziej mi leżało granie Rel. Miałem zrobić prosty upgrade w S812 2 sztuki, ale pojawia się pomysł, może jeden lepszy Carbon Special albo inny producent i wtedy F110 lub Perlisten, a później drugi?

W dniu 6.12.2024 o 06:59, BlueDot napisał:

A moze powinno byc go wiecej bo taki byl zamysl artysty. Krecac galka glosnosci w subie niweczysz jego starania zeby utwor zabrzmial tak jak on tego chcial.

Bywa,że zamysły "artystów" róznią się do tego stopnia,że jeszcze nikt nie  zrobił kolumn,na których każdy zamysł artysty brzmi.
czasami sub jest zbędny,czasami pomaga,a w niektórych rodzajach muzyki/nagraniach jest niepotrzebny,bo nie ma wogóle takiego pasma w nagraniu,które mógłby odtworzyć.

Chyba,że ktos słucha tylko dire straits i pink floyd-tak,tu jedno ustawienie wystarczy

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 godzin temu, Cameyo napisał:

Kurcze, oczywiście masz rację z odsłuchami w domu, ale targanie tych 40kg pudełek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miałem 2 lata temu JL D108 i Rel T9x i bardziej mi leżało granie Rel. Miałem zrobić prosty upgrade w S812 2 sztuki, ale pojawia się pomysł, może jeden lepszy Carbon Special albo inny producent i wtedy F110 lub Perlisten, a później drugi?

Przecież nie ty to targasz 🙂

Chociaż faktycznie, jak przyjadą paleta to kurier zostawi pod domem/ blokiem.

Dwa to dobry pomysł. Moim zdaniem trzymaj się tego.

Ukryta Zawartość

No nic. Zamówione 2 szt. S812. Sporo na amerykańskich forach problemów z psującymi się JL Audio. Z T9x było bardzo dobrze, to z tymi będzie bosko. Pytanie jak żona przyjmie 2 pralki w salonie.

Do pralki daleko 🙂Musiałbyś dać po 2 na stronę. Także z Tobą żona ma lekko w porównaniu do niektórych kinomaniaków 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, don111 napisał:

Do pralki daleko 🙂Musiałbyś dać po 2 na stronę. Także z Tobą żona ma lekko w porównaniu do niektórych kinomaniaków 🙂

Ukryta Zawartość

Co to za sub? Wymiary palety podejrzewam, że tożsame z Euro, w każdym razie to nie jest paleta Euro...

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Jeśli się nie pomyliłem, to na europaletę można załadować 56szt moich subików B&W608 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 godzin temu, Cameyo napisał:

No nic. Zamówione 2 szt. S812. Sporo na amerykańskich forach problemów z psującymi się JL Audio. Z T9x było bardzo dobrze, to z tymi będzie bosko. Pytanie jak żona przyjmie 2 pralki w salonie.

Pokocha cię jeszcze bardziej. Tego się trzymajmy. 

12 godzin temu, tomek11 napisał:
14 godzin temu, don111 napisał:

Ukryta Zawartość

Rozwiń  

Co to za sub? Wymiary palety podejrzewam, że tożsame z Euro, w każdym razie to nie jest paleta Euro...

DIY na Dayton RSS460HO-4 18" , ma coś koło 80x60x60cm. 

Przy takich wielkościach można spokojnie iść w zamknięte obudowy, wyjdzie kostka 50cm a zapas mocy i tak bardzo duży, dwa zrobią poteżną rozróbę. Mam też tego typu tylko z innym przetwornikiem (Stereo Integrity HT 18")

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111

Może komuś się narażę , ale czytam tutaj o pomiarach , mikrofonach  wręcz laboratorium i zadaję sobie pytanie czy to nie przerost formy nad treścią . Gdzie Wam ten bas ginie , ze go nie słychać?  To tylko muzyka , wzmacniacz i dwa głośniki + jeden który wzmacnia wrażenia basowe i tyle. Poniżej linki do dwu filmików. P{ostawiłem , ustawiłem i dostroiłem i gra aż sofa chodzi , a pokój duży 35 metrów z antresolą . Odległość między kolumnami 3 metry odległość do punktu odsłuchu 4 metry a linia zbiega się 1 metr za głową słuchającego. Posłuchać na słuchawkach , choć telefon obcina.

27 minut temu, Tyrion.L napisał:

Gdzie Wam ten bas ginie , ze go nie słychać?  To tylko muzyka , wzmacniacz i dwa głośniki + jeden który wzmacnia wrażenia basowe i tyle.

Zależy u kogo, zależy w jakim miejscu stoi sub, zależy jakiej jest konstrukcji, układ ścian i akustyki pokoju...  Czasem gra super, czasem dobrze, czasem znośnie, a czasem basu nie ma prawie w ogóle, jest za to na korytarzu albo w innym pokoju ;)

Zależy u kogo, zależy w jakim miejscu stoi sub, zależy jakiej jest konstrukcji, układ ścian i akustyki pokoju...  Czasem gra super, czasem dobrze, czasem znośnie, a czasem basu nie ma prawie w ogóle, jest za to na korytarzu albo w innym pokoju ;)
A najgorzej jak jest u sąsiada

Godzinę temu, Tyrion.L napisał:

Może komuś się narażę , ale czytam tutaj o pomiarach , mikrofonach  wręcz laboratorium i zadaję sobie pytanie czy to nie przerost formy nad treścią . gra aż sofa chodzi

Chodzi o to, by bas był naturalny, a nie jedne zakresy basowe podbite o wiele dB więcej niż inne:

d42122289d29d.png

(oczywiście poza głośnością i korekcją podbić, jeszcze usuwanie różnic czasowych między kolumnami a subem, czy nawet optymalny dobór punktu podziału - by to zrobić dobrze, to bez pomiarów/systemu kalibracji ani rusz)

Edytowane przez Kyle
Godzinę temu, Kyle napisał:

Chodzi o to, by bas był naturalny, a nie jedne zakresy basowe podbite o wiele dB więcej niż inne:

Ukryta Zawartość

(oczywiście poza głośnością i korekcją podbić, jeszcze usuwanie różnic czasowych między kolumnami a subem, czy nawet optymalny dobór punktu podziału - by to zrobić dobrze, to bez pomiarów/systemu kalibracji ani rusz)

Czy ten wykres widma odnosi się do mojego nagrania? . jeśli tak to kulą w płot. Wybrałem faktycznie nagranie najbardziej ,,bombastyczne" ale nie będę zmieniał zamysłu jego realizatora, a taki właśnie był. Są nagrania , że basu jest mniej lub ingerencja suba jest minimalna. Tutaj słychać go wyraźnie i tak być powinno , ale nie przytłacza ani nie dominuje, a mikrofon zwykłego telefonu nie jest w stanie przekazać ani wszystkich szczegółów ani dynamiki. w załączniku zdjęcie ustawień suba . Dodam , że gałka wzmacniacza była odkręcona na godzinę 9.00.

sub ustawienia.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, Tyrion.L napisał:

Czy ten wykres widma odnosi się do mojego nagrania?

Nie. Ten wykres pokazuje rozmiar problemów z basem w losowo wybranym pomieszczeniu (i tak to praktycznie u każdego z nas wygląda).

Tak z ciekawości zapytam: w jaki sposób odciąłeś pasmo od dołu kolumnom? Wzmacniacz/amplituner realizuje tą funkcję? Czy może podział robisz subem (ale kable widzę odłączone, chyba, że ten model ma jeszcze jakieś inne opcje podłączania)

14 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Może komuś się narażę , ale czytam tutaj o pomiarach , mikrofonach  wręcz laboratorium i zadaję sobie pytanie czy to nie przerost formy nad treścią . Gdzie Wam ten bas ginie , ze go nie słychać?  To tylko muzyka , wzmacniacz i dwa głośniki + jeden który wzmacnia wrażenia basowe i tyle. Poniżej linki do dwu filmików. P{ostawiłem , ustawiłem i dostroiłem i gra aż sofa chodzi , a pokój duży 35 metrów z antresolą . Odległość między kolumnami 3 metry odległość do punktu odsłuchu 4 metry a linia zbiega się 1 metr za głową słuchającego. Posłuchać na słuchawkach , choć telefon obcina.

A teraz zobacz jak brzmi u mnie bas przed korekcja i po.

Nie narazisz sie

Ale…

Nie pojmujesz podstawowego zjawiska decydujacego o tym „Gdzie ten bas ginie“

Jest to efekt, ktory jest niezalezny od wielkosci zestawow glosnikowych czy wielkosci subwoofera. Jest tez niezalezny od klasy powyzszych elementow. Mozesz miec sprzed za pierdyliony Euro i najlepiej ustawione pokretelka, nie wyeliminujesz tego efektu! Bo to jest efekt wynikajacy z AKUSTYKI pomieszczenia️A konkretnie z rozkladu SPL w pomieszczeniu (czyli z rozmiarow pomieszczenia i sumy modow okreslonych czestotliwosci w okreslonym miejscu pomieszczenia) i miejsca siedzenia (decydujacego o tym, jak wyglada ta suma w tym miejscu siedzenia).
W niektorych te mody sie sumuja i powstaja peaki (czyli tzw. constructive interference), a w niektorych sie odejmuja i powstaja dziury (czyli distructive interference)

Pisalismy o tym juz setki razy, i dziwie sie, ze forumowicze, ktorzy uczestnicza na forum juz od wielu lat ciagle jeszcze tego nie pojeli, i wiecznie powracaja do pokretelek i bezsensu pomiarow.

Usiadz w trzech roznych miejscach w pomieszczeniu (zrob pomiary w tych trzech roznych miejscach) bez ruszania pokretelek, to pokapujesz o co chodzi i dlaczego pomiary sa pomocne w szukaniu miejsca siedzenia, w ktorym te dziury sa najmniejsze
  • Pokaż nowe odpowiedzi