Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, maxijazz napisał:

Jak odtwarzasz Tidala na amplitunerze?

PS. Z Apple TV, NVidia Shield TV?

Apka natywna na LG CX, potem eARC do AVR.

Volumio Rivo Aqua La Scala MKII Technics SL100C ATVM540ML ZinAmp phono Yamaha AS3200 Vienna Accoustics Mozart Grand SE 

4 godziny temu, renoxd napisał:

Jak ktoś lubi bardziej konturowy bas, to seria HT nie jest dla niego

Czyli linia T tym bardziej nie jest dla niego. Bardziej starsze Q

4 godziny temu, renoxd napisał:

Jak ktoś lubi bardziej konturowy bas, to seria HT nie jest dla niego

Edytowane przez don111
6 godzin temu, renoxd napisał:

Ja mam do filmów i do muzyki HT 1205 MK2 i jest ok. Koryguje pasmo do 100hz poprzez Wiima Ultra. Trzeba jednak pamiętać, że produkuje on miękki mruczący bas. Jak ktoś lubi bardziej konturowy bas, to seria HT nie jest dla niego

Odcinasz suba dopiero przy 100hz ? Ja nigdy wyżej niż 60hz nie odcinałem bo u mnie suby powyżej 60hz grały słabo. Mi zależy na konturowym szybkim basie bo tak grają MA Silver 500. Podpiąłeś suba bezpośrednio do WIIM Ultra ? Jeżli tak to zakładam że WIIM nie wpływa na to jak gra subwoofer (np. dokładność basu). Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

W dniu 23.12.2024 o 15:08, Piotr Sonido napisał:

Kurcze a mnie zastanawia dlaczego my znowu o tym rozmawiamy? 

Była już dokładnie taka sama dyskusja w temacie RELigia to coś w ten deseń. 

Znowu to samo znowu te same osoby znowu te same przekonania i jakby ja się zgadzam i z jedną i z drugą stroną tylko dlaczego na litość te dwie strony nie potrafią zrozumieć że ta druga strona woli coś innego. 

Ja na prawdę @BlueDot rozumiem twoje postulaty ale czemu nie dajesz mi po prostu lubić i wybierać RELa? 

Jakby go nie było to pewnie też poszedłbym w kierunku svs albo Bk. 

Ale jest na szczęście udało mi się go sprawdzić z kilkoma innymi modelami i kurczę no to mi się podoba. 

Nie rozumiem dlaczego tak cyklicznie usilnie wracamy regularnie do tych samych zdań. 

Jakby ktoś kazał przeanalizować sztucznej inteligencji ten temat i tamten to wnioski byłyby dokładnie takie same. 

A skrót wypowiedzi z obu także pewnie byłby jota w jotę

Po co Ty sie tym tak przejmujesz?

W dniu 23.12.2024 o 17:40, don111 napisał:

Rel t9x może być lepszy dla kogoś wyłącznie pod kątem indywidualnego gustu co do dźwięku, co jest niemierzalne. Wg mnie grają podobnie, tylko w BK czuć większy kaliber niskich tonów i zapas. Generalnie wszystko co mierzalne - jest na remis lub plus dla BK xxls400, Rel nie wygrywa absolutnie w niczym. Jakość wykonania/spasowania ? Ta sama - bardzo dobra w obu, BK oprócz piano ma dużo fornirów do wyboru. Jakość przetworników niech będzie że podobna, Rel stosuje własne (na oko porządne) , BK bardzo drogie Peerlessy. Wzmacniacze w klasie  AB z tą samą funkcjonalnością, podwójne połączenia hi/low level, BK nawet na lekki plus - ma płynną regulacje fazy. Moc/zejście - duża przewaga BK. Cena ponad 2x niższa za czarny połysk. Do kina jeden T9x będzie niewystarczający, nawet dla bardziej przeciętnego widza. W BK jest szansa że jeden załatwi sprawę, a dwa nie wystarczą już jedynie kinomaniakom 🙂

Kiedys mialem xxls400 i 528 SE  na temat BK zlego slowa nie powiem bardzo dobre suby, zreszta Monolith+ x2 tez mialem 

Rel ma przewage do stereo taki bardziej muzykalny, ale, no wlasnie jaki model ? za ile ? czy warto ? to sobie kazdy sam musi odpowiedziec.  U mnie sub, tylko do kina.

Nawet mialem wrocic po mono do xxls400 tyle ze x2, okazuje sie ze preferuje bardziej obudowy w pelni zamkniete, no i mam x2 tyle ze sb3000 tak wyszlo. 

Kiedys to bylo kurła 😉 jak dzis zobaczylem ceny to tylko xxls400 

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

21 minut temu, hifibloke napisał:

Kiedys mialem xxls400 i 528 SE

22 minuty temu, hifibloke napisał:

Rel ma przewage do stereo taki bardziej muzykalny, ale, no wlasnie jaki model ? za ile ?

No właśnie, jaki model  i za ile 🙂 to kluczowe pytanie. Też znam Rele trochę lepsze i od t9x i od BK, ale nie w tej cenie. BK jest też całkiem muzykalny, nie jednostajny tłuczek. Jak sam widzisz cena xxls400 skoczyła do góry o max kilkanaście % przez tyle lat, a Rele prawiie 100%. Pamiętam jak T5 był po 1990, t5x 3790. 

Zasiało się ziarno niepewności 😞

Lepię , ciekawiej 2 x BK XXL S 400 + np monitory Dali Menuet ( lub podobne )

, czy tylko Buchard S 300 II  ?

A , może S 400 II ?

51 minut temu, max720 napisał:

Zasiało się ziarno niepewności 😞

Lepię , ciekawiej 2 x BK XXL S 400 + np monitory Dali Menuet ( lub podobne )

, czy tylko Buchard S 300 II  ?

A , może S 400 II ?

To chyba zalezy od tego jak glosno bedziesz sluchal.

Nie za głośno . Maksymalnie 3/4 przez 1-5 utworów. Nie będzie dyskoteki i imprez .

Większość , to relaksacyjne plumkanie chillout  , elektronika , klasyka i chóry , a czasami vokal

Obawiam się ładnej średnicy w Buchard 

Może Gato Audio FM 8 , ale ich też nie mam gdzie odsłuchać 😞

15 minut temu, max720 napisał:

Nie za głośno . Maksymalnie 3/4 przez 1-5 utworów. Nie będzie dyskoteki i imprez .

Większość , to relaksacyjne plumkanie chillout  , elektronika , klasyka i chóry , a czasami vokal

Obawiam się ładnej średnicy w Buchard 

Może Gato Audio FM 8 , ale ich też nie mam gdzie odsłuchać 😞

Dali plus BK. Uwielbiam srednice z tych kolumienek i gdybym od czasu do czasu nie sluchal glosno, to pewnie by u mnie zagoscily. Dla mnie lepsze od P3ESR.

W dniu 24.12.2024 o 17:13, BlueDot napisał:

Po co Ty sie tym tak przejmujesz?

Masz rację. Mam postanowienie nawet na nowy rok;)

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Masz rację. Mam postanowienie nawet na nowy rok;)

No. Tak trzymac 👍

Ty masz swoja robote a ja swoja.

W dniu 24.12.2024 o 15:21, Raptor99 napisał:

Odcinasz suba dopiero przy 100hz ? Ja nigdy wyżej niż 60hz nie odcinałem bo u mnie suby powyżej 60hz grały słabo. Mi zależy na konturowym szybkim basie bo tak grają MA Silver 500. Podpiąłeś suba bezpośrednio do WIIM Ultra ? Jeżli tak to zakładam że WIIM nie wpływa na to jak gra subwoofer (np. dokładność basu). Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

Odcinke ustawiam na 80. Do 100hz robie po prostu korekcje, bo mi sie wzbudza na 30 i 60 za bardzo. 

Tak, suba mam bezpośrednio do Wiima podpietego. Nie ma to wplywu na "dokladnosc" basu. Mozesz natomiast ustawic sobie jak chcesz aby wygladalo odciecie, a konkretnie slop. 

Tak rysuje sie odciecie na 3 poziomach, gdy ustawiasz je na subie HT1205 v1 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiim natomiast stosuje "24 dB per octave. 4th order LR"
image.thumb.png.0fa8ef64b7436123372af9ab979015b0.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, renoxd napisał:

Wiim natomiast stosuje "24 dB per octave.

Jaki jest zakres odcięcia min/max?

18 godzin temu, renoxd napisał:

Tak rysuje sie odciecie na 3 poziomach, gdy ustawiasz je na subie HT1205 v1 

Ciekawe na którym ustawienia sub gra bez korekty?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

56 minut temu, szymon1977 napisał:

Jaki jest zakres odcięcia min/max?

30 / 250. Możliwości mieszania odcięć Wiim ma całkiem sporo.. np. pozwala odciąć kolumny pozwalając im grać od zadanej wartości w górę, jednocześnie pozwalając grać subowi przy odcięciu ustawionym na subie.

59 minut temu, szymon1977 napisał:

Ciekawe na którym ustawienia sub gra bez korekty?

Na każdym z tych trzech. To jest wykres bez korekty. Nie mój, zapożyczony. Ktoś chciał udowodnić jak bardzo niedokładny jest slop, w każdym subie, gdy nie dzieje się to cyfrowo. 

34 minuty temu, renoxd napisał:

30 / 250. Możliwości mieszania odcięć Wiim ma całkiem sporo.. np. pozwala odciąć kolumny pozwalając im grać od zadanej wartości w górę, jednocześnie pozwalając grać subowi przy odcięciu ustawionym na subie.

👍🏻

34 minuty temu, renoxd napisał:

Na każdym z tych trzech. To jest wykres bez korekty.

Sory, ale jeśli kształt obudowy fizycznie się nie zmienia, to z trzech różnych charakterystyk, co najmniej dwa muszą być efektem jakiejś korekty. Oczywiście nic w tym złego.

18 godzin temu, szymon1977 napisał:

Sory, ale jeśli kształt obudowy fizycznie się nie zmienia, to z trzech różnych charakterystyk, co najmniej dwa muszą być efektem jakiejś korekty

Jakiej korekty? Po prostu przy odcinaniu na subie, wykres nie jest liniowy

1 minutę temu, renoxd napisał:

Jakiej korekty?

Już pisałem: jakiejś. Ja mam pokrętła do kręcenia i pstryczki do pstrykania. W którym ustawienie sub gra na zero? Nie wiem.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Już pisałem: jakiejś. Ja mam pokrętła do kręcenia i pstryczki do pstrykania. W którym ustawienie sub gra na zero? Nie wiem.

Ten wykres pokazuje pasmo przenoszenia w zaleznosci od ustawienia pokretla odciecia. Nic wiecej.

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Ten wykres pokazuje pasmo przenoszenia w zaleznosci od ustawienia pokretla odciecia. Nic wiecej.

Racja. Myslałem, że chodzi o inne pokrętła i pstryczki do zmiany charakterystyki.

W dniu 27.11.2018 o 05:26, tomakl napisał:

Szukam odrobiny więcej basu, a że dysponuję takimi a nie innymi warunkami, to pytanie kierowałem do osób które używają takiego rozwiązania

Sub jest efektowy do k o m p l e t n i e innego ustawienia kinowego niż w stereo.

Satelitki, centralka i sub na brzuchu, lub pod to co innego niż baza stereo.

Funkcjonalnie inne.

PS.

Funkcjonalnie inne bo miks do stereo i do kina to inny miks.

PPS.

Np. ściszanie w stereo i ściszanie przy włączonym subie - udaje się?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

14 minut temu, noquarter napisał:

Czy SVS PB-1000 Pro nadaje się do okazyjnego słuchania muzyki ? Czy jego bas jest zbyt przeciągnięty i powolny 

Jak go dobrze poustawiasz to bedzie bardzo dobrze.

Edytowane przez BlueDot
4 godziny temu, noquarter napisał:

Czy SVS PB-1000 Pro nadaje się do okazyjnego słuchania muzyki ? Czy jego bas jest zbyt przeciągnięty i powolny 

Przez 3 lata to był mój subwoofer tylko do słuchania przeróżnej muzyki. Sprawował się bardzo dobrze (a nawet dalej się sprawuje, tyle że już w innym pomieszczeniu i 50/50 do oglądania TV / słuchania muzy. Gdyby był słaby to nie byłby ze mną tak długo 😉

Edytowane przez D850
3 minuty temu, D850 napisał:

Przez 3 lata to był mój subwoofer tylko do słuchania przeróżnej muzyki. Sprawował się bardzo dobrze (a nawet dalej się sprawuje, tyle że już w innym pomieszczeniu i 50/50 do oglądania TV / słuchania muzy. Gdyby był słaby to nie byłby ze mną tak długo 😉

Dzięki za ciekawą odpowiedź. 👍 O to mi właśnie chodziło. 

Różnica na najniższych częstotliwościach jest  bardzo duża . Sb-1000 pro vs PB-1000 pro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.12.2024 o 21:41, hifibloke napisał:

Kiedys mialem xxls400 i 528 SE  na temat BK zlego slowa nie powiem bardzo dobre suby, zreszta Monolith+ x2 tez mialem 

Rel ma przewage do stereo taki bardziej muzykalny, ale, no wlasnie jaki model ? za ile ? czy warto ? to sobie kazdy sam musi odpowiedziec.  U mnie sub, tylko do kina.

Nawet mialem wrocic po mono do xxls400 tyle ze x2, okazuje sie ze preferuje bardziej obudowy w pelni zamkniete, no i mam x2 tyle ze sb3000 tak wyszlo. 

Kiedys to bylo kurła 😉 jak dzis zobaczylem ceny to tylko xxls400 

a powiedz kolego jak wplynal drugi sub sb3000, bo wlasnie sam sie zastanawiam nad kupnem drugiego, slychac powazna roznice? warta tych pieniedzy ?:>

A , jak podłączyć taki SVS SB 3000 do takiej końcówki mocy ? 

Ukryta Zawartość

IMG_20240825_133932.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi