Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie bardzo ogarniam dlaczego w svs to jest odbierane jako przeskok milowy.

Poniewaz oprocz aplikacji sa bardzo dobrze wykonane, dysponuja duza moca, swietnie brzmia i sa w przyzwoitych cenach.

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Myślę że nie powinieneś się o nich martwić

Nigdy nie martwie sie o cos/kogos na czym/kims mi wogole nie zalezy 🙂

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bo ja tutaj nie rozumiem trochę tej fascynacji nagle zdalną aplikacją w svs 

Tu się trochę gubię bo elac wy całkiem dobrych subwooferach jeszcze przecież za czasów Andrew miał już takie rozwiązanie działało To dobrze A szału jakoś nie robiło. To samo Velodyne.

Z jednej strony lepiej mieć niż nie mieć, a z drugiej bez tego też da się prawidłowo zszyć suba z ZG. To bardziej kwestia wygody, gadżetu niż rzeczywistej potrzeby. Fajnie jak jest, a jak nie ma to żadna strata.

Podstawowym kryterium jest brzmienie w ulubionych gatunkach muzyki a nie apka.

56 minut temu, spokojnie napisał:

To bardziej kwestia wygody, gadżetu niż rzeczywistej potrzeby. Fajnie jak jest, a jak nie ma to żadna strata.

Pozwolę nie zgodzić się. Wrzucasz do jednego worka gadżet i wygodę. A to nie tak.

Np. wygodnie jest mieć napęd do bramy garażowej, prawda? Bez niego też brama działa i da się otworzyć ręcznie, jasne. Ale czy ktoś taki napęd traktuje, jako gadżet czy wygodę? 

Podobnie z aplikacją, można wszystko poustawiać i zmieniać z miejsca odsłuchu, to jest i wygodniejsze i bardziej miarodajne moim zdaniem, szybciej spróbujesz więcej ustawień, szybciej znajdziesz to optymalne.

Poza tym apka może być pomocna w przygaszeniu jakiegoś moda.

Zgoda brzmienie jest najważniejsze, ale nie wyklucza to apki.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Z jednej strony lepiej mieć niż nie mieć, a z drugiej bez tego też da się prawidłowo zszyć suba z ZG. To bardziej kwestia wygody, gadżetu niż rzeczywistej potrzeby. Fajnie jak jest, a jak nie ma to żadna strata.

🤣

Co za bzdury. 

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

z drugiej bez tego też da się prawidłowo zszyć suba z ZG.

No chciałbym zobaczyć jak "prawidłowo zszywasz" suba bez kalibracji (opóźnienia, korekcja parametryczna, a nawet głupie znalezienie optymalnego punktu podziału). Także chyba rozmawiamy o różnym poziomie "zszycia".

Cóż za sprytny sprzęt, że wie które gatunki jak zagrać 🤣

Po przejściu na stereo z kolumnami MA Silver 500 7G obecny sub JAMO D6 (15 cali i moc 400w/800w) jest jednak za wolny do obecnego zestawu w pokoju 26m2.

Chciałbym coś szybkiego i dynamicznego do muzyki aby się w miare zgrał z kolumnami .

Czy ktoś z Was słuchał poniższych subów (ceny używanych):

- RELa T9x (około 4,5k zł) oraz SVS SB 3000/2000 (ponizej 5k zł) lub B&W ASW 610  (nowy 2,6k zł)? 

Czy Rel będzie znacznie szybszy i jakościowo lepszy do muzyki ?, B&W chyba za słaby ? a SVS za wolny będzie ?

czy może jeszcze coś innego rozważyć np z Velodyne lub JL Audio ?

Raczej sprzet używany do 5k zł max i zdecydowałem że tylko 1 sub bo chę mieć przestrzeń wokół kolumn.

Troche się boje subów z 1 membraną 25cm czy nie będzie za słabe. Oczywiście przed zakupem będę słuchał danego suba.

Dziękuję za wszelkie porady. Rozważę wszystko.

Edytowane przez Raptor99

@Raptor99

Miałem ASW610 i w relacji ceny do jakości do bardzo dobry sub do muzyki.

Ale do MA Silver 500 7G? Chyba jednak za mała moc. Ja go miałem do Elaców Vela BS403 i dobrze to razem grało.

Naprawdę potrzebujesz jeszcze suba do MA500 i 26m2? Masz mieszkanie w bloku czy dom;)?

Edytowane przez tomek11

Po przejściu na stereo z kolumnami MA Silver 500 7G obecny sub JAMO D6 (15 cali i moc 400w/800w) jest jednak za wolny do obecnego zestawu w pokoju 26m2.
Chciałbym coś szybkiego i dynamicznego do muzyki aby się w miare zgrał z kolumnami .

Czy ktoś z Was słuchał poniższych subów (ceny używanych):
- RELa T9x (około 4,5k zł) oraz SVS SB 3000/2000 (ponizej 5k zł) lub B&W ASW 610  (nowy 2,6k zł)? 
Czy Rel będzie znacznie szybszy i jakościowo lepszy do muzyki ?, B&W chyba za słaby ? a SVS za wolny będzie ?
czy może jeszcze coś innego rozważyć np z Velodyne lub JL Audio ?
Raczej sprzet używany do 5k zł max i zdecydowałem że tylko 1 sub bo chę mieć przestrzeń wokół kolumn.
Troche się boje subów z 1 membraną 25cm czy nie będzie za słabe. Oczywiście przed zakupem będę słuchał danego suba.
Dziękuję za wszelkie porady. Rozważę wszystko.

SB2000 Pro będzie bardziej estradowy
JL Audio D/E110 będzie chciał podobnie pokazać że jest w systemie, ale lepszy jakościowo.
Rel będzie dużo bardziej wysublimowany, lepiej się integrował i znikał w systemie.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Na Allegro jest ładny BK xxls400, ale nie sugeruj się ceną - zagra lepiej i potężniej od Rel/B&W tych co wymieniłeś (moc blisko SVS sb2000, ale możliwe że BK ciut ładniej zagra od niego stricte w muzyce). I po czasie możesz dokupić drugi, jest duża różnica. Albo zobacz jeszcze małego ale mocnego Rel Q200e, ja mam takie dwa do stereo, z palcem w nosie dotrzyma kroku tym dużym MA 500. A dwa zrobią już fajną rozróbę w kinie. Q200 ma najszybciej "atakujący" i błyskawicznie wygaszany bas. 

Jeśli koniecznie musi być jeden to lepiej iednak BK, a jak chcesz wydać koniecznie cały budźet na jednego suba to SB3000

Edytowane przez don111
55 minut temu, tomek11 napisał:

@Raptor99

Naprawdę potrzebujesz jeszcze suba do MA500 i 26m2?

Te kolumny schodzą do 46Hz@-3dB, 40Hz@-6dB - nie ważne, czy pokój 26m2 czy 6m2 to jest zbyt płytkie zejście do zdecydowanej większości utworów. Części wielu nagrań po prostu nie będzie słychać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
3 godziny temu, spokojnie napisał:

Z jednej strony lepiej mieć niż nie mieć, a z drugiej bez tego też da się prawidłowo zszyć suba z ZG. To bardziej kwestia wygody, gadżetu niż rzeczywistej potrzeby

Da się zszyć tak, ze będzie przyjemniej z subem niż bez. Ale czy będzie prawidłowo? Absolutnie nie.

-----

Godzinę temu, Raptor99 napisał:

Właściwe to czego chcesz z tymi kolumnami subem dokonać? 

122monitoraudio.MS500fig4.jpg

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja bym chciał rozszerzyć pasmo w dół, np. o 15Hz.

1 godzinę temu, Kyle napisał:

No chciałbym zobaczyć jak "prawidłowo zszywasz" suba bez kalibracji (opóźnienia, korekcja parametryczna, a nawet głupie znalezienie optymalnego punktu podziału). Także chyba rozmawiamy o różnym poziomie "zszycia".

No popatrz, a ja myślałem że do prawidłowego zszycia potrzeba mikrofonu i softu pozwalającego na uzyskanie danych potrzebnych do zmiany ustawień suba. A tu bez apki ani rusz. Niewątpliwie inny poziom postępu, bezdyskusyjnie.

2 godziny temu, tomek11 napisał:

Np. wygodnie jest mieć napęd do bramy garażowej, prawda? Bez niego też brama działa i da się otworzyć ręcznie, jasne. Ale czy ktoś taki napęd traktuje, jako gadżet czy wygodę? 

Może się zdziwisz, że tak długo żyję, ale ja jestem jeszcze z tych czasów w których żeby otworzyć bramę trzeba było wysiąść z samochodu, z buta do bramy i samemu użyć rączek. Mimo to pilota do telewizora uważam za wiekopomny wynalazek ludzkości. Otwieranie bramy siłownikiem z pilota też niegłupi wynalazek. Tylko że pilota do tv używam kilkanaście/dziesiąt razy w ciągu dnia, a apkę do suba ile razy dziennie używasz?  

Dlatego tak, dla mnie apka na suba to gadżet. 

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Da się zszyć tak, ze będzie przyjemniej z subem niż bez. Ale czy będzie prawidłowo? Absolutnie nie.

Szymon, czyli w epoce "przedapkowej" wszelkie dopasowania suba do ZG były nieprawidłowe? No chyba nie.

6 minut temu, spokojnie napisał:

No popatrz, a ja myślałem że do prawidłowego zszycia potrzeba mikrofonu i softu pozwalającego na uzyskanie danych potrzebnych do zmiany ustawień suba.

Jak przy Twoim rozwiązaniu opóźniasz kolumny satelitarne, jeśli są przybliżone o np. 1,5m wzgl. suba?

Jeśli w paśmie suba masz 3 podbicia, to jak Twoim sposobem je kompensujesz?

Edytowane przez Kyle
7 minut temu, spokojnie napisał:

Dlatego tak, dla mnie apka na suba to gadżet. 

A dla mnie to przydatny i praktyczny dodatek. Ja Cię nie przekonam, Ty mnie też nie;)  I tak to zostawmy.

Pozdrawiam, Tomek.

3 minuty temu, Kyle napisał:

Jak przy Twoim rozwiązaniu opóźniasz kolumny satelitarne, jeśli są przybliżone o np. 1,5m wzgl. suba?

Nie opóźniam satelitów bo suba używam do przaśnego stereo. 

Jeśli ktoś używa satelitów, to znaczy że ma go w KD, a wtedy może sobie opóźnienia ustawić w amplitunerze KD.

4 minuty temu, spokojnie napisał:

Nie opóźniam satelitów bo suba używam do przaśnego stereo. 

Co to jest "przaśne STEREO"?

4 minuty temu, spokojnie napisał:

Jeśli ktoś używa satelitów, to znaczy że ma go w KD,

Nie. Kiedy masz suba, to nawet Bowers @ Wilkins 801 Nautilus są dla niego "satelitami" :]

Edytowane przez Kyle
Godzinę temu, tomek11 napisał:

Miałem ASW610 i w relacji ceny do jakości do bardzo dobry sub do muzyki.

Ale do MA Silver 500 7G? Chyba jednak za mała moc. Ja go miałem do Elaców Vela BS403 i dobrze to razem grało.

Naprawdę potrzebujesz jeszcze suba do MA500 i 26m2? Masz mieszkanie w bloku czy dom;)?

Na pewno potrzebuję suba bo chcę dużo niższego zejścia, chociaż wiem że wiele osób by go nie dokupiło do tych kolumn. Aby nie zepsuć brzmienia potrzebuję szybkiego z konturowym basem aby wyrobił przy głosniejszym słuchaniu.

40 minut temu, don111 napisał:

Na Allegro jest ładny BK xxls400,

Dzięki, ciekawy ten powyższy i niedrogi oraz ten Rel Q200e poczytam o nich i wezmę pod uwagę. Troche sę boję suba z membraną skierowaną tylko w dół bo podłoga (akustyka) może mieć duże znaczenie. Zdecydowałem że tylko 1 sub bo chce mieć przesteń wokół kolumn i suba.

49 minut temu, Cameyo napisał:

SB2000 Pro będzie bardziej estradowy
JL Audio D/E110 będzie chciał podobnie pokazać że jest w systemie, ale lepszy jakościowo.
Rel będzie dużo bardziej wysublimowany, lepiej się integrował i znikał w systemie.

Najbardziej przemawia do mnie powyższy opis Rela chociaż kilka postow powyżej kolega "BlueDot" napisal że Rel będzie wolniejszy. 

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Ta charakterystyka się zgadza, ale chciałbym niższego konturowego zejścia (kiedyś byłem maniakiem subwooferowego basu).

Dziękuję wszystkim za wszystkie porady. Suba kupie w ciągu kilku tygodni (zapewne używany) więc będę odsłuchiwał tylko tego docelowego przed odbiorem i zakup będzie formalnością.

1 minutę temu, spokojnie napisał:

Nie wiem co to jest "prześne".

No to jest nas dwóch. To po co używasz słów których nie znasz? (prześne - przaśne = literówka misiek)

Edytowane przez Kyle
1 minutę temu, Kyle napisał:

No to jest nas dwóch. To po co używasz słów których nie znasz? (prześne - przaśne = literówka misiek)

Miśka to sobie poszukaj koło podusi. 

4 godziny temu, spokojnie napisał:

Fully agree. Że tak blysne w ten czas. 

Panowie , panowie ale na prawdę zachęcam do spróbowania wypowiedzi 🙂

Bądźmy dla siebie życzliwi 🙂

Pozwólmy mieć drugiej osobie po prostu inne zdanie 🙂

Czy tak nie było by miłej? Zdradzę wam że w UK to jest znacznie częstsze. 

Szymon, czyli w epoce "przedapkowej"

Ale nie jesteśmy w tamtej epoce, i to co było dobre wtedy, dziś jest tylko budżetowym kompromisem.

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Ja bym chciał rozszerzyć pasmo w dół, np. o 15Hz.

Tak. Ale może być i tak, że bez filtra przecinającego kolumny, zgodnie ze sztuką ustawiony sub, przez całą płytę wyda z siebie kilka trudnych do zauważenia pomruków. Spektakularnych efektów bym się nie spodziewał, chyba że dudnienia/buczenia/mulenia spowodowanego dublowaniem przez sub basu kolumn.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Jeśli ktoś używa satelitów, to znaczy że ma go w KD

Niekoniecznie.

Popularne robi się posiadanie systemu Atmos do muzyki. Na razie w USA ale i do nas kiedyś dotrze. 

4 godziny temu, BlueDot napisał:
5 godzin temu, Raptor99 napisał:

Czy Rel będzie znacznie szybszy

Szybszy? On bedzie duzo wolniejszy.

&BlueDot,  możesz proszę rozwinąć i podać więcej szczegółów. Czy słuchałeś obu a jeśli tak, to Rel T9 i SVS 2000 lub 3000 ? Czy które dokładnie. Dzięki z góry

43 minuty temu, Raptor99 napisał:

&BlueDot,  możesz proszę rozwinąć i podać więcej szczegółów. Czy słuchałeś obu a jeśli tak, to Rel T9 i SVS 2000 lub 3000 ? Czy które dokładnie. Dzięki z góry

Rel T9x, SVS SB2000, 3000 i 3000 Micro. Mam tez Rel Stampede i mialem 2 x Quake II.

Wszystkie z nich byly szybsze od T9x, ale T9x wygladal najladniej. To jedyny plus tego suba. 

Jezeli nie mialbym wyboru i musial wybrac cos z serii T do muzyki to tylko T5x. T7x i T9x mula i tyle. Na poczatku moze sie podobac, ale po jakims czasie da sie zauwazyc ze to nie jest zbyt dobry wybor do stereo.

No chyba ze sluchasz oczami, to faktycznie T9x robi robote.

Generalnie t9x jest koszmarnie drogi, 7.5k, nawet z dużym rabatem słabo czy używka 4.5k  tyle powinien kosztować nowy, wtedy z dobrym rabatem byłby niezlą ofertą. Model 2 lata wstecz T9i kosztował o 50% mniej, chyba za bardzo poczuli się chyba 'ekskluzywmą' marką jak weszli szerzej na amerykański rynek.Starsze  modele (nie T) grały lepiej i były tańsze, chociaż mniej błyszczące. 

• Pokaż nowe odpowiedzi